Tagarchief: The Harbour Club

Wijnsilo’s op het dak van The Harbour Club

Lees het gehele artikel

Dit hijsframe, en de hoofddraagconstructie voor de rest van het project, werden geleverd door M.C. Kersten B.V..

Kersten leverde en plaatste de verdiepingen, ronde trappen, raamkaders en uitbouwen voor alle drie de silo’s. Om ervoor te zorgen dat ze hun vorm zouden behouden, fabriceerde het bedrijf een speciale staalconstructie die op de grond in de silo’s werd aangebracht. Sander Kersten vertelt: “Toen de silo’s op het dak werden gehesen, hebben wij ze gemonteerd met de complete constructie erin. Die heeft een gewicht van 38.000 kilo, dus die zet je niet zomaar op een dak. Er waren speciaal transport en 750 tons kranen nodig om ze naar de plek te rijden en naar boven te hijsen.” De grootste uitdaging was om de onderdelen in de silo’s te krijgen en ze hier te bevestigen, want alles moest door een mangat heen. Het hijsen moest met handtakels en lieren gebeuren.

Behalve de silo’s maakte Kersten ook het vakwerkspant van de nieuwbouw en de staalconstructie voor de doos-in-doos. Kersten: “Met bouwbedrijf De Nijs werken we al ruim vijftig jaar samen en ook LEVS architecten is voor ons geen onbekende. We weten dus wat we aan elkaar hebben.”   

Genieten van de skyline van Den Haag bij The Harbour Club

solarlux-serre-sdl-akzent-plus-ecoline-ref01356-224(ENT_ID=1529
Lees het gehele artikel

Hier kunnen gasten genieten van heerlijk eten en drinken, een goede service en entertainment. Het dakterras biedt een prachtig uitzicht over de skyline van Den Haag. Goes Serres plaatste hier een Solarlux serre met zonwering.

Mooi of slecht weer, op het dakterras van The Harbour Club Den Haag kun je altijd van het uitzicht genieten dankzij de Solarlux SDL Akzent Plus serre van 27,5 meter lang en 4,20 meter diep. Schijnt de zon, dan zorgt het zonweringsdoek voor de nodige verkoeling. Goes Serres bracht er maar liefst 150 m2 doek aan, verdeeld over negen separate schermen. De gehele voorkant en de zijgevels kunnen over de volle breedte geopend worden met vouwwanden die op een borstwering gemonteerd zijn. Bij warm weer wordt de serre dan in feite één groot overdekt terras. In de winter biedt de serre extra comfort, doordat hij bestaat uit thermisch geïsoleerde aluminium profielen. Door het vele glas is de zon een natuurlijke bron van energie en ontstaat er snel een aangenaam binnenklimaat.

Het plaatsen van de serre was een uitdaging voor Goes Serres, vanwege de hoogte en het gebrek aan ruimte, vertelt John van der Goes. “We hebben heel het terras overkapt en moesten alle materialen met kranen het dak op hijsen. Op een plat dak dat voor het terras ligt hebben we steigers gebouwd, om veilig te kunnen werken. De beglazing konden we niet met kranen naar boven brengen, dus dat moesten we met de hand doen.”

Een andere uitdaging was de tijdslimiet. In negen dagen tijd moest de serre gebouwd worden, omdat er een openingsfeest gepland stond. Helaas ging dit door corona niet door. Van der Goes: “Toch hebben we die negen dagen gehaald. En gelukkig kon het restaurant in juni 2020 alsnog openen.”  

Oude wijnterminal wordt omgetoverd tot hippe woon-, werk- en uitgaansplek

LEVS_TheHarbourClub2
Lees het gehele artikel

Eén gebouw waarin historie en toekomst samenkomen, is The Harbour Club. LEVS architecten ontwierp een ensemble voor wonen, werken en uitgaan waarvan deze oude wijnterminal uit 1901 onderdeel is geworden. Drie oude wijnsilo’s op het dak vormen een nieuw icoon voor het Cruquiuseiland. Hierin komen drie stadswoningen.

In The Harbour Club is de gelijknamige horecagelegenheid gevestigd. LEVS architecten kreeg de opdracht om de bestaande loods uit te breiden met nieuwbouw, waarbij de horecagelegenheid behouden bleef en tijdens de bouw zelfs bleef doordraaien. De oude loods werd verbouwd en aangevuld met een eventlocatie, die een apart onderdeel vormt van de nieuwbouw. In een L-vorm en deels bovenop de banquetingruimte komen 86 huurappartementen en dáárop komen drie koopwoningen. Aan één zijde kragen de woningen uit boven de oude loods, zodat deze geheel in oude staat bewaard kon blijven. Het ontwerp refereert met zijn industriële beeldtaal en materialisatie aan de geschiedenis van het gebied: een prominent zichtbare constructie aan de buitengevel die bekleed is met staal en aluminium. Boven de zeven meter hoge glazen gevel aan de straatzijde hangt straks een geperforeerde collage van historische havenbeelden.

De complexe stapeling van functies was een constructieve uitdaging.

Constructieve uitdaging

Met name de eventlocatie was een uitdaging om te maken, vertelt architect Surya Steijlen. Deze is uiteindelijk trillingvrij, als een doos-in-doos met een eigen fundering ingepast om geluidsoverlast te voorkomen. “De doos bestaat uit een stalen frame met prefab beton en daarboven zweven doorzonwoningen, gedragen door zestien meter lange balken. Op het dak kwam een extra fundering voor de silo’s. Constructief was het een uitdagend project.”

Met de silo’s op het dak is het project een icoon voor het industriële verleden van het Cruquiuseiland.

Om er zeker van te zijn dat alles goed uitgewerkt zou worden, werd de oude wijnterminal ingemeten met een laser en vervolgens werd alles exact uitgewerkt in een BIM-model. Daardoor werd er een goed zicht verkregen op de maatvoeringen en werkzaamheden. “Je krijgt zo een beter zicht op problemen en wat wel of niet maakbaar is. We hebben zo diverse knelpunten weten op te lossen. Op de bouw zelf konden we de modellen inladen in een app, zodat we zaken realtime konden oplossen”, vertelt architect en partner Jurriaan van Stigt.

Elke silo wordt een unieke stadswoning op een unieke plek.

Wonen in een wijnsilo

The Harbour Club vormt de entree tot het Cruquiuseiland. Echte blikvangers zijn de drie oude wijnsilo’s op het dak, die een terugblik bieden op de geschiedenis van het gebouw. Van Stigt: “De silo’s zijn schoongemaakt, geschilderd en onnodig materiaal is er vanaf gehaald. Op een tijdelijke locatie is het staal in de silo’s gebracht om ze te versterken en om vloeren te kunnen maken. Een extra stalen frame was nodig om ze op te kunnen tillen.” De drie woningen bestaan uit drie verdiepingen en staan op een gezamenlijk dakterras. Steijlen vertelt verder: “Ze worden gedeeltelijk casco opgeleverd, zodat de bewoners zelf de inrichting kunnen bepalen. Je hebt er straks een prachtig uitzicht op de omgeving. We hebben de silo’s steeds een beetje gedraaid, zodat ze een optimaal uitzicht bieden.”

Oorspronkelijk stonden de silo’s maar een paar meter verderop op het eiland.

Geschiedenis in beeld

Bijzonder wonen op het dak, het restaurant met de eventlocatie aan de straat en het terras aan het water maken van The Harbour Club een schitterende entree tot de nieuwe wijk. De robuuste uitstraling van het gebouw is een eigentijdse interpretatie van de industriële geschiedenis van het gebied, die met de silo’s letterlijk in beeld wordt gebracht. Op dit moment is de bouw in een vergevorderd stadium. Naar verwachting wordt het project na de bouwvak opgeleverd.   

Bouwinfo

Opdrachtgever
Amvest, Amsterdam

Architect
LEVS architecten, Amsterdam

Hoofdaannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen, Warmerhuizen

Staalconstructie
M.C. Kersten, Amsterdam

Bouwperiode
juni 2019 – september 2021

Totaal oppervlak
10.000 m2

Oppervlak restaurant en banquetingruimte
3.200 m2

Commerciële ruimte
240 m2

Aantal starterswoningen
86

Aantal luxe stadswoningen
3