Tagarchief: Porsche Centrum Rotterdam

‘Engineering rondlopende gevel luistert nauw’

P4
Lees het gehele artikel

De gevelafwerking van Porsche Centrum Rotterdam wordt volledig volgens de Corporate Identity van de Duitse autofabrikant afgewerkt. Aldowa ontwerpt, levert en monteert alle aluminium gevelpanelen aan het transformatiepand. “Vooral de CI-gevel is een uitdagend ontwerp – een samengestelde ronde gevel met minieme toleranties”, vertelt projectmanager Martien Trouborst.

In de engineeringsfase van het project is een jaar lang intensief samengewerkt tussen architect VBJ, bouwer van de stalen gevelconstructie EBRS en Aldowa. De specialist in aluminium gevelsystemen produceert naast 64 gekromde elementen voor de CI-gevel twee aluminium cassettegevels met omvangrijke elementen van 5 bij 1,2 meter (gesloten gevel aan de snelwegzijde) en geperforeerde aluminium cassettes voor de glazen gevel aan de kantoorzijde. Alle elementen zijn uitgevoerd in het kenmerkende grijs van de bestaande Porsche-showrooms en worden in eigen beheer door Aldowa gemonteerd. “Zowel voor de CI-gevel, de snelwegzijde als de kantoorzijde verzorgen wij de esthetische gevelafwerking. De thermische dichting wordt verzorgd door de bouwer van de gevelconstructie; daar sluiten wij op aan, met minieme toleranties. Aan de staalconstructie zit niet meer dan een lipje waaraan de elementen met M16-bouten worden verankerd.”

Porsche-handboek

De cassettegevel biedt met haar enorme elementen een strakke uitstraling langs de snelweg A20; de perforatiegevel zorgt in combinatie met de glazen gevel erachter voor voldoende daglicht in het interieur. Het was een hele klus om de definitieve setting uit te ontwerpen; vanzelfsprekend moet ook de architect het Porsche-handboek volgen. Met name aan het definitieve technisch ontwerp van de rondlopende CI-gevel is lang gesleuteld, zegt Trouborst. “Het gewenste eindresultaat staat vooraf vast, maar voor het gevelontwerp, waarin elementen als logo en LED-verlichting zijn opgenomen, definitief op papier staat, ben je met meerdere partijen een jaar verder.” De CI-gevel is samengesteld uit 64 aluminium gevelelementen van circa 2,5 meter lengte. De gekromde elementen zijn tweezijdig gecoat, met aan de onderzijde van ieder element een unieke golvende uitsnijding die als geheel verwijst naar de achterzijde van een Porsche, waarbij de LED-verlichting voor de remlichten staat. “Het totale gevelbeeld alleen al is een bezoekje aan de showroom waard.”  

Totaaloplossing voor lichtdoorlatende dakconstructie

P1
Lees het gehele artikel

Het ontwerp voor het vernieuwde Porsche Centrum Rotterdam vroeg een duurzame dakoplossing onder architectuur. Licotec (lichtdoorlatende constructies) verzorgt een totaaloplossing voor de dakconstructie, met lichtstraten, dakgoten en dakopstanden. “Hiermee ontzorgen wij zowel opdrachtgever, architect als hoofdaannemer”, vertelt projectleider Albert Riggeling.

Het Porsche Centrum Rotterdam heeft in de basis een plat dak voorzien van dakbedekking. Ingeschakeld door de architect, engineerde en produceerde Licotec een zelfdragende constructie onder afschot voor het gebouw: zadeldaken voorzien van lichtstraten met maximale lichtinval, alsmede beloopbare dakgoten. “Wij kunnen van advies tot bouwlogistiek een totaaloplossing aanbieden voor dergelijke hoogwaardige ontwerpvragen”, zegt Riggeling. “De aannemer heeft een adviesplicht aan de opdrachtgever met betrekking tot eisen in het kader van doorvalveiligheid en dakonderhoud. Met de gekozen totaaloplossing zijn architectuur, functionele aspecten en uitvoering van de dakconstructie in één hand.”

Licotec produceerde 8 lichtstraten van 20 meter lang en 4,5 meter breed, alsmede enkele kleinere, evenals alle dakgoten voor de hemelwaterafvoer. “De lichtstraten zijn voorzien van ZHR++ glas met zonwerende coating en een hoge isolatiewaarde. De zadeldakconstructies zijn in het kader van architectuur en lichtinval uitgevoerd met een enkele nok en slechts enkele profielen.” De hoofdaannemer is ontzorgd met een totaaloplossing voor de uitvoering, waartoe Licotec eigen kranen inbracht. In dit geval heeft Licotec ook de dakopstanden geleverd. “Hiermee kon een minimaal aantal partijen de uitvoering verzorgen, een logistieke vereiste.” Rond de kerstperiode van 2020 is de montagefase afgerond.  

Hybride levering en montage in staal

image2
Lees het gehele artikel

Diverse staalconstructies voor de meest moeilijke hoeken of lastig bereikbare plaatsen waren aan de orde bij de transformatie van het kantoorpand van Van Dijk tot Porsche Centrum Rotterdam. Specialist EBRS ontwierp mee aan de hybride hoofddraagconstructie van het pand en produceerde en monteerde tevens de gevelconstructies, staalplaat-betonvloeren en trappenhuizen van het hoofdgebouw, alsmede de staalconstructie van het nieuwe wasstraatgebouw.

“In de ontwerpfase houden we bij EBRS rekening met in een bestaande omgeving geldende aspecten”, vertelt directeur-eigenaar Peter de Kok. “Zowel in de berekening, tekening als in montage. Zo verloopt het montage- en installatieproces zonder haperingen, met als voordeel één partij in de communicatie met de diverse bouwpartners. In overleg met opdrachtgever en constructeur denken we direct mee. Uiteraard zorgen we ook voor de montage, in eigen beheer.”

Het inpandige staal voor de hoofdconstructie bedroeg 55 ton.

Bij Porsche Centrum Rotterdam was sprake van een uitvoerige inbreng van de staalbouwer. Naast een bijdrage aan het constructie-ontwerp, de levering en montage voor de inpandige staalconstructie, waarbij stalen kolommen en liggers zijn toegevoegd aan het gewijzigde betoncasco, verzorgde EBRS in diverse bouwstromen ook de levering en montage van gevel- en dakconstructies en stalen trappenhuizen, alsmede de staalconstructie van het nieuwe wasstraatgebouw aan de achterzijde. Projectleider Bart Knippels: “Eén partij als staalbouwer betekent dat er één aanspreekpunt is, en de logistiek van de montage in hanteerbare bouwstromen kan worden geleid.”

Het inpandige staal voor de hoofdconstructie bedroeg 55 ton (stabiliteitsportalen, vloersparingen en videranden). Voor de constructie van de dakverhoging leverde en monteerde EBRS 135 ton staal en voor de verdiepingen van de prominente ronde gevel 45 ton. Het hulpstaal voor de sandwichpaneelgevel en vliesgevels bedroeg 30 ton, net als het hulpstaal voor de geveluitkraging. De staalconstructie van de wasstraat bedroeg 32 ton. Verder leverde en monteerde EBRS 750 m² staalplaat-betonvloeren en verscheidene trappen en balustrades voor de showrooms en vide, alsmede industriële trappen naar de werkplaats, het magazijn en de kelder. De Kok: “Het geeft veel voldoening om een doorslaggevende bijdrage te leveren aan de hoofddraagconstructie en uitstraling van Porsche Centrum Rotterdam.”  

Bouworganisatie op maat van unieke transformatie

P4
Lees het gehele artikel

Op een zichtlocatie langs de A20 wordt eind dit jaar het nieuwe Porsche Centrum Rotterdam opgeleverd. FixPlan voert in opdracht van gebouweigenaar Frame Vastgoed de ruwbouwwerkzaamheden uit. De specialist in bouw en onderhoud neemt in de gebouwtransformatie de bouwkundige uitvoering en coördinatie op zich, tot en met het wind- en waterdicht maken. “De hedendaagse aannemer is steeds meer manager van een bouwproces”, aldus algemeen directeur Dennis Noppen van FixPlan.

Het bestaande pand, direct gelegen aan de A20 in de Spaanse Polder, was al langer een herkenningspunt in Rotterdam-West: als de Mercedes-showroom van importeur John van Dijk. Het Delftse cepezed, huisarchitect van de autofabrikant, ontwierp het nieuwe Porsche Centrum Rotterdam als transformatieproject met behoud van het casco. Ruwbouwaannemer FixPlan maakt het nieuwe pand wind- en waterdicht; de installatie- c.q. afbouwtechnische contractdelen van de transformatie aan de Schuttevaerweg zijn aangenomen door HOMIJ Technische Installaties en To Build (totale afbouw).

De ronde kopgevel bood forse uitdagingen in ontwerp en engineering.

Corporate Identity

“Porsche Centrum Rotterdam heeft een specifieke invulling en strikt voorgeschreven corporate identity”, vertelt Noppen over de projectopzet. “Transformatie met behoud van het casco is sowieso niet de gemakkelijkste weg. Een dergelijke aanpak vraagt specialistische partijen in het gehele traject, ook in het kader van risicospreiding. Wij opereren in bouwteamverband en doen waar wij goed in zijn: de opdrachtgever volledig ontzorgen in de ruwbouwfase. In feite transformeren wij hier de gehele constructie: een donker gebouw uit het einde van de 20e eeuw is onder meer voorzien van een atrium en lichtstraten.” Om dit te realiseren, zijn vloerdelen verwijderd en bestaande vloeren constructief versterkt. Ook is de constructie opnieuw vormgegeven in staal.

Organisatie ruwbouwproces

Een opsomming: FixPlan voert een deel uit van het sloopwerk, het grondwerk, de terreininrichting, het geschikt maken van de riolering, het betonwerk, de realisatie van de staalconstructies, het aanbrengen van de lijmwapening ter versterking van de bestaande betonvloeren, de realisatie van compleet nieuwe gevels, het monteren van bedrijfsdeuren en dak- en wandbeplating. Daarnaast richt FixPlan de bouwplaatsvoorzieningen in voor alle nevenaannemers. Op het achterterrein wordt een nieuwbouwdeel gerealiseerd, met onder andere een wasstraat. De organisatie van het gehele ruwbouwproces is dus in handen van FixPlan. “Wij hebben bijvoorbeeld ook het ketenpark ingericht en verzorgen een groot deel van de kranen voor alle onder- en nevenaannemers. Veel grotere bouwbedrijven hebben dergelijke activiteiten afgestoten de afgelopen jaren, wij zijn er juist goed in.”

Een cassettegevel met stroken glas zorgt voor een strakke uitstraling.

Oplevering

Naar verwachting wordt het Porsche Centrum Rotterdam eind dit jaar opgeleverd. Een overdracht in tijd tussen nevenaannemers is er in feite niet geweest, zegt Noppen. “Er zijn geen deelopleveringen, installateurs en afbouwers zijn immers al in het gebouw actief als wij nog bezig zijn met de uitvoerende werkzaamheden. Alleen de eindoplevering telt. Wij hebben op deze kleine bouwvlek geluk gehad met de omgeving: terrein van ‘buren’ Van Mossel en KPN kon worden gebruikt voor opslag, een deel van de bouwplaatsinrichting is ingevuld op het terrein van GLS. Het organiseren van een bouwproject is zeker op dit soort locaties, langs de drukke A20, niet te onderschatten. De hedendaagse aannemer is steeds meer manager van een bouwproces.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Frame Vastgoed
  • Huurder Pon Luxury Cars
  • Architect cepezed
  • Ruwbouw FixPlan Bouw & Onderhoud
  • Afbouw To Build
  • Installaties Homij Technische Installaties
  • Bouwperiode 2019 – eind 2021
  • Programma circa 16.500 m²