Tagarchief: Politiebureau Papendrecht

Politiebureau van de toekomst

BDG_Architecten_RBT_Drechtsteden-Buiten_EXT_3_met_logo(ENT_ID=3
Lees het gehele artikel

Energieneutraal pand gaat op in natuurlijke omgeving

Het politiekorps Drechtsteden krijgt een nieuw politiebureau. Het project is voor de politie een pilot vanuit de visie om haar nieuwbouw anders in te richten, passend bij de nieuwe manier van werken. Het nieuwe pand wordt voorzien van allerlei slimme oplossingen en wordt in september in gebruik genomen.

Feddo Braun is vanuit de Politie Nederland belast met het nieuwbouwproject in Papendrecht. “We wilden een energieneutraal gebouw dat opgaat in de natuurlijke omgeving. Dat was ook een wens van de gemeente Papendrecht, omdat de locatie in een groen gebied en tegen een natuurgebied aan ligt. Daarnaast wilden we het project snel realiseren en loopt er vlakbij een hogedrukgasleiding. Dat leverde wel wat uitdagingen op voor de architect, aannemer, installateurs en toezichthouders. Ook de Gasunie en het Waterschap waren erbij betrokken.”      

Het politiebureau is voorzien van allerlei smart toepassingen.

Nieuwe toepassingen

Michiel Kint van Smaak Vastgoed Ontwikkeling is via integraal projectbeheerser Praeceptum aangesteld als directievoerder van het project. “Dit pand is met 1.450 m2 niet heel groot, maar het biedt wel de kans om veel nieuwe toepassingen te implementeren. Zo wordt duidelijk wat in de praktijk wel en niet werkt en kunnen we dit ook bij grotere projecten toepassen.”

Het nieuwe pand gaat het korps Drechtsteden huisvesten, maar veel keuzes rond de bouw zijn landelijke keuzes van de politie. Denk bijvoorbeeld aan de energiemonitoring. Kint: “Dit is een duurzaam en energieneutraal pand. Zo is het voorzien van bodemwarmtepompen en koelplafonds en ligt het dak vol met zonnepanelen. Daarnaast komen er laadstations voor elektrische dienstauto’s. We zijn nog aan het onderzoeken of we accu’s in het pand kunnen aanbrengen. Met de opgeslagen stroom kunnen we dan piekbelastingen opvangen of voorkomen dat er stroom moet worden ingekocht. Het hele pand is voorzien van LED-verlichting. Daarnaast passen we ook nog andere smart building-oplossingen toe in het pand. Zo kun je per ruimte zien wie er gebruik van maakt en wanneer. Op basis van die data is dan te bepalen of bijvoorbeeld schoonmaak van een ruimte nodig is, waardoor exploitatiekosten in de toekomst kunnen worden verlaagd.”

Het nieuwe politiebureau ligt in een groen gebied.

Functioneel draaiend bureau

Door problemen met materiaalleveringen en corona-uitval van personeel moest er soms creatief met de bouw worden omgegaan. Bij de start van de bouw waren de gewenste heipalen niet leverbaar, dus werd gekozen voor een andere heitechniek. Ook werd de planning aangepast en is de ruwbouw in een vroeg stadium losgeknipt van de afbouw. Door de buitenkant af te dekken, kon er binnen al met de afwerking gestart worden. Braun: “We hebben gekozen voor kwaliteit en niet voor snelheid. Die ruimte hadden we gelukkig nog. Het is voor ons als organisatie belangrijk dat we straks een functioneel draaiend bureau hebben. Agenten werken nu gewoon wat langer door op de oude locatie.”

In het politiebureau zit wel een ophoudkamer, maar er zijn geen cellen. Een deel van de ruimte is bedoeld voor de plaatselijke recherche en een ander deel voor de politieagenten. Ook is er een ruimte waar iedereen welkom is, bijvoorbeeld om te praten met de wijkagent of om aangifte te doen, maar ook gewoon om koffie te drinken of een praatje te maken. Dit publieksdeel moet een maatschappelijke functie krijgen, zoals je ook ziet in gemeentehuizen.