Tagarchief: Reimerswaalbuurt

Gevels op een moderne manier in oude luister hersteld

IMG_3272
Lees het gehele artikel

Dekker Kozijnprojecten uit het Zuid-Hollandse Noordeloos vervangt in opdracht van Dura Vermeer Renovatie in 270 woningen de aluminium vouwpuien voor nieuwe, houten exemplaren. De operatie is onderdeel van de grootschalige renovatie van de zogenoemde stucwerkblokken van Ymere in de Amsterdamse Reimerswaalbuurt. Projectcoördinator Patrick de Jong licht de werkzaamheden toe. 

“De oude vouwpuien met enkel glas waren ernstig vervuild en hadden een lage isolatiewaarde”, vertelt hij. De nieuwe puien daarentegen dragen bij aan een goed geïsoleerde woning en zorgen voor meer gebruiksgemak.” 

Dekker Kozijnprojecten begon vorig jaar net voor de bouwvak met de vervanging van de puien. Na de planfase volgde de werkvoorbereiding, het inmeten en bestellen van de kozijnen, waarna de kozijnen in de eigen werkplaats in een element werden geplaatst. Daarna volgde de montage op de bouwplaats. Iedere zes dagen wordt een portiek van acht woningen van een compleet nieuwe pui voorzien. De werkzaamheden zijn in week 30 gereed. 

De houten gevelelementen zijn opgebouwd uit een houten kozijn met een naar binnen opendraaiende Franse balkondeur, een aluminium hekwerk en een dubbel raam in HR++ glas. Onder de dubbele ramen geven de panelen – uitgevoerd in de oorspronkelijke kleuren – speelsheid aan de gevel. De gevelelementen in hun geheel geven diepte aan de gevel. Eén stapeling bestaat uit acht losse elementen inclusief aluminium zetwerk. “Die hangen we in één last en daarna zijn onze monteurs bezig met het bevestigen, afwerken en monteren van de beplating. In één dag gaan alle acht elementen in de gevel en worden ze met beugels bevestigd aan de bouwmuur”, legt De Jong uit. 

Wat het werk voor Dekker Kozijnprojecten bijzonder maakt, is het bouwtempo. “Zodra de elementen geplaatst en afgewerkt zijn, hoeft er niets meer aan te gebeuren. De kozijnen hoeven niet meer geschilderd te worden, het aluminium is op kleur en de binnenafwerking is ook klaar. Daar heeft niemand nog omkijken naar.”

Renovatie en verduurzaming van 270 portiekwoningen in Osdorp

artist-impression
Lees het gehele artikel

Sloop en nieuwbouw van de uit de jaren ‘60 stammende gebouwen bleek te duur. “Gelukkig maar”, stelt bouwkundige Koen Go. “Want renoveren is vele malen duurzamer.”

De 270 portiekwoningen in Amsterdam Osdorp, verdeeld over 7 blokken van 5 woonlagen, stammen uit 1962 en zijn onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. In 2001 werd het gebied Reimerswaalbuurt aangewezen voor grootscheepse stedelijke vernieuwing. De financiële crisis zorgde voor flinke vertraging en herziening van de sloop- en nieuwbouwplannen. In 2014 werd architectenbureau Loco-Motief gevraagd om een ontwerp te maken voor de renovatie en verduurzaming van de 270 sociale huurwoningen. “Een leuk project van open bouwblokken zoals Van Eesteren dat lang geleden heeft voorgeschreven”, vertelt Go. “Op sommige plekken worden die inzichten helaas met voeten getreden, maar het voordeel van een crisis is dat er geen geld was voor sloop en nieuwbouw van deze blokken. Daardoor mochten we renoveren en verduurzamen. Dat kan ook makkelijk, want de huizen zijn prima gebouwd. Ze staan nog als een huis.”     

De woningen worden gasloos, dankzij zonnepanelen op de daken en een aansluiting op de stadsverwarming. Go heeft getracht om het oorspronkelijke karakter terug te brengen. Daarvoor wordt de in slechte staat verkerende buitengevelisolatie, die in de jaren ‘80 is aangebracht, vernieuwd en opnieuw van stucwerk voorzien. Verder wordt de aan de buitengevel bevestigde schoorsteen – ooit toegevoegd voor de cv-installaties – verwijderd en de aluminium puien met enkel glas en vouwramen worden vervangen door houten kozijnen met HR++ glas en een Frans balkon. Ook is de mechanische ventilatie aangepakt en zijn de woningen opnieuw ingedeeld met een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Go: “We zijn er volgens mij goed in geslaagd om het oorspronkelijke karakter te behouden. Daarvoor hebben we ook de entree in oude luister hersteld. Ooit waren dat betonnen elementen, nu is het gestuct metselwerk geworden.”

Lange voorbereiding

Go betreurt het dat de kosten van het project flink zijn opgelopen. Hij wijt dat aan het enorm lange proces. “Wij zijn by far de langst zittende betrokken partij. Maar Ymere heeft wel altijd vastgehouden aan onze plannen op esthetisch gebied uit de begindagen. Daar ben ik ze erg dankbaar voor.”

Loco-Motief is als architectenbureau bij veel renovatieprojecten betrokken. Go: “Wij zijn erg van het behouden wat je hebt. Sloop en nieuwbouw kosten immers een enorme hoeveelheid energie. Als het mogelijk is om te renoveren, is dat vele malen duurzamer. En voor dit specifieke project geldt ook nog eens dat het plan Van Eesteren stedenbouwkundig gezien enorm bijzonder is. Ik vind het ook een heel goed plan, met open bouwblokken. Op andere plekken in de buurt hebben de gemeente Amsterdam en Ymere in de afgelopen jaren ook gesloten bouwblokken toegevoegd en dat is als je het mij vraagt vloeken in de kerk.”

Go is dan ook blij dat de originele plannen voor sloop en nieuwbouw niet zijn doorgegaan en dat gemeente en woningcorporatie veel energie steken in het verbeteren van de buurt. “Het was echt een achterbuurt met veel problemen, maar door forse ingrepen in zowel de woningen als de openbare ruimte knapt de buurt enorm op. Ik zie het zonnig in.” 

Kritisch bureau

Architectenbureau Loco-Motief bestaat uit twee partners: bouwkundige Koen Go en architect Marien Meijering. “We zijn een kritisch bureau”, stelt Go. “Naar opdrachtgevers, aannemers en andere betrokkenen, maar ook naar onszelf. We houden de esthetiek altijd scherp in het vizier. We kunnen het bovendien niet laten om op veel zaken commentaar te leveren. We zijn er van overtuigd dat partners daar hun voordeel mee kunnen doen.”