Tagarchief: Nunspeet

Ontwerp integraal uitgevoerd

Lees het gehele artikel

In Nunspeet wordt gebouwd aan het nieuwe gemeentelijke sportcomplex De Wiltsangh, met een zwembad, een sporthal en een turnhal op een bestaand sportpark (oplevering eind 2022). “Alles staat in het teken van een integrale uitvoering van het ontwerp”, vertelt projectleider Corné Vreugdenhil van Van Norel Bouwgroep.

In het zwembadinterieur is gelamineerd hout gebruikt.

De Wiltsangh vervangt het huidige zwembad en sporthal De Brake – gebouwd in 1974 – en wordt gerealiseerd tussen bestaande sportvelden in. Gemeente Nunspeet is opdrachtgever en het complex is ontworpen door één van de specialisten in Nederland, Slangen + Koenis Architecten. Toen Van Norel Bouwgroep als bouwkundig aannemer in beeld kwam, was het ontwerp al in een definitieve staat. Vreugdenhil: “Enkele essentiële partijen, zoals de installateur en grondwerker, waren al gecontracteerd; zij zijn daarom actief als neven­aannemer. Gemeente Nunspeet wilde graag een hoofdaannemer uit de regio en was blij dat Van Norel Bouwgroep als winnaar uit de aanbesteding kwam.” Bouwbedrijf, architect, directievoerder en installateur zijn geen onbekenden voor elkaar. Momenteel realiseren zij samen in Zeewolde een gelijkaardig project. “Wij bouwen in Nunspeet een geïntegreerd ontwerp, met als belangrijke aspecten een deels verdiepte ligging in verband met de landschappelijke inpassing, en een all-electric energievoorziening. Wij zijn dienstbaar aan het ontwerp; het gewenste eindresultaat staat centraal – ook in de bouwlogistiek.”

Verdiepte sporthalvloer

Een deel van de gevel heeft bijvoorbeeld een ingewikkelde constructie waarbij staand metselwerkverband met een sandwichpaneelgevel is gecombineerd. Dat biedt zowel uitdagingen voor de constructie als de montage. Eén van de belangrijke aspecten van het ontwerp is landschappelijke inpassing. Niet alleen is bruin/groen de dominante kleurstelling, passend in de Veluwse omgeving, ook is de sporthal deels verdiept, waardoor het pand minder hoogte behoeft ten opzichte van het maaiveld. “Technisch is dit niet zo ingewikkeld”, zegt Vreugdenhil. “Het houdt bijvoorbeeld in dat de sporthalvloer lager ligt dan de turnhalvloer, maar dat beiden even hoog zijn. Wij funderen het gehele complex op staal en het is voorzien van een in het werk gestorte betonnen onderbouw. Verder wordt in het zwembad veel gelamineerd hout toegepast, aangevuld met staalconstructies. Zowel zwembad als sporthal/turnhal zijn afgewerkt met staaldaken.” De gevelafwerking van het pand is een afwisseling van sandwichpanelen, metselwerk en staalplaten. De gebruiksdelen zijn akoestisch van elkaar gescheiden met een doos-in-doos-constructie.

De Wiltsangh wordt gerealiseerd op een bestaand sportpark.

Chloorvrij bad

Een all-electric sportcomplex betekent in dit geval: zonnepanelen en warmtepompsystemen, ondersteund door hybride warmteterugwinning. “Er wordt zowel energie gewonnen uit de buitenlucht als uit de binnenlucht – via WTW-ventilatiesystemen”, vervolgt de projectleider. De Wiltsangh wordt niet voorzien van een WKO. De huidige stroomaansluiting moet volstaan voor een all-electric, energieneutraal sportcomplex. Naar verwachting wordt het doelgroepenbad chloorvrij uitgevoerd. Dit zou dan het eerste chloorvrije binnenbad zijn van Nederland en wellicht de wereld – een speerpunt voor de opdrachtgevende gemeente en installateur Hellebrekers. “De planning vereist dat wij in het begin van komend jaar wind- en waterdicht zijn. In de zomer hopen wij de sporthal/turnhal gereed te hebben en het zwembad rond de kerst.” Een dergelijke voorziening vraagt nu eenmaal meer installatietechnisch inregelen. “We plannen en sturen gezamenlijk op een totaaloplevering eind 2022”, besluit Vreugdenhil.

Bouwinfo

Opdrachtgever
Gemeente Nunspeet

Architect
Slangen + Koenis Architecten

Bouwkundig aannemer

Van Norel Bouwgroep

Installaties
Hellebrekers Technieken

Bouwperiode
voorjaar 2021 – eind 2022

Programma
ca. 8.040 m² BVO