Tagarchief: Studio Donna

‘Uitstraling, techniek en randvoorwaarden komen samen’

NL_ARCHITECTS_sloterdijk_AerialW_copyrightWAX
Lees het gehele artikel

De kleine toren van Studio Donna van Milligen Bielke wordt afgewerkt met getrapte en verspringende architectonische betonelementen, die op een bijzondere manier zijn behandeld voor de juiste kleurstelling. De verankering van de elementen is geïntegreerd met nestkastopeningen.

De betonnen gevelelementen zijn in samenspraak met de architect geëngineerd en geproduceerd door Decomo uit Moeskroen (B). “Het combineren van esthetiek en techniek binnen de randvoorwaarden van het project kenmerkt ook hier de aanpak van Decomo”, zegt Werner Hulstaert. “De gevel van deze toren, ook wel ‘de rots van Donna’ genoemd, is opgebouwd uit borstweringen en kolommen die qua stapeling ogenschijnlijk losgeknipt zijn van de achtergelegen betonconstructie. Het gebruik van diepe neggen en sprekende kleuren die als horizontale stroken over de gevel worden toegepast, zorgt voor het beoogde abstracte beeld van aardlagen. In diepte verspringende geveldelen maken er een dynamisch geheel van.”

Glad bekist of gestraald

Volgens Hulstaert is het een hele uitdaging om dit ontwerp constructief mogelijk en economisch haalbaar te maken. Er worden vier verschillende betonsamenstellingen gebruikt met twee eindafwerkingen: glad bekist en gestraald. Ongeacht de gekozen cementkleur (grijs, geel, terracotta en groen) wordt het afzonderlijke element gedeeltelijk gestraald. De nabehandeling (in delen) van de elementen legt de structuur bloot van het betongrind, waarmee voor iedere kleur een contrasterend effect wordt gerealiseerd. “Hierdoor heeft de gevel niet vier maar acht kleuren, met een acceptabele repetitiegraad voor onze productie.”

Natuurinclusief

De relatief zware betonelementen worden pas gemonteerd als de gevel wind- en waterdicht is, dus na de beglazing. “Om de verankering goed te kunnen verzekeren, is een stalen hulpconstructie bedacht van kolommen en liggers, gecombineerd met de achterliggende HSB-elementen. De verankering is bereikbaar gemaakt via de noodzakelijke gevelopeningen voor nestkasten.” Decomo verzorgt ook de gevels van het plintgebouw onder de hoge toren (ontwerp Gijs Baks/Space Encounters). “Deze gevel in gestraald architectonisch beton sluit met de integratie van plantenbakken in zachtgrijze en beige tinten aan bij het natuurinclusieve thema van de gebiedsontwikkeling.” 

‘De gevel heeft acht kleuren, met een acceptabele repetitiegraad voor onze productie’