Tagarchief: woontorens

Mythische torens markeren nieuw entreegebied Amersfoort

Lees het gehele artikel

Castalia en Kalliope zijn onderdeel van de nieuwe stadswijk Hogekwartier aan de Hogeweg in Amersfoort. De nieuwbouw van de torens is een project van De Alliantie. De woningcorporatie selecteerde TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep voor de ontwikkeling en bouw. Nico van der Zee, adjunct-directeur, was binnen Koopmans verantwoordelijk voor het ontwikkeltraject. Hij vertelt: “Op basis van het budget en eerste concept startten we in maart 2018 met de uitontwikkeling van het plan. Dit deden we samen met De Alliantie, Moke Architecten, Aveco de Bondt, Installatiebedrijf Van der Sluis en de gemeente Amersfoort. Met elkaar kwamen we tot een ontwerp met een optimale prijs-kwaliteitverhouding en een woonprogramma waarbij de beschikbare gebruiksoppervlakte maximaal benut wordt.”

Adjunct-directeur Nico van der Zee.

Landmark

Van de twee woontorens is Castalia de hoogste, met twintig woonlagen en 101 koop- en huurappartementen. Kalliope heeft tien woonlagen met in totaal 64 sociale huurappartementen. Onder de torens bevindt zich een gemeenschappelijke parkeergarage. “Beide gebouwen hebben een hoogwaardige, frisse uitstraling”, zegt Van der Zee. “Met hun vierlaagse plint en heldere structuur manifesteren zij zich als landmark in het nieuwe entreegebied van de stad. Tegelijkertijd zorgen de alzijdige gevels en de verspringende balkons voor een transparant en dynamisch gevelbeeld. Verder is goed gekeken naar de interactie met de omgeving. Het groen van het naburige Valleikanaal loopt door tot in de binnentuin en vanuit de appartementen kijk je prachtig uit over de binnenstad of het buitengebied.”

Omslag

Gedurende het ontwerptraject kwam het besluit van de overheid dat alle nieuwe projecten gasloos uitgevoerd moesten worden. Voor dit project is gekozen voor een collectief WKO-systeem. “Een behoorlijke omslag”, aldus Van der Zee. “En zeker ook met de wetenschap dat we binnen een jaar na de start van deze ontwikkeling moesten beginnen met de bouw. Alle betrokken partijen, waaronder zeker ook de gemeente Amersfoort, hebben zich ingezet om deze doelstelling te bereiken. Met succes.” 

Traditionele parkeergarage, getunnelde torens

Begin 2019 startte Koopmans Bouwgroep met de realisatie van de verdiepte parkeergarage. Deze is grotendeels traditioneel in het werk gemaakt. Boven de parkeergarage zijn de woontorens opgebouwd volgens de tunnelgietbouwmethode. Van der Zee: “We creëerden een heldere gebouwstructuur waarin we per woonlaag een variabel woonprogramma kwijt konden. De hoge toren heeft vier of vijf woningen per laag. Bij de lage toren zijn dat er zes op elke laag. Beide op basis van dezelfde footprint.” Koopmans Bouwgroep nam de balkons en installaties direct in de ruwbouwfase mee. 

Integraal samenwerken

“De uitdrukking ‘Een goed begin is het halve werk’ is op dit werk zeker van toepassing”, zegt Van der Zee. “De lage toren is conform planning opgeleverd en de uitvoering van de hoge toren, die naar verwachting in juni gereed is, verloopt voorspoedig. Dat is grotendeels te danken aan de gedegen voorbereiding. Integraal samenwerken staat vanaf het begin centraal. Als team verdedigen we elkaars belangen. We spreken onderling goed af wie wat doet en we stemmen de werkzaamheden naadloos op elkaar af. Ook de omgeving is vanaf de planfase aangehaakt. Die inspanningen zijn niet voor niets. Zij dragen eraan bij dat we de plannen op een plezierige manier kunnen laten slagen. En dat zie je terug in het eindresultaat. Als ik Amersfoort vanaf de A28 binnen rijd en de torens zie opdoemen, dan ben ik enorm trots op het resultaat van een geslaagde samenwerking.”    

Valley Amsterdam: Stalen ‘specials’ maken uitkragen van meer dan 10 meter mogelijk

_MST3163
Lees het gehele artikel

Er zijn al vele woorden gebruikt om Valley Amsterdam te omschrijven, maar spraakmakend is dit project aan de Zuidas in ieder geval. Bijvoorbeeld vanwege de bijzondere, uitkragende woonkamers op de bovenste verdiepingen, die uniek zijn in vorm, afmeting én complexiteit. De staalconstructies van de zogenaamde ‘specials’ zijn geëngineerd en geproduceerd door Oostingh, onderdeel van de ASK Romein bedrijvengroep, dat tevens verantwoordelijk is voor de staalconstructies van de penthouses en rooftop skybar.

De toleranties in dit project waren uiterst scherp.

Valley Amsterdam omvat de realisatie van drie rechthoekige (woon)torens met een hoogte van respectievelijk 103, 80 en 70 meter en ruimte voor 200 woningen. De torens worden gebouwd op een zevenlaags plintgebouw met kantoren, cultuur, retail en horeca, evenals een drielaagse parkeerkelder. “Aan de basis van de (woon)torens liggen drie betonkernen”, vertelt Kees Oudshoorn, Manager Engineering bij Oostingh. “De unieke vormgeving van het gebouw wordt hoofdzakelijk in prefab beton gerealiseerd. Voor de grote uitkragingen tot wel 10 meter was prefab echter geen optie. In plaats hiervan is gekozen voor hoogwaardige staalconstructies.”

De unieke vormgeving van Valley wordt hoofdzakelijk in prefab beton gerealiseerd. Voor de grote uitkragingen tot wel 10 meter is gekozen voor hoogwaardige staalconstructies.

‘De toleranties waren uiterst scherp’

Bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw) gaf Oostingh eind 2018 opdracht voor de engineering en productie van zeven uitkragende ‘specials’. “In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever en constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs b.v. hebben wij in circa anderhalf jaar tijd de engineering van de stalen specials verzorgd”, aldus Oudshoorn. “De specials zijn als een soort doosjes aan de prefab constructie opgehangen; een proces dat heel wat voeten in de aarde had. Zo hadden we te maken met complexe en zware staal-betonverbindingen. Al tijdens het storten van de betonnen kernen moesten grote platen met ankers tot op de millimeter nauwkeurig worden ingestort. De toleranties waren dus uiterst scherp. Voor dit project hebben we behoorlijk complexe berekeningen moeten maken, een kolfje naar onze hand.”

‘De specials zijn als een soort doosjes aan de prefab constructie opgehangen; een proces dat heel wat voeten in de aarde had’

Just-in-time en in één geheel

Tijdens de bouw van Valley wordt gewerkt volgens een lean-planning, waarin alle sub-milestones staan weergegeven. “Vanwege de beperkte bouwplaatsruimte worden alle materialen bovendien in lean-volgorde geleverd en onmiddellijk verwerkt”, aldus Oudshoorn. “Na de productie zijn onze specials op afroep vanuit onze fabriek in Katwijk naar Amsterdam vervoerd en in elkaar gezet, inclusief bijbehorende staalplaatbetonvloeren. Vervolgens zijn de constructies als één geheel naar de juiste verdieping gehesen en opgehangen, tot een hoogte van maar liefst 90 meter!”

Akoestisch ontkoppeld

Op de bovenste verdiepingen van Valley zijn penthouses gerealiseerd, waarvoor Oostingh tevens de staalconstructies heeft geleverd. “Bijzonder is ook de rooftop skybar met uitzicht over Amsterdam”, vertelt Oudshoorn. “In deze skybar worden straks verschillende activiteiten georganiseerd, waarvan bewoners geen geluidsoverlast mogen ondervinden. Daarom moest de constructie van de skybar akoestisch ontkoppeld worden van de prefab betonkern, en dit zowel horizontaal als verticaal. Om dit mogelijk te maken, is de staalconstructie als een soort donut om de betonkern ontworpen. De ‘zwevende’ constructie is met behulp van dikke rubberen bokken aan de betonkern gekoppeld. Om de staalconstructie tijdens de montage stabiel te houden, hebben we tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen gemaakt. Een flinke uitdaging op 100 meter hoogte, waarin we uitstekend zijn geslaagd!”  

735(!) Extra woningen voor TU/e studenten

Lees het gehele artikel

De ‘technologische hotspot’ wordt een meer open en levendige omgeving waar studenten, onderzoekers en ondernemers welkom zijn. Een plek om te wonen, studeren, werken, netwerken én ontspannen. En een plek waar een kleine duizend extra studenten gehuisvest kunnen gaan worden.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

De TU/e campus vormt nu al het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven. Met de komst van de woontorens Luna en Aurora biedt de campus nog meer aantrekkelijke woonruimtes voor studenten en medewerkers.

Eerste deeloplevering gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024

Bouwbedrijf Heijmans heeft samen met Woonbedrijf en met het Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS de aanbesteding gewonnen voor de bouw en het beheer van de 735 nieuwe studentenwoningen op de TU/e campus. De eerste deeloplevering van de bouw is gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Woningen verdeeld over hoog- en laagbouw

De komende jaren zullen er twee woontorens met 653 studentenwoningen worden gebouwd met daartussen laagbouw met nog eens 82 studentenwoningen. Het 29.000 m2 BVO grote complex komt op de plek waar het Paviljoen stond, het voormalige onderkomen van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. De laagbouw zal bestaan uit twee verdiepingen, elk met een eigen keuken, sanitair en dakterras.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Ontwerp gebaseerd op Olympisch dorp

Het ontwerp is gebaseerd op het Olympisch dorp van de Spelen in München in 1972. Het laagbouwdeel moet het ‘sociale hart’ worden van het wooncomplex met onder meer een kringloopwinkel, een creatieve ruimte en andere ruimtes die in overleg met studenten ingevuld zullen worden.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

9 bouwkavels expres leeg gelaten

Ook zijn in het studentendorp negen bouwkavels leeg gelaten. Om de studenten zoveel mogelijk te betrekken, wil het projectteam samen met de universiteit een zogeheten “Honour Track” opzetten om talentvolle studenten mee te laten ontwerpen en bouwen op deze kavels. De architect, aannemer en woningcorporatie zullen als mentor aan dit proces deelnemen.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Drie aansluitende schijven

De nieuwe hoogbouwschijven zijn qua vorm en architectuur op zo’n manier ontworpen dat ze aansluiten bij de andere campusgebouwen. Tevens zorgt een veranda-plateau voor een vloeiende overgang tussen enerzijds het groene, omliggende park en anderzijds de drie gebouwen met hun dynamische gevels. Informele ontmoetingen staan centraal in de gebouwen. Daar wordt op gestuurd door de studentenwoningen te voorzien van een keukenraam met zicht op de middenzone van de hoogbouw, een verticale straat. Ook extra hoge plafonds, veel daglicht en gemeenschappelijke ruimten moeten gezamenlijke activiteiten stimuleren.

Op het moment van publicatie draagt projectbureau Velox met de kennis en kunde van een Engineer bij aan dit toonaangevende woningbouwproject. Wil jij dat ook? Ga dan naar velox.nl