Tagarchief: MVSA Architects

Houten bloem is dé eyecatcher van nieuw casino

Holland Casino_1_IMG_6243 kopiëren
Lees het gehele artikel

Het meest in het oog springende element is echter de ‘houten bloem’, ontwikkeld, geproduceerd en gemonteerd door de firma Blumer-Lehmann AG, de Zwitserse specialist in houtbouw. 

De hele constructie wordt gedragen door een ‘stengel’ met een diameter van 3,2 m.

Het nieuwe Holland Casino in Venlo is ontworpen als een bloem met een huid, een skelet, het metabolisme en een brein. De PV-folie op het dak, de groene gevel, de biobased isolatie en de pailletten met achterliggende LED-verlichting vormen de huid, terwijl een houten constructie in de vorm van een bloem het skelet is. Deze ‘houten bloem’, gemaakt met circa 300 samengestelde liggers, vormt een dak van 55 bij 45 m, is 25 m hoog en wordt gedragen door een ‘stengel’ met een diameter van 3,2 m.

De houten constructie bestaat uit circa 300 samengestelde liggers en vormt een dak van 55 bij 45 meter.

ÉÉn aanspreekpunt van ontwerp tot montage

De intelligentie achter dit kunstwerk komt van de firma Blumer-Lehmann uit het Zwitserse Gossau. “We zijn marktleider in houtbouw en gebruiken onze ervaring om de inspiratie van architecten om te zetten in reële houten oplossingen. Elk project start met een idee van een architect en we verzorgen dan de technische planning, engineering, productie en montage. In veel gevallen nemen we zelfs de verantwoordelijkheid van projectontwikkeling tot afgewerkt gebouw als pilootaannemer. Hoe vroeger we bij een project betrokken worden, hoe gemakkelijker we het ontwerp kunnen sturen en hoe groter de basis om dat project succesvol te realiseren”, vertelt project developer en engineer Jephtha Schaffner. “Zo werden we in de ontwerpfase gecontacteerd om samen met de architect zijn idee voor het nieuw te bouwen Holland Casino in Venlo verder te ontwikkelen en een houten dakconstructie met een wel heel bijzondere vormgeving als bloem te realiseren. Toen Laudy Bouw en Ontwikkeling de opdracht kreeg om dit gebouw te realiseren, werden wij in april 2019 opnieuw benaderd om als onderaannemer de houten constructie te engineeren, produceren en monteren. Daarbij was het cruciaal voor de stabiliteit van het gebouw dat de volledige constructie tot op de millimeter nauwkeurig is uitgewerkt. Precies een jaar later was de ‘houten bloem’ volledig afgewerkt.”  

Vegas in Venlo: Een duurzaam gebouw met een spectaculaire LED-gevel

HOLLAND-CASINO1_Architect-Hospitality-Holland-Casino-Venlo-MVSA
Lees het gehele artikel

MVSA Architects ontwierp in samenwerking met Gensler en Arcadis een echte eyecatcher in het landschap, gekenmerkt door de vormgeving met een bloem die vanuit het midden van het gebouw oprijst en een spectaculaire LED-gevel met verschillende kleuren. Naast deze uitgesproken architecturale uitstraling was voor de opdrachtgever ook de duurzaamheid cruciaal.

Een ‘exploded view’ van de opbouw van het casino.

Holland Casino investeerde het laatste jaar fors in nieuwe vestigingen. Zo realiseert de firma momenteel een iconisch gebouw langs de A67 in Venlo, meteen het eerste dat Duitsers en andere toeristen zien als ze de grens passeren. De directie zal de komende jaren vaker een locatie langs een snelweg kiezen. Bezoekers moeten dan niet eerst de stad in gaan en men kan rond het casino voor parkeergelegenheid zorgen. “Eind 2017 wonnen we de tender voor Holland Casino Venlo met een ontwerp voor een gebouw in de vorm van een bloem. Voor het interieur van dit sculpturale gebouw, die we graag ‘de poort tot Nederland’ noemen, werkten we samen met Gensler uit Las Vegas en de landschapsarchitectuur is van de hand van Arcadis”, vertelt Wouter Thijssen van MVSA Architects.
“Het ontwerp is een totaalconcept, dat niet alleen de identiteit van Holland Casino, maar ook de Cradle-to-Cradle ambities van de gemeente Venlo benadrukt. Het is een nieuwe landmark, die zich ook nog eens op het vlak van duurzaamheid onderscheidt.”

De speelzaal bevindt zich rond de stengel van de bloem en bovenin komt de bar. Vanuit die locatie krijg je een prachtig uitzicht op de speeltafels.

Spectaculaire vormgeving

Holland Casino wilde en kreeg een gebouw met een heel uitgesproken architecturale uitstraling. Een interactieve gevel, die van kleur verandert en het gebouw ook verlicht, trekt de aandacht van passanten. Deze gevel combineert pailletten, die uitgerust zijn met LED-verlichting, en een geperforeerde beplating. “Dit gebouw is ontworpen volgens de principes van biomimicry, als een bloem met een huid, een skelet, het metabolisme en een brein. Deze ‘houten bloem’, gemaakt met circa 300 samengestelde liggers, vormt een dak van 55 bij 45 m, is 25 m hoog en wordt gedragen door een ‘stengel’ met een diameter van 3,2 m die vanuit het midden van het gebouw oprijst”, licht de architect toe. “De bloeiende bloemen spreiden zich organisch uit over het landschap, zoals de traditionele tulpenvelden die in heel Nederland te zien zijn. Dit unieke gevoel wordt verder versterkt door de integratie van twee grote ‘bollenvelden’ rond het gebouw. De speelzaal, die 4 meter opgetild is, bevindt zich rond de bloemsteel en bovenin, onder het dak van het casino, komt de bar. Vanuit die locatie krijgen bezoekers een prachtig uitzicht over de speeltafels. Onder de speelzaal is een VIP-parking geïntegreerd.”

De nieuwe vestiging van Holland Casino in Venlo valt meteen op door de spectaculaire LED-gevel.

Iconisch maar ook duurzaam

Het gebouw van 9.500 m2 is niet alleen architecturaal een pareltje, maar werd ook volledig duurzaam gebouwd. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen en van het weinige beton dat gebruikt is, werd een deel uit recente sloopwerkzaamheden teruggewonnen. “We kozen niet alleen voor energiezuinige LED-verlichting, maar ook het regenwater wordt via het dak opgevangen en als grijswater opnieuw gebruikt”, sluit Thijssen af. “Net als een bloem zijn voeding via wortels uit de grond haalt, komt ook de toevoer voor verwarming en koeling vanuit de bodem. Op het dak worden tevens zonnepanelen geplaatst.”  


Bouwinfo


Opdrachtgever 
Holland Casino, Venlo

Architecten 
MVSA Architects, Amsterdam en Gensler, Las Vegas (VS)

Landschapsarchitectuur 
ARCADIS, Amersfoort

Hoofdaannemer 
Laudy Bouw, Sittard

 

The Flow: inspirerende broedplaats aan het IJ

Foto-1—MVSA-Architects
Lees het gehele artikel

Het eind 2019 aan de Moermanskkade opgeleverde The Flow, gelegen op een steenworp afstand van de Amsterdamse grachtengordel in het Houthavensgebied, is allerminst een gewoon gebouw. Open, vloeiend vormgegeven en gevuld met creatieve energie vormt het door MVSA Architects ontworpen kantoorpand voor de gebruikers een gevarieerde, comfortabele en duurzame omgeving om tot grootse prestaties te komen.

Tekst | Chris Elbers    Beeld | Ronald Tilleman en Barwerd van der Plas

Het zwarte, diamantvormige gebouw telt zes verdiepingen, heeft een totale oppervlakte van circa 6.800 m² en maakt in alle opzichten indruk. Dat begint al bij aankomst, dankzij de transparante en uitnodigende hoofdingang die is voorzien van een indrukwekkende 6 meter hoge LED-wall. De horizontale lijnen van het gebouw onderstrepen het dynamische, scheepsbrugachtige ontwerp. Dit wordt tegelijkertijd benadrukt in de toegepaste materialen. De geheel glazen buitenzijde van The Flow zorgt ervoor dat er volop genoten kan worden van de vergezichten op het IJ en geeft uitzicht op de royale terrassen met houten buitendek, waarmee verwezen wordt naar de omliggende schepen in de Houthavens.

Het kantoor van MVSA Architects. (Beeld: Barwerd van der Plas)

Excelleren

The Flow is ontworpen volgens duurzaamheidskenmerken BREEAM-NL ‘Excellent’ en WELL Core v2 Platinum. Behalve het optimaliseren van omgevingsfactoren zoals luchtkwaliteit, (bioritmische) verlichting, (thermisch) comfort en akoestiek focust WELL zich ook op bewegen, gezonde voeding en ontspanning. De natuurlijke en volledig aanpasbare lichtvoorziening in The Flow zorgt voor een gezond biologisch ritme en is gebaseerd op anti-verblindingstechnologieën, een uitstekende kleurkwaliteit en overvloedig daglicht. Daarnaast zorgen de klimaatplafonds en de eigen, riante buitenruimtes bij elk kantoor ervoor dat iedereen zich happy en relaxed voelt. Ook zijn er voorzieningen, zoals een gym, wellnesscenter, presentatiekamer met een 360 graden scherm en private dining en kan de entree inclusief LED-wall dienen als conferentiezaal. Om gebruikers de mogelijkheid te bieden om ook te ontspannen, is de bovenste verdieping voorzien van een stijlvol en comfortabel bedrijfsrestaurant met een uitgestrekt dakterras. Een plek met een inspirerend panoramisch uitzicht, uitermate geschikt om tot nieuwe ideeën en inzichten te komen.