Tagarchief: San Salvatorkerk

‘Een mooi, allesbehalve standaard afbouwproject’

PHOTO-2021-07-23-14-03-09
Lees het gehele artikel

Bert Fitters Afbouw B.V. verzorgde de afbouw van het gezondheidscentrum in de voormalige San Salvatorkerk in ’s-Hertogenbosch. Het familiebedrijf uit Nieuwkuijk kijkt terug op een wederom goed verlopen project voor opdrachtgever Built by De Wildt.

Patrick Fitters vertegenwoordigt, samen met zijn zus Melanie Fitters, de tweede generatie in het familiebedrijf. Met Maarten Couwenberg voert hij het projectmanagement. Hij vertelt: “We verrichten regelmatig afbouwwerkzaamheden voor Built by De Wildt. We worden als partner bij deze projecten betrokken. Vaak zet Built by De Wildt de plannen op en denken wij op uitvoerend niveau mee. Omdat we goed weten wat we van elkaar kunnen verwachten, verloopt dat doorgaans soepel en efficiënt.” Couwenberg voegt toe: “Als solide, no-nonsens bedrijf passen we goed bij Built by De Wildt. We kunnen onderling snel schakelen en vinden voor elk vraagstuk, hoe complex ook, een oplossing.”

De afbouw nam achttien weken in beslag.

Allesbehalve standaard

“De verbouwing van de San Salvatorkerk naar een gezondheidscentrum was een typisch Built by De Wildt-project”, vervolgt Couwenberg. “De situatie was allesbehalve standaard. We hadden te maken met een monumentaal pand, waar het gezondheidscentrum als doos-in-doosconstructie in gebouwd werd. Daarin en daartussen moesten wij afbouwen.” De werkzaamheden van Bert Fitters Afbouw bestonden uit betimmeringen en het plaatsen van metalstudwanden, kozijnen, deuren, systeemplafonds en plinten.

Casco oplevering

Begin dit jaar ging de afbouw van start. In achttien weken tijd bracht Bert Fitters Afbouw het gezondheidscentrum op het gewenste opleverniveau. “Wij bouwen het casco af”, licht Fitters toe. “Daarbij zorgen we ervoor dat het gebouw en de praktijkruimten in de basis aan alle wensen en behoeften voldoen. Denk aan voldoende geluidswering en stevige wanden om bijvoorbeeld tv-schermen aan te hangen. Uiteraard is al in de ontwerpfase rekening gehouden met de functies van de praktijkruimten. Een fysiotherapeut heeft andere benodigdheden dan bijvoorbeeld een huisarts.” Over het eindresultaat, en de manier waarop die tot stand kwam, is Fitters tevreden. “Michiel Vernooij van Built by De Wildt begeleidde het project uitstekend. De goede samenwerking met Built by De Wildt en de andere partijen heeft wederom zijn vruchten afgeworpen. Mooi dat we aan dit bijzondere project mochten meewerken.”   

‘Kerkgebouw maakte installatiewerk bijzonder’

_SNE2994_0001
Lees het gehele artikel

In opdracht van Built by De Wildt verzorgde BLR-Bimon de klimaatinstallaties voor het gezondheidscentrum in de voormalige San Salvatorkerk in ’s-Hertogenbosch. De expert in klimaatbeheersing engineerde en installeerde de verwarming, koeling en ventilatie in zowel de algemene ruimtes als de praktijkruimtes. 

“We realiseren regelmatig klimaatinstallaties in gezondheidscentra”, vertelt directeur Jan Paul Birkhoff van BLR-Bimon. “Bijzonder aan dit gezondheidscentrum is dat het in een kerk gerealiseerd is. Eén van de aandachtspunten betrof de omvang. Hoe verwarm je zo’n groot gebouw? We pasten hier dan ook een iets ander systeem toe dan gebruikelijk.”

De ruimtes in het gezondheidscentrum zijn afzonderlijk te verwarmen en koelen.

Verwarming, koeling, ventilatie

“In plaats van luchtverwarming en -koeling legden we vloerverwarming aan”, vervolgt Birkhoff. “Deze werd geplaatst in de centrale hal, een open ruimte tot aan de nok. Verder installeerden we een ventilatiesysteem met WTW-unit, waarbij continu verse lucht wordt aangevoerd.” De ruimtes in het gezondheidscentrum zijn afzonderlijk te verwarmen en koelen. Via een warmtepompsysteem wordt energie uitgewisseld. Zo wordt de oefenruimte van de fysiotherapeut continu gekoeld. De warmte die vrijkomt, wordt gebruikt voor het verwarmen van andere ruimtes. 

Puzzel

Niet alleen de afmetingen, ook de vorm van de kerk was een aandachtspunt. Birkhoff: “De WTW-unit van het ventilatiesysteem plaatsten we uit het zicht in de kelder van de kerk. We legden onze rechthoekige zinken kanalen door de bestaande betonkanalen aan. Dat was een behoorlijke puzzel. Ook het aanbrengen van de kanalen boven de doos-in-doosconstructie van het gezondheidscentrum was even puzzelen. We moesten er onder meer voor zorgen dat het aangezicht van de grote bogen niet verstoord werd.” Om een goede afstemming met het bouwkundige deel te waarborgen, werkte BLR-Bimon het ontwerp van de klimaatinstallaties in 3D-Revit uit.

De oefenruimte van de fysiotherapeut wordt continu gekoeld.

Trots en plezier

In april 2021 startte BLR-Bimon met installeren. “De werkzaamheden zijn van begin tot eind goed verlopen”, blikt Birkhoff terug. “Dit komt onder meer doordat we dit werk in een bouwteam met vaste partijen uitvoerden. Van ons zaten er twee ervaren monteurs op het werk, die al vele gezondheidscentra van klimaatinstallaties voorzagen. Voor hen was dit een mooie klus. Zij kijken er, net als ik, met veel trots en plezier op terug.”

Naoorlogse kerk wordt eigentijds gezondheidscentrum

IMG_7592
Lees het gehele artikel

De San Salvatorkerk in Orthen, een buurt in ’s-Hertogenbosch, heeft een nieuwe bestemming. Het in 1956 gebouwde monument doet nu dienst als gezondheidscentrum. Met deze transformatie blijft ‘De San Salvator’ een belangrijke, heilzame plek voor de Orthense gemeenschap.

Op de plek waar ruim vijftig jaar lang kerkdiensten werden gehouden, kunnen Orthenaren nu terecht bij de dienstdoende huisartsen en andere zorgverleners. Het gezondheidscentrum bestaat uit twee bouwlagen met een entree, algemene ruimtes en zo’n veertig praktijkruimtes. De ontwikkeling en realisatie was in handen van Built by De Wildt. Van Boven Architecten maakte het ontwerp. Aannemersbedrijf M.P. Drijvers was verantwoordelijk voor de bouwkundige uitvoering. De installaties werden verzorgd door Installatieburo Pijnappels en Van Woesik Elektro. 

Bouwteam

Projectleider namens Drijvers was Marc Verhoeven. Hij vertelt: “Wij voeren regelmatig transformaties uit, waaronder voor Built by De Wildt. Wij passen op deze projecten een eigen bouwmethodiek toe, afgestemd op de situatie van het te transformeren gebouw. Specifiek aan de San Salvatorkerk was de grote, open ruimte. Daar moesten we het gezondheidscentrum als een nieuw bouwdeel in plaatsen. Binnen het bouwteam dachten we mee over een passende oplossing, waarbij de esthetiek en het monumentale karakter van het gebouw maximaal gerespecteerd werden. In de voorbereidende fase ging veel aandacht uit naar het behoud van authentieke elementen en het aangezicht. Dit vroeg onder meer om een naadloze afstemming tussen het bouwkundige en installatietechnische deel.”  

Oorspronkelijke elementen behouden

Verhoeven vervolgt: “Elementen die behouden moesten blijven, waren bijvoorbeeld sokkels, beelden en het instrumentatiepaneel voor de verlichting. Zij passen echter niet bij de nieuwe functie van het gebouw. Daarom schermden we deze elementen met wanden af. Zij kunnen op elk gewenst moment weer tevoorschijn gehaald worden. De glas-in-loodramen, die we uit de buitengevel haalden ten behoeve van grotere raampartijen, plaatsten we elders in het gebouw terug. Verder lieten we de buitengevel zo veel mogelijk intact. Bij het asbest saneren en het plaatsen van de nieuwe buitenkozijnen haalden we bijvoorbeeld zo min mogelijk van het oorspronkelijke metselwerk weg.”

Staalconstructie op poeren

In december 2020 ging de uitvoering van de transformatie van start. Drijvers realiseerde het gezondheidscentrum met een staalconstructie en vloervelden. De constructie rust op poeren, die in het verlaagde middendeel van de kerk zijn aangebracht. In dit middendeel, dat werd opgehoogd om de begane grond op één hoogte te brengen, maakte Drijvers ook de liftput en de liftschacht. Het bouwbedrijf verzorgde eveneens de afbouwwerkzaamheden en de isolatie van de plafonds en spouwmuren. Verhoeven: “Het inbouwen van de staalconstructie vormde één van de grootste uitdagingen. Het was een behoorlijke puzzel om de verdiepingsgrote elementen naar binnen te krijgen. Bovendien was er binnen nauwelijks opslagruimte. De elementen moesten dus in de juiste volgorde geleverd en direct verwerkt worden. Dankzij onze gedegen voorbereiding en het uitstekende werk van staalleverancier Van de Camp is dit vlekkeloos verlopen.”

Fijne samenwerking

Ook op de andere werkzaamheden kijkt Verhoeven tevreden terug. “Alles is vlotjes gegaan. Built by De Wildt is een fijne partij om mee samen te werken. Ze denkt mee en schakelt snel. Voor de bouwvak werkten we, volgens planning, de laatste details van het gezondheidscentrum af. Het resultaat is bijzonder fraai en doet het gebouw volledig eer aan. De San Salvator gaat een mooie, nieuwe toekomst tegemoet.”

‘Riolering vormde de grootste uitdaging’

Voor de realisatie van het gezondheidscentrum in de voormalige San Salvatorkerk in ’s-Hertogenbosch bracht Installatieburo Pijnappels het loodgieterswerk aan. In opdracht van Built by De Wildt voorzag de W-installateur de algemene ruimtes en praktijkruimtes van waterleiding, riolering en sanitair.

“De riolering vormde de grootste uitdaging”, zegt mede-eigenaar Dirk van Helvoort van Installatieburo Pijnappels. “Over de bestaande situatie was weinig bekend. Is er een kruipruimte? Zijn de vloeren geschikt voor sleuven? Om dat soort vragen te beantwoorden, boorden we diverse proefgaten in de vloer. De kruipruimte bleek niet hoger dan 40 centimeter. Het was een behoorlijke klus om daar buizen te realiseren. De bestaande buitenriolering inspecteerden we met camera’s. Die buizen bleken deels van gres en waren op een aantal plekken verzakt. Die delen herstelden we.”

Vaste partners

Afgelopen maart startte Installatieburo Pijnappels met de installatiewerkzaamheden op locatie. Begin augustus waren de werkzaamheden gereed. Van Helvoort: “Qua planning blijven dit soort projecten uitdagend. Zeker in de afbouwfase heb je te maken met veel verschillende partijen die tegelijkertijd aan het werk zijn. Dat we elkaar kennen, is een voordeel. Als vaste partners van Built by De Wildt realiseerden we samen al meerdere gezondheidscentra. We weten wat we aan elkaar hebben en schakelen onderling snel. Wij vinden deze manier van werken zeer prettig en kijken terug op een wederom geslaagd project met Built by De Wildt.”

‘Meer dan alleen schilderwerk’

Het afwerkingsniveau van het gezondheidscentrum in de voormalige San Salvatorkerk is hoog. Lagrouw Schilderwerken levert hieraan een belangrijke bijdrage. Het schildersbedrijf uit Nieuwkuijk, vaste partner van Built by De Wildt, gaf de bestaande en nieuwe wanden een strakke finishing touch.

“Zoals op veel van onze projecten deden we meer dan alleen het schilderwerk”, zegt eigenaar Noud Lagrouw van Lagrouw Schilderwerken. “We schilderden diverse wanden in het kerkgebouw en we voorzagen de binnenwanden van het nieuw ingebouwde gezondheidscentrum van stucwerk, behang, spuit- en schilderwerk. Ook brachten we brandwerende coating aan op de stalen constructiedelen waarmee het gezondheidscentrum is opgebouwd. Voorafgaand aan de eindoplevering verzorgden we de schoonmaak. Door al deze werkzaamheden onder één dak aan te bieden, ontzorgen we Built by De Wildt in de afbouwfase.”

Afbouwen op hoogte

Eén van de grootste aandachtspunten tijdens de afbouw betrof de afwerking van de vide bij de entree. “Die was behoorlijk hoog”, aldus Lagrouw. “Er was een hoogwerker voor nodig om onze werkzaamheden in dat deel van het gezondheidscentrum uit te voeren.” Afgelopen juli rondde Lagrouw Schilderwerken de werkzaamheden in de voormalige San Salvatorkerk af. Lagrouw is tevreden. “Samen met Built by De Wildt en de andere betrokken partijen kunnen we terugkijken op een goed verlopen project.”

Bouwinfo

Ontwikkeling
Built by De Wildt, Sint Michielsgestel

Architect
Van Boven Architecten, Sint Michielsgestel

Aannemer
Aannemersbedrijf M.P. Drijvers, ‘s-Hertogenbosch