Tagarchief: Wheermolen-Oost

Kunststof kozijnen voor 100% hergebruikt

Wheermolen Purmerend 1 kopiëren
Lees het gehele artikel

“Wij werken veel samen met Hemubo in combinatie met DOOR Architecten en zijn actief betrokken bij het voortraject”, zegt Jappe Dekker, hoofd verkoop Zakelijke Markt bij Schipper Kozijnen. 

“Wij denken mee over het ontwerp, geven advies en ook het montageplan wordt gezamenlijk uitgewerkt. We gaan iedere keer graag de uitdaging aan om samen tot de meest duurzame en effi­ciënte geveloplossing te komen en onszelf telkens weer te verbeteren. Vanaf het begin was duidelijk dat circulariteit een belangrijk speerpunt was.”

Tweede leven

Wat het project in Purmerend uniek maakt, is dat het hier gaat om 100% gerecyclede K-VISION kozijnen. “De oude kunststof kozijnen zijn bij een renovatie in de jaren ‘80 door Schipper Kozijnen geleverd en geplaatst. Hoe bijzonder is het dan dat deze kozijnen nu weer door ons worden vervangen en verwerkt? We hebben ze een tweede leven gegeven en maken zo letterlijk de cirkel rond. Een echte primeur. Veel aanbieders van kunststof kozijnen maken al voor een deel gebruik van gerecycled materiaal, maar nog nooit eerder voor 100%.”

De gerecyclede kozijnen gaan minstens 50 jaar mee.

Innovatief kleursysteem

De gerecyclede kozijnen voldoen aan de geldende kwaliteits- en isolatie-eisen. Dekker: “Ze zijn voorzien van alle vereiste keurmerken en certificaten. Na uitvoerige testen bij de productie en afwerking is het gelukt om een profiel te maken van 100% gerecycled materiaal. Om de UV-bestendigheid van gerecyclede profielen te garanderen en een luxe matte look & feel te geven, zijn de profielen rondom voorzien van het innovatieve kleursysteem proCoverTec. Deze coating zorgt tevens voor weinig roethechting, waarmee de kozijnen ook onderhoudsvrij zijn.”

De levensduur van de gerecyclede kozijnen is minimaal vijftig jaar, verzekert Dekker. “Maar ook tegen die tijd kunnen ze weer volledig worden hergebruikt. Je kunt het materiaal wel tien keer recyclen. Als je dat bij elkaar optelt, gaan ze dus met gemak een paar honderd jaar mee. Dit betekent tevens een flinke besparing van grondstoffen en kosten.”

Volgende stap

Na het verwijderen van het glas, het hang- en sluitwerk en andere stalen onderdelen zijn de oude kunststof kozijnen vermalen tot granulaat, waarvan weer geheel nieuwe profielen zijn gemaakt. Deels zaten er ook nog houten kozijnen in de flat. Ook deze kozijnen zijn hergebruikt en wel als basis voor de stelkozijnen. Het glas wordt al wel gerecycled, maar nog niet hergebruikt in de kozijnen. “Dat moet de volgende stap worden. We zijn momenteel in een vergevorderd stadium met partners om de circulaire keten hiermee uit te breiden.”

Schipper Kozijnen heeft ook de bewoners actief bij het project betrokken. Dekker: “We hebben ze van tevoren laten zien welke kozijnen ze krijgen. Ook hebben we ze meegenomen in hoe we de vervanging gingen uitvoeren. Daarnaast hebben we een oplossing op maat aangeboden voor de zonwering, horren en vitrage aan de binnenzijde. Zo willen we de bewoners zoveel mogelijk vrijwaren van overlast.”  

Renovatie van vier galerijflats in Wheermolen-Oost

Naamloos-1 kopiëren
Lees het gehele artikel

Daarmee werd door corporatie Intermaris en de gemeente Purmerend tevens het startsein gegeven voor een veel grootschaliger aanpak van deze wijk uit de jaren ’60 van de vorige eeuw.

D’Rode Garrels is een galerijflat met 137 sociale huurwoningen. De renovatie wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf Hemubo, dat door Intermaris en na een aanbesteding werd geselecteerd, op basis van het opgestelde renovatieplan. Hierbij speelde de manier waarop Hemubo tijdens de renovatie omgaat met bewoners een belangrijke rol. Daarnaast waren duurzaamheid, circulariteit en ontwerp belangrijke onderdelen binnen
het beoordelingsproces.

De buitengevel wordt voorzien van een isolatielaag, die wordt afgewerkt met steenstrips. Hierdoor krijgt de buitengevel een Rc-waarde van > 4,5 m².K/W.

“Onze corebusiness zijn onderhouds- en renovatieprojecten”, zegt Dennis van Weerdenburg, bedrijfsleider bij Hemubo “Wij beschikken over een eigen conceptafdeling die met onze architect en vaste ketenpartners een plan maakt, een werkwijze die overigens niet bij dit project is gevolgd; hier is het ontwerp namelijk door Door Architecten opgesteld. Wij beschikken over eigen bewonersconsulenten, die de bewoners begeleiden voor, tijdens en na de renovatie. Zo ontzorgen wij de corporaties waarvoor wij werken.”

De blinde gevel met garages en bergingen maakt plaats voor een uitbouw van twee bouwlagen waarin twaalf appartementen in het middeldure huursegment komen.

Keur aan werkzaamheden

Ruim 80 procent van de bewoners stemde in met het renovatieplan voor de in totaal vier flats in Wheermolen-Oost, die gefaseerd door Hemubo worden aangepakt. Na de renovatie zijn de woningen gasloos en stappen de bewoners over op elektrisch koken. Daarnaast worden de riolering vervangen, nieuwe mechanisch ventilatiesystemen aangebracht in de bestaande betonnen kokers, waterleidingen vernieuwd en nieuwe meterkasten geplaatst. De kozijnen worden vervangen door 100% gerecyclede kunststof exemplaren. Dit is het tweede project wereldwijd waar deze kozijnen worden toegepast. Ook worden de betonnen consoles voorzien van kathodische bescherming, worden de galerijvloeren en balkons opnieuw gecoat en worden zowel aan de voorzijde als achterzijde nieuwe hekwerken geplaatst. De buitengevel wordt voorzien van een isolatielaag, die wordt afgewerkt met steenstrips. Hierdoor krijgt de buitengevel een Rc-waarde van > 4,5 m².K/W. Elk van de vier flats krijgt een eigen kleur. Bovendien krijgen alle flats een nieuwe entree.

De voorgevel in de oude situatie.

De werkzaamheden in de woningen duren in totaal twee weken en worden in bewoonde staat uitgevoerd. Van Weerdenburg: “Hemubo heeft veel ervaring met het renoveren van woningen in bewoonde staat. Bewoners die bijbehorende overlast even willen ontvluchten, bijvoorbeeld tijdens het sloopwerk aan de betonnen kokers, kunnen terecht in het Paviljoen. Dit is bovendien een plek waar ze hun buren kunnen ontmoeten.”

Levendige plint

Een belangrijke ingreep vindt plaats bij de plint van het gebouw. De blinde gevel met garages en bergingen maakt plaats voor een uitbouw van twee bouwlagen waarin twaalf appartementen in het middeldure huursegment komen. Van Weerdenburg: “Deze nieuwbouw vormt echt een goede toevoeging. Door de blinde gevel was er weinig sociale controle, nu komt er een levendige plint. De keuken, het toilet en de berging komen op de plek van de garages, de woonkamers van deze appartementen komen in de uitbouw aan de voorzijde van de flats. Dat betekent veel meer sociale controle.” 

Met deze nieuwbouw wil Intermaris tegemoet komen aan de grote behoefte aan dergelijke appartementen. De komende jaren worden meer flats en eengezinswoningen in Wheermolen-Oost gesloopt. Hier komen ongeveer duizend nieuwe woningen in verschillende sectoren voor terug, zodat Wheermolen-Oost weer een aantrekkelijke wijk wordt.  

De voorgevel na de vernieuwing.

Bouwinfo

Opdrachtgever
Intermaris, Purmerend

Uitvoering 
Hemubo, Almere

Ontwerp 
Door Architecten, Amsterdam

Installaties 
Hemubo W-techniek en Hemubo E-techniek

Bouwperiode 
juni 2020 – april 2021 
(fase 1, exclusief plintwoningen)