Tagarchief: Wind Design + Build

Duurzaam en toekomstbestendig zwembad: Zwemmen in het groen

GVBF-WAA-ZWT-013 kopiëren
Lees het gehele artikel

Het nieuwe zwembad vervangt het oude gemeentelijke zwembad uit 1973, dat niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. In plaats hiervan kunnen bezoekers nu zwemmen in een duurzaam gebouw, gelegen in een groene, plantsoenachtige omgeving.  De combinatie van wedstrijdbad, doelgroepenbad, glijbaan, wellness en de nieuwste technieken maakt dit een representatieve referentie voor menig actuele marktvraag op zwembadterrein.

Wind Design + Build is de contractspartij van de gemeente Tiel en ziet toe op de nieuwbouw, sloop en infra. Zij schakelde voornamelijk lokale bedrijven in voor de bouw van het bad. Bij Zwembad Waalslag vind je een zesbaans wedstrijdbad met springkuil en springplank, een vierbaans doelgroepenbad, een peuterbad, een glijbaan, een wellness­hoek met whirlpool, een stoombad, een droge en natte sauna en horeca. “In de tenderfase hebben we kans gezien om de verenigingsruimte te integreren in het ontwerp”, vertelt Michel Copinga, projectmanager bij Wind Design + Build. “Vanuit de verenigingsruimte heb je zicht op alle ruimtes en in het bijzonder het wedstrijdbad. Het heeft dus een dubbelfunctie tijdens wedstrijden, want dan kunnen de wedstrijdleiding en vips er gebruik van maken.” De bovenverdieping, met verenigingsruimte en kantoorruimtes met een eigen ingang kan ook buiten zwemtijden gebruikt worden.

De bodem van het doelgroepenbad kan zo geplaatst worden dat de gewenste waterstand wordt verkregen.

Bijzonder op alle fronten

Functionaliteit en efficiënte exploitatie zijn belangrijke kenmerken van het ontwerp. Zo kan het doelgroepenbad afgescheiden worden van de rest, heeft deze naast een invalidenlift een hellingbaan voor mindervaliden en is gebruik gemaakt van een duo-bodem. Dit betekent dat er twee verschillende waterstanden mogelijk zijn, waardoor verschillende doelgroepen tegelijkertijd gebruik kunnen maken van het bad. 

Ook op het gebied van duurzaamheid is het zwembad bijzonder te noemen. Het all-electric gebouw wordt verwarmd door middel van een warmtepomp en voorziet in de eigen productie van elektriciteit dankzij PV-panelen op het dak. Dankzij de hoge isolatiewaarde treedt er weinig warmteverlies op. Ook is er gebruik gemaakt van LED-verlichting. Bovendien zijn de uitgangspunten van circulariteit gehanteerd, zodat de gebruikte bouwmaterialen in de toekomst hergebruikt kunnen worden. Copinga: “Op die manier hebben we een duurzaam, toekomstbestendig gebouw neergezet.”

Planning en materialisatie

De bouw van het zwembad verliep erg vlot binnen de kaders van tijd en geld, mede dankzij een goede samenwerking en de gekozen bouwmethode. Het gebouw bestaat uit een traditioneel gestorte kelder en een stalen skeletbouw met betonnen vloerdelen. Materialisatie van de gevels bestaat uit onderhoudsarme materialen als glas, vliesgevel en een geperforeerde profielplaat. De mate van perforatie en profieldiepte varieert, wat leidt tot een subtiel spel van dag- en zonlicht. Copinga: “Binnen is door de toepassing van hout een warme en aangename sfeer gecreëerd.”

De horeca kreeg een centrale plaats in het ontwerp.

Infiltratie en waterbeheer

Nadat het nieuwe zwembad in december werd opgeleverd, werd het oude in januari gesloopt. Dat was tot die tijd in gebruik gebleven. Op deze plaats komen parkeerplaatsen in een groene, parkachtige setting, vertelt Copinga. “We hebben rekening gehouden met infiltratie en waterbeheer door buffer- en infiltratievoorzieningen (wadi) op te nemen in het ontwerp. De locatie, die zich voorheen kenmerkte door gebouw en blik, is getransformeerd naar een helder zwembadpaviljoen te midden van groen met parkeren uit het zicht. Daarmee is Zwembad Waalslag een knipoog naar het archetype van witte villa’s in groen, die kenmerkend zijn voor Tiel en omgeving.”   

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Gemeente Tiel

Architect 
Wind Architecten Adviseurs

Aannemer 
Wind Design + Build

Bouwperiode inclusief buitenruimte
november 2019 – april 2021