Tagarchief: Stadskantoor Roosendaal

Bijzondere en duurzame ‘brise soleil gevel’ uit staal en aluminium

Lees het gehele artikel

De ambitie van de gemeente Roosendaal is om met deze transformatie een Energie Neutraal Gebouw (ENG) te realiseren. Dit betekent minimaal energielabel A, een energieverbruik van maximaal 50 kWh/m2 en een efficiënte toepassing van reeds gebruikte materialen (circulair bouwen en slopen). Alle nieuwe materialen moeten bovendien voldoen aan de ambities van Cradle-to-Cradle. Het LeeFrame® prefabsysteem en de LeeBond® gevelcassettes van Leebo Intelligente Bouwsystemen dragen hier uitstekend aan bij.

Leebo heeft een slimme en zelfdragende constructie berekend, waarbij de profielen op een unieke manier zijn verbonden.

“Normaliter wordt ons constructieve en lichtgewicht LeeFrame® prefabsysteem benut als basis voor de gevelafwerking. In dit project echter heeft het systeem sec een esthetische functie”, vertelt Jan Couwenberg, Hoofd Calculatie/Verkoop bij Leebo. “Het volledige gebouw wordt voorzien van een glazen vliesgevel. Daarvoor realiseren wij in opdracht van bouwkundig aannemer Heerkens van Bavel een zogenaamde ‘brise soleil gevel’. Deze architecturale en structurele zonwering moet de warmtetoename binnen het nieuwe stadskantoor verminderen door efficiënt zonlicht te weren, terwijl het daglicht nog altijd naar binnen wordt gereflecteerd. Bovendien doet de brise soleil gevel dienst als stabiele constructie, vanaf waar de glazenwassers veilig hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. De bijzondere gevelconstructie wordt opgebouwd uit stalen LeeFrame® prefabelementen, die worden bekleed met dunne LeeBond® gevelcassettes in aluminium composiet.” Met LeeFrame® en LeeBond® sluit Leebo perfect aan bij de Cradle-to-Cradle-ambities van de gemeente Roosendaal. “Het stalen frame is 100% recyclebaar”, benadrukt Couwenberg. “Datzelfde geldt voor de aluminium bekleding. In totaal produceren en monteren wij circa 2.500 m2 brise soleil gevel voor de oost-, west- en zuidzijde van het gebouw.”

Zowel de vloeren als lamellen worden afgewerkt in strak reinwit (RAL 9010).

Om de esthetiek in dit project naar het hoogste niveau te tillen, schreven architecten Hans van Heeswijk en Stephanie Haumann een lichtgewicht constructie voor, die zonder steunkolommen aan de vliesgevel moest worden opgehangen en bovendien sterk genoeg moest zijn om de glazenwassers te dragen. “Op basis van deze wensen hebben wij een slimme en zelfdragende constructie berekend, waarbij de profielen op een unieke manier zijn verbonden”, aldus Couwenberg. “Hierdoor wordt de sterkte van het staal optimaal benut.” De constructie wordt al in de fabriek van Leebo in Nieuwkuijk afgewerkt met LeeBond® gevelcassettes. Hierdoor kunnen de elementen in het werk eenvoudig met boutverbindingen aan de vliesgevel worden bevestigd, waarna alleen nog de sluitkappen gemonteerd hoeven worden. Couwenberg vergelijkt de constructie met een galerij, die is opgebouwd uit vloeren en verbindende verticale lamellen die tevens de zonwering vormen. Zowel de vloeren als lamellen worden afgewerkt in strak reinwit (RAL 9010). Alle bevestigingspunten worden bovendien uit het zicht weggewerkt, waardoor het gebouw een uniek en ultraslank aanzicht krijgt. Rond de bouwvak moet de nieuwe voorzetgevel gereed zijn.