Tagarchief: Rijswijk

The Minister wordt voorzien van circa 50.000 kilo aluminium gevelzetwerk

Lees het gehele artikel

Woontoren The Minister in Rijswijk valt niet alleen op door zijn imposante hoogte van 85 meter, maar ook door een bijzonder samenspel van licht en ruimte. Bewoners profiteren van maximale daglichttoetreding, dankzij de toepassing van verdiepingshoge ramen. In combinatie met het aluminium zetwerk van Aldowa wordt een hoogwaardige aluminium kozijnengevel gerealiseerd.

In opdracht van bouwcombinatie The Minister (Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning) engineert, produceert en monteert Aldowa alle aluminium gevelzetwerk, behoudens de balkonranden. “Het aluminium zetwerk omvat de dakkappen, buitenplafonds, boeiranden, penanten en sierlijsten boven de kozijnen”, vertelt Frank de Vleeschhouwer, projectleider bij Aldowa. “En ook de plekken waar de kolommen door de gevel heen steken, worden hoogwaardig door ons bekleed.”

Voor de gevels van The Minister verwerkt Aldowa zo’n 200 m2 aluminium zetwerk per verdieping, verdeeld over circa 70 onderdelen.

Imposante afmetingen

“In samenspraak met gevelbouwer JM van Delft & zn en al in een zeer vroeg projectstadium zijn we met de engineering van de gevels gestart”, vertelt De Vleeschhouwer. “Wij hebben met alle relevante stakeholders samengewerkt in een 3D/BIM-model, waarbij we het esthetische ontwerp van ZZDP als uitgangspunt hebben gebruikt. Tijdens de ruwbouwfase hebben wij de kozijnen van de begane grond t/m de 21e verdieping ingemeten, zodat we maattoleranties in ons zetwerk konden meenemen. Hierdoor kunnen we vrijwel al ons zetwerk netjes monteren, waardoor er nauwelijks opleverpunten zijn.” Bijzonder is dat het aluminium zetwerk rechtstreeks op de kozijnen van Van Delft wordt geschroefd, vertelt hij. “Tussen de imposante kozijnen plaatsen wij aluminium panelen met een afmeting van maar liefst 4.000 x 600 x 700 mm (lxdxh). Bij panelen van deze afmeting zijn de grenzen van productie, coating en montage maximaal opgerekt.”

Naar wens van de architect wordt alle zetwerk afgewerkt met een metallic fijnstructuur poedercoating (Marrone 607).

Uniform gevelbeeld

Voor de gevels van The Minister verwerkt Aldowa zo’n 200 m2 aluminium zetwerk per verdieping, verdeeld over circa 70 onderdelen. “In totaal gaat het om circa 5.000 m2 zichtwerk, wat gelijk staat aan circa 50.000 kilo aluminium”, vertelt De Vleeschhouwer. “Dat zijn serieuze aantallen. In november 2021 zijn we met de productie gestart. Hierbij is gekozen voor een lean werkwijze. We produceren één verdieping per week, die een week later al op de bouwplaats gemonteerd wordt. Hierbij werken we volgens een zeer strakke planning en van boven naar beneden. Zodra een verdieping gereed is, wordt de steiger van deze verdieping direct afgebroken. Hierdoor wordt het eindresultaat elke week meer zichtbaar voor de omgeving. In de zomer worden de laatste zetwerkelementen aangebracht.” Naar wens van de architect wordt alle zetwerk afgewerkt met een metallic fijnstructuur poedercoating (Marrone 607). “Ditzelfde geldt voor de kozijnen en stalen balustrades, waardoor een hoogwaardig en uniform gevelbeeld ontstaat.”  

Een welkome aanvulling op de stad

artis-impression-HvdS-vooraanzicht
Lees het gehele artikel

Van stadhuis naar Huis van de Stad. Die revitalisatie ondergaat het voormalige gemeentehuis aan de Generaal Spoorlaan in Rijswijk. Het zestig jaar oude betonnen pand krijgt hiermee een tweede leven als warm en open gebouw, waar de inwoners van Rijswijk zich thuis voelen. 

Het souterrain is via een tribunetrap verbonden met de begane grond, waar de oorspronkelijke binnentuin is getransformeerd tot overkapt atrium.

De realisatie van het Huis van de Stad is een opdracht van de gemeente Rijswijk. Via een aanbesteding met EMVI selectiecriteria kreeg Koninklijke Woudenberg het bouwkundige gedeelte gegund. Voor het installatietechnische deel werd HOMIJ geselecteerd. In nauwe samenwerking geven zij invulling aan de functionele, esthetische en energetische verbetering van het pand. 

De ruwbouw bestond grotendeels uit staal- en betonwerk.

Respectvol 

“Een gaaf pand”, zegt projectleider Johan den Hartog van Koninklijke Woudenberg. “Als je de grauwe en wat grillige buitenkant ziet, verwacht je niet dat het van binnen zo mooi en rijk aangekleed is. De architect is hier respectvol mee omgegaan en heeft een aantal authentieke elementen behouden. De marmeren vloer, de natuurstenen dagkanten, de marmeren trap en de gesmede balustraden komen bijvoorbeeld fraai in het nieuwe ontwerp terug. Tegelijkertijd is de indeling compleet anders. De voormalige installatiekelder is net als de begane grond volledig opengemaakt, de twee onderste verdiepingen fungeren straks als maatschappelijke voorzieningen. Hier kunnen inwoners van Rijswijk terecht voor onder meer de bibliotheek, een restaurant met terras, een dansschool en een trouwzaal.” Het souterrain is via een tribunetrap verbonden met de begane grond, waar de oorspronkelijke binnentuin is getransformeerd tot overkapt atrium. De drie verdiepingsvloeren zijn bestemd voor de gemeentemedewerkers en worden casco opgeleverd.

De atriumkap is voorzien van een daklichtsysteem met geïntegreerde PV-panelen (BIPV).

Slopen, saneren, bouwen

In december 2019 startte Koninklijke Woudenberg met de uitvoering van de revitalisatie. Eerst werd het pand tot op het casco gesloopt. Daarbij stuitte het bouwbedrijf op een grote hoeveelheid asbest. Dit werd in 2020 verwijderd. In 2021 gingen de bouwwerkzaamheden van start. Den Hartog: “De ruwbouw bestond grotendeels uit staal- en betonwerk. Om het beoogde open karakter te creëren, moesten we flink wat sparingen in de oorspronkelijke betonnen draagconstructie aanbrengen. Dat moesten we constructief opvangen. Vervolgens werd het atrium voorzien van akoestisch spuitwerk en brachten we de atriumkap aan. Deze gebogen kap is opgebouwd uit een zeer slanke constructie, met stalen profielen van slechts 6 centimeter breed en maar liefst 22 meter overspanning. De kap is voorzien van een daklichtsysteem met geïntegreerde PV-panelen (BIPV). Verder hebben we de buitengevel volledig geïsoleerd. De gevelpuien zijn vernieuwd met duurzaam glas en geïsoleerde aluminium kozijnen en vliesgevels.”

De gevelpuien zijn vernieuwd en verduurzaamd.

Afbouw

“Op dit moment voeren we de afbouwwerkzaamheden in het souterrain en op de begane grond uit”, vervolgt Den Hartog. “Denk aan het opzetten van binnenwanden, het aanbrengen van stucwerk en het plaatsen van klimaatplafonds. De vloeren werken we af met onder meer tapijt, gietvloeren en milieuvriendelijk plexwood. Op de verdiepingen voeren we alleen sloopwerkzaamheden uit.” Naar verwachting levert Koninklijke Woudenberg het project in het eerste kwartaal van 2022 op, ongeveer een jaar later dan oorspronkelijk gepland. Den Hartog: “Dit heeft grotendeels met de grote hoeveelheid asbest te maken, maar ook met een slechtvalkpaar in de klokkentoren van het gebouw. Conform de Flora- en faunawet mochten we die gedurende het broedseizoen niet storen. Daar pasten we de planning en werkwijze op aan.”

Het souterrain, waar zich straks diverse maatschappelijke voorzieningen bevinden.

Prettige sfeer, mooi eindresultaat

“Ondanks de uitdagingen en wijzigingen in de planning verlopen de werkzaamheden plezierig”, benadrukt hij. “Dit is te danken aan de constructieve samenwerking met de opdrachtgever en onze partners, en de flexibiliteit van alle betrokken. Een dikke pluim ook voor onze mensen op de werkvloer, die zich vol enthousiasme inzetten om dit werk tot een mooi einde te brengen! Dit alles betaalt zich terug in een prettige sfeer en een fantastisch eindresultaat. Met het Huis van de Stad is Rijswijk straks een aantrekkelijk, toekomstbestendig en sfeervol gebouw rijker.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Gemeente Rijswijk

Architect
Inbo Amsterdam

Bouwkundig aannemer
Koninklijke Woudenberg, Ameide

Veilig en efficiënt verticaal personen- en goederenvervoer

MOL-4
Lees het gehele artikel

Veilig en efficiënt verticaal personen- en goederenvervoerPersonen- en goederenliften vormen een essentieel onderdeel van de logistieke stromen op een project. Mensen én materiaal moeten, zonder storing of oponthoud, veilig vervoerd kunnen worden. Mol Lifting levert hier graag een bijdrage aan. “Onze technische teams zijn volledig toegerust, uitstekend opgeleid en gecertificeerd en inzetbaar voor de lift(de)montage, service en het onderhoud op de meest uiteenlopende projectlocaties”, vertelt Project Manager Verticaal Transport Peter Jan Zwakhals. “Hierbij worden geldende normen, procedures én veiligheidsprotocollen strikt opgevolgd.”

De vertegenwoordigers van Mol Lifting worden graag al in een vroeg projectstadium betrokken, om de best passende verticale transportoplossing voor ieder project en iedere locatie te bepalen. “Hierbij houden we nadrukkelijk rekening met het soort materialen dat vervoerd moet worden, maar ook met afmetingen en gewichten, gebruiksintensiteit, afstanden die overbrugd moeten worden en het eventueel vervoer van bouwplaatsmedewerkers”, aldus Zwakhals. “In nauwe samenwerking met de aannemer zoeken we bovendien naar de best passende locatie voor de liftinstallatie(s). Daarbij nemen we de verankeringen én logistieke stromen in ogenschouw, waardoor een optimum in veiligheid, capaciteit, efficiëntie én prijs ontstaat. Onder andere project Pontkade op de NDSM-werf in Amsterdam, Sluishuis in Amsterdam en The Minister in Rijswijk zijn illustrerend voor deze dienstverlening.”

Twinlift voor The Minister

“Als organisatie werken we regelmatig in opdracht van de Volker Wessels bedrijven”, vertelt Zwakhals. “De goede ervaringen uit het verleden hebben recent bijvoorbeeld geleid tot de gunning van project The Minister. In opdracht van bouwcombinatie The Minister V.O.F. (Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning) hebben wij een twinlift op maat voor deze statige woontoren mogen leveren, met twee liftcabines op één mast. Omdat de twinlift wegens werkzaamheden niet aan de gevel verankerd kon worden, heeft Dutch Steigers in samenwerking met ons een steiger op maat ontwikkeld waaraan wij de liften goed en veilig konden verankeren. De twinlift is in diverse fases opgebouwd tot een hoogte van 80 meter. De gesloten liften hebben elk een hefvermogen tot 2.000 kilo en zijn zowel geschikt voor personen- als goederenvervoer. De liften zijn op elke verdieping oproepbaar. 2×22 stops, een duidelijke touchscreen met etagenummers én een uitgekiende besturing garanderen een optimale verticale logistiek.”

De liften blijven tot het eind van het project staan, vertelt Zwakhals. “Na de demontage worden de liftcabines, mastsecties, schuifhekken, motoren en besturing in onze werkplaats in Dordrecht uitvoerig nagekeken en getest. Waar nodig worden onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd, waarna de liften weer op een volgend project worden ingezet.” 

The Minister geeft de skyline van Rijswijk een nieuwe dynamiek

NL19-013-05-CBRE-Rijswijk-The-Minister_EXT06-v07-HiRes(ENT_ID=2
Lees het gehele artikel

Begin oktober is het hoogste punt bereikt van The Minister; een fonkelnieuw woongebouw met 310 appartementen die de skyline van Rijswijk een nieuwe dynamiek zal geven. Op de bovenste 3 verdiepingen van dit transformatieproject komen 24 exclusieve ‘Sky apartments’, terwijl de verdiepingen 16 tot en met 21 gereserveerd zijn voor 66 luxe ‘Prime apartments’ (koop). Daaronder worden 220 huurappartementen ingericht. Alle woningen beschikken over een royale buitenruimte en maximale privacy. Bovendien wordt een optimale duurzaamheid geborgd. Op 6 augustus 2020 is Bouwcombinatie The Minister (Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning) gestart met de bouwwerkzaamheden, waarbij diverse uitdagingen worden overwonnen.

The Minister wordt gebouwd op de plek van de voormalige Winston Churchill Tower, waar ooit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was gevestigd. Hierbij wordt de oude constructie van het kantoorgebouw niet gesloopt, maar hergebruikt, vertelt Jurriaan Ernst, één van de twee projectleiders van de bouwcombinatie. “Voorafgaand aan onze werkzaamheden is de oude gevel gesloopt door de firma Beelen. Vervolgens hebben wij om de bestaande constructie een nieuwe erker-/balkonconstructie gerealiseerd, waardoor een groter vloeroppervlak ontstaat. De erkerconstructie is opgebouwd uit stalen kolommen en prefab betonnen vloeren, die onafhankelijk van de bestaande constructie zijn opgebouwd. Om deze constructie te kunnen dragen, hebben wij bij aanvang van het project een aanvullende fundering met verschillende typen buispalen gemaakt. Deze buispalen zijn vanaf de begane grondvloer door de keldervloer heen geheid.”

Begin oktober is het hoogste punt bereikt van The Minister; een fonkelnieuw woongebouw met 310 appartementen die de skyline van Rijswijk een nieuwe dynamiek zal geven.

Hoogte van 85 meter

De oude installatieverdieping is verwijderd, zodat bovenop het gebouw 3 extra verdiepingen toegevoegd kunnen worden. Daarmee komt de totale hoogte van het gebouw uit op 85 meter. Bovendien wordt de oude kern van het gebouw doorbroken, zodat deze kan dienen als nieuwe gangzone. “Ook hiervoor zijn nieuwe stabiliteitsvoorzieningen noodzakelijk”, aldus Ernst. “Op de onderste 14 bouwlagen zijn stabiliteitswanden gestort, die de samen met de druk- en trekwanden in de kelder de windbelasting van het gebouw kunnen opvangen.”

Een uitdaging is dat de bouwcombinatie pas sparingen voor de nieuwe gangen mag maken, zodra de verdieping daaronder constructief in orde is. “Hier zit dus een stuk volgtijdelijkheid in. We kunnen niet in één keer alles slopen. Bovendien moesten we eerst de noodzakelijke doorstempelingen realiseren.” Ernst benadrukt dat het niet eenvoudig is om moderne installaties in te passen in een bestaand gebouw uit 1971, zonder afbreuk te doen aan de constructie, plafondhoogtes en hoogwaardige uitstraling van de appartementen. “Op de verdiepingen worden diverse voorzieningen aangebracht, zoals balkverstevigingen en metalstud plafons, die een naadloze inpassing van de installaties moeten borgen. Plafondhoogtes van 2,80 meter en transparante puien van vloer tot plafond zorgen voor een optimale lichtinval. Ook hebben bewoners straks een prachtig uitzicht over de stad en omgeving.”

Plafondhoogtes van 2,80 meter en transparante puien van vloer tot plafond zorgen voor een optimale lichtinval.

Duurzame warmte- en koude-opwekking

Vanwege de hoogte van het gebouw is een sprinklerinstallatie verplicht, vertelt Ernst. “Een WKO-installatie met warmtepompen voorziet bewoners vanaf eind 2022/begin 2023 van duurzame warmte, warm tapwater en – indien gewenst – koeling. Als afgiftesysteem is gekozen voor vloerverwarming in combinatie met een ventilatiesysteem. Alle huur- en koopwoningen worden hoogwaardig afgewerkt met saus- of behangklare wanden, tegelwerk en badkamer, keuken en toilet (BKT). Kopers mogen hiervoor zelf hun sanitair, vloer- en tegelafwerking uitzoeken in een door ons aangewezen showroom.”

Om de bestaande constructie is een nieuwe erker-/balkonconstructie gerealiseerd, waardoor een groter vloeroppervlak ontstaat.

Transparante aluminium kozijnengevel

De gevel van The Minister wordt afgewerkt met een houtskeletbouw gevelvulling en aluminium kozijnen. “De kozijnen worden onderling aangesloten met aluminium zetwerk, met een hoogwaardige en transparante aluminium kozijnengevel als resultaat”, aldus Ernst. “Op het dak van het woongebouw en de naastgelegen parkeergarage komen ca. 1.500 zonnepanelen. De tweelaagse parkeergarage biedt plaats voor 346 auto’s. Voor de fietsen van bewoners wordt een fietsenberging ingericht in de kelder van het woongebouw.” 

Bouwinfo

Initiatiefnemers
Reshape Properties en Wilma Wonen

Architect
ZZDP Architects

Constructeur
Pieters Bouwtechniek

Landschapsarchitect
DELVA Landscape Architects

Aannemer
Bouwcombinatie The Minister 
(Kondor Wessels Amsterdam en Kroon & De Koning)

WKO-installatie
Duurzaam Verbonden

Beglazen van 288 woningen in Rijswijk

mandoline fb tw g ld
Lees het gehele artikel

Dit is een onderdeel van energetische aanpassingen die aan deze buurt en woningen worden verricht. De woningen bestaan uit 288 woningen verdeelt over tien blokken. Alhra gaat alle woningen (inclusief trappenhuizen en bergingen) opnieuw beglazen. Hierbij komt wel ruim 5400 vierkante meter HR++ isolatieglas bij kijken.

Onze werkvoorbereider(s) hebben de taak om het project te componeren. Onze heren, de glaszetters, hebben de taak om het als een vloeiend orkest uit te voeren. Een schitterend project wat in onze top 40 thuis hoort. Voor meer informatie, bezoek onze website: www.alhra.nl/glas/zakelijk/projecten/mandoline-rijswijk/.