Tagarchief: Valley Amsterdam

‘Meedraaien en afstemmen als co-maker’

Valley_Blitta_1
Lees het gehele artikel

De getrapte binnenzijde van het multifunctionele complex, ook wel ‘vallei’ genoemd, wordt uitgevoerd met schuifpuien en kozijnen in verschillende uitvoeringen. “Logistiek en technisch een erg uitdagend werk, dat vanaf de voorbereiding met co-makers is opgepakt”, zegt Tonny Cuppen van Blitta.

Cuppen is als hoofd projectmanagement verantwoordelijk voor alle technische aspecten van het werk; Valley is een meerjarenklus voor Blitta. “Dat is vaak zo met architectonische hoogbouw. Eigenlijk doen we niet anders meer dan vanaf het ontwerp af aanschuiven bij de architect, en met bouwteampartners en co-makers doorontwikkelen.” Daarbij zijn de eisen en aansprakelijkheden in de utiliteitsbouw zodanig verscherpt dat kwaliteitsontwikkeling steeds meer naar prefab verschuift. “Ook logistiek is dat noodzakelijk, met in dit geval glaselementen tot 7 meter in het geval van de skybar; het maximum dat op vrachtwagentransport mee kan.”

De elementen aan de straatzijde vormen een doorlopende wand van tripleglas. (Beeld: Infra Communicatie)

Doorlopende wand

Het grootste deel van de buitengevels van Valley (11.000 m²) bestaat straks uit geprefabriceerde glas-/aluminiumpanelen (3,60 x 3,60 m), die na de kraangebonden montage één geheel vormen – een doorlopende wand van tripleglas. De twee verdiepingen tellende plint wordt opgebouwd met traditionele vliesgevels. Voor de skybar construeert Blitta een maatwerk-elementgevel. De binnenzijden van het complex, de ‘uitgekapte’ terrasgevels, worden uitgevoerd met een ter plaatse geassembleerde eindafwerking. “Eerst wordt een metalen frame gemonteerd, waarin de schuifpuien en kozijnen worden bevestigd. Deze gevelconstructie wordt uiteindelijk afgewerkt met een natuurstenen omkadering.”

‘De prestatie-eisen van de elementgevels vallen onder onze verantwoordelijkheid’

Logistiek

Qua logistieke bereikbaarheid is Valley een uitdagend project en de eisen zijn hoog, vervolgt Cuppen. “Bijvoorbeeld met betrekking tot geluidwering aan de binnengevels. Het mooie is, dat je met de architect aan tafel zit als co-maker. Daar ontkomen wij niet aan in de gevelbouw; het is ook in het kader van garanties noodzakelijk geworden. De prestatie-eisen van de elementgevels vallen onder onze verantwoordelijkheid.” Logisch dus, dat deze elementen onder geconditioneerde omstandigheden worden geproduceerd en uitvoerig getest. “Dat is al jaren realiteit bij Blitta.” Dit voorjaar hoopt de gevelbouwer uit Venray de montagewerkzaamheden in Amsterdam af te ronden.  

Valley Amsterdam: Stalen ‘specials’ maken uitkragen van meer dan 10 meter mogelijk

_MST3163
Lees het gehele artikel

Er zijn al vele woorden gebruikt om Valley Amsterdam te omschrijven, maar spraakmakend is dit project aan de Zuidas in ieder geval. Bijvoorbeeld vanwege de bijzondere, uitkragende woonkamers op de bovenste verdiepingen, die uniek zijn in vorm, afmeting én complexiteit. De staalconstructies van de zogenaamde ‘specials’ zijn geëngineerd en geproduceerd door Oostingh, onderdeel van de ASK Romein bedrijvengroep, dat tevens verantwoordelijk is voor de staalconstructies van de penthouses en rooftop skybar.

De toleranties in dit project waren uiterst scherp.

Valley Amsterdam omvat de realisatie van drie rechthoekige (woon)torens met een hoogte van respectievelijk 103, 80 en 70 meter en ruimte voor 200 woningen. De torens worden gebouwd op een zevenlaags plintgebouw met kantoren, cultuur, retail en horeca, evenals een drielaagse parkeerkelder. “Aan de basis van de (woon)torens liggen drie betonkernen”, vertelt Kees Oudshoorn, Manager Engineering bij Oostingh. “De unieke vormgeving van het gebouw wordt hoofdzakelijk in prefab beton gerealiseerd. Voor de grote uitkragingen tot wel 10 meter was prefab echter geen optie. In plaats hiervan is gekozen voor hoogwaardige staalconstructies.”

De unieke vormgeving van Valley wordt hoofdzakelijk in prefab beton gerealiseerd. Voor de grote uitkragingen tot wel 10 meter is gekozen voor hoogwaardige staalconstructies.

‘De toleranties waren uiterst scherp’

Bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw) gaf Oostingh eind 2018 opdracht voor de engineering en productie van zeven uitkragende ‘specials’. “In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever en constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs b.v. hebben wij in circa anderhalf jaar tijd de engineering van de stalen specials verzorgd”, aldus Oudshoorn. “De specials zijn als een soort doosjes aan de prefab constructie opgehangen; een proces dat heel wat voeten in de aarde had. Zo hadden we te maken met complexe en zware staal-betonverbindingen. Al tijdens het storten van de betonnen kernen moesten grote platen met ankers tot op de millimeter nauwkeurig worden ingestort. De toleranties waren dus uiterst scherp. Voor dit project hebben we behoorlijk complexe berekeningen moeten maken, een kolfje naar onze hand.”

‘De specials zijn als een soort doosjes aan de prefab constructie opgehangen; een proces dat heel wat voeten in de aarde had’

Just-in-time en in één geheel

Tijdens de bouw van Valley wordt gewerkt volgens een lean-planning, waarin alle sub-milestones staan weergegeven. “Vanwege de beperkte bouwplaatsruimte worden alle materialen bovendien in lean-volgorde geleverd en onmiddellijk verwerkt”, aldus Oudshoorn. “Na de productie zijn onze specials op afroep vanuit onze fabriek in Katwijk naar Amsterdam vervoerd en in elkaar gezet, inclusief bijbehorende staalplaatbetonvloeren. Vervolgens zijn de constructies als één geheel naar de juiste verdieping gehesen en opgehangen, tot een hoogte van maar liefst 90 meter!”

Akoestisch ontkoppeld

Op de bovenste verdiepingen van Valley zijn penthouses gerealiseerd, waarvoor Oostingh tevens de staalconstructies heeft geleverd. “Bijzonder is ook de rooftop skybar met uitzicht over Amsterdam”, vertelt Oudshoorn. “In deze skybar worden straks verschillende activiteiten georganiseerd, waarvan bewoners geen geluidsoverlast mogen ondervinden. Daarom moest de constructie van de skybar akoestisch ontkoppeld worden van de prefab betonkern, en dit zowel horizontaal als verticaal. Om dit mogelijk te maken, is de staalconstructie als een soort donut om de betonkern ontworpen. De ‘zwevende’ constructie is met behulp van dikke rubberen bokken aan de betonkern gekoppeld. Om de staalconstructie tijdens de montage stabiel te houden, hebben we tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen gemaakt. Een flinke uitdaging op 100 meter hoogte, waarin we uitstekend zijn geslaagd!”