Tagarchief: Ubuntuplein

Voor senioren die midden in het leven staan

Render-4A-2
Lees het gehele artikel

Rondom het Ubuntuplein in Zutphen worden drie appartementsgebouwen gebouwd, ontworpen door Van Veen Architecten. Hier komen 50-plussers te wonen die midden in het leven staan. Zij worden gestimuleerd om bij te dragen aan het project en om daarna samen activiteiten te blijven delen.

De woningen aan het Ubuntuplein worden levensloopbestendig gebouwd, zodat mensen er ook kunnen blijven wonen wanneer ze een hulpvraag krijgen. Het gaat om een mix van koopwoningen, vrije sector huurwoningen en sociale huurwoningen. Samen leven wordt vormgegeven door de gezamenlijke binnentuin en gemeenschappelijke ruimtes, zoals ateliers. De auto’s worden geparkeerd naast de spoorlijn, waardoor er meer ruimte overblijft voor groen.

Om er te mogen wonen, moet je lid zijn van bewonerscoöperatie Ubuntuplein. Daarmee geef je aan dat je samen met je medebewoners een fijne leefomgeving wilt creëren. “Het project heeft een antroposofische achtergrond, hoewel die visie deels is losgelaten. Toch blijven het sociale aspect en de binnentuin erg belangrijk. De bewoners leven samen met de natuur en onderhouden de tuin zelf”, vertelt architecte Evelien van Veen. Zij is gespecialiseerd in het ontwerpen voor de doelgroep ouderen en dementie en verdiept zich bij ieder project in de vraag van de toekomstige bewoners. “Ik laat me inspireren door de ideeën van de coöperatie. We hebben continu samen het ontwerp, de stedenbouwkundige opzet en het tuinontwerp besproken. Doordat de bewoners konden meedenken, maken ze het gebouw eigen. Je krijgt dan een hechte woongemeenschap.”

Op de gevel komt een gedicht dat gekozen is door de bewoners.

Gericht op senioren

De woningen krijgen grote badkamers en ramen met extra veel glas tot op de vloer, zodat bewoners vanuit hun slaapkamer en woonkamer zicht hebben op de straat en de gemeenschappelijke tuin. Ook voorziet het in extra daglicht. De slaapkamer grenst aan de woonkamer en de badkamer. De galerijen zijn niet alleen bedoeld om bij de voordeur te komen. Ter hoogte van de keuken vouwt de gevel zich extra naar binnen, zodat er privéruimte en ontmoetingsplekken ontstaan. Bovendien is er extra aandacht besteed aan geluidsisolatie.

De zestig zorgwoningen die er komen, bestaan uit tweekamerappartementen voor mensen die eventueel een lichte zorgvraag hebben. Zij krijgen een gezamenlijke woonkamer op de begane grond, waar ook plaats is voor de vestiging van zorgprofessionals die ondersteuning kunnen bieden.

Het is de bedoeling dat de bewoners elkaar hier volop ontmoeten en dat ze veel samen doen.

Kleurenthema’s

Leven in een groene omgeving betekent dat hiermee ook in het ontwerp volop rekening is gehouden. In de gevel en met name de neggen van de kozijnen worden aardse kleuren toegepast en de vloeren van de verdiepingen krijgen kleuren in de thema’s water, zon, aarde en vuur. Iedere verdieping krijgt zo haar eigen identiteit, die verwijst naar de natuur. Van Veen: “De kleuren verlopen van fel naar pasteltinten. Daarnaast hebben we gekozen voor duurzame en gerecyclede materialen, zoals een binnengevel van houtcomposiet. Bij de volledige materialisering hebben we gekozen voor duurzaamheid. Dat was een eis van de bewoners.”

Ook de installaties werden duurzaam en energiezuinig. De koopappartementen worden gebouwd volgens de eisen van BENG. De verwarming en koeling gebeurt via warmtepompen. Op deze manier zijn de woningen niet alleen toekomstbestendig voor de bewoners, maar ook op het gebied van duurzaamheid.   

Bouwinfo
  • Opdrachtgevers Bewonerscoöperatie Ubuntu, Stichting Habion Vastgoed zorgsector en Heijmans Bouwbedrijf Amersfoort
  • Architect Van Veen Architecten, Rotterdam
  • Tuinontwerp Atelier Loos en Van Vliet
  • Bouwperiode mei 2021 – zomer 2022