Tagarchief: MIBA Bouwmanagement

Nieuw hoofdkantoor voor Brabantia: Duurzaam design center met een unieke vormgeving

Lees het gehele artikel

Interieurmerk Brabantia heeft op 4 april haar nieuwe en hypermoderne hoofdkantoor aan de Leenderweg in Valkenswaard in gebruik genomen. Het bijzondere ontwerp van AA Architecten kenmerkt zich door een bijzondere ronde vorm, een interessante combinatie van glas en cortenstaal en maximale aandacht voor groen. “Het ‘Brabantia design center’ is zeer duurzaam en losmaakbaar gebouwd”, vertelt Rob Gielis, projectleider bij Bouwbedrijf van de Ven B.V. Dankzij een houten skelet met voornamelijk CLT kolommen, liggers en vloeren wordt maar liefst 666 ton CO2 bespaard. De 750 m3 hout die hiervoor gebruikt wordt, is in 175 seconden weer aangegroeid in de Duitse productiebossen. 

Het bijzondere ontwerp van AA Architecten kenmerkt zich door een bijzondere ronde vorm, een interessante combinatie van glas en cortenstaal en maximale aandacht voor groen.

De unieke vorm en hoge duurzaamheidsambities van Brabantia vroegen om vakwerk, dat het interieurmerk vond bij Bouwbedrijf van de Ven. Deze Veghelse bouwer was niet alleen verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor, maar verzorgde ook de coördinatie van de installateurs en van de infrawerkzaamheden, tot aan de oplevering. Het zogenaamde ‘Brabantia design center’ is gerealiseerd op de plaats waar ook het oorspronkelijke hoofdkantoor van Brabantia uit 1960 stond. Het oude pand is zorgvuldig gesloopt en de bodem gesaneerd, waarna Bouwbedrijf van de Ven in mei 2021 met de bouw is gestart. Rond de bouwvak was de fundering gereed en kon  gestart worden met de houtconstructie. In oktober 2021 volgde de binnenafbouw. “Bijzonder is dat de nieuwbouw een meter boven het maaiveld is gerealiseerd”, vertelt Gielis. “We hebben het terrein opgehoogd en een fundering met betonnen wanden en een betonnen vloer gestort. Deze draagvloer is vervolgens in één arbeidsgang monolithisch afgewerkt.”

Voor de gevel is gekozen voor een stijlvolle combinatie van cortenstaal en vliesgevels (glasgevels).

Demontabel skelet van hout

Vanaf de betonconstructie is gekozen voor een houten skelet met voornamelijk CLT kolommen, liggers en vloeren. “En ook de dakvloer is volledig van hout”, aldus Gielis. “Door demontabel te bouwen, kan het gebouwskelet in de toekomst ook heel eenvoudig weer gescheiden en hergebruikt worden. Hiermee sluiten we perfect aan bij de donkergroene ambitie van Brabantia.” Deze groene ambitie zie je verder terug in het sedumdak, de PV-panelen en zoveel mogelijk bomen rond het pand. Regenwater wordt waar mogelijk opgevangen en op de parkeerplaats komt een groot aantal laadpalen.

Vanaf de betonconstructie is gekozen voor een houten skelet met voornamelijk CLT kolommen, liggers en vloeren. En ook de dakvloer is volledig van hout.

Stijlvolle combinatie van cortenstaal en glas

“Voor de gevel is gekozen voor een stijlvolle combinatie van cortenstaal en vliesgevels (glasgevels)”, vertelt Gielis. “Het resultaat is een heel open gebouw, dat doet denken aan een etalage en dat alle innovaties letterlijk zichtbaar maakt. De ronde vorm is een speelse knipoog naar de ronde pedaalemmers van Brabantia, die in heel veel huishoudens te vinden zijn.” Uitvoeringstechnisch is rond altijd uitdagend, vertelt hij. “Mede hierom hebben wij het project in 3D getekend en geclasht.”

Open structuur

In het design center is de houten constructie op de meeste plekken zichtbaar gebleven. En ook de binnendeuren en kozijnen zijn uitgevoerd in hout. “Daarnaast is gekozen voor een afwerking met metalstud wanden, in combinatie met glaswanden die de open structuur versterken. De installaties zijn weggewerkt boven een strekmetalen plafond in de gangzones, met tevens een open structuur”, aldus Gielis. “Op de eerste verdieping hebben wij vloerbedekking aangebracht, terwijl op de tribune en een deel van de begane grond is gekozen voor een houten parket. De rest van de monolithisch afgewerkte begane grondvloer is in het zicht gebleven. Blikvangers in het interieur zijn de grote, glazen balustrade en vide met tribune, evenals diverse groene plantenwanden. Deze ‘verticale tuinen’ zorgen voor rust, geven het hoofdkantoor een gezonde uitstraling en dragen bij aan het werkcomfort. Daarmee is de nieuwbouw groen in al zijn facetten.”