Tagarchief: The Flow

The Flow: goed voor welzijn, productiviteit en betrokkenheid

Foto-2
Lees het gehele artikel

Bij G&S Bouw worden ze blij wanneer hun expertise kan worden ingezet tijdens de bouw en turnkey oplevering van complexe objecten. Het bedrijf, onderdeel van VolkerWessels en gespecialiseerd in utilitaire hoogbouwprojecten, voelde zich dan ook als een vis in het water rondom de realisatie van The Flow, de magnifieke blikvanger die sinds eind 2019 staat te pronken aan de Moermanskkade in Amsterdam. Het gebouw werd als eerste nieuwbouwproject in Nederland gecertificeerd met WELL Platinum.

Tekst | Chris Elbers    Beeld | G&S Bouw

Het ontwerp van MVSA Architects is door het Amsterdamse bouwbedrijf perfect vertaald naar een geweldig eindresultaat. “Een dergelijke opdracht past prima bij onze kwaliteiten en ambities”, zegt projectleider Kees Zwanenburg. “Tijdens het project zijn in het gebouw de nodige VTW’s doorgevoerd en stonden ons stevige uitdagingen te wachten. Zo moesten we volop rekening houden met de omliggende gebouwen. Het beschikbare bouwterrein was exact even groot als het kantoorpand zelf. Verder is geen enkele verdieping van The Flow identiek. De randen van de vloeren zijn overal anders. Dat zie je het best aan de oostzijde, waar de gevel naar boven toe per verdieping steeds verder uitkraagt.”

Mix

The Flow rust op prefab heipalen met een in het werk gestorte fundering. Het constructieve skelet bestaat uit een eveneens prefab stabiliteitskern met een omliggende staalconstructie en kanaalplaatvloeren. De gevels van het pand bestaan uit vliesgevels met op vloerhoogte vinnen uit gezette aluminium beplating. “Het pand is gerealiseerd onder BREEAM en de platinumversie van WELL, een nieuwe bouwstandaard die inzoomt op de gezondheid en het welzijn van gebouwgebruikers”, aldus Zwanenburg. “En dat zie je overal in The Flow terug, onder meer via innovatieve lucht-, water- en verlichtingstechnieken. Maar ook in facilitair opzicht zijn de voorzieningen hier optimaal om goed te kunnen werken én ontspannen. Voorbeelden daarvan zijn het fitness- en wellnesscenter, de met voedingswaarden gelabelde producten in het restaurant en de mogelijkheid om door het hele gebouw een gezond stuk fruit te pakken. Dat alles telt op tot een perfecte mix.”


Projectinfo

Duurzaam en stijlvol bamboe

Het duurzame karakter van The Flow is mede de verdienste van Michels Parketvloeren uit Wijchen. Het door John Vos en Chris Koets geleide bedrijf voorzag de binnen- en buitenzijde van het gebouw van diverse bamboe parketoplossingen. Daarmee bevestigde Michels zowel haar eigen expertise als de ongekende veelzijdigheid van het stijlvolle natuurproduct.

In totaal bracht het full-service vloerenbedrijf binnen The Flow zo’n 1.000 m² FSC-gecertificeerd bamboe aan, geleverd door projectpartner MOSO uit Zwaag. “Voor de balkonvloeren, vlonders, terrasvloeren en buitentrappen hebben we Bamboo X-treme gebruikt”, vertelt Vos. “Daarnaast zijn de vloeren van de gangen en liften uitgevoerd in bamboe hoogkantparket. Het restaurant is voorzien van Bamboo HighDensity, een oplossing voor zwaarbelaste vloeren.” Na de montage van de componenten zorgde Michels ook voor een welkome finishing touch. “Alle vloeren zijn geschuurd en afgeolied met Rubio Monocoat olie”, aldus Vos. “Een topproduct dat zorgt voor een optimale bescherming en kleuring.”

The Flow: inspirerende broedplaats aan het IJ

Foto-1—MVSA-Architects
Lees het gehele artikel

Het eind 2019 aan de Moermanskkade opgeleverde The Flow, gelegen op een steenworp afstand van de Amsterdamse grachtengordel in het Houthavensgebied, is allerminst een gewoon gebouw. Open, vloeiend vormgegeven en gevuld met creatieve energie vormt het door MVSA Architects ontworpen kantoorpand voor de gebruikers een gevarieerde, comfortabele en duurzame omgeving om tot grootse prestaties te komen.

Tekst | Chris Elbers    Beeld | Ronald Tilleman en Barwerd van der Plas

Het zwarte, diamantvormige gebouw telt zes verdiepingen, heeft een totale oppervlakte van circa 6.800 m² en maakt in alle opzichten indruk. Dat begint al bij aankomst, dankzij de transparante en uitnodigende hoofdingang die is voorzien van een indrukwekkende 6 meter hoge LED-wall. De horizontale lijnen van het gebouw onderstrepen het dynamische, scheepsbrugachtige ontwerp. Dit wordt tegelijkertijd benadrukt in de toegepaste materialen. De geheel glazen buitenzijde van The Flow zorgt ervoor dat er volop genoten kan worden van de vergezichten op het IJ en geeft uitzicht op de royale terrassen met houten buitendek, waarmee verwezen wordt naar de omliggende schepen in de Houthavens.

Het kantoor van MVSA Architects. (Beeld: Barwerd van der Plas)

Excelleren

The Flow is ontworpen volgens duurzaamheidskenmerken BREEAM-NL ‘Excellent’ en WELL Core v2 Platinum. Behalve het optimaliseren van omgevingsfactoren zoals luchtkwaliteit, (bioritmische) verlichting, (thermisch) comfort en akoestiek focust WELL zich ook op bewegen, gezonde voeding en ontspanning. De natuurlijke en volledig aanpasbare lichtvoorziening in The Flow zorgt voor een gezond biologisch ritme en is gebaseerd op anti-verblindingstechnologieën, een uitstekende kleurkwaliteit en overvloedig daglicht. Daarnaast zorgen de klimaatplafonds en de eigen, riante buitenruimtes bij elk kantoor ervoor dat iedereen zich happy en relaxed voelt. Ook zijn er voorzieningen, zoals een gym, wellnesscenter, presentatiekamer met een 360 graden scherm en private dining en kan de entree inclusief LED-wall dienen als conferentiezaal. Om gebruikers de mogelijkheid te bieden om ook te ontspannen, is de bovenste verdieping voorzien van een stijlvol en comfortabel bedrijfsrestaurant met een uitgestrekt dakterras. Een plek met een inspirerend panoramisch uitzicht, uitermate geschikt om tot nieuwe ideeën en inzichten te komen.