Tagarchief: Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen

Het verhaal van de tropische landbouwschool 

chiela-architectenlab-hogeresolutie-larensteinvooropleveri_0002
Lees het gehele artikel

De transformatie van een tropische landbouwschool naar een markant woningensemble was voor ontwikkelaar en bouwer Ter Steege Bouw Vastgoed bepaald geen sinecure. Ondanks het forse spanningsveld tussen de eisen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de inpassing van het gewenste woonprogramma is het project Nieuwlarenstein in Deventer een succesverhaal geworden. Per slot van rekening zijn de nieuwe eigenaren van de 73 woningen trots op hun huis en bijzondere woonomgeving. En daar doen initiator en projectontwikkelaars Andries Tolman en Dennis van Eerden van Ter Steege Bouw Vastgoed het allemaal voor. 

“Het verhaal moest verteld worden.” Deze zin keert regelmatig terug in het interview tussen de verslaggever van Stedenbouw en beide projectontwikkelaars van het vastgoedbedrijf uit Apeldoorn. Met het verhaal doelt Tolman – die namens zijn werkgever in 2015 het monumentale schoolgebouw aankocht voor herontwikkeling tot woonbuurt – op de geschiedenis van de Middelbare Koloniale Landbouwschool ‘Larenstein’ ten noordoosten van het centrum van Deventer.

Het bakstenen schoolgebouw – een Rijksmonument – werd vanaf haar ontstaan in 1912 in fasen tot aan de Tweede Wereldoorlog uitgebreid met bouwdelen die evenwijdig langs de binnenplaats werden gerealiseerd. De binnenplaats werd destijds benut voor het telen van tropische planten en gewassen uit koloniale gebieden. De orthogonale opzet van de historische bebouwing moest volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed terugkomen in de herontwikkeling, maar Ter Steege Bouw Vastgoed had het liefst de bouwkundig minder bijzondere bouwdelen uit de latere periodes enigszins meer gesloopt om het woonprogramma (in totaal 74 woningen) op een optimale manier te realiseren. Met de Rijksdienst is uiteindelijk een compromis bereikt, waarbij een deel van de latere uitbreidingen is gesloopt en een deel is geïntegreerd in de nieuwbouw. Voorwaarde was wel dat de oorspronkelijke structuur van de ontwikkeling van de school zichtbaar zou blijven.

‘Tropenjaren’

Middenin de ruime carrévormige binnenplaats van Nieuwlarenstein, zoals de woonbuurt nu wordt genoemd, blikken Van Eerden en Tolman met voldoening terug op zes ‘tropenjaren’. In deze groene oase van rust dringen de verkeersgeluiden vanaf de twee drukke aangrenzende invalswegen niet door. De gemeenschappelijke binnenplaats – fraai ingevuld door rechthoekige borders met sierplanten en in een later stadium bomenweides, moestuinen en enkele exoten – wordt omzoomd door een markant palet van 73 woningen, variërend van 19 statige herenhuizen tot 44 appartementen, 9 grondgebonden atelier-/rijwoningen en 1 vrijstaande woning. 

Het oudste hoofdgebouw uit 1912 – een Rijksmonument in landelijke chalet-stijl met bruine licht genuanceerde en okergele geglazuurde baksteen, wolfseinde dakkappen en een regelmatige, verticale gevelgeleding – is uiteraard in ere gelaten, volledig gerestaureerd en getransformeerd tot appartementencomplex. Aan de binnenplaatszijde zijn nieuwe balkons toegevoegd. Aan de zijde van de openbare weg zijn nauwelijks zichtbare wijzigingen doorgevoerd, vanwege de status als Rijksmonument. Opvallend is verder dat de gevel van één van de woningen aan deze zijde een groot hoefijzervormig roederaam bevat. Ook herbergt deze woning over de gehele breedte een art-deco boekenkast als herinnering aan de schoolbibliotheek die hier vroeger heeft gezeten.

Ook de vroegere timmerwerkplaats en smederij – met haar langgerekte monumentale gevel in sobere chalet-stijl – is stijlvol gerestaureerd en getransformeerd naar bijzondere stadswoningen. Bijzonder is met name de indeling van de woningen, die gekenmerkt wordt door drie lage verdiepingen aan de straatzijde en een bijna vijf meter hoge woonkamer aan de tuin- en binnenplaatszijde.

Verder zijn twee resterende bouwdelen uit 1936 en 1956 gerenoveerd. De monumentale waarde schuilt hier niet in de bouwkundige en architectonische kwaliteit, maar weerspiegelen de snelle groei en het succes van deze unieke school. “Constructief waren deze bouwdelen namelijk een drama… Desondanks hebben we de gebouwen ingrijpend gerenoveerd met onder meer een van top tot teen nieuwe gevelpui met antracietgrijze stalen profielen. Wat dat betreft zijn we erg trots op het resultaat”, aldus Van Eerden en Tolman.

Vervolmaking van carré 

De L-structuur met de verbouwde tropische landbouwschool en smederij annex timmerwerkplaats is voltooid tot een compleet carré met nieuwbouwwoningen in een strak geordende blok- en vleugelstructuur die de binnenplaats omzomen. In het verlengde van het monumentale hoofdgebouw is een nieuw bakstenen appartementencomplex gerealiseerd die via een sobere loopbrug verbonden is. De nieuwe vleugel heeft een eigentijdse architectuur met historische accenten, zoals de regelmatige ritmiek van de gevelelementen (vensters en dakkapellen). Bewoners van de rijwoningen en herenhuizen hebben een prachtig uitzicht op de groene binnenplaats via een 5 meter hoge glaspui.  

Bouwfysische afwegingen

Ter Steege Bouw Vastgoed had graag bouwfysische maatregelen in de gerenoveerde bouwdelen van 1912 en 1918 getroffen om het wooncomfort voor de bewoners te optimaliseren. Het liefst had de vastgoedontwikkelaar geluidswerend isolatieglas toegepast, maar dat vond de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed afbreuk doen aan de monumentale raampartijen. Daarom werken de meeste bewoners met voorzetramen aan de binnenzijde, een compromis van comfort en monumentaliteit. “Er zijn voortdurende afwegingen gemaakt omtrent de bouwfysica. Zo zijn voorzetruiten geplaatst waar gevels deels niet geïsoleerd zijn en hebben de dakkapellen wel het bouwfysisch comfort van deze tijd, terwijl ze niet de ritmiek aan de buitenzijde verstoren”, aldus Van Eerden. 

Bouwinfo

Projectontwikkelaar
Ter Steege Bouw Vastgoed, Apeldoorn

Architect
ArchitectenLab, Deventer

Aannemer
Ter Steege Bouw Vastgoed, Apeldoorn

Traject herontwikkeling
2015 – 2021

Appartementen en penthouses kijken uit op een idyllische parkachtige omgeving

WAAIJENSTEIN3_19081_AI_Park-Waaijenstein_stp4_V03(ENT_ID=140114
Lees het gehele artikel

Zo tekende Weusten Liedenbaum Architecten in opdracht van Ter Steege Bouw Vastgoed de appartementsgebouwen van Park Waaijenstein. Dit unieke project omvat in totaal 16 koopappartementen, 2 penthouses en 67 vrije sector huurappartementen, verspreid over 5 gebouwen die een carré vormen rondom een centraal hof. Grote vensters in de woonkamers zorgen voor een onbelemmerd uitzicht op het park.

Bouwbedrijf De Vree en Sliepen, zusterbedrijf van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen, is volop bezig met de realisatie van Park Waaijenstein in de Waalsprong, op een steenworp van het centrum van Nijmegen. Projectontwikkelaar Ter Steege won namelijk samen met institutioneel belegger MN en Weusten Liedenbaum Architecten de tender voor dit project met kleinschalige maar statige appartementsgebouwen. De belegger neemt namens de Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Koopvaardij ook 67 appartementen voor de vrije sector verhuur af. De overige 16 appartementen en 2 penthouses zijn reeds verkocht. 

De appartementen en penthouses van Park Waaijenstein zijn als het ware in het landschap van het omliggende park geïntegreerd.

“Het project bestaat uit 3 gebouwen met in totaal 5 opgangen die samen een carré vormen rondom een centraal binnenhof. De parkeervoorziening is onder de woningen gerealiseerd en wordt door middel van een glooiing in het landschap aan het oog onttrokken. Tijdens de ontwerpfase hebben we veel aandacht besteed aan de geleding van de grote volumes om de massa een menselijke maat te geven. De locatie is asymmetrisch opgebouwd met redelijk grote sneden en insprongen in de volumes. De gebouwen worden hoger naarmate men dichter bij de Waal komt: van drie lagen in het noorden tot een kop van vijf bouwlagen”, licht architect Hugo Liedenbaum zijn ontwerp toe. “De gebouwen richten zich op het omliggende landschap en gaan daar een relatie mee aan. De hoofdentrees bevinden zich 3,5 m boven het maaiveld en worden pas zichtbaar zodra men de brede flauwe toegang naar het entreehof oploopt.    

Het binnenplein vormt een groene plek met zitbanken en een aantal bomen die door de gaten in het parkeerdek steken. Wie op de begane grond aan het hof woont, krijgt er een eigen privéplekje aan de gevel, terwijl de bewoners op de hogere verdiepingen vanuit hun keuken op de hof kunnen kijken.”

De gevels aan de buitenzijde zijn opgebouwd uit rood en bruin gemêleerde bakstenen, die perfect aansluiten bij de groene omgeving.

Wonen met zicht op het park

De huurappartementen hebben een oppervlakte tussen de 73 en 96 m2, terwijl de appartementen voor de verkoop variëren van 93 tot 100 m2 inclusief een loggia van 9 m2. De eigenaars van de penthouses krijgen een ruimte van respectievelijk 163 en 173 m2 ter beschikking. Alle gebouwen zijn naar buiten georiënteerd en er werd veel aandacht besteed aan de integratie van woonkamers en buitenruimten. Grote glaspartijen in alle woningen garanderen immers een onbelemmerd zicht op de parkachtige omgeving én zorgen voor veel natuurlijk licht. Verder omvatten de woningen loggia’s en hebben de penthouses een ruim buitenterras.

Op de kop van de site staan gebouwen met 5 bouwlagen. Verder werden volumes met 4 en 3 lagen voorzien.

Architectonische eenheid

De rood en bruin gemêleerde bakstenen, waarmee de buitengevels van de gebouwen afgewerkt zijn, integreren perfect in de groene omgeving. Aan de kant van het binnenhof werd bewust gekozen voor een gevelsteen met een lichtere kleur in combinatie met een rode accentkleur. Bij het ontwerp en de inrichting van de huurappartementen werd uiteraard rekening gehouden met de wensen van opdrachtgever MN. De bouwplaats is in volle ontwikkeling en wordt volgens planning medio 2021 opgeleverd. Ook al verschillen de gebouwen qua programma van elkaar, ze vormen toch een architectonische eenheid en creëren een rustig decor in de groene omgeving.   

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Ter Steege Bouw Vastgoed, Rijssen i.s.m. institutioneel belegger MN, Den Haag

Architect 
Weusten Liedenbaum Architecten, Arnhem

Hoofdaannemer 
Bouwbedrijf De Vree en Sliepen, Tiel