Tagarchief: Van Norel Bouwgroep

Familiebedrijf levert ijzersterk resultaat

zonnehoeve-2
Lees het gehele artikel

Familiebedrijf Tasche uit Albergen bestaat uit drie onderdelen: Staalbouw, Stalen Trappen en Landbouwmechanisatie. De eerste twee onderdelen werkten bij appartementencomplex ’t Quadrant samen met Van Norel Bouwgroep om alle stalen onderdelen te realiseren, inclusief de gehele staalconstructie.

’t Quadrant bestaat uit een staalconstructie met stalen galerijen, glasbalustrades, binnenhekken, stalen trappen en stalen trapleuningen. Heel wat werk dus voor Tasche Staalbouw en Tasche Stalen Trappen. “Er was weinig ruimte om de balustrades naar boven te krijgen en we konden niet van buitenaf monteren. Daarom hebben we alles met een minikraan naar boven gebracht en van binnenuit gemonteerd”, vertelt Robert Zegger, bedrijfsleider bij Tasche Stalen Trappen. Zijn collega Tom Oude Voshaar, projectleider bij Tasche Staalbouw, vult hem aan: “We hebben het staal gepoedercoat geleverd en deels gemonteerd in verschillende fases. Bij appartementen heb je met veel facetten te maken waarmee je rekening moet houden, zoals leveranciers van balkons, breedplaten, verschillende soorten behandelingen. Dat maakte het project complex.”

Van Norel Bouwgroep is een bekende opdrachtgever voor Tasche, waardoor er een goede samenwerking plaatsvond. Het project duurde lang van engineering tot oplevering, maar toch werd alles volledig op tijd geleverd en gemonteerd. Zegger: “De balustrades kwamen er aan het einde van de bouwfase in. Vooraf werd alles gepoedercoat en op kleur gebracht. Er mochten daarna dus geen werkzaamheden meer plaatsvinden die de producten konden beschadigen. Inmiddels is het appartementencomplex opgeleverd en wonen de eerste mensen er al in.”   

De natuur als inspirerende leeromgeving

school de verwondering te Almere (1) kopiëren
Lees het gehele artikel

Dat leerlingen hier kunnen rekenen op een inspirerende plek om tot bloei te komen, is toe te schrijven aan het vele groen, de natuurlijke materialen en de organische verbinding met buiten.

De klaslokalen manifesteren zich als aangename biotopen.

De Verwondering is ontwikkeld en gerealiseerd in opdracht van de gemeente Almere. ORGA Architect maakte het architectonisch ontwerp en het bouwkundige bestek. De bouwkundige uitvoering was in handen van Van Norel Bouwgroep. Rob Wassink, projectleider bij Van Norel Bouwgroep, licht toe: “De ecologische gedachte achter dit bijzondere schoolgebouw komt onder meer tot uiting in de houten constructie met gelamineerde spanten, houten kanaalplaatvloeren, massieve CLT-wanden en HSB-wanden. Mede vanwege onze ervaring in houtbouw kregen wij, via een aanbesteding, de opdracht voor het bouwkundige deel gegund.”

Binnen bestaat de afwerking voornamelijk uit hout, leemsteen en leemstuc.

Klaslokaal als biotoop

Geïnspireerd op de natuur is het schoolgebouw ontworpen als een ensemble van drie clusters, waarin de klaslokalen zich manifesteren als aangename biotopen voor de leerlingen. Samen met onder meer een openluchtlokaal, een moestuin en een natuurlijk buitenspeelterrein met water bieden zij de leerlingen een fijne en gezonde leeromgeving.    

De centrale hal met imposante tribunetrap en geschilde boomstammen.

Klimaatluiken, een vegetatiedak, PVT-panelen, boomstammen en houten lamellenluifels als zonwering dragen daar eveneens aan bij. Wassink: “De binnenzijde van het gebouw vind ik het mooist. De zichtbare houten constructie, het houten interieur, de speelse plafonds en de muren van leemsteen zorgen voor een sfeervolle beleving van de ruimtes. De centrale hal heeft een imposante tribunetrap en geschilde boomstammen als kolommen. Dat is heel gaaf om te zien.”

Sfeervolle inrichting.

Gezamenlijke kennis en ervaring

Op basis van het ontwerp en de bestekseisen maakte Van Norel Bouwgroep, in nauwe samenwerking met de architect en de gemeente Almere, de vertaalslag naar de uitvoering. Het team werd al snel uitgebreid met een aantal specialistische partijen. “Met die partijen kwamen we in contact tijdens onze zoektocht naar de juiste materialen en de verwerking daarvan”, zegt Wassink. “Zo hadden we Heko voor de houten spanten, Houtbouw ’t Zand voor de HSB-elementen en Oldenboom als houtleverancier en kennispartner.” Wassink benadrukt dat de gezamenlijke kennis en ervaring van alle partijen de sleutel tot het succes van dit project was. “Met elkaar optimaliseerden we het ontwerp op een aantal punten, om het gebouw bouwfysisch beter te laten presteren. Ook spanden we ons gezamenlijk in om het installatietechnische en bouwkundige deel goed op elkaar af te stemmen. Dit alles leverde in de uitvoering iets vertraging op, maar was wel nodig om tot het gewenste resultaat te komen.”

Houten lamellenluifels als zonwering.

Anders dan anders

De uitvoering van De Verwondering startte eind 2019 met het heiwerk, de betonnen fundering en de begane grondvloer. Vervolgens is de school opgebouwd met de houten kanaalplaatvloeren, spanten en wanden. De gevelafwerking is gevarieerd, met hout, groene gevels en een vliesgevel. Het dak is traditioneel afgewerkt met isolatie en een bitumen dakbedekking, deels voorzien van een groendak. Binnen bestaat de afwerking voornamelijk uit hout, leemsteen en leemstuc. Wassink: “Mede door de toegepaste materialen was dit project anders dan anders. Dit leidde er soms toe dat we voor onbekende situaties kwamen te staan. In goede samenwerking met de architect, de gemeente en de uitvoerende partijen kwamen we steeds weer tot een oplossing. Iedereen zette zijn beste beentje voor en dat heeft geleid tot een prachtig, gezamenlijk eindproduct.”    

Organisch ontwerp met schuine kozijnen en opvallend kleurenspel: Uniek burgerinitiatief resulteert in opvallend complex met sportzaal boven zwembad

VAN NOREL5_Oplevering 011, 11-12-2020 kopiëren
Lees het gehele artikel

Zo is dit een burgerinitiatief waar niet de gemeente, maar wel de stichting als opdrachtgever optrad. Bovendien combineert het complex een zwembad met bovenop een multifunctionele sportzaal en koos architect Max van Huut voor een opvallend organisch ontwerp met schuine kozijnen en een spel tussen bakstenen, glas, hout en felgekleurde stalen gevelbeplating. Van Norel Bouwgroep was samen met het bouwteam verantwoordelijk voor de succesvolle realisatie van dit duurzame project.

Toen naast het treinstation van Abcoude in augustus 2019 de heipalen voor Het Sporthuis de grond in gingen, werd dat heel enthousiast onthaald. Het was immers het resultaat van heel wat voorafgaande inspanningen van de inwoners, die al startten in 2010, toen duidelijk werd dat het toenmalige zwembad Meerbad geen lang leven meer beschoren was. Met de steun van een actiecomité kon het zwembad nog een aantal jaar langer opengehouden worden en het zijn ook die investeerders die hun schouders onder dit project hebben gezet.

Architectenbureau Alberts & Van Huut stond samen met Amstel Architecten in voor het ontwerp en Van Norel Bouwgroep kreeg de opdracht om dit project in een bouwteamformule uit te voeren. “Een prijsofferte, gecombineerd met onze projectinsteek, is uiteraard bepalend of je de opdracht finaal krijgt. Toch blijft ook de mond-tot-mondreclame belangrijk. Voor Het Sporthuis werden we bij de opdrachtgever getipt door betrokkenen bij Thermen Berendonck in Wijchen, het grootste wellnessresort in Nederland”, vertelt Corné Vreugdenhil, projectleider bij Van Norel Bouwgroep. “Samen met het bouwteam hebben we eerst een Plan van Aanpak uitgewerkt en daarna de volledige uitvoering van dit toch wel complexe project in handen genomen.”

Bovenop bevindt zich de sporthal met een sportvloer van 22 x 42 meter, vier kleedkamers, ondersteunende ruimten en een bar.

Opvallend ontwerp op verschillende vlakken

De uitdaging lag vooral in het combineren van de functies. Het Sporthuis met ruim 4.200 m² BVO bestaat immers uit een zwembad met een 25 meter wedstrijdbad met beweegbare bodem, kleedruimtes en een koffiehoek. Bovenop deze ruimte bevindt zich de sporthal met een sportvloer van 22 x 42 meter, vier kleedkamers, ondersteunende ruimten en een bar. In de kelder zijn onder meer alle technische installaties voor het zwembad ondergebracht. “Omdat het sportcomplex op een kavel met een bepekte omvang gerealiseerd werd, tilden de architecten de sportzaal op, zodat die direct boven het zwembadgedeelte ligt. Dit is uitzonderlijk in Nederland. Tussen de warme en vochtige zwembadomgeving en een eerder koude sportzaal waren thermische isolatie en luchtdichtheid uiterst belangrijk. De overspanning over het zwembad zorgde ook voor forse eisen wat betreft de constructieve opbouw van de vloer. Om de overdracht van contactgeluid en trilling te beperken, werd voor een zwevende vloer gekozen”, legt de projectleider uit. “Het gebouw is verder gebaseerd op een staalconstructie en prefab betonelementen. De gevel combineert metselwerk, glaspartijen, houten aftimmeringen en stalen beplating en valt vooral op door de schuine kozijnen en het kleurenspel.”

De schuine kozijnen vormen een accent, die duidelijk de signatuur van de architect draagt.

Duurzaamheid en energiezuinigheid als extra troef

Een bijkomende uitdaging was de ligging van het complex. Omdat het project dicht bij het spoor ligt en de bemaling binnenin de bouwkuip een verlaging van de grondwaterstand gaf, werd er intensief overleg gepleegd met Prorail. “De verlaging van de grondwaterstand mocht namelijk niet tot verzakkingen aan het spoor leiden. Om deze verzakking tegen te gaan, werd gekozen voor het retour bemalen van het grondwater direct buiten de bouwkuip”, gaat Vreugdenhil verder. “Bovenop deze ingrijpende maatregel werd in overleg met het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een projectspecifieke werkwijze bedacht, om na het trekken van de damwanden verstoring van de verschillende watervoerende lagen te voorkomen.”

Het Sporthuis Abcoude is in elk geval een karakteristiek gebouw, waaraan ook op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid de nodige aandacht besteed werd. Zo liggen op het dak 330 zonnepanelen, die door de inwoners uit de gemeente geadopteerd konden worden. Deze zonnepanelen, in combinatie met de andere technische installaties, maken dit sportcomplex tot een duurzaam en energiezuinig project.  

Projectinfo

Binnenafwerking tot in de perfectie uitgevoerd

De gevel is vaak het visitekaartje van een project, maar ook binnenin moet de afwerking steeds tot in de kleinste details nauwkeurig gebeuren. Voor de afwerking in Het Sporthuis Abcoude kon Van Norel Bouwgroep rekenen op de kennis en ervaring van Dekker Schilders. De firma uit Vriezenveen levert al sinds de jaren ’60 vakwerk bij nieuwbouw en renovatieprojecten en dat zowel in residentiële als andere projecten. 

“We hebben in het verleden al meerdere malen succesvol met Van Norel Bouwgroep samengewerkt. Zo kwam de hoofdaannemer ook voor dit nieuwe sportcomplex bij ons terecht”, stelt zaakvoerder Jeroen Dekker. “Na goedkeuring van onze prijsofferte stonden we in voor alle binnenbeglazing, inclusief de brandwerende beglazing in combinatie met speciale zwembadafdichting. Verder namen we de wandafwerking en het scheidbehang in de zwembaden alsook de afwerking van de binnenkozijnen en -deuren voor onze rekening. We waren gedurende drie maanden met gemiddeld twee mensen op de bouwplaats actief. De afgeschuinde kanten van de kozijnen vormden de grootste uitdaging.”

We houden wel van een uitdaging

VANNOREL3_vogelvlucht kopiëren
Lees het gehele artikel

De firma manifesteert zich ook in verschillende besturen, bijvoorbeeld met algemeen directeur Hans van Norel als voorzitter van Bouwend Nederland Regio Oost. De visie op bouwen is echter op z’n minst even belangrijk voor het succes van het bouwbedrijf. Bij Van Norel kiezen ze namelijk graag voor projecten die onderscheidend zijn en houden ze wel van een uitdaging.

In mei vorig jaar leverde Van Norel Bouwgroep met Thermen Berendonck in Wijchen het grootste wellnessresort in Nederland op. De nieuwbouw werd voor een groot deel in prefab betonelementen (wanden, vloeren, kolommen en balken) opgetrokken en is volgens eigenaar Quality Wellnessresorts de ‘groenste’ sauna van Europa. De duurzaamheid vloeit voort uit een sterk geïsoleerde gebouwschil, kozijnen met triple beglazing, energiezuinige LED-verlichting, warmtepompen, zonnepanelen en warmteterugwinning uit douchewater, sauna’s en keuken. In Epe neemt pluimveeslachterij Remkes binnenkort een gebouw voor pasteurisatie/kokerij van 4000 m², een vriesopslag van 3800 m² en een logistieke hal van 2400 m² in gebruik. “In het nieuwe vrieshuis is een dikke vloer geïntegreerd, die onder meer bestaat uit een stabilisatielaag van gebroken puin met gerecycled beton. Om de BREEAM-score ‘Outstanding’ te halen, werd de sterk geïsoleerde nieuwbouw uitgerust met zonnepanelen, LED-verlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtschakeling, waterbesparend sanitair en koelinstallaties met warmteterugwinning”, licht Hans van Norel toe. “De integratie van verschillende gebouwdelen, elk met hun eigen eisen, maakte dit project best wel tot een uitdaging.”

Op dit moment bouwt Van Norel mee aan de eerste ecologische basisschool in Nederland: De Verwondering in Almere.

Eerste volledig ecologische school in Nederland

Op dit ogenblik werkt Van Norel Bouwgroep mee aan een wel heel opmerkelijk project met hout als primair bouwmateriaal, waar natuurlijke principes en circulariteit centraal staan: De Verwondering in Almere, de eerste ecologische basisschool in Nederland. “Het casco bestaat uit een gelamineerde houten spantconstructie, CLT-wanden en vurenhouten kanaalplaatvloeren, uitgerust met isolatie. De constructieve schijven bestaan uit CLT, de overige binnenwanden zijn leemsteen of strowand en er worden geschilde boomstammen als kolommen gebruikt. De gevel bestaat uit houtskeletbouwelementen met houtwolisolatie en is bekleed met houten latten in combinatie met een gaasconstructie voor natuurlijke begroeiing. In de centrale ruimte zijn begroeide binnengevels voorzien”, aldus Hans van Norel. “Grote ramen met HR-beglazing zorgen voor de nodige lichtinval en een onbeperkt zicht op de omgeving. Er is geopteerd voor vegetatiedaken en PVT-panelen op het hoogste dak. Elk lokaal is uitgerust met klimaatluiken en in de centrale ruimte bevinden zich grote dakluiken. Dat zorgt voor natuurlijke ventilatie en koeling door nachtventilatie.”

Van Norel Bouwgroep uit Epe is een vaste waarde in de bouwwereld van Oost- en Midden-Nederland.

Uitdagingen in de pipeline

Voor de komende maanden en jaren staan nog heel wat uitdagende projecten op de planning. Recent startte Van Norel Bouwgroep met de realisatie van een Design & Construct opdracht voor de nieuwbouw van sportcomplex Het Baken in Zeewolde. “In het najaar van 2021 beginnen we met de bouwwerkzaamheden voor de nieuwe International School in Almere, die ons als Design & Construct UAV-GC contract gegund werd”, sluit Hans van Norel af. “Midden september tekenden we een bouwteamovereenkomst voor de realisatie van de nieuwe DrieKansenschool in Ermelo en samen met Peek Bouw & Infra wonnen we drie EMVI-aanbestedingen van Rijkswaterstaat voor de bouw van steunpunten in ’s Hertogenbosch, Zevenaar en Staphorst.” Bij Van Norel Bouwgroep zitten ze duidelijk niet stil. 

Ook voor de komende maanden en jaren zitten heel wat projecten in de pipeline.