Tagarchief: Scheveningen

Wonen op De Zuid in Scheveningen wordt spectaculair

_IHA6127_01bw1-4tot3-webreso-verscherpt-sRGB
Lees het gehele artikel

Wonen aan de ‘zonnige zijde’ van Den Haag, noemen projectontwikkelaars MRP en Vorm het project De Zuid. We hebben het over een compleet nieuwe wijk op het voormalige Norfolkterrein rond de Derde Haven van Scheveningen. Deze nieuwe wijk ligt achter de duinen van het Zuiderstrand, vlakbij de kades rond de haven. Het hele project is een unieke mix aan appartementen en grondgebonden woningen. In totaal komen er 400 woningen. De appartementen bieden uitzicht over de duinen, het strand en de zee of over de bedrijvige haven. De grondgebonden woningen staan in de luwte van de appartementen en vormen een soort dorp. De komende jaren groeit De Zuid steeds verder. ZuidDuin en ZuidHaven zijn inmiddels gerealiseerd. MRP en VORM ontwikkelen nu ZuidKade. De kozijnen zijn en worden geleverd door Facédo uit Velp. We spreken met uitvoerder Ben Slebus en projectmanager Bram Leijser.

Bij de appartementen is maar liefst 2.718 m2 aluminium kozijn verwerkt.

Fase 1: ZuidHaven

“Projectdeel ZuidHaven bestaat uit 9 grondgebonden woningen en 60 appartementen”, somt Leijser op. “Bij de grondgebonden woningen hebben wij in totaal 385 m2 aan kunststof kozijnen verwerkt, bij de appartementen maar liefst 2.718 m2 aluminium kozijnen en dan nog eens 215 m2 aan aluminium vliesgevels.” Op de vraag welke merken en types kozijnen door Facédo geleverd zijn, antwoord Slebus: “De kunststof kozijnen komen van K-VISION, type Cube. Dit is een verdiepte kozijnserie. De aluminium kozijnen en vliesgevels komen van Kawneer, respectievelijk de Kawneer RT72 Reflex 1.2 vlakke, geïsoleerde kozijnen en de Kawneer AA100Q geïsoleerde vliesgevelserie. De schuifpuien die in het werk voorkomen zijn ook van Kawneer.” Leijser voegt toe: “De Reflex 72 serie kozijnen is brandwerend voor 30 minuten. De eerdergenoemde vliesgevels bevinden zich bij de commerciële ruimtes.” 

Alles is door Facédo onbeglaasd aangevoerd. Slebus legt uit: “We werkten achter de afbouw van de steiger aan. De beglazing is in de kozijnen gekomen nadat deze gemonteerd waren, zo hebben we per bouwlaag alles wind- en waterdicht gemaakt. Sprekend over wind en water: daar zat wel een uitdaging, zo aan de kust. Op de steiger sta je vol in de wind en dat, in combinatie met het tempo waarin gewerkt moest worden om de afbouw van de steiger te kunnen volgen, was best een opgave.” Ten tijde van dit interview is Vorm Bouw B.V. begonnen met de voorbereiding van fase 2: ZuidKade. Leijser zegt tot besluit: “Fase 2 bestaat uit 14 grondgebonden woningen en 75 appartementen. Al met al een schitterend project op een bijzonder fraaie locatie.”  

Paviljoen Scheveningen: Nieuwe blikvanger langs de boulevard

foto-02-drone
Lees het gehele artikel

De afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie (VOR) van J.P. van Eesteren heeft onlangs in opdracht van Strandweg Vastgoed B.V. een nieuw en indrukwekkend strandpaviljoen gerealiseerd ter hoogte van de keerlus aan de Gevers Deynootweg in Scheveningen. Het vrijstaande gebouw ligt volledig op het strand en is onder meer voorzien van een kelder met toiletvoorzieningen, diverse horecaruimtes en terrassen en een techniekruimte op de bovenste verdieping. Rondom het strandpaviljoen is een imposante sierkroon van staal gerealiseerd, die ‘los’ om het gebouw heen staat en als een schelp of golf refereert naar de omgeving. Het ontwerp voor de nieuwbouw is gemaakt door Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn BV.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Bert Rietberg

“Direct na de bouwvak van 2019 zijn de bouwwerkzaamheden gestart”, vertelt Fred Mosselman, projectmanager VOR bij J.P. van Eesteren. “Begin september zijn de eerste grondverdringende schroefpalen aangebracht ten behoeve van de kelder. Onder de terrassen en begane grondvloer is gekozen voor stalen boorbuispalen.” Tot en met de eerste verdieping is de nieuwbouw opgetrokken uit beton, vertelt hij. “Waar de kelder ruimte gaat bieden aan diverse toiletvoorzieningen, worden op de begane grond een restaurant en keukenvoorzieningen gerealiseerd, evenals een groot terras op gelijke hoogte met de boulevard. De eerste verdieping wordt gebruikt voor feesten en partijen. Ook hier is een terras gerealiseerd, vanaf waar bezoekers prachtig kunnen uitkijken over het strand, de zee en de boulevard.” Zowel de kelder, begane grond als eerste verdieping zijn casco opgeleverd en worden afgewerkt door de huurder, die binnenkort bekend wordt gemaakt. Op de tweede verdieping, die is uitgevoerd met een staalconstructie en een staalplaatbetonvloer, zijn in onderaanneming van J.P. van Eesteren alle installatietechnieken zorgvuldig ingepast.

Bijzondere sierkroon van staal

De gevel van het strandpaviljoen is rondom afgewerkt met een vliesgevel, waardoor daglicht maximaal naar binnen kan stromen. Daaromheen is een sierkroon gerealiseerd. “Het gebouw zou aanvankelijk een houten kroon krijgen”, vertelt Willem Voogt, werkvoorbereider bij J.P. van Eesteren. “Echter is deze kroon vervangen door een kroon van staal. Bij een houten kroon zou je namelijk teveel afvalhout hebben en ook de conservering is kostbaar.” Vanwege de aanpassing moest de sierkroon opnieuw gedetailleerd worden. “Een flinke uitdaging, maar hierdoor kregen we wel de kans om het ontwerp nog meer naar onze hand te zetten. Zo hebben we de vliesgevels iets naar binnen verplaatst, om een beter geveldetail te creëren. Bovendien hebben we de kroon zo geëngineerd dat deze nu ‘los’ om het gebouw heen staat en niet langer onderdeel uitmaakt van de gebouwschil.”

Rondom het strandpaviljoen is een imposante sierkroon van staal gerealiseerd,
die ‘los’ om het gebouw heen staat en als een schelp of golf refereert naar de omgeving.

Unieke, glooiende vormen

Een tweede uitdaging betroffen de vele betonwerken, die in het werk gestort moesten worden. Vanwege de unieke, glooiende vormen van het gebouw was prefab namelijk geen optie. “Geen enkele wand is recht en ook de trappen hebben een specifieke ronding gekregen”, vertelt Paul Vollebregt, uitvoerder bij J.P. van Eesteren. “Bij de eerste blik op de tekeningen was al duidelijk dat de maatvoering veel aandacht zou vragen. Je hebt geen enkel referentiepunt van waaruit je iets, bijvoorbeeld een binnenmuur, kunt uitzetten omdat het assenstelsel van het gebouw zich daar niet voor leent. Daarom hebben wij onze BIM-afdeling ingeschakeld en in overleg met onze maatvoeringsafdeling een extern maatvoeringsbedrijf in de arm genomen, dat ons maatvoeringsplan van een goede grondslag heeft voorzien. In 2D was dit project niet te bouwen geweest.”

Wind, zand en corona

Tot de kerst van 2019 liepen alle werkzaamheden volgens planning, vertelt Mosselman. Daarna zorgde onder meer de harde wind van storm Ciara voor hoofdbrekens. “Boven windkracht 6 mogen de kranen niet worden gebruikt, waardoor bevoorrading niet altijd mogelijk was. Bovendien zorgde de wind voor zandverplaatsingen, waardoor we materialen konden kwijtraken. Een zorgvuldige opslag op de bouw was dan ook essentieel.” Na Ciara volgden de COVID-19-maatregelen, die extra tijd, afstemming en energie kostten en grote invloed hadden op de materiaalleveringen. “Onder meer de glazen balustrades met hun specifieke verticale en horizontale gebogen vormen zijn in China geproduceerd. Vanwege de lockdown konden deze helaas pas veel later worden geleverd. Het eerste deel van de balustrades hebben we net voor de oplevering nog kunnen monteren. De balustrade voor de tweede verdieping is echter nog onderweg en volgt binnenkort.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Strandweg Vastgoed B.V.
Architect Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn BV
Hoofdaannemer en bouwcoördinator TBI-onderneming J.P. van Eesteren
Constructeur RHDV
Betonconstructie J.P. van Eesteren
Staalconstructies Vic Obdam Staalbouw
Installaties Unica