Tagarchief: Speelstede

Bouwen in een dynamisch speelveld

IMG_3292 kopiëren
Lees het gehele artikel

Bij de bouw van kinderdagverblijf Speelstede in Maarssen speelde nog iets anders mee: de ligging op de eerste verdieping van winkelcentrum Bisonspoor. Binnen de dynamiek van dit retailgebied is een kale winkelruimte omgetoverd tot een transparante, hoogwaardige plek waar jonge kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

Door het gebruik van glas, rustige basiskleuren en natuurlijke elementen is een lichte en transparante omgeving gecreëerd.

WeBuild Work was in opdracht van Speelstede verantwoordelijk voor de engineering en realisatie van het kinderdagverblijf. Architectenbureau Stork & Albrecht verzorgde het ontwerp en bouwbedrijf To Build voerde de bouwkundige werkzaamheden uit. BLR-Bimon en Mazurel namen respectievelijk de W- en E-installaties op zich. “Wij vormden de spin in het web tussen al deze partijen”, vertelt Project Manager/Construction Engineer Joachim Stoker van WeBuild Work. “Ook onderhielden wij de contacten met het winkelcentrum en alle andere betrokken partijen. Onze expertise in retail speelde hierin een belangrijke rol. Met jarenlange ervaring in deze branche weten we wat er speelt en waar we op moeten letten. Zo moet rekening gehouden worden met de winkeltijden, huisregels en gebouwgebonden partijen van het winkelcentrum.”

De kale winkelruimte is omgetoverd tot een transparante en hoogwaardige plek.

Prettige omgeving, hoogwaardige afwerking

Speelstede biedt plaats voor vier groepen kinderen. De afzonderlijke ruimten zijn voorzien van geschakelde deuren, die geopend kunnen worden zodat er één grote speelruimte ontstaat. Door het gebruik van glas, rustige basiskleuren en natuurlijke elementen is een lichte en transparante omgeving gecreëerd waar de kinderen zich prettig voelen. Buitenspelen kan ook, op het veilige dakterras. “De architect heeft veel aandacht besteed aan de afwerking van het kinderdagverblijf”, zegt Stoker. “Dit zie je onder meer terug in de moderne kleuraccenten en hoogwaardige aansluitdetails.” 

Rob Kortooms, projectleider bij To Build, voegt toe: “We pasten meerdere glas-op-glasaansluitingen toe, dus zonder glasstrips, om een zo strak mogelijk beeld te creëren. Om diezelfde reden pasten we schaduwsponningen toe. Andere bijzonderheden betreffen U-vormige kozijnen en bijzondere schuifpuien met katrolconstructie.”

De architect heeft veel aandacht besteed aan de afwerking van het kinderdagverblijf.

Dynamiek

In oktober 2020 gingen de bouwwerkzaamheden van start. To Build plaatste de wanden, kozijnen, vloeren en deuren. Ook voerde To Build het timmer-, stukadoors- en schilderwerk uit. Kortooms: “Om de uitvoering soepel te laten verlopen, waren flexibiliteit en een goede samenwerking cruciaal.” Stoker vult aan: “In een winkelcentrum heb je te maken met partijen waarop je niet altijd invloed hebt. Dat is de dynamiek van bouwen in deze branche.” De coördinatie van de installaties was in handen van WeBuild Work. Het leidingwerk vormde hierin een belangrijk aandachtspunt. Stoker licht toe: “Niet alles stond op tekening. Om de missende informatie te verkrijgen, zijn we op zoek gegaan naar de aannemer die het leidingwerk destijds had aangelegd. Ook de aansluiting op de riolering, die via het pand van de onderburen liep, was een aandachtspunt. Hiervoor is een bypass gemaakt.” 

Bijzonder zijn de schuifpuien met katrolconstructie.

Efficiënte bouwwijze

Hij vervolgt: “Logistiek gezien hadden we vooral te maken met de regels en openingstijden van het winkelcentrum. Leveringen vonden voornamelijk ’s morgens vroeg of ’s avonds plaats.” Kortooms: “Voor de opslag van materialen gebruikten we het dakterras. Dat was een groot voordeel en heeft zeker bijgedragen aan het bouwproces. Ondanks de coronamaatregelen en indelingswijzigingen tijdens de uitvoering konden we, in goede samenwerking met de installateurs en andere partijen, de voortgang er goed in houden.” Ook Stoker is tevreden: “Als engineer vind ik het belangrijk dat alles technisch klopt en de kinderen veilig kunnen spelen. Daarbij ben ik trots dat we het architectonisch ontwerp tot in detail gerealiseerd hebben.”  

Projectinfo 

‘Alles opgetuigd op elektrotechnisch gebied’

In opdracht van WeBuild Work installeerde Mazurel de elektra van kinderdagverblijf Speelstede in winkelcentrum Bisonspoor in Maarssen. Dat de E-installateur ruime ervaring heeft in de retail, kwam op dit project goed van pas.

Mazurel was verantwoordelijk voor de uitvoering van de elektrotechnische installaties, waaronder de verlichting, noodverlichting en data-installaties. “We legden alles nieuw aan”, vertelt directeur Cees Groot Jr van Mazurel. “De ruimte waarin Speelstede gebouwd is, was bij aanvang helemaal leeg. Er kwam één kabel binnen. Van daaruit hebben we alles opgetuigd. We trokken kabels, plaatsten kabelgoten en brachten de installaties aan. Uiteraard zorgden we ook voor wandcontactdozen met kinderbeveiliging.”

Flexibiliteit en samenwerking

“Tijdens de uitvoering hadden we veel baat bij onze ruime ervaring in de retail”, vervolgt Groot Jr. “Wij verzorgen winkelinstallaties voor grote winkelketens en dragen bij aan grote projecten, zoals verbouwingen van winkels in winkelcentra. Wij zijn gewend om ons aan te passen aan openingstijden en winkelend publiek en om flexibel in te spelen op tussentijdse veranderingen in het bouwproces. De samenwerking met To Build en BLR-Bimon, en de doortastende manier waarop WeBuild Work dat coördineerde, heeft ook zeker aan het project bijgedragen. Met Speelstede is een prachtig kinderdagverblijf gerealiseerd.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Speelstede, Maarssen
Architect Stork & Albrecht architecten en bouwadviseurs, Weesp
Engineering en realisatie WeBuild Work, Hilversum