Tagarchief: Team RSG

Architecturaal pareltje met indrukwekkend atrium krijgt viersterrencertificaat voor duurzaamheid

CONRADHUIS4_12316-render_exterieur_02 kopiëren
Lees het gehele artikel

Het ontwerp van de hand van Team RSG, een samenwerking tussen Powerhouse Company, de Architekten Cie en Marc Koehler Architects, combineert een toren van veertien verdiepingen met een laagbouw die via een glaskap met het Theo Thijssenhuis is verbonden, waardoor een indrukwekkend atrium ontstaat. Dit project, gerealiseerd door Visser & Smit Bouw, kreeg het BREEAM ‘Excellent’ certificaat en voldoet aan het Programma van Eisen Frisse Scholen.

De architecten wilden in dit onderwijsgebouw een thuisgevoel creëren. De volumes kunnen ook flexibel ingedeeld worden, waardoor ze afgestemd zijn op het onderwijs van de toekomst.

“We werden in 2012 door de architecten Nanne de Ru en Marc Koehler, beiden oud-studenten van de Hogeschool, gevraagd om samen op een tender voor het Conradhuis in te schrijven. Het was een dossier met heel veel details op zowel architecturaal als inhoudelijk vlak. Terwijl de jonge architecten zich op het programma en de inpassing op de locatie stortten, bekeken wij vooral de stedenbouwkundige aspecten”, vertelt Pi de Bruijn van de Architekten Cie. “Maar door gewijzigde inzichten werden de plannen opgeschort. Toen het bestuur van de Hogeschool in april 2018 ruimte nodig had voor nieuwe opleidingen, werd toch met de realisatie van het sluitstuk van de Amstelcampus gestart – een nieuw thuis voor de faculteiten Techniek, Onderwijs en Opvoeding en Digitale Media en Creatieve Industrie.”

Door de glaskap ontstaat een indrukwekkend atrium. (Render Studio Groen+Schild)

Twee volumes verbonden via een atrium

De twee volumes van het Conradhuis, goed voor 23.000 m² BVO, sluiten naadloos aan op de stedelijke context. De toren van veertien verdiepingen met traditionele leslokalen is een herkenningspunt, die toch het nabijgelegen monumentale Kohnstammhuis niet overschaduwt. Dankzij een inspringende gevellijn lijkt het bovenste deel van verdiepingen los te komen van de rest van het gebouw en te zweven. Het lage deel met onderwijsruimten is een stedelijk blok met acht bouwlagen. 

Het ontwerp van de hand van Team RSG combineert twee volumes en een toren van veertien verdiepingen met een stedelijke laagbouw van acht lagen.

“We hebben er lang over nagedacht hoe we deze volumes konden laten aansluiten op het bestaande stelsel van gebouwen. Uiteindelijk kozen we voor een overkapping met grote stalen spanten en een glasdak. Daardoor ontstaat een indrukwekkend atrium met aan de ene kant het strakke gevelzicht van het Theo Thijssenhuis en aan de andere kant een weelderig binnenlandschap met terrasvormige verdiepingen die naar boven toe smaller worden en waar ook onderwijs plaatsvindt. Het multifunctionele atrium biedt onder meer plaats aan een restaurant”, licht de architect toe. “Een dubbelhoge glazen plint als entree werkt uitnodigend en zorgt bovendien voor lichtinval. De gevels zijn opgetrokken in beton en bekleed met natuursteen. In de dagkanten van de vensters werd deels met natuursteen en deels met licht brons gekleurd aluminium gewerkt, waardoor een heel speciaal effect ontstaat. Verder springt vooral het spel met brede en smalle ramen in het oog. De inspiratie voor dit ‘ramenritme’ haalde Nanne De Ru bij de hardloopschoen van Nike, waarbij de afstand van de stiksels de mate van flexibiliteit aangeeft.”

Dankzij een inspringende gevellijn lijkt het bovenste deel van de hoogbouw los te komen van de rest van het gebouw en te zweven.

Kennisoverdracht, toekomstbestendigheid en duurzaamheid

De architecten wilden in dit onderwijsgebouw een thuisgevoel creëren. Daarvoor brachten De Ru en Koehler veel tijd in de hogeschoolgemeenschap door, om alle faculteiten de juiste invulling te geven. “Deze volumes kunnen ook flexibel ingedeeld worden, waardoor ze afgestemd zijn op het onderwijs van de toekomst. Uiteraard was ook duurzaamheid een thema”, sluit De Bruijn af. “Een WKO, intelligente LED-verlichting, vraaggestuurde ventilatiesystemen, klimaatgecontroleerde plafonds, zonwering en zonwerende beglazing, maar ook een sedum dakbedekking en vogelhuisjes voor zwaluwen zorgen voor een energiezuinig en gezond project met een BREEAM ‘Excellent’ certificaat, dat ook voldoet aan het Programma van Eisen Frisse scholen.”  

Projectinfo 

Knap staaltje constructiewerk piekt met immense stalen boogkolommen voor atriumkap

Visser & Smit Bouw bouwt het Conradhuis in Amsterdam en doet daarbij een beroep op gespecialiseerde partners, zoals De Kok Staalbouw.

Het staalconstructiebedrijf uit Heerle werkt in binnen- en buitenland aan projecten, waar behoefte is aan constructies met een bepaalde complexiteit. Alles gebeurt in eigen beheer: engineering, productie, conservering, montage en oplevering. “Bij dit prestigieuze project springen vooral de boogkolommen van 25 en 28 meter voor de atriumkap en de andere spanten voor het dak in het oog. Andere opvallende staalconstructies zijn de liftschacht tegen het torengebouw en de luifels, die nu nog in onze productie afgewerkt worden en in het najaar op de gevel gemonteerd zullen worden”, vertelt Eddy Dingemans, hoofd uitvoering bij het derde generatie familiebedrijf. “Elk project is uniek en brengt steeds weer de nodige uitdagingen met zich mee. Naast de complexiteit van de constructies is hier vooral de logistiek een thema. De ligging in het drukke hart van Amsterdam vraagt immers een goede voorbereiding en planning voor de aanvoer en montage van de zware, vaak lange staalconstructies.”

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Hogeschool van Amsterdam

Architect 
Team RSG, een samenwerking van Powerhouse Company, de Architekten Cie en Marc Koehler Architects

Hoofdaannemer 
Combinatie Conradhuis, een samenwerking tussen Visser & Smit Bouw en Unica.