Tagarchief: Tripolis-Park

16.000 m² zon- en geluidwerende beglazing voor landscaper langs de A10

AGC1
Lees het gehele artikel

Bij de herontwikkeling en nieuwbouw van Tripolis-Park zijn heel wat grote namen betrokken, waaronder ook Rollecate. De gevelbouwer benaderde glasproducent AGC om mee te denken over de juiste beglazing voor het transparante kantoorgebouw langs de drukke ring rond Amsterdam, die bovendien ook fungeert als geluidsbuffer voor de achterliggende campus. AGC levert maar liefst 16.000 m² zonwerende beglazing Stopray Vision-52 en Stopray Vision-62 voor respectievelijk de atriumgevel en de kozijnen.

Glazen gevels, zoals bij het nieuwe kantoorgebouw op het Tripolis-Park, vereisen geavanceerd glas, dat zoveel mogelijk daglicht binnenlaat en tegelijkertijd de opwarming van het binnenklimaat tot een minimum beperkt. “In 2018 werden we door gevelbouwer Rollecate bij het project betrokken om samen na te denken over de optimale beglazing voor deze specifieke toepassing, waar naast de transparantie ook de akoestiek een belangrijke rol speelt”, vertelt Erwin Bruinink, accountmanager bij AGC Nederland Holding B.V. “Aan de uiteindelijke productie en levering ging een heel traject vooraf. Zo leverden we eerst een technische fiche en monsters van de zonwerende beglazing. Na een bezoek op de bouwplaats maakten we grotere monsters met de geselecteerde beglazing en tot slot produceerden en leverden we op vraag van de opdrachtgever en architect een 1-op-1 mock-up.”

Dit glas combineert zijn zonwerende eigenschappen met een uitstekende akoestische isolatie.

AGC levert 16.000 m² zonwerende beglazing in twee uitvoeringen: Stopray Vision-52 en Stopray Vision-62. Deze beglazingen, voor toepassing in isolatieglas, zijn uitgerust met een dubbele zilveren coating, waardoor ze een uitstekende bescherming bieden tegen warmte en zonlicht. “Stopray Vision-62 en Vision-52 worden gekenmerkt door een zontoetredingsfactor van respectievelijk 33% en 27% en laten afhankelijk van het type 62% of 52% zichtbaar licht door. Deze beglazingen houden dus de warmte buiten in de zomer en voorkomen warmteverlies in de winter. Bovendien combineert dit glas zijn zonwerende eigenschappen met een uitstekende akoestische isolatie en de mogelijkheid om grote raampartijen te realiseren”, legt Bruinink uit. “Op vraag van de architect werd bij dit project met een dikkere beglazing gewerkt om het pillowing effect op de gevel te voorkomen. De eerste leveringen dateren al van 2019 en in de zomervakantie van 2022 zal alles uitgeleverd zijn.” 

Tripolis: een stedenbouwkundig statement

Tripolis-Park_Full-Frontal-©-Proloog
Lees het gehele artikel

Het Tripolis-complex langs de A1-Zuid bij Amsterdam wordt op spectaculaire wijze herontwikkeld. Twee van de drie monumentale gebouwen worden volledig gerenoveerd met respect voor het gedachtegoed van architect Aldo van Eyck. Naast de bestaande torens verrijst een indrukwekkende ‘landscraper’. Twaalf verdiepingen hoog en toch luchtig en transparant.

Totaalbeeld Tripolis-Park. (Beeld: Proloog)

Het architectonisch concept voor het nieuwe Tripolis-Park is gemaakt door architect Winy Maas van MVRDV. Dit bureau maakte de eerste opzet in 3D en werkte het concept uit tot en met de ontwerpfase. Daarna nam EGM architecten, als uitwerkend architect, het model en de verdere uitwerking over. “Aan de ene kant bestaat dit werk uit de restauratie van een meestermonument”, vertelt Gary Cornel, projectmanager van EGM architecten. “Aan de andere kant is daar de nieuwbouw van een prachtig kantorencomplex. Tel hier de omvang van het werk en het spraakmakende karakter bij op en het zal duidelijk zijn dat we hier te maken hebben met een stedenbouwkundig statement.”

De glazen gevels maken de landscraper licht en transparant. (Beeld: MVRDV)

Creatieve verbindingen

De ‘landscraper’ – evenwijdig aan de A1 – biedt straks 50.000 m2 kantoorruimte en is opvallend transparant. Alle gebouwgevels zijn grotendeels van glas waardoor het gebouw functioneert als een venster dat een doorkijkje biedt op het achterliggende monument van Van Eyck. “Overal in het project worden oud en nieuw met elkaar verbonden”, vertelt Vincent Ketting, partner van EGM architecten. “Dat vraagt om creatieve verbindingen, fraai en kloppend. Nu is dat een kwaliteit van EGM. We zijn sterk in complexe projecten en detailleringen.”

Tijdens hoogtijdagen zijn acht tot tien bouwkundigen en technische tekenaars actief. “We toetsen het model van MVRDV, voeren de projectleiding en zijn medeverantwoordelijk voor de technische uitwerking. Nu de eerste huurders zich hebben gemeld, moet het project echt in mei 2022 worden opgeleverd.”  

Opvallende glazen ‘landscaper’ omarmt bestaande gebouwen én vormt geluidsbuffer

TRIPOLIS1_Tripolis-Park_All-In-©-Proloog
Lees het gehele artikel

Het Tripolis-Park op de Amsterdamse Zuidas wordt nieuw leven ingeblazen. Architectenbureau MVRDV staat in opdracht van Flow Development in voor de herontwikkeling en nieuwbouw op deze site. De drie bestaande monumentale gebouwen, ontworpen door architect Aldo van Eyck, worden volledig gerenoveerd en geoptimaliseerd. Langs de A10 komt een transparant en open kantoorgebouw, 155 meter lang en 11 verdiepingen hoog, dat naast en deels over de bestaande torens gerealiseerd wordt. Deze landscaper vormt tevens een geluidsbuffer tussen de drukke ringweg rond Amsterdam en de achterliggende site. De werkzaamheden startten in februari 2020 en zullen in de tweede helft van 2022 afgerond zijn.

Een schets van het project met de bestaande gebouwen en het nieuwbouwvolume.

“Aldo van Eyck was zijn tijd ver vooruit. Hij zag toen al in dat kantoorgebouwen eigenlijk ontmoetingsplaatsen moesten zijn. Op het Tripolis-Park realiseerde hij toen drie gebouwdelen, T100, T200 en T300. Zowat 3,5 jaar geleden kregen we van vastgoedontwikkelaar Flow Development de opdracht om de campus te hertekenen. Er waren veel leegstaande kantoren en door het labyrint dat op de site ontstaan was, leken mensen de weg kwijt te raken”, vertelt architect Gideon Maasland van MVRDV. “We hebben ruimschoots de tijd genomen om andere projecten van architect Van Eyck te bekijken en zo inspiratie op te doen. Al heel snel groeide het idee om een nieuwbouwvolume over de bestaande gebouwen heen te realiseren, maar daarmee was het denk- en ontwerpwerk nog niet over. Tijdens het hele ontwerpproces gingen we met de plannen ook bij Tess van Eyck, dochter van Aldo van Eyck, langs omdat we zeker wilden zijn dat ons renovatie- en nieuwbouwproject bij het gedachtegoed van haar vader aansloot. Tijdens het traject werd de campus ook als monument aangewezen, waardoor er nog nieuwe aandachtspunten bij kwamen.”

Een groot venster langs de A10. Een elementengevel met aluminium cassettes zorgt voor veel lichtinval en transparantie. Dit gebouw fungeert ook als geluidsbuffer.

Glazen nieuwbouwkantoor over gerenoveerde gebouwen heen

MVRDV wilde in de eerste plaats de bestaande gebouwen nieuw leven inblazen. Zo wordt T100 losgekoppeld van dit project en krijgt dit gebouw na de renovatie een herbestemming naar woonunits. T200 en T300 worden grondig gerenoveerd, waarbij onder meer de verbeterde isolatie en nieuwe kozijnen in het oog springen. “We bestudeerden vooraf de detaillering van de gevels en kozen voor een vloeiende en elegante overgang tussen de kozijnkleuren in plaats van de vaal geworden kleuren uit het verleden. We creëerden ook landschappen met groen en trappen op de daken, waardoor het groen uit de omgeving als het ware omhoog getrokken wordt en de daken ook perfect passen in het duurzaamheidsprincipe”, licht de architect toe. “Beide bestaande gebouwen lijken als het ware een hap uit een nieuwbouwvolume weg te nemen. En deze hap is groter dan het gebouw zelf, waardoor er ruimte tussen oud en nieuw ontstaat: de tussenruimte. Net die tussenruimte was voor Van Eyck van essentieel belang bij zijn ontwerpen.”

De nieuwbouw langs de A10 heeft een open elementengevel met aluminium cassettes, die over de bestaande gebouwen zweeft. “Dit venster is 155 meter lang en 50 meter hoog. Op de begane grond bevinden zich entrees, ontvangstruimten, kantoren en andere voorzieningen, waarboven 11 verdiepingen met kantoren komen. Opvallend element is het transparante atrium, het hart van de site, waar we onder meer de liften, toiletten en trappenhuizen integreren, die we zo uit de bestaande gebouwen kunnen halen om de gewenste open vloeren te creëren. In de kelder zijn de parkeergarage, fietsenstalling, technische ruimten en bergingen ondergebracht. Dit gebouw krijgt bovendien een bijkomende functie als geprogrammeerd geluidsscherm langs de drukke ring.”  

De bouwwerkzaamheden zijn volop in uitvoering en zullen tegen het tweede kwartaal van volgend jaar afgerond zijn.

BREEAM ‘Outstanding’ en WELL

De bouwwerkzaamheden zijn in volle uitvoering en zullen in de tweede helft van volgend jaar afgerond worden. Niet alleen bij de bestaande gebouwen, maar vooral ook bij het nieuwbouwvolume werd veel aandacht besteed aan energiezuinigheid en duurzaamheid, waardoor het project uiteindelijk BREEAM ‘Outstanding’ wordt en een WELL-label draagt. “We kozen voor LED-verlichting en daglichtregeling in combinatie met een verlichtingsregelsysteem en bezettingsdetectie. Het waterverbruik in de toiletten en urinoirs, wastafels en douches wordt automatisch onder controle gehouden. Terwijl in de oude gebouwen klimaatplafondeilanden geïntegreerd werden, kozen we in de nieuwbouw voor gesloten klimaatplafonds. Verder wordt gewerkt met vraaggestuurde ventilatie, warmteterugwinning in de luchtbehandelingskasten en warmtepompen”, verduidelijkt Maasland. “Naast de uitstekende isolatie van gevels en daken zorgen ook de PV-panelen op de nieuwbouw en de innovatieve liftsystemen met energieterugwinning uit de liftbewegingen voor energie-efficiëntie. Op het dak wordt ook regenwater opgevangen, dat dan in een regenwaterretentiesysteem gebruikt wordt. Oplaadpunten voor elektrische auto’s, de toepassing van verantwoorde materialen zoals FCS hout en het hergebruik van materialen en volledige gebouwen maakt het plaatje compleet.”  

Opvallend element is het transparante atrium.

Gespecialiseerde partner integreert onder meer sanitaire en brandbestrijdingsinstallaties

Ook de installaties dragen hun steentje bij om de gebouwen op Tripolis-Park energiezuinig en duurzaam te maken. Daarom werden de installatiebedrijven ook zorgvuldig geselecteerd, omwille van hun kennis en ervaring.

“We werden door de Bosman Bedrijven B.V. gevraagd om de sanitaire en drinkwatervoorzieningen, de hemelwaterinstallatie en de vuilwaterafvoer voor het nieuwbouwvolume te engineeren en te integreren. Verder staan we in voor de montage van de droge blusleidingen en brandslaghaspels”, vertelt Eddy Meijer, projectleider bij installatiebedrijf J.C. Kersbergen. “Vooral de omvang maakt dit project complex. Een goede planning is dan ook essentieel om alle materialen tijdig beschikbaar te hebben en just-in-time op de bouwplaats te leveren. De installaties zelf behoren tot onze corebusiness. J.C. Kersbergen begon als een eenmans-loodgietersbedrijf met lokale klanten, maar is intussen uitgegroeid tot een landelijk opererend installatiebedrijf met meer dan 70 vakbekwame mensen in dienst. We zijn gespecialiseerd in zink- en dakwerk, sanitaire installaties en brandbestrijdingsinstallaties voor de utiliteits-, kantoren- en appartementenbouw, zowel voor renovatie- als nieuwbouwprojecten.”

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Flow Development
  • Architect MVRDV, Rotterdam
  • Constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
  • Hoofdaannemer G&S Bouw, Amsterdam

3.882 ton staal en 20.020 m² vloerbeplating voor Tripolis-Park: Een knap staaltje werk

Lees het gehele artikel

Het iconische Tripolis-complex langs de A10 in Amsterdam wordt in opdracht van Flow herontwikkeld tot een aantrekkelijke stadscampus: Tripolis-Park. Met dit project wordt nieuw leven ingeblazen in de monumentale torens, die al jaren met leegstand worstelen. De Tripolis-torens, samen goed voor zo’n 25.000 m² vloeroppervlakte, zijn in de jaren ’90 ontworpen door Aldo van Eyck. Karakteristiek aan de gebouwen zijn de golvende, deels uitkragende gevels en kleurrijke kozijnen. Tijdens de herontwikkeling en naar het ontwerp van architectenbureau MVRDV worden de iconische torens afgestemd op de moderne gebruiks- en duurzaamheidseisen. Bovendien worden zij omarmd door een rechthoekige landscraper van 50 meter hoog en 150 meter lang, die direct naast de snelweg komt te staan. ‘Het Venster’ voegt ca. 31.500 m² toe aan het kantorencomplex, waarmee de totale vloeroppervlakte uitkomt op ca. 56.500 m².

De staalconstructie voor Het Venster bestaat grotendeels uit stalen spanten, PET/THQ-liggers, vinkolommen en loopbruggen, in combinatie met onderhangende vloeren.

G&S Bouw, onderdeel van VolkerWessels, startte in februari 2020 met de herontwikkeling en nieuwbouw van Tripolis-Park. In opdracht van deze aannemer is De Kok Staalbouw verantwoordelijk voor het advies en de engineering, productie en montage van de complete staalconstructie, vloerbeplating, trappen, loopbruggen en hekwerken. “Van Rossum Raadgevende Ingenieurs heeft de esthetische visie van MVRDV vertaald naar een constructief haalbaar ontwerp”, vertelt calculator Adrie Bosters. “Op basis hiervan en conform de Europese normeringen hebben onze constructeurs en tekenaars de detailengineering verzorgd én de definitieve knooppunten/verbindingen bepaald. Zeer belangrijk was ook de fijne afstemming met de bouwkundige elementen, zoals de installaties, plafonds en binnengevel van het atrium. De complete staalconstructie is door ons opgedeeld in maakbare en transporteerbare stukken. Na akkoord heeft onze engineeringsafdeling bovendien de werkplaatstekeningen en digitale bestanden uit het model gegenereerd, waarmee ons machinepark wordt aangestuurd.”

Spanten tot 44,5 meter

In totaal produceert en monteert De Kok Staalbouw 3.882 ton staal ten behoeve van de constructie, waarvan 32.822 m² staal in eigen huis brandwerend wordt gecoat. “De staalconstructie voor Het Venster bestaat grotendeels uit stalen spanten, PET/THQ-liggers, vinkolommen en loopbruggen, in combinatie met onderhangende vloeren”, aldus project­engineer Michel Buijsen. “Opvallend zijn de lange spanten (tot 44,5 meter) tussen de betonkernen en langs de noodgevel. Zonder deze elementen was de uitbreiding namelijk niet mogelijk geweest.” Ook prijst hij de vinkolommen, die naast een constructieve functie ook esthetische waarde hebben. “In het midden van Het Venster is een groot atrium gerealiseerd, die functioneert als een vitrine voor de bestaande bebouwing. Voor dit atrium hebben wij een hoge en transparante constructie met zeer slanke vinkolommen gerealiseerd, waarop nog zeven verdiepingen steunen. Ook hebben we enkele hangende vinkolommen toegevoegd om het esthetische beeld compleet te maken.”

Bouwsnelheid en monteerbaarheid

Inmiddels is de constructie van Het Venster gereed. De grootste uitdaging van deze nieuwbouw volgens Buijsen waren de hoge bouwsnelheid en monteerbaarheid. “Immers bouwen we dit project (deels) over de bestaande bouw heen. Een juiste montagevolgorde was essentieel om de stabiliteit van de constructie te borgen, om in een later stadium nog onderhangende vloeren aan te kunnen brengen én om een goede aansluiting op de bestaande bouw mogelijk te maken. Hier hebben we in de voorbereidende fase dan ook nadrukkelijk aandacht aan besteed.”

Naast de grote aantallen staal is in Het Venster 20.020 m² vloerbeplating aangebracht. Het gros van de vloerbeplatingen bevindt zich op de verdiepingen 7 t/m 12, aldus Buijsen. “Hier is op de staalconstructie ca. 18.800 m² aan staalplaat-betonvloeren gerealiseerd. Omdat de vloeren op de onderste zes verdiepingen aansluiten op de bestaande bouw, is hier gekozen voor kanaalplaatvloeren (ca. 1.220 m²) en PET/THQ-liggers. Door ook de randbekisting voor de vloeren mee te nemen in onze staalconstructie, hebben wij de aannemer flink ontzorgd.”

Het Venster is in een doorlooptijd van slechts 26 weken gebouwd. Op dit moment is De Kok Staalbouw druk met de aanpassingen in de bestaande gebouwen, waar het staal met name wordt benut om (vloer)sparingen dicht te leggen. Ook wordt een constructie aangebracht ten behoeve van de dakterrassen. Hiermee draagt het staalconstructiebedrijf tevens bij aan de natuurinclusief bouwen ambitie in dit project.

‘Hoe complexer, hoe liever’

De Kok Staalbouw is opgericht en getogen in het Brabantse Heerle. Met Rinus en Emiel de Kok staat inmiddels de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf, dat in ruim 90 jaar is uitgegroeid tot een toonaangevende (inter)nationale speler in de utiliteit, industrie, petrochemie, sport & leisure, stalen bruggen, on- & offshore en kranenbouw. “Wij draaien onze hand niet om voor grote en uitdagende projecten”, benadrukt Bosters. “Sterker nog: hoe complexer, hoe liever. Tripolis-Park is hiervoor een uitstekend visitekaartje.”