Tagarchief: Venlo

Megagroot en supersnel: een bouwproject dat past bij vidaXL

Vogelvlucht-Render
Lees het gehele artikel

141.000 m2 distributiecentrum, binnen een jaar na verstrekking van de opdracht opgeleverd. Inclusief een niet-geplande logistieke brug van 125 meter lang en een compleet afgebouwd auditorium. Vier hallen van samen 79.000 m2 konden zelfs al zo’n zes maanden na aanvang van de bouwwerkzaamheden in gebruik worden genomen. Je ziet het niet vaak in deze tijd: een project van deze omvang dat binnen de afgesproken tijd en budgetten wordt volbracht, ondanks alle uitdagingen op het gebied van levertijden, prijsstijgingen en personeelstekorten. Van der Heijden bouw en ontwikkeling realiseerde het voor vidaXL.

Rendering en werkelijkheid. (Beeld: DENC)

Vertrouwen vanaf het begin

Van meubelen tot sportartikelen en van speelgoed tot dierbenodigdheden. De internationale online retailer vidaXL levert duizenden artikelen in al deze categorieën aan prijsbewuste klanten in 32 landen in Europa, de Verenigde Staten, Azië en Australië. Dat vraagt om een stevige logistieke operatie en héél veel opslagruimte. De logistieke centra voor Europa staan in Polen en in het Nederlandse Venlo. Drie bouwfases waren voor vidaXL niet genoeg om in Venlo de warehouseruimte te creëren die ze nodig had. Dus volgde de opdracht voor een vierde fase: 141.000 m2 voor distributiehallen, kantoren en een ‘innovation hub’, ofwel de Supply Chain Valley: een inspirerende omgeving met werkplekken, collegezaal en vergaderruimtes. Die opdracht gunde vidaXL aan Van der Heijden op basis van prijs én vertrouwen.

Dat vertrouwen was er al in de onderhandelingsfase. Vanaf de eerste contacten had Van der Heijden een open verstandhouding met de opdrachtgever, waarin de bouwer duidelijk maakte dat daadkracht, flexibiliteit en meedenken in het voorproces tot het lijstje van onderscheidende kenmerken behoren. Willem Huvenaars, Project Manager Real Estate bij vidaXL beaamt dit: “Van der Heijden toonde vanaf het eerste moment een nauwe betrokkenheid bij het project door mee te denken in oplossingen en door verbetervoorstellen aan te dragen. Gebaseerd op planning, kosten, professionaliteit en betrokkenheid hebben we Van der Heijden de opdracht gegund voor dit uitdagende bouwproject.”

Meer doen in minder tijd

Binnen vijf weken na verstrekking van de opdracht werden de werkzaamheden al gestart. En meerdere weken voor de contractdatum kon vidaXL de diverse distributiehallen al in gebruik nemen en was de oplevering een feit. Verwachtingen overtreffen is sterk verweven in het DNA van Van der Heijden. In alle projecten begint dat met gedegen voorwerk waarbij alles uitgedacht is en het hele project al in 3D gebouwd wordt, voordat de uitvoering start. Zo worden mogelijke uitdagingen al bij voorbaat gesignaleerd. Deze werkwijze past de bouwer toe in al zijn projecten en maakt het mogelijk om meer te doen in minder tijd.

Toch zijn ze er bij Van der Heijden extra trots op dat ze juist dit project sneller dan beloofd en naar volle tevredenheid van de opdrachtgever hebben opgeleverd. Projectleider Jeroen van Beuningen zegt hierover: “De combinatie van de omvang van het project, de ambitieuze planning, de gedreven aanpak van alle partijen en de toch wel lastige marktsituatie maakten dit project speciaal. In tijden van crisis, waarin mensen en materialen schaars zijn en prijzen en levertermijnen continu veranderen, is de tijdige en volledige oplevering een extra uitdaging. Het doet mij goed om dan te zien dat wij – en onze partners – de flexibiliteit en vindingrijkheid bezitten om de gestelde doelen te behalen én tegelijkertijd op een prettige manier samenwerken.”

Teamwork en daadkracht

Samenwerking is sowieso een van de aspecten waar Van der Heijden een groot deel van het succes aan toeschrijft. Niet alleen in dit project, maar bij alle opdrachten hecht de bouwer eraan om te werken met professionele partners die vanuit eerdere projecten al op elkaar ingespeeld zijn. “We begrijpen elkaar. En misschien nog wel belangrijker: we hebben ook echt iets voor elkaar over”, vertelt Van Beuningen. “Daardoor staan we nooit alléén voor een verrassing of uitdaging, maar sámen. Die gaan we met elkaar aan. En zeggen we iets toe, dan doen we het ook. Dat weten we van elkaar.”

Zo’n samenwerking maakt het mogelijk om snel te schakelen en zorgt ervoor dat iedereen in het proces zijn of haar verantwoordelijkheid pakt. “Dat begint trouwens al bij onszelf”, voegt Van Beuningen eraan toe. “We werken met zelfsturende teams binnen Van der Heijden. Hierdoor zijn de lijnen kort en krijgen we veel verantwoordelijkheid en vrijheid om zelf beslissingen te nemen. Het resultaat is ons snel en daadkrachtig handelen.” 

Niet nadenken, maar voordenken

Partnership betekent voor Van der Heijden ook nauw samenwerken met de opdrachtgever. “Wij bekijken altijd zo vroeg mogelijk in het proces samen met de klant de wensen en mogelijkheden. Zo helpt de klant ons om te begrijpen hoe we het project het beste kunnen inrichten en opleveren. Door de ervaring die we hebben met dit soort projecten komen wij vaak met vernieuwende ideeën en mogelijkheden waaraan onze klant nog niet heeft gedacht. In dit project vereenvoudigden we bijvoorbeeld de opzet van de tribune, om zo de doorlooptijd te verkorten en de kostprijs voor de klant te verlagen. Ook voerden we de timmerwerkzaamheden zelf uit, waardoor we die tribune binnen de gevraagde termijn konden opleveren. En waar twee meer weten dan één, weten drie nog meer. Dus was het extra fijn dat we niet alleen met vidaXL, maar ook met de architect en bouwbegeleider DENC gezamenlijk op konden trekken”, aldus Van Beuningen.

“Het grootste geheim van een succesvol bouwproces? Meedenken in de beginfase. Door alle uitvoerende partijen in het voortraject al te betrekken, kunnen we het hele plan vooraf volledig uitdenken en visualiseren”, voegt hij toe. “En dat visualiseren gaat ver: we brengen alles in kaart en tekenen het tot op het kleinste detailniveau uit in een 3D-model. Zo staat en bestaat het gebouw eigenlijk al voordat de uitvoering start. Pas als alles akkoord is bevonden en vastgelegd in – wat wij noemen – het Lego-boekje, starten we met de bouw. Daarmee voorkomen we dat we in het werk voor verrassingen komen te staan en houden we de snelheid erin. Niet nadenken, maar voordenken, noemen we dat.”

Bijkomende uitdagingen

Ieder project kent zijn uitdagingen. Zo ook de realisatie van dit warehousecomplex voor vidaXL. Dan is het fijn om te constateren dat al het goede voorwerk, de gezamenlijke commitment en gedeelde verantwoordelijkheid van alle bouwpartners en de vindingrijkheid, flexibiliteit en teamspirit er samen voor zorgen dat alle beloften nog steeds kunnen worden waargemaakt.

Dat twee maanden voor de oplevering alles nog steeds volgens plan verliep, was fijn. Want toen kwam vidaXL met de aanvullende wens om dit fase 4-complex te verbinden met het bestaande warehouse aan de overkant van de openbare weg! Met een 125 meter lange logistieke brug op vijf meter hoogte, voorzien van een transportband, zou het mogelijk worden om de voorraden gemakkelijk van Fase 3 naar Fase 4 te transporteren. Een andere bijkomende wens was het inrichten van de innovation hub die oorspronkelijk als lege ruimte zou worden opgeleverd. Om deze in te kunnen zetten als auditorium, compleet met podia en tribunes, kwam er aardig wat timmerwerk bij. Werk dat je niet zo makkelijk uitbesteedt op zo’n korte termijn. Onmogelijk? Niet voor een bouwer die denkt in kansen en mogelijkheden. Dus lukte het om beide uitbreidingen nog binnen de scope van het project mee te nemen. Maar ook om tijdig de materialen en mensen vrij te maken die het credo van Van der Heijden opnieuw bewezen: bouwen kán anders. 

Of de opdrachtgever tevreden was? Willem Huvenaars van vidaXL: “De tijdlijnen waren kort, de omvang van het project groot. Met de uitbreiding van
vidaXL groeide de behoefte om goederen vroegtijdig op te kunnen slaan en vanuit deze nieuwe locatie onze klanten te bedienen. Van der Heijden heeft het samen met de ketenpartners mogelijk gemaakt dat wij deze behoefte konden vervullen en nog voor de afgesproken opleverdatum onze logistieke operatie konden opstarten. Samen met DENC en Van der Heijden hebben we een mooi eindresultaat gerealiseerd: een groots distributiecentrum met kantoorfunctie en huisvesting voor de Supply Chain Valley.” Voorlopig is de verdere groei van vidaXL weer gewaarborgd. Maar de ontwikkelingen in online retail gaan snel. Dus als de tijd komt voor fase 5, houdt Van der Heijden zich aanbevolen.

Moderne aluminium gevel voor Van der Valk in Venlo

©egbertdeboer.com-20211008–09162HR
Lees het gehele artikel

Het nieuwe Van der Valk Hotel Venlo blinkt uit in duurzaamheid, innovativiteit én design. De aluminium gevelelementen van WICONA leveren hier een belangrijke bijdrage aan. In opdracht van Byldis Facades leverde WICONA aluminium vliesgevels met geïntegreerde LED-verlichting, kozijnen en schuifdeuren, die exact conform de wensen van de architect zijn gemodificeerd.

WICONA beschikt al jaren over een standaard oplossing om LED-verlichting in vliesgevels te integreren. Aan de basis van deze oplossing ligt een gevormde aluminium deklijst met een transparante kunststof kap. “Quant Architectuur wenste echter een iets grotere en meer langwerpige neus aan de voorzijde. Daarom hebben wij specifieke extrusies gemaakt”, vertelt Raimond Stassen, projectmanager voor WICONA. “Om te voorkomen dat bijvoorbeeld sneeuw, wind en water de esthetische kappen te zwaar belasten, is nadrukkelijk aandacht besteed aan de vorm en verbindingen.”

De aluminium sierneuzen zijn overal op de nieuwe gevels toegepast. “Bovendien hebben we de vliesgevels voor de 55 meter hoge hoteltoren en bredere onderbouw geleverd”, aldus Stassen. Op het gebied van vliesgevels biedt WICONA een uitgebreid pakket producten, die dit jaar nog verder wordt uitgebreid. Tijdens Polyclose 2022, in Flanders Expo Gent, zal WICONA het uitgebreide productengamma voor het eerst tonen aan de Benelux-markt. 

Dankzij het uitgebreide productgamma kunnen architecten en gevelbouwers hun creativiteit maximaal de vrije loop laten. “In het Van der Valk Hotel zijn gesegmenteerde en gebogen profielen uit de WICONA WICTEC 50-serie toegepast. De aluminium profielen van dit systeem zijn geëxtrudeerd uit een nieuwe en hoogwaardige aluminiumlegering en bestaan voor minimaal 82% uit gerecycleerd end-of-lifecycle aluminium (post-consumer schroot). Dit aluminium is afkomstig uit ramen, deuren en vliesgevels van gebouwen die aan het eind van hun levensduur zijn gekomen. Verspreid over twee productielocaties in Europa wordt het schrootafval gefragmenteerd, gesorteerd en bewerkt voor de productie van nieuwe en hoogwaardige aluminium bouwsystemen. Daarmee zijn architecten, ontwikkelaars, aannemers én eindgebruikers verzekerd van een duurzaam en hoogwaardig product en wordt de CO2-reductie naar een nieuwe level getild.”

De terugliggende balkons in Venlo zijn voorzien van WICONA valramen, die een hoge wind- en waterdichtheid garanderen. “In navolging van deze valramen bieden wij de mogelijkheid om raamdeuren met een lage onderdorpel toe te passen, die een eenvoudige toetreding naar het balkon garanderen. Ook kunnen binnen de standaard oplossing krukken aan de binnen- én buitenzijde worden geplaatst, voor een optimale veiligheid. Op enkele balkons zijn schuifdeuren van WICONA toegepast, waarmee een nog grotere opening naar buiten mogelijk wordt.”  

Spectaculaire interactieve LED-gevel lokt mensen naar casinogebouw

Holland Casino Venlo 1 kopiëren
Lees het gehele artikel

De afgelopen 40 jaar heeft Sorba Projects, met het hoofdkantoor in Winterswijk, meegebouwd aan projecten in binnen- en buitenland: de golvende OV Terminal in Arnhem, de spiegelgevel van Depot Boijmans van Beuningen, het gevarieerde interieur van Beeld en Geluid in Hilversum, maar ook meerdere uitdagende projecten in onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waaronder metrolijnen in Londen.

“Ook voor de nieuwe vestiging van Holland Casino in Venlo, ontworpen in de vorm van een bloem, ontwikkelden we een spectaculaire interactieve LED-gevel. Deze oplossing combineert een deel pailletten, die uitgerust zijn met LED-verlichting, en een gedeelte geperforeerde beplating”, licht projectingenieur Mitchell Everts toe. “De pailletten hebben we opgebouwd uit aluminium ringen, die voorzien zijn van glazen of aluminium fiches. Achter de glazen fiches bevindt zich de interactieve LED-verlichting, terwijl de aluminium fiches een kameleon coating kregen. Daardoor krijgen ze vanuit verschillende kijkhoeken telkens een andere kleur. Het geheel wordt afgerond met sculpturale gevelranden uit Alpolic ACM panelen en een aluminium gevelband. Het resultaat is een dynamische en kleurrijke gevel, die mensen als het ware naar het gebouw lokt.”    

Vegas in Venlo: Een duurzaam gebouw met een spectaculaire LED-gevel

HOLLAND-CASINO1_Architect-Hospitality-Holland-Casino-Venlo-MVSA
Lees het gehele artikel

MVSA Architects ontwierp in samenwerking met Gensler en Arcadis een echte eyecatcher in het landschap, gekenmerkt door de vormgeving met een bloem die vanuit het midden van het gebouw oprijst en een spectaculaire LED-gevel met verschillende kleuren. Naast deze uitgesproken architecturale uitstraling was voor de opdrachtgever ook de duurzaamheid cruciaal.

Een ‘exploded view’ van de opbouw van het casino.

Holland Casino investeerde het laatste jaar fors in nieuwe vestigingen. Zo realiseert de firma momenteel een iconisch gebouw langs de A67 in Venlo, meteen het eerste dat Duitsers en andere toeristen zien als ze de grens passeren. De directie zal de komende jaren vaker een locatie langs een snelweg kiezen. Bezoekers moeten dan niet eerst de stad in gaan en men kan rond het casino voor parkeergelegenheid zorgen. “Eind 2017 wonnen we de tender voor Holland Casino Venlo met een ontwerp voor een gebouw in de vorm van een bloem. Voor het interieur van dit sculpturale gebouw, die we graag ‘de poort tot Nederland’ noemen, werkten we samen met Gensler uit Las Vegas en de landschapsarchitectuur is van de hand van Arcadis”, vertelt Wouter Thijssen van MVSA Architects.
“Het ontwerp is een totaalconcept, dat niet alleen de identiteit van Holland Casino, maar ook de Cradle-to-Cradle ambities van de gemeente Venlo benadrukt. Het is een nieuwe landmark, die zich ook nog eens op het vlak van duurzaamheid onderscheidt.”

De speelzaal bevindt zich rond de stengel van de bloem en bovenin komt de bar. Vanuit die locatie krijg je een prachtig uitzicht op de speeltafels.

Spectaculaire vormgeving

Holland Casino wilde en kreeg een gebouw met een heel uitgesproken architecturale uitstraling. Een interactieve gevel, die van kleur verandert en het gebouw ook verlicht, trekt de aandacht van passanten. Deze gevel combineert pailletten, die uitgerust zijn met LED-verlichting, en een geperforeerde beplating. “Dit gebouw is ontworpen volgens de principes van biomimicry, als een bloem met een huid, een skelet, het metabolisme en een brein. Deze ‘houten bloem’, gemaakt met circa 300 samengestelde liggers, vormt een dak van 55 bij 45 m, is 25 m hoog en wordt gedragen door een ‘stengel’ met een diameter van 3,2 m die vanuit het midden van het gebouw oprijst”, licht de architect toe. “De bloeiende bloemen spreiden zich organisch uit over het landschap, zoals de traditionele tulpenvelden die in heel Nederland te zien zijn. Dit unieke gevoel wordt verder versterkt door de integratie van twee grote ‘bollenvelden’ rond het gebouw. De speelzaal, die 4 meter opgetild is, bevindt zich rond de bloemsteel en bovenin, onder het dak van het casino, komt de bar. Vanuit die locatie krijgen bezoekers een prachtig uitzicht over de speeltafels. Onder de speelzaal is een VIP-parking geïntegreerd.”

De nieuwe vestiging van Holland Casino in Venlo valt meteen op door de spectaculaire LED-gevel.

Iconisch maar ook duurzaam

Het gebouw van 9.500 m2 is niet alleen architecturaal een pareltje, maar werd ook volledig duurzaam gebouwd. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen en van het weinige beton dat gebruikt is, werd een deel uit recente sloopwerkzaamheden teruggewonnen. “We kozen niet alleen voor energiezuinige LED-verlichting, maar ook het regenwater wordt via het dak opgevangen en als grijswater opnieuw gebruikt”, sluit Thijssen af. “Net als een bloem zijn voeding via wortels uit de grond haalt, komt ook de toevoer voor verwarming en koeling vanuit de bodem. Op het dak worden tevens zonnepanelen geplaatst.”  


Bouwinfo


Opdrachtgever 
Holland Casino, Venlo

Architecten 
MVSA Architects, Amsterdam en Gensler, Las Vegas (VS)

Landschapsarchitectuur 
ARCADIS, Amersfoort

Hoofdaannemer 
Laudy Bouw, Sittard