Tagarchief: Woonwijk

Groene woonwijk in een stedelijke omgeving

Unknown-9
Lees het gehele artikel

In Voorburg verrees op de oude locatie van het CBS een groene, autoluwe woonwijk met 229 wooneenheden en een gemeenschappelijke binnentuin: Park070. De woonwijk ligt naast het stadscentrum van Den Haag en grenst aan Park ’t Loo in Voorburg. 

De buitengevels.

Het oude CBS-pand is volledig gesloopt, vertelt projectmanager Frank-Willem Jochems van uitvoerend aannemersbedrijf Van Wijnen. “Onder het pand lag een grote, oude schuilkelder, die het CBS gebruikte als parkeergarage. Deze bleef behouden en gaat ook nu weer dienen als parkeergarage. Daarnaast is er plaats voor de technische ruimte en de bergingen van de bewoners.”

De meeste woningen zijn gebouwd op de bestaande kelder.

Het project omvat 229 wooneenheden met appartementsrecht. Dat betekent echter wel dat er een eigen tuin bij de woningen hoort. Hoofduitvoerder Joey Eygenraam: “Maar er zitten ook woningen bij met vier woonlagen. Alle bewoners kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke binnentuin. De meeste woningen zijn gebouwd op de bestaande kelder. Daarin hebben we de nodige constructieve aanpassingen gedaan voor de nieuwe inrichting. Zo vervingen we de kolommen en brachten we heipalen aan. Die gingen door de bestaande keldervloer heen, zodat de druk van de bebouwing kan worden opgevangen. Je wilt niet dat de kelderbak gaat verdraaien of scheuren, dus daar hebben veel mensen in meegekeken en over meegedacht.”

Alle bewoners kunnen gebruik maken van de gezamenlijke binnentuin.

Binnen de gestelde bouwdagen

In september 2019 ging de bouw van start. De eerste huur- en koopappartementen werden vanaf 18 maart 2022 opgeleverd. Als alles volgens plan verloopt, zijn voor Hemelvaart alle woningen opgeleverd. Tijdens de bouw had de aannemer erg veel last van alle coronaperikelen, vertelt Jochems: “Omdat dit project zo lang loopt, hebben we de hele pandemie doorgemaakt. Mensen waren regelmatig niet inzetbaar wegens quarantaine of besmettingen. In de piekperiode gebeurde het dat er twintig of dertig mensen tegelijk niet aan het werk konden. We hebben zelfs een periode gehad dat het hele uitvoeringsteam in quarantaine zat. Dat betekent voor de bouw dat de geplande werkzaamheden blijven liggen en dat je die moet doorschuiven.” Toch viel de vertraging uiteindelijk mee en was het project volgens planning in 2022 klaar. Eygenraam: “Vooraf was ook de prognose dat we dit jaar klaar zouden zijn, dus we hebben het er nog best goed vanaf gebracht. We liepen wel wat uit, maar hebben de kopers goed op de hoogte gehouden, dus zij werden daar niet door verrast. We blijven in ieder geval binnen de gestelde bouwdagen.”

De gevels bestaan uit houtskeletbouwelementen.

Tijdens de bouw stuitte de aannemer op een heleboel uitdagingen, maar eigenlijk is het project prima verlopen. Jochems: “Het heeft wel veel gevraagd van het team, maar het is dan ook een heel groot werk. Vooral de levering van materiaal was een uitdaging. De ene periode was het lastig om hout binnen te krijgen, de andere periode gold dat bijvoorbeeld voor het isolatiemateriaal.”

Doorkijkje tijdens de bouw.

Nieuwe concepten

Bij dit project stond duurzaamheid voorop. Dat begon al bij de sloop, vertelt Eygenraam. “De materialen die we daar geoogst hebben, zijn gebruikt voor de fundering van de nieuwbouw. Daarnaast zijn de woningen voorzien van zonnepanelen en warmte/koudeopslagbronnen.” 

Ook ontstond er een aantal nieuwe concepten. Zo bestaan de gevels uit houtskeletbouwelementen, die werden geprefabriceerd op een tweede bouwplaats. Ze werden daar voorzien van aluminium kozijnen en afgewerkt met steenstrips. Vervolgens werden de complete elementen naar Voorburg vervoerd en in de bouw gehesen. Jochems: “Samen met de installateur ontwikkelden we daarnaast een frame, voorzien van alle installaties zoals warmtepompen en boilers. Dit complete frame werd voor de gevelsluiting in de woningen geïnstalleerd. De installaties werden in een geconditioneerde situatie gemaakt en getest en konden hier plug and play worden geplaatst. Dat vergde wel flink wat planning en voorbereiding.”  

De parkeergarage.
Bouwinfo
  • Opdrachtgever OCBS
  • Architect Bos en Hofman architectencombinatie
  • Hoofdaannemer Van Wijnen

Verouderde woonwijk ondergaat metamorfose

Lees het gehele artikel

Begin 2020 startte woningcorporatie Rochdale met de renovatie en verbetering van de woningen in de Dobbebuurt in het Van Eesteren Buitenmuseum in Amsterdam Nieuw-West. Coen Hagedoorn Bouwgroep kreeg de opdracht voor de renovatie van de 189 woningen van de Holtblokken, verdeeld over 3 blokken en 24 portieken. Om de efficiëntie bij de bouwwerken te verhogen en de oplevering te versnellen, worden de werkzaamheden portiek per portiek uitgevoerd. Van 48 woningen wordt de bovengelegen zolder bij de woning betrokken, waarmee vier- tot zevenkamerwoningen ontstaan. Het project zal in het najaar van 2022 gereed zijn.

De houten frames worden in BIM uitgewerkt, CNC gefreesd en geassembleerd en vervolgens bij Breman ism een sociale werkplaats voorzien van installaties.

Eigen visie

De woningen van de Dobbebuurt dateren uit de jaren ’50 en waren dringend aan renovatie toe. Na een voorselectie kreeg Coen Hagedoorn Bouwgroep samen met twee andere aannemers de vraag om een Plan van Aanpak uit te werken voor de 189 woningen van de Holtblokken. Met unanimiteit van stemmen werd het bouwbedrijf met vestigingen over heel Nederland geselecteerd om dit project uit te voeren. De belangen van alle stakeholders waren immers in het plan verwerkt en het was ook nog eens vernieuwend.

In plaats van de appartementen per blok uit te huizen, leeg te halen, te strippen en te verbouwen, stelden ze voor om portiek per portiek te werken, onder de noemer Triple P. Zo moeten niet alle bewoners van een blok tegelijk naar de wisselwoningen en kunnen de eerste appartementen al na ongeveer 5 maanden opgeleverd worden, in tegenstelling tot 12 maanden bij een renovatie per woonblok. Bovendien kan men tijdens het bouwproces ook bijsturen. Alles wat bij de eerste portiek beter kon, wordt bij de verbouwing van de derde portiek geïmplementeerd. Met de bouwpartners werd afgesproken maximaal twee portieken tegelijk aan te pakken.

“Rochdale had aangegeven dat ze de 48 bovengelegen zolders bij de woningen wilde voegen om zo grotere woningen te creëren. De eerste schetsen hebben we aangepast, zodat de bestaande constructie in stand gehouden wordt. In plaats van het vloeroppervlak te vergroten, worden de bestaande bouwmuren verhoogd en kan de beschikbare oppervlakte beter benut worden”, licht Maarten Slob, projectleider bij Coen Hagedoorn Bouwgroep, toe. “We hebben alles tot in de kleinste details uitgewerkt in het bouwteam, aangevuld met Kramer’s Houtconstructies en Broeke Steigerbouw. Zo wordt de bestaande kap verwijderd, waardoor tijdens de bouwfase kans op water- en andere schade ontstaat. Om dat te voorkomen, hebben we een ingenieus systeem met een tijdelijke kap op rails ontwikkeld.”

Volledig prefab kapconstructie inclusief binnenwanden voorzien van installaties en eindbeplating. Doorwerkkap op rails.

BIM in renovatie

Dit renovatieproject sluit nauw aan bij nieuwbouw en alleen door een goede communicatie tussen de bouwpartners en met de bewoners kan het met succes afgerond worden. Door de kunststof kozijnen kant-en-klaar met stelkozijn en HR++ beglazing op de bouwplaats te leveren, zijn de woningen sneller waterdicht. Er wordt gebruik gemaakt van gevelisolatie met steenstrips en balkons worden afgezaagd en vervangen. De woningen zijn volledig gasloos, worden aangesloten op de stadsverwarming en dragen het A+-label. 

“Rochdale wilde trouwens met BIM werken. Bij nieuwbouw is dat bijna een no-brainer, maar bij renovatie ligt dat anders, want je krijgt te maken met een bestaand casco. Onze specialisten zijn met enkele praktische toepassingen van BIM gekomen. Zo werden prefab elementen, zoals de kappen en balkons, maar ook de installatiewanden voor de meterkast, in de keukens en in de toiletten in BIM uitgewerkt”, sluit Slob af. “De eerste portiek is succesvol opgeleverd en de bewoners zijn verhuisd, terwijl we in de andere portieken van het blok nog aan het werk zijn. Het project zal in het najaar van 2022 gereed zijn.”  


Bouwinfo

Opdrachtgever Rochdale, Amsterdam

Hoofdaannemer Coen Hagedoorn Bouwgroep, Amersfoort