Tagarchief: woningbouw

Hofjes met open uitstraling.

Lees het gehele artikel

Bijzondere Woerdense woningen

In Woerden is een bijzonder woningbouwproject tot stand gekomen. De Vries en Verburg ontwikkelt hier uit eigen portefeuille 173 woningen. Het nieuwe Hof van Leyland is bijna voltooid, in april moeten de laatste woningen af zijn. Het project valt op vanwege de locatie én opzet.

De bouw in volle gang.

Het gebied waar nu Hof van Leyland is verrezen, was lange tijd een braakliggend terrein. Vroeger stond hier de busfabriek van Den Oudsten, waar onder meer het type carrosserie ‘Leyland’ van de band rolde. De Vries en Verburg zag het potentieel van de locatie, maar de bestemming moest eerst gewijzigd worden voordat woningbouw mogelijk was. Quadrant Architecten tekende voor het ontwerp en De Vries en Verburg Ontwikkeling voor de totstandkoming van het project.

De woningen én hun omgeving worden zo volledig mogelijk opgeleverd.

Projectleider Wim van Staveren: “Bijna een jaar geleden werd fase 1 afgerond en de eerste woningen in de tweede fase zijn ook al opgeleverd. Als de wijk compleet is, staan er 173 nieuwe woningen.” Hof van Leyland bestaat uit een scala aan verschillende woningtypes. Een appartementengebouw wordt verhuurd door de Woerdense woningcorporatie GroenWest. Ook zijn er vrije sector, sociale koop, 2 onder 1 kap en een aantal vrijstaande woningen. Daarnaast zijn enkele woningen bedoeld door de losse verhuur in de vrije sector.

De warmtepompunits zijn in de schoorstenen geplaatst.

Een wijk die zijn naam eer aan doet

De naam van de nieuwe wijk verwijst naar de geschiedenis van de locatie en naar de stedenbouwkundige opzet. Hof van Leyland is namelijk opgebouwd uit hofjes met daar omheen de uiteenlopende woningtypen. Van Staveren: “De hofjes zijn gezamenlijk eigendom van de woningen. Parkeren gebeurt veelal aan de achterkant terwijl de voorkant is gereserveerd voor groen. Dit geeft een gevoel van openheid.” De uitstraling van de wijk wordt volgens hem vooral bepaald door de gemêleerde bouw. “Elk woningtype geeft zijn eigen uiterlijk en daarmee zijn eigen uitstraling. De ontwikkeling van de wijk is ruimtelijk. Dit schept een goede levenssfeer; door de gecentreerde parkeergelegenheden in de wijk staan de woningen verder van elkaar af. Daarnaast fungeert een groene border als natuurafscheiding. Er zijn natuuroevers en er is gezorgd voor speelruimte.”

Het nieuwe Hof van Leyland is bijna voltooid.

Twee bouwstromen tegelijk

De bouw van de nieuwe Woerdense wijk kende verschillende uitdagingen, vertelt de projectleider. “De locatie van het terrein ligt tegen een bestaande woonwijk aan, daar moesten wij rekening mee houden qua verkeersvoorzieningen. Materiaal moest via de hoofdweg van Woerden aangeleverd worden.” Ook het werken in twee fases vroeg om een goede coördinatie. “In feite lieten we twee bouwstromen tegelijk opgaan. Dit moest natuurlijk op een zo’n effectief mogelijke manier. Nu bouwen we onszelf eigenlijk de wijk uit, de eerste woningen zijn klaar en aan de laatste woningen wordt gewerkt. We hebben hier ook rekening mee gehouden qua infrastructuur. De straten en verlichting van het eerste deel zijn ook meteen gerealiseerd, zodat de woningen én hun omgeving zo volledig mogelijk opgeleverd konden worden.”

De Vries en Verburg aan het werk.

De wijk is volledig gasloos en voorzien van lucht/lucht-warmtepompen. Van Staveren: “We hebben de units in de schoorstenen geplaatst, dit is het eerste project waarbij we dat doen. De schoorsteenleverancier blijft bezig met het doorontwikkelen van dit systeem, zodat nu ook van binnenuit onderhoud gepleegd kan worden dankzij een ingebouwd liftsysteem. De schoorsteen valt iets groter uit, maar past goed in het ontwerp.”

2 projecten in 1: Uniek project met 140 huurappartementen en een hybride brandweerkazerne

TSH4_Schipholweg-05
Lees het gehele artikel

Op het terrein van het voormalige PostNL-kantoor, tussen de spoorlijn en de Schipholweg in Leiden realiseert Bouw­combinatie Boele & van Eesteren/du Prie bouw & ontwikkeling een heel bijzonder project. ‘The Station House’ omvat niet alleen 140 huurappartementen in het middensegment, maar ook een brandweerkazerne. Architect Bart van de Putte tekende de ontwerpen voor een project op een postzegel van slechts 150 bij 60 meter met 4 appartementen­gebouwen voor vermogensbeheerder Syntrus Achmea Real Estate & Finance en een brandweerkazerne voor Veiligheidsregio Hollands Midden. Tekenbureau bd architecture verzorgde de technische uitwerking van het ontwerp. De werkzaamheden zijn in juli 2020 gestart. Naar verwachting zal het project medio 2022 opgeleverd worden.

Woning- en utiliteitsbouw op één bouwplaats

“Er is veel vraag naar betaalbare woningen voor mensen die in de stad willen wonen. Deze locatie op een paar minuten van het Centraal Station, de Leidse binnenstad, de universiteit en heel wat andere voorzieningen in Leiden is ideaal om aan deze vraag tegemoet te komen”, vertelt Dennis Koens van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. “Op de begane grond bevinden zich een paar appartementen, de entreevoorzieningen, de bergingen en 61 parkeerplaatsen. Daarboven komen telkens 4 bouwlagen met studio’s, 2- en 3-kamerappartementen met een oppervlakte variërend van 44 tot 82 m². Ze beschikken allemaal over een balkon of terras. Tussen de bouwdelen, op het dak van de parkeergarage, leggen we binnentuinen aan, die afgeschermd worden door geluidsschermen in verband met de ligging aan het spoor. De binnentuinen zijn een plek waar bewoners kunnen verblijven en elkaar kunnen ontmoeten, waardoor de sociale cohesie binnen het project versterkt wordt.”

Ralph Holland van Veiligheidsregio Hollands Midden voegt toe: “In de onderste twee bouwlagen van de twee meest zuidwestelijke torens komt de brandweerkazerne Leiden-Noord, die de huidige kazernes Leiden-Gooimeerlaan, Leiderdorp en Oegstgeest zal vervangen. De nieuwe brandweerkazerne wordt een hybride kazerne, die zowel beroeps- als vrijwillige brandweer zal omvatten. Deze zone krijgt uiteraard een aparte toegang en op de twee bovenliggende bouwlagen komen verblijfs- en slaapruimten voor de 24 uurs dienst van de brandweer, want hier zullen 24/7 acht mensen in wisseldienst aanwezig zijn.”

De gevel van de brandweerkazerne onderscheidt zich van de rest het project door de donkere gevelstenen. Bovenop bevinden zich twee lagen met slaap- en verblijfsruimten voor de brandweer.

Duurzame materialen en technieken

De Bouwcombinatie Boele & van Eesteren/du Prie bouw & ontwikkeling kreeg de opdracht om dit project te realiseren. Ze begon in juli vorig jaar met de sloopwerkzaamheden en midden november werden de eerste palen geheid. “Aan de kant van het spoor werden Vibropalen gebruikt, terwijl er DPA+ palen aan de zijde van de weg kwamen om trillingen te voorkomen. Het casco bestaat hoofdzakelijk uit beton en breedplaat en voor de kopse gevels gebruikten we HSB-elementen met geïntegreerde kunststof kozijnen en driedubbele beglazing”, licht projectleider Wouter Velsing van Boele & van Eesteren toe. “Het ‘regenjasje’ van de gevel bestaat uit metselwerk, waarbij de architect koos voor een combinatie van rode bakstenen voor de wooneenheden, donkere gevelstenen voor de brandweerkazerne en witte stenen aan de kant van de binnentuinen. Ook voor de voegen werden twee kleuren gebruikt. Ander opvallend element zijn de grote vliesgevels met aluminium profielen aan de binnentuinen, die eveneens dienst doen als geluidschermen. Op het dak komen zonnepanelen en in de toekomst wordt geopteerd voor hemelwateropvang in de binnentuinen.”

Bereikbaarheid en veiligheid als bijkomend thema

Op termijn moet dit project het eerder ‘dode’ stuk opnieuw tot een bruisende omgeving maken. “Het omliggende terrein zal door de gemeente Leiden ingericht worden”, stellen Martijn du Prie en Rene Middelkoop van du Prie bouw & ontwikkeling. “De gemeente staat in voor de herinrichting van de Schipholweg om de bereikbaarheid en veiligheid te verbeteren. Dit nieuwe gebouw krijgt een inrit aan de Schipholweg.”  

Elektrotechnische installaties voor appartementen, parkeergarage én brandweerkazerne

In opdracht van de bouwcombinatie Boele en van Eesteren/du Prie realiseert SDR Elektrotechniek de elektrotechnische installaties voor The Station House in Leiden.

“Op zich is dit een alledaags project voor ons, maar de combinatie van 140 appartementen en een parkeergarage met een brandweerkazerne maakt het tot een mooie en uitdagende opdracht. We zijn verantwoordelijk voor de complete elektrotechnische installaties in de appartementen, het aanleggen van de kabelgoten voor de nutsbedrijven, de montage van de PV-panelen op de daken en de koppeling met de woningen, alsook de brandmeldinstallatie, in-uit-signalering en toegangscontrole voor de parkeergarage. In de brandweerkazerne nemen we naast de elektrotechnische ook de data-installaties voor onze rekening”, vertelt projectleider Gijsbert Randeraad. “Alles werd volledig in BIM uitgewerkt, waardoor er op de bouwplaats geen problemen konden optreden. We zijn begin 2021 met de uitvoering gestart. Een team van 4 à 5 medewerkers is actief in de woningen en sinds de bouwvak hebben we ook een aparte ploeg in de brandweerkazerne. Naar verwachting zullen we in mei 2022 het project kunnen opleveren.”

Bouwinfo

Opdrachtgevers
Syntrus Achmea Real Estate & Finance (appartementen) en Veiligheidsregio Hollands Midden (brandweerkazerne)

Architect
Bart van de Putte, Delft

Hoofdaannemer
Bouwcombinatie Boele & van Eesteren/du Prie bouw & ontwikkeling 

Stayinc. ontwikkelt iconisch nieuwbouwproject bij Schellensfabriek

Schellens impressie 2 kopiëren
Lees het gehele artikel

Het monumentale gedeelte van de oude stoffenfabriek blijft bestaan. Hierin komt de Schellens Stadshal: een plek die ruimte biedt aan de huidige creatieve huurders, maar ook aan pop-up-concepten en evenementen. Naar verwachting start de bouw in 2023. 

Meer middenhuur in het centrum van Eindhoven 

Van de 330 woningen in het nieuwbouwproject bestaat een groot deel uit midden- en sociale huur, en een gedeelte uit vrije sectorwoningen. Dit worden allemaal energiezuinige ‘all-electric’-woningen, voorzien van royale buitenruimtes en veel groen. Directeur Simon Jansen van Stayinc.: “Wij vinden dat iedereen fijn moet kunnen wonen in de binnenstad, ook mensen met een kleinere portemonnee. Op dit moment zijn er te weinig sociale huurwoningen en middenhuurwoningen beschikbaar in het centrum. Met dit project leveren wij een substantiële bijdrage aan het vergroten van woningen in het sociale- en middenhuursegment.” 

Verdichting van de binnenstad 

Met de ontwikkeling van het Schellensterrein krijgt Eindhoven een mix aan woningen, kleinschalige commerciële voorzieningen en een ‘hal voor de stad’. Het Schellensterrein is één van de acht focusgebieden in de verdichtingsvisie binnenstad van de gemeente Eindhoven. Centraal in deze visie staat het creëren van meer woonruimte voor alle doelgroepen in het centrum. Wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke ontwikkeling): “De vraag naar woningen in Eindhoven is immens. Met het ontwikkelproject bij de Schellensfabriek zorgen we ervoor dat honderden Eindhovenaren een betaalbaar thuis krijgen. En dat in een iconisch pand in de binnenstad. Het wordt een nieuwe bruisende plek waar je fijn kunt wonen, werken en ruimte is om elkaar te ontmoeten”. 

Ontwerp van het woongedeelte 

De nieuwe Schellensfabriek is ontworpen door Diederendirrix. Het ontwerp van het woongedeelte is opvallend door de trapsgewijze opbouw met veel glas en groen. De bovenste verdiepingen vormen een brug. Hierin komen appartementen met een uniek uitzicht over Eindhoven. Op het hele gebouw vindt men privéterrassen met een diversiteit aan planten en bomen. 

Schellens Stadshal 

Het hart van de oude Schellensfabriek wordt omgevormd tot de Schellens Stadshal. Dit monumentale deel krijgt een groot dakterras, met veel ruimte voor groen. De huidige huurders, zoals de Stadsbrouwerij, Studio Sander Mulder en de Lucifer Koffiebranderij, hebben meegedacht over het nieuwe concept. In de nieuwe Schellens Stadshal komt ruimte voor huurders die hier willen werken. Ook komt er een flexibel inzetbare ruimte, speciaal voor grotere evenementen als Glow en de Dutch Design Week. 

Historie van de Schellensfabriek 

In 1902 bouwde Leonardus Schellens een trijpfabriek aan de Dommel, op de hoek van de Bleekweg en de Vestdijk. Trijp is een weefsel van het haar van een angorageit. Deze kostbare stof wordt gebruikt voor meubels, tapijten, wandbekleding en luxe kleding. Door de jaren heen moderniseerde Leonardus zijn fabriek en breidde hij het pand verder uit. In 1927 liet hij het monumentale pand aan de achterzijde van het Schellenscomplex bouwen. De laatste uitbreiding was in 1954: toen bouwde men het deel waar nu de Stadsbrouwerij en het Proeflokaal in zitten. 

Geïnteresseerden kunnen het plan en de ontwikkelingen volgen via www.schellensfabriek.nl 

Over Stayinc. 

Stayinc. richt zich op het huursegment van € 752,- tot € 1.000,-. Stayinc. focust daarmee op de brede groep van middeninkomens. 

Na een aaneenschakeling van uitdagingen:

BM_EOSR210206-36-bewerkt
Lees het gehele artikel

Met uiteenlopende tinten wit en een ligging in de groene setting van de Groningse Stadstuin rond het DUO-gebouw is de Kempkensberg nu al een droomlocatie. Als straks ook nog de voorliggende ringweg is verdiept en het groen is doorgetrokken, ontbreekt het de bewoners aan niets meer. Maar het voortraject ging niet over rozen…

De lichte golf in de gebouwen zorgt voor veel maatwerk.

Slokker Vastgoed kocht de locatie aan de voet van het markante DUO-gebouw van de gemeente Groningen. Naar een ontwerp van architect De Zwarte Hond realiseerde zij hier vervolgens twee bouwvolumes op een gezamenlijke halfverdiepte parkeerkelder; één met 36 koopappartementen en één met 40 huurappartementen. De ondergrondse parkeergarage biedt ruimte voor zo’n honderd auto’s.

Een donkere vleermuizenvliegroute

De aaneenschakeling van uitdagingen in het voortraject zit bij Ronald Huijssoon, ontwikkelingsmanager van Slokker Vastgoed, nog vers in het geheugen. “Het begon met de lichtschuwe watervleermuizen die vanuit het Sterrebos langs de bouwlocatie vlogen”, vertelt hij. “Om te voorkomen dat deze zeldzame soort tijdens de bouw en naderhand door het licht van de woningen werd ontregeld, moest bij het Engelse Park een donkere vleermuistunnel worden aangelegd. De bezwaren en realisatie van de donkere vliegroute vroegen zo’n anderhalf jaar, terwijl de opdrachten al getekend waren.”

De uiteenlopende tinten wit in een groene setting maken van Kempkensberg een droomlocatie.

Een aardbevingbestendige fundering

Een uitdaging van andere orde was de aardbevingsbestendigheid van het gebouw. Dit vroeg om een extra zware fundering, waarvoor dan wel enig archeologisch onderzoek moest worden uitgevoerd. Huijssoon: “We wisten dat in het bouwterrein een gedeelte van een oude verdedigingslinie kon liggen. Maar een héle linie midden op het bouwterrein, daar waren we niet op voorbereid. Tijdens het archeologisch onderzoek stuitten we bovendien op ankerstangen met groutankers.” Dirk de Valk, projectleider van Nijhuis Bouw, vult aan: “Het verwijderen van de ankerstangen en funderingsresten van de verdedigingslinie was ‘a hell of a job’. Uiteindelijk is het gelukt met een boor die werkelijk alles verbrijzelt wat hij tegenkomt.”

‘Doordachte keuzes maakten van Kempkensberg een waardig broertje van het DUO-gebouw’

Kwalitatief maatwerk

De lichte golf in de gebouwen heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat het gebouw ook wel ‘De Woonrups’ wordt genoemd. In bouwtermen betekende het ‘maatwerk’. Het maakte elk onderdeel uniek; nergens was repetitie. Bovendien werden alle onderdelen uitgevoerd met hoogwaardige materialen. “Het was een zoektocht om de juiste gevelstenen te vinden en de Trespa- en Steni-gevelbeplating in uiteenlopende kleuren en texturen”, vertelt Huijssoon. “Ook de witte pannenkoeklagen die horizontaal door de gevels lopen, zijn doordacht. Nu het pand uit de steigers komt, zien we dat het totaal van deze keuzes van Kempkensberg een waardig broertje van het DUO-gebouw maakt.” 

Een gestructureerd plat dak

Veel aandacht schonk Nijhuis aan de inrichting van het platte dak, de vijfde gevel van het gebouw. Dit is namelijk niet alleen de installatieplaats voor de zonnepanelen en warmtepompen, maar vormt ook het uitzicht van het DUO-gebouw. De Valk: “We wilden hier niet het stiefkindje van de bouw van maken. Daarom hebben we alle elementen met zorg opgesteld. Fraai is het nog niet, maar het beperkt zeker de lelijkheid.”  

735(!) Extra woningen voor TU/e studenten

Lees het gehele artikel

De ‘technologische hotspot’ wordt een meer open en levendige omgeving waar studenten, onderzoekers en ondernemers welkom zijn. Een plek om te wonen, studeren, werken, netwerken én ontspannen. En een plek waar een kleine duizend extra studenten gehuisvest kunnen gaan worden.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

De TU/e campus vormt nu al het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven. Met de komst van de woontorens Luna en Aurora biedt de campus nog meer aantrekkelijke woonruimtes voor studenten en medewerkers.

Eerste deeloplevering gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024

Bouwbedrijf Heijmans heeft samen met Woonbedrijf en met het Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS de aanbesteding gewonnen voor de bouw en het beheer van de 735 nieuwe studentenwoningen op de TU/e campus. De eerste deeloplevering van de bouw is gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Woningen verdeeld over hoog- en laagbouw

De komende jaren zullen er twee woontorens met 653 studentenwoningen worden gebouwd met daartussen laagbouw met nog eens 82 studentenwoningen. Het 29.000 m2 BVO grote complex komt op de plek waar het Paviljoen stond, het voormalige onderkomen van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. De laagbouw zal bestaan uit twee verdiepingen, elk met een eigen keuken, sanitair en dakterras.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Ontwerp gebaseerd op Olympisch dorp

Het ontwerp is gebaseerd op het Olympisch dorp van de Spelen in München in 1972. Het laagbouwdeel moet het ‘sociale hart’ worden van het wooncomplex met onder meer een kringloopwinkel, een creatieve ruimte en andere ruimtes die in overleg met studenten ingevuld zullen worden.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

9 bouwkavels expres leeg gelaten

Ook zijn in het studentendorp negen bouwkavels leeg gelaten. Om de studenten zoveel mogelijk te betrekken, wil het projectteam samen met de universiteit een zogeheten “Honour Track” opzetten om talentvolle studenten mee te laten ontwerpen en bouwen op deze kavels. De architect, aannemer en woningcorporatie zullen als mentor aan dit proces deelnemen.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Drie aansluitende schijven

De nieuwe hoogbouwschijven zijn qua vorm en architectuur op zo’n manier ontworpen dat ze aansluiten bij de andere campusgebouwen. Tevens zorgt een veranda-plateau voor een vloeiende overgang tussen enerzijds het groene, omliggende park en anderzijds de drie gebouwen met hun dynamische gevels. Informele ontmoetingen staan centraal in de gebouwen. Daar wordt op gestuurd door de studentenwoningen te voorzien van een keukenraam met zicht op de middenzone van de hoogbouw, een verticale straat. Ook extra hoge plafonds, veel daglicht en gemeenschappelijke ruimten moeten gezamenlijke activiteiten stimuleren.

Op het moment van publicatie draagt projectbureau Velox met de kennis en kunde van een Engineer bij aan dit toonaangevende woningbouwproject. Wil jij dat ook? Ga dan naar velox.nl