Tagarchief: Porsche Centrum Twente

‘Een droom die uitkwam’

Naamloos-1
Lees het gehele artikel

“Een geweldige boost voor mijn bedrijf om een Porsche-dealer te mogen inrichten!” Zo beschrijft Pronk de opdracht die hij van Michel Arfman, directeur van Porsche Centrum Twente, kreeg. Want ondanks een aantal toonaangevende andere projecten die ABRO al heeft gerealiseerd, behoorde een Porsche Centrum nog niet tot zijn portfolio. “Daar heb ik wel een glaasje wijn op gedronken”, zegt Pronk. “Het is niet de grootste opdracht, maar qua naamsbekendheid misschien wel de mooiste. En het is natuurlijk prachtig dat ik minstens 30.000 keer per jaar langs het pand rijd.” Bovendien is hij Porsche liefhebber. “Ik rijd zakelijk een Cayenne en in mijn vrije tijd een GT 3 RS. Dus ik ben echt supertrots op deze klus.”

Ook het werk zelf is bijzonder, vertelt Pronk. “Het afwerkingsniveau bij Porsche is echt van hoog niveau: klasse A. We moesten ons ook strikt aan het Porsche ruimteboek houden. Daarin staan stoffen en materialen voorgeschreven. Alles is bovendien millimeterwerk. De klanten die daar straks een auto kopen, verwachten het allerbeste.”

ABRO verzorgt in het Porsche Centrum de pvc-vloeren, de tapijttegels, het schilderwerk, de glaswanden, de metalstudwanden, de hpl-wanden, de plafonds,  het strekmetaal en pakt de akoestiek aan. Ondanks de strikte voorschriften heeft het bedrijf voor een aantal materialen alternatieven aangedragen. “Zaken die volgens ons een stuk goedkoper konden. Dat hebben we aangedragen en daar is goed naar geluisterd.” Momenteel zijn zes personeelsleden van ABRO fulltime op het werk aanwezig, die de ruwe afbouw verzorgen. “Bij de afwerking schalen we op naar twaalf man.”

Zodra Aan de Stegge Twello het gebouw wind- en waterdicht had opgeleverd, nam ABRO het stokje over. “We hebben doorgeborduurd op de tekeningen van Aan de Stegge en het Porsche ruimteboek en hebben daar onze eigen aanzichttekeningen en 3D-modellen van gemaakt”, legt Pronk uit. “We werken erg goed met de andere bouwpartijen samen. Ook dat is bijzonder aan dit project. Niemand loopt de ander voor de voeten. We doen het echt samen.”  

Maatwerk op ieder vlak van de gevel

Impressie-Porsche-Centrum-Twente-Deventer-A1-Bedrijvenpark-Deve
Lees het gehele artikel

Het bedrijf werkt vaker samen met hoofdaannemer Aan de Stegge Twello en dacht al in een vroeg stadium mee over hoe de gevel is opgebouwd en aangebracht.

Aluvo heeft verschillende prachtige gevels in Nederland gerealiseerd. Wie regelmatig op de weg zit, heeft er zeker meerdere kunnen bewonderen. Toch was de opdracht om de gevel van het Porsche Centrum te maken extra bijzonder, vertelt Ger van Voorst van Aluvo Geveltechniek. “Het is toch Porsche hè?”, zegt hij met een glimlach. “En typisch voor Porsche is de zwarte composiet belijning in de gevel. Daardoor moesten wij de bevestigingspunten in het aluminium aanpassen. Dat was een mooie uitdaging.” 

Maatwerk

Uiteindelijk bleek alles maatwerk. “Wat ik zelf heel mooi vind, is de gevel in de buurt van de garagedeuren. Daar moet je echt opletten qua maatvoering en ervoor zorgen dat de belijning overal netjes doorloopt. De gevel wordt daar verschillende keren onderbroken door garagedeuren, pui of loopdeur. En de belijning moet overal hetzelfde zijn. Dat is uitdagend werk.” Of neem de entree, waar de vliesgevel gesegmenteerd van de westgevel in de andere gevel overloopt. “Omdat het gesegmenteerd is, moet je heel goed opletten of je overal de goede connectie maakt met de composietgevel ervoor.”

In eigen huis

Aluvo maakt de aluminium gevels allemaal in eigen huis. De grote aluminium elementen worden in de eigen fabriek op maat gemaakt en gepoedercoat in de juiste kleur. En dat is zeker bij een opdracht als deze van belang. “Meer dan bij andere opdrachtgevers weet Porsche al heel goed welke kleur er exact gebruikt moet worden. Dat geldt zelfs voor de bevestigingspunten aan de hoofdconstructie. Die zijn in dezelfde kleur gepoedercoat.” Ook was er veel overleg met de constructeur van de staalconstructie. Van Voorst: “Wij zijn verantwoordelijk voor de sterkte van de gevel en moeten rekening houden met de windbelasting. Onze bevestigingspunten naar achteren moeten – meer dan bij sommige andere projecten – in een vroeg stadium mee gedetailleerd worden.”

Van Voorst roemt de samenwerking met andere bouwpartijen. “We werken veel samen met Aan de Stegge. Deze aannemer betrekt ons altijd al in een vroeg stadium en dat werkt erg goed. Sommige mensen ken ik net zo goed als mijn eigen collega’s. En dat merk je aan het eindresultaat.”  

Een indrukwekkende lichtstraat breekt het pand als het ware doormidden

P1540227
Lees het gehele artikel

Aannemer Aan de Stegge deed hiervoor een beroep op Licotec, dat al jaren gespecialiseerd is in de engineering, productie en montage van lichtstraten en andere lichtdoorlatende dak- en wandconstructies.

“Om zoveel mogelijk licht in de showroom te halen, integreerde de architect in zijn ontwerp een immense lichtdoorlatende dakconstructie. In de kanttekening gaf hij ook nog mee dat hij daarbij zo weinig mogelijk profielen wilde zien. Hiervoor ontwikkelden onze engineers een lichtstraat op basis van een zelfdragende constructie met unieke overspanningen van 35 meter in de lengte en 7 meter in de breedte”, vertelt algemeen directeur Bertjan Piest. “Als je van binnen naar buiten kijkt, zie je een immens glasoppervlak zonder zichtbare staalstructuur, die de ruimte als het ware doormidden breekt. Bovendien staat de constructie onder een uiterst kleine hellingshoek van slechts 5°, waardoor men de lichtstraat niet ziet als men voor het pand staat. Dit is een esthetisch mooie oplossing, maar wel eentje waarbij de krachten op de profielen en volledige installatie nauwkeurig berekend moesten worden.”

Net als bij elk project maakte Licotec eerst een ontwerp in 2D en een visualisatie in 3D, die door de aannemer over het BIM-model gelegd werd. Na goedkeuring door de opdrachtgever werd in het eigen atelier gestart met de productie. Alleen het poedercoaten wordt aan een vaste externe partner uitbesteed. Tot slot zorgt het eigen montageteam van de specialist uit Duiven voor een vakkundige integratie op de bouwplaats.