Tagarchief: Park070

Efficiënt bouwen met houtskeletbouwelementen

IMG_2510
Lees het gehele artikel

Zwaluwe Prefab is een timmerfabriek, gespecialiseerd in gevelvullende elementen, dakkapellen en borstweringspanelen. Voor Park070 in Voorburg verzorgde het bedrijf het ontwerp en de productie van gevelvullende elementen (houtskeletbouwelementen) van duurzaam hout.

“Samen met hoofdaannemer Van Wijnen zorgden we ervoor dat de prefab houtskeletbouwelementen inclusief kozijnen en steenstrips in de bouw konden worden geplaatst”, vertelt Ari Stevens, bedrijfsleider van Zwaluwe Prefab. “De houtskeletbouwelementen produceerden we zelf en de kozijnen en het gevelsysteem werden door derden op onze locatie gemonteerd.”

In totaal leverde Zwaluwe Prefab ongeveer 750 gevelvullende elementen met een bruto geveloppervlak van 9.000 m2. Het bedrijf werkte anderhalf jaar lang aan de uitvoering en productie van de elementen, waarvan er vier per dag werden geproduceerd. Stevens: “De casco bouw is van beton, wij stemmen daar onze productie en leveringen op af zodat de aannemer de woningen zo snel mogelijk wind- en waterdicht kan maken.”

Efficiënter bouwen

Zwaluwe Prefab wil bijdragen aan een efficiëntere bouwketen door het terugdringen van de doorlooptijd. Daar is dit project een mooi voorbeeld van. Stevens: “Als je vooraf goed nadenkt, kun je veel efficiënter werken en daarmee de bouwtijd verkorten. Met deze manier van werken is een bouw snel wind- en waterdicht, zijn er geen steigers nodig en zijn er minder mensen op de bouwplaats. Daarbij zorgen we ervoor dat vakmensen langer en gezond inzetbaar blijven. Op onze locatie werken zij immers in minder belastende omstandigheden dan op de bouwplaats.”   

100% water- en luchtdicht met vloeibaar rubber

Lees het gehele artikel

JM Totaalafdichtingen was bij het project Park070 in Voorburg verantwoordelijk voor het water- en luchtdicht maken van enkele cruciale details. Samen met Bolton Adhesives Griffon werd gekozen voor Griffon HBS-200 Liquid Rubber.

“Het ging bij dit project met name om het water- en luchtdicht maken van details rondom de kimnaden alvorens de gietvloer gestort kon worden”, aldus Joost van der Zon, directeur van JM Totaalafdichtingen. “We hebben een behoorlijke hoeveelheid product gebruikt: ongeveer 340 liter aan Griffon HBS-200 Liquid Rubber en ongeveer 240 meter aan Griffon HBS-200 Geotextile.”

JM Totaalafdichtingen werkt vaker samen met het professionele merk Griffon, vertelt rayonmanager Ewald Schop van Bolton Adhesives. “Wij hebben met Griffon een jarenlange samenwerking met JM en hebben in deze periode een goede ontwikkeling met elkaar gerealiseerd. Dit geldt ook voor de toekomst. Ook met aannemer Van Wijnen werken we veelvuldig samen. We zijn dan ook regelmatig op de bouwplaats te vinden.”

Veelzijdig

Griffon HBS-200 Liquid Rubber is een veelzijdig product. Het is geschikt om bijvoorbeeld daken en goten te repareren of helemaal te vernieuwen. Het hardt goed uit, maar blijft 900% rekbaar en is uv-bestendig. Daarnaast is het product vrij van chemicaliën en is het voorzien van de verschillende keurmerken, zoals NEN-EN 1026, 1027 en 12114, LEED en BREEAM. Na uitharding is het rubber overschilderbaar en overstucbaar. Dit maakt het ook geschikt voor gebruik binnenshuis. Schop: “Het is dus een erg veelzijdig en kwalitatief hoogstaand product. Het is zelfs toe te passen als waterkering rond douchegoten.”  

‘Park070 geeft voormalige atoom- en schuilkelder een waardevolle nieuwe bestemming’

Swinn-Unknown-6
Lees het gehele artikel

Een waardevolle nieuwe bestemming geven aan bestaand en incourant vastgoed. Dát is de maatschappelijke opgave van vandaag, waaraan SWINN  graag een bijdrage levert. In navolging van het voormalige UWV-kantoor in Den Haag en het oude Sportfondsenbad in Schiedam heeft het ingenieursbureau uit Gouda recent de constructieve mogelijkheden van de atoom- en schuilkelder onder het voormalige CBS-gebouw in Voorburg onderzocht. Op deze bestaande constructie wordt op dit moment een nieuwe, groene en zeer duurzame woonwijk gerealiseerd: Park070.

In de herbestemming van bestaand vastgoed is enorm veel mogelijk, mits op basis van originele berekeningen, tekeningen en fundatiegegevens een compleet en betrouwbaar beeld van de constructie gevormd kan worden, benadrukt Erik Verweij, projectleider bij SWINN. “In dit project was dat goed mogelijk. We zijn al in 2014 uitgenodigd om de draagcapaciteit én mogelijkheden van de bestaande kelderconstructie te onderzoeken. Verschillende uitwerkingen zijn de revue gepasseerd, waarna is besloten om de bestaande atoom- en schuilkelder van circa 12.500 m2 te handhaven en om te bouwen tot parkeerkelder, inclusief bergingen en technische ruimten. Op, half over en naast de kelder worden 250 moderne stadswoningen en appartementen van verschillende grootte gebouwd.”

De 44 meter hoge woontoren wordt op de oorspronkelijke torenfundatie van het CBS-gebouw geplaatst.

Om zeker te weten dat het draagvermogen van de paalfundering en de wapening van de bestaande kelder geschikt waren voor de realisatie van deze nieuwbouw, is SWINN het gemeentearchief in gedoken. “Uit ons onderzoek bleek dat sommige constructiedelen meer capaciteit hadden dan andere delen”, aldus Verweij. “Daarom is bijvoorbeeld besloten om de 44 meter hoge woontoren op de oorspronkelijke torenfundatie van het CBS-gebouw te plaatsen. Op de plekken met wat minder capaciteit wordt de lagere bouw voorzien.” Ook wordt een groot deel van het kelder ingericht als stadstuin, vertelt hij. “Om het gewicht van deze lagere bouw én de stadstuin te kunnen dragen, zijn op verschillende plekken versterkingen toegevoegd in de vorm van extra palen. Bovendien hebben we het constructieve ontwerp voor de nieuwbouwdelen rondom de kelder voor onze rekening genomen, zoals de nieuwe inritten en de woningen die half over en naast de kelder worden gebouwd. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met de zettingsverschillen tussen de nieuwe en bestaande fundering.”

De woontoren wordt tussen de woningen en op hoge kolommen van 550 x 1875 mm geplaatst. “Deze kolommen zijn een knipoog naar de vroegere kolommen van het CBS-gebouw en staan op de bestaande kolommen in de kelder”, besluit Verweij. “De schijfvormige kolommen van twee en drie verdiepingen dragen het gebouw. Bovendien borgen ze de stabiliteit in dwarsrichting.”  

Groene woonwijk in een stedelijke omgeving

Unknown-9
Lees het gehele artikel

In Voorburg verrees op de oude locatie van het CBS een groene, autoluwe woonwijk met 229 wooneenheden en een gemeenschappelijke binnentuin: Park070. De woonwijk ligt naast het stadscentrum van Den Haag en grenst aan Park ’t Loo in Voorburg. 

De buitengevels.

Het oude CBS-pand is volledig gesloopt, vertelt projectmanager Frank-Willem Jochems van uitvoerend aannemersbedrijf Van Wijnen. “Onder het pand lag een grote, oude schuilkelder, die het CBS gebruikte als parkeergarage. Deze bleef behouden en gaat ook nu weer dienen als parkeergarage. Daarnaast is er plaats voor de technische ruimte en de bergingen van de bewoners.”

De meeste woningen zijn gebouwd op de bestaande kelder.

Het project omvat 229 wooneenheden met appartementsrecht. Dat betekent echter wel dat er een eigen tuin bij de woningen hoort. Hoofduitvoerder Joey Eygenraam: “Maar er zitten ook woningen bij met vier woonlagen. Alle bewoners kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke binnentuin. De meeste woningen zijn gebouwd op de bestaande kelder. Daarin hebben we de nodige constructieve aanpassingen gedaan voor de nieuwe inrichting. Zo vervingen we de kolommen en brachten we heipalen aan. Die gingen door de bestaande keldervloer heen, zodat de druk van de bebouwing kan worden opgevangen. Je wilt niet dat de kelderbak gaat verdraaien of scheuren, dus daar hebben veel mensen in meegekeken en over meegedacht.”

Alle bewoners kunnen gebruik maken van de gezamenlijke binnentuin.

Binnen de gestelde bouwdagen

In september 2019 ging de bouw van start. De eerste huur- en koopappartementen werden vanaf 18 maart 2022 opgeleverd. Als alles volgens plan verloopt, zijn voor Hemelvaart alle woningen opgeleverd. Tijdens de bouw had de aannemer erg veel last van alle coronaperikelen, vertelt Jochems: “Omdat dit project zo lang loopt, hebben we de hele pandemie doorgemaakt. Mensen waren regelmatig niet inzetbaar wegens quarantaine of besmettingen. In de piekperiode gebeurde het dat er twintig of dertig mensen tegelijk niet aan het werk konden. We hebben zelfs een periode gehad dat het hele uitvoeringsteam in quarantaine zat. Dat betekent voor de bouw dat de geplande werkzaamheden blijven liggen en dat je die moet doorschuiven.” Toch viel de vertraging uiteindelijk mee en was het project volgens planning in 2022 klaar. Eygenraam: “Vooraf was ook de prognose dat we dit jaar klaar zouden zijn, dus we hebben het er nog best goed vanaf gebracht. We liepen wel wat uit, maar hebben de kopers goed op de hoogte gehouden, dus zij werden daar niet door verrast. We blijven in ieder geval binnen de gestelde bouwdagen.”

De gevels bestaan uit houtskeletbouwelementen.

Tijdens de bouw stuitte de aannemer op een heleboel uitdagingen, maar eigenlijk is het project prima verlopen. Jochems: “Het heeft wel veel gevraagd van het team, maar het is dan ook een heel groot werk. Vooral de levering van materiaal was een uitdaging. De ene periode was het lastig om hout binnen te krijgen, de andere periode gold dat bijvoorbeeld voor het isolatiemateriaal.”

Doorkijkje tijdens de bouw.

Nieuwe concepten

Bij dit project stond duurzaamheid voorop. Dat begon al bij de sloop, vertelt Eygenraam. “De materialen die we daar geoogst hebben, zijn gebruikt voor de fundering van de nieuwbouw. Daarnaast zijn de woningen voorzien van zonnepanelen en warmte/koudeopslagbronnen.” 

Ook ontstond er een aantal nieuwe concepten. Zo bestaan de gevels uit houtskeletbouwelementen, die werden geprefabriceerd op een tweede bouwplaats. Ze werden daar voorzien van aluminium kozijnen en afgewerkt met steenstrips. Vervolgens werden de complete elementen naar Voorburg vervoerd en in de bouw gehesen. Jochems: “Samen met de installateur ontwikkelden we daarnaast een frame, voorzien van alle installaties zoals warmtepompen en boilers. Dit complete frame werd voor de gevelsluiting in de woningen geïnstalleerd. De installaties werden in een geconditioneerde situatie gemaakt en getest en konden hier plug and play worden geplaatst. Dat vergde wel flink wat planning en voorbereiding.”  

De parkeergarage.
Bouwinfo
  • Opdrachtgever OCBS
  • Architect Bos en Hofman architectencombinatie
  • Hoofdaannemer Van Wijnen