Tagarchief: Stationspostgebouw

‘Een uitdagend ontwerp in een bijzondere bestaande constructie’

Lees het gehele artikel

De transformatie van het Haagse Stationspostgebouw naar het hoofdkantoor van PostNL had constructief de nodige voeten in de aarde. Vooral de vier tussenverdiepingen en de vele sparingen voor de installaties vereisten veel reken- en tekenwerk. De constructeurs van SWINN waren hier van ontwerp tot oplevering verantwoordelijk voor. 

“Een transformatie van dit kaliber zie je niet vaak”, zegt hoofdconstructeur Jorick van Otterloo van SWINN. “Alles kwam hier samen. We hadden te maken met een bijzondere bestaande constructie en een uitdagend nieuw ontwerp. Bovendien is het Stationspostgebouw een rijksmonument. Binnen deze context zochten we in nauwe samenwerking met de architect, installateur en bouwfysisch adviseur naar de optimale oplossing.”

Complexe studie

Bijzonder aan het bestaande betoncasco zijn de betonnen boogconstructie van het dak en de geslingerde kolommen. Deze kolommen zijn tijdens de productie rondgedraaid en hebben een hoge betonkwaliteit. Ook is hoogwaardig wapeningsstaal toegepast. Van Otterloo: “Het doorgronden van de bestaande constructie was een complexe, maar interessante studie waarbij we in de huid van de oorspronkelijke constructeur kropen. Hoe heeft hij de constructie destijds berekend? Welke rekenregels gebruikte hij? En hoe interpreteren we die met de huidige rekenregels? Om een betrouwbaar beeld te verkrijgen, rekenden we vrijwel alle constructieve elementen afzonderlijk door. Ook namen we op elke verdieping verschillende steekproeven naar onder andere de betonsterkte.”

De nieuwe tussenvloeren worden ondersteund door de bestaande kolommen en nieuwe stalen kolommen.

Extra draaglijnen

“De uitdaging van het nieuwe ontwerp lag vooral in het toevoegen van de vier tussenvloeren binnen de dubbelhoge verdiepingen van het zuidwestelijke bouwdeel”, zegt projectleider Erik Verweij van SWINN. “Dit in combinatie met de vele installaties die aangebracht moesten worden, om aan de klimaattechnische wensen en eisen te voldoen. Hoe breng je dat samen, met respect voor het historische karakter en zonder esthetische concessies te doen? Een belangrijke oplossing is dat we aan de oorspronkelijke draagstructuur nieuwe draaglijnen toevoegden. De nieuwe tussenvloeren worden ondersteund door de bestaande geslingerde kolommen en nieuwe, slanke kolommen van staal. De extra belasting op de bestaande kolommen is hierdoor beperkt. Bovendien konden we de verdiepingsvloeren (staalplaatbetonvloeren) slank uitvoeren en voorzien van de nodige sparingen voor de installaties. Ook in de draagbalken, die door de extra draaglijnen minder belast worden, brachten we sparingen aan.”

één team

Met de oplevering achter de rug kijkt SWINN terug op een intensief, maar onvergetelijk project. “Van dit soort gebouwen gaat een constructeurshart sneller kloppen”, zegt Van Otterloo. Verweij: “Om dit huzarenstukje te realiseren, werkten we met alle betrokken partijen als één team samen. Iedereen wilde het beste voor dit gebouw en daar zijn we met elkaar in geslaagd.”   

Sterk staaltje techniek, planning en logistiek

Impressie-HSK-3
Lees het gehele artikel

Een belangrijk onderdeel van de transformatie van het Stationspostgebouw in Den Haag betrof het toevoegen van vier tussenverdiepingen. Dit leverde bijna 7.500 vierkante meter extra vloeroppervlakte op. De staalconstructie hiervoor is geproduceerd, geleverd en gemonteerd door VIETS Staalconstructie. De specialist in bijzondere staalconstructies realiseerde ook twee stalen liftschachten.

“Een op ons lijf geschreven project”, zegt projectleider Elbert Hardeman van VIETS Staalconstructie. “We hadden hier te maken met een bestaand pand, een monument, waar we onze constructie in moesten bouwen. Aandachtspunten hierbij waren de vloerbelastingen en de lengtes en gewichten van de balken. Onze hooggekwalificeerde engineers, productiemedewerkers en montageploegen gaan dit soort uitdagingen graag aan.”

Klemconstructie

VIETS Staalconstructie werd al vroeg bij het project betrokken om mee te denken over de staalconstructie. Hardeman: “Met 3D-scans brachten we elke verdieping in beeld. Op basis daarvan zijn de tekeningen en het uitvoeringsplan gemaakt. Omdat we de staalconstructie voor de tussenverdiepingen niet aan de bestaande betonnen, holle kolommen konden verankeren, maakten we een klemconstructie. Daar hingen we de nieuwe staalconstructie aan.”

Nauwgezette voorbereiding

De tussenverdiepingen zijn opgebouwd uit een stalen hoofddraagconstructie met grote stalen balken en daartussen staalplaatbetonvloeren. De liftschachten, elk 35 meter hoog, zijn in delen met de verdiepingen mee opgebouwd. “Per verdieping hadden we drie weken bouwtijd”, zegt Hardeman. “Dit vereiste een nauwgezette voorbereiding, planning en logistiek. We leverden het staal en de vloeren in de juiste volgorde op de bouwlocatie aan. Via openingen in de gevel brachten we ze in het gebouw. Daar gingen ze op transportkarren naar de juiste plek in het gebouw. Dit alles is goed verlopen. In februari dit jaar zat al het staalwerk, in totaal zo’n 350 ton, erin.”   

Mauritiaans verfsysteem creëert gewenste betonlook

_A3A1527-Edit
Lees het gehele artikel

Bij de transformatie van het Stationspostgebouw in Den Haag is zo’n 24.000 vierkante meter aan wanden gesausd. Nog eens 7.500 vierkante meter aan balken en kolommen is geschilderd in betonlook. Schildersbedrijf Groenenboom bracht het schilderwerk aan en was al in een vroeg stadium van het project betrokken bij de keuze van de verfsystemen.

“Zo’n 2,5 jaar geleden nodigde KCAP Architects ons uit in het toen nog leegstaande Stationspostgebouw”, vertelt projectleider Sebastian Dresen van Groenenboom. “De architect wilde de bestaande betonconstructie zo veel mogelijk in het zicht houden. Het beton moest wel geconserveerd worden. Hij zocht daarvoor een passend verfsysteem. Een product dat sterk en duurzaam is en tegelijkertijd voor de gewenste betonlook zorgt. Wij zetten een aantal proeven op en kwamen uiteindelijk tot het product Rodrigues, een hoogwaardig verfsysteem uit Mauritius.” Voor de wanden in het kantoorgedeelte paste Groenenboom het verfsysteem ‘Kalahari’ toe. Hiermee is een leemstuc uitstraling gecreëerd. De wanden aan de gevelzijde, de toiletgroepen en de algemene ruimten zijn voorzien van wit sauswerk.

Overzicht van de verdiepingen.

Kriskras door het gebouw

Groenenboom voerde het schilderwerk uit in opdracht van aannemerscombinatie JP van Eesteren-BESIX. “We startten in september 2020”, zegt Dresen. “De werkzaamheden waren toen in volle gang. Terwijl op de ene verdieping gesloopt en gehakt werd, werd op de andere verdieping al afgebouwd. Onze schilders werkten kriskras door het gebouw. Soms moesten we ineens opschalen, omdat er op korte termijn iets af moest. Juist daar zit onze kracht. Wij kunnen snel en flexibel schakelen in omvangrijke projecten. Daarvoor hebben wij de capaciteit. Niet alleen qua aantal mensen, maar juist ook qua vakkundigheid. Ons personeel is goed opgeleid en kan snel aan de slag na een korte uitleg. Op een project als dit maak je daarmee het verschil.”   

Toonaangevende transformatie in nieuw stukje Den Haag

Impressie-HSK-3
Lees het gehele artikel

Het voormalige Stationspostgebouw naast station Den Haag Hollands Spoor is getransformeerd tot een state-of-the-art kantoorgebouw voor onder andere PostNL. Op de plek waar decennialang posttreinen geladen en gelost werden, vinden honderden medewerkers nu een prettige, inspirerende werk­omgeving voor de komende decennia.

De transformatie van het ruim tachtig jaar oude rijksmonument is een ontwikkeling van LIFE-NL die hierin de samenwerking zocht met de Haagse ontwikkelaar SENS real estate. KCAP Architecten maakte het ontwerp, Kraaijvanger Architects het interieurontwerp. De opdracht voor de bouwkundige uitvoering werd gegund aan aannemerscombinatie JP van Eesteren – BESIX. Het installatietechnische deel is uitgevoerd door Unica. Op 31 mei jl. droegen SENS real estate en LIFE-NL het gebouw over aan koper Perial Asset Management en de beide huurders: PostNL en het co-working concept StationPostOffices. 

Binnen de dubbelhoge verdiepingen zijn tussenverdiepingen toegevoegd, rondom een nieuw atrium. (Beeld: Gerhard van Roon)

Nieuw stuk stad

“De herontwikkeling van het Stationspostgebouw is de eerste fase in onze gebiedsontwikkeling HS Kwartier”, zegt partner Gert Jan Smit van SENS real estate. “Met HS Kwartier realiseren we een nieuw stuk stad, gelegen direct naast het station Hollands Spoor. Een plek waar hoogstedelijk wonen samenkomt met natuurinclusiviteit, duurzaamheid en technologie. Gezondheid, vitaliteit en welzijn staan hier centraal. Niet alleen in de gebouwen, maar juist ook in de openbare ruimte. Met een rijkdo aan groen en uitnodigende plinten met onder meer horeca wordt HS Kwartier een aantrekkelijke plek om te wonen, werken en recreëren.”

Monumentaal karakter behouden

“De beoogde kwaliteiten van het HS Kwartier ervaren we nu al in het Stationspostgebouw”, voegt projectontwikkelaar Steven Zijlstra toe. “Duurzaamheid zit primair in het gegeven dat we dit pand een tweede leven geven. Bovendien heeft het gebouw een prettige daglichtbeleving, een aangenaam binnenklimaat, veel groen en uitnodigende trappen. Allemaal zaken die bijdragen aan een gezond, duurzaam en comfortabel verblijf.” Smit: “Binnen deze duurzame, toekomstbestendige context hadden we te maken met het monumentale karakter van het gebouw. In samenspraak met de gemeente en Monumentenzorg keken we hoe we dit karakter zo veel mogelijk konden behouden. Zo lieten we de bestaande betonnen kolommen prominent in beeld. Een ander belangrijk aspect is de monumentale gevel. We lieten deze geheel intact en plaatsten er een complete gevel achter, als een tweede huid van glas. Hierdoor voldoen we aan de klimaattechnische eisen en blijft het oorspronkelijke gevelbeeld behouden.”

Inspirerende inrichting en interieur.

Extra verdiepingen

Het vernieuwde gebouw bestaat uit een publiek toegankelijke begane grond met een atrium, ontmoetingsplekken en horecavoorzieningen. Vanaf de eerste verdieping beginnen de kantoren. StationPostOffices is gevestigd in een deel van de zuidwestelijke vleugel. De rest van het gebouw is bestemd voor de medewerkers van PostNL. Zijlstra: “De zuidwestvleugel was oorspronkelijk opgebouwd uit vier dubbelhoge verdiepingen, bedoeld voor de grote postverwerkingsmachines. Binnen die verdiepingen voegden we vier tussenverdiepingen rondom een nieuw atrium toe. Daarmee brachten we de totale vloeroppervlakte van het gebouw op zo’n 30.000 vierkante meter.” 

Inspirerende ontmoetingsplek

Een andere, in het oog springende aanpassing zijn de vides en het atrium. De kwaliteit en grandeur van het pand komen hiermee volledig tot hun recht. Smit: “Het atrium laat mooi zien wat oude gebouwen zo bijzonder maakt. In tegenstelling tot de efficiënte kantoorpanden van vandaag, zit er een bepaalde overmaat in. Extra ruimte die niet direct functioneel is, maar wel bijdraagt aan de beleving van het gebouw. Sinds corona zien we hoe belangrijk die beleving is. Een kantoor is niet langer de werkplek waar je elke dag naartoe moet, maar veel meer een inspirerende omgeving waar je collega’s en relaties ontmoet.”

Het ruim 80 jaar oude rijksmonument is getransformeerd tot state-of-the-art kantoorgebouw. (Beeld: Bas Czerwinski)

Kwaliteitsimpuls

Het is nu ruim twee jaar geleden dat SENS real estate en LIFE-NL het ontwikkelplan voor het Stationspostgebouw opstelden. Inmiddels is er veel gebeurd. Eind 2019 startten de sloopwerkzaamheden, gevolgd door de opbouw van het casco, de installaties en de afbouw. Zijlstra: “Het afwerkings­niveau is zeer hoog. Op de begane grond ligt bijvoorbeeld  een prachtige terrazzo vloer, die doorloopt in de ronde balie. De verdiepingen bouwden we om tot open kantoortuinen in combinatie met rustige werkplekken. Tot de eyecatchers behoort ook zeker de bovenste verdieping, met lichtstraten die wij heropend hebben en een fraaie skylounge met uitzicht over de binnenstad.” Smit voegt toe: “Met dit gebouw zetten we de toon voor de kwaliteitsimpuls die we het HS Kwartier willen geven. Over vijf jaar is de omgeving rond Hollands Spoor veranderd van passeergebied voor studenten tot een aangenaam verblijfsgebied voor iedereen die hier woont, werkt of op bezoek is.”  

Bouwinfo

Ontwikkeling
LIFE-NL en SENS real estate

Architect
KCAP Architecten, Rotterdam

Interieurontwerp
Kraaijvanger Architects

Aannemer
Combinatie JP van Eesteren – BESIX

Installaties
Unica