Tagarchief: Medisch Centrum Zonnestein

Duurzaam, snel en flexibel verwarmen en koelen

default
Lees het gehele artikel

Medisch Centrum Zonnestein is een ontwikkeling van Built by De Wildt (BbDW), een landelijk opererend advies-, ontwerp- en projectmanagementbureau dat gespecialiseerd is in het opzetten van eerstelijns gezondheidscentra. BLR-Bimon werd al in een vroeg stadium bij het project betrokken. “Wij behoren tot de vaste partners van BbDW”, zegt directeur Jan Paul Birkhoff van BLR-Bimon. “Samen met de andere partners denken we, als één team, vanaf het voortraject mee over het ontwerp en de uitvoeringsmethode. Dat werkt prettig en efficiënt.”

Bijna energieneutraal

Vanaf het begin stond vast dat Medisch Centrum Zonnestein een duurzaam gebouw zou worden. Het nieuwe gezondheidscentrum moest voldoen aan de nieuwe BENG-wetgeving. Die ambitie is ruimschoots behaald met duurzame toepassingen als zonnepanelen, een sedumdak, hoogwaardige dak- en muurisolatie en energiezuinige installaties. Birkhoff: “Wij engineerden, leverden en monteerden een lucht/lucht-warmtepomp in de vorm van een driepijps VRF-systeem. De buitenunit van het systeem staat, aan het zicht onttrokken, op het dak. Deze unit haalt het overgrote deel van de benodigde energie uit de buitenlucht en wisselt energie uit tussen de verschillende ruimtes. Hierdoor verbruikt de unit minimale elektrische energie.” 

De buitenunit staat, aan het zicht onttrokken, op het dak.

Verwarmen en koelen

“Het voordeel van een driepijps VRF-systeem is dat je per binnenunit kunt kiezen of je verwarmt of koelt”, vervolgt Birkhoff. “Voor een multifunctioneel gebouw als Medisch Centrum Zonnestein is dat van groot belang. Het gezondheidscentrum biedt ruimte aan verschillende disciplines, waaronder een huisartsenpraktijk, fysiotherapeut, verloskundige, diëtist, logopedist en mondhygiëniste. Elke discipline heeft zijn eigen warmte- of koudebehoefte. Een fysiotherapeut heeft voor zijn oefenruimte bijvoorbeeld altijd koeling nodig. De warmte-energie die hierbij vrijkomt, wordt weer ingezet in delen van het gebouw waar een warmtevraag is. Dit proces vindt ook plaats tussen de zon- en schaduwzijde van het gebouw. De energie wordt uitgewisseld via de verdeelboxen met een milieuvriendelijk koudemiddel als energiedrager. Dit maakt dat bij een gelijke koude- en warmtevraag de ventilatoren van het buitendeel stil staan. Dit is de meest ideale situatie.” Een ander voordeel van het systeem is dat je met lucht heel snel een ruimte kunt verwarmen of afkoelen. 

Energiezuinig ventileren

Ventilatie is een vast onderdeel in het klimaatbeheersingsconcept van BLR-Bimon. Voor gezondheidscentra is het van groot belang dat er continu verse buitenlucht wordt aangevoerd en dat vervuilde, vochtige binnenlucht wordt afgevoerd. “Zeker in coronatijd staat ventilatie hoog op de agenda”, benadrukt Birkhoff. “Wij ventileren de gebouwen dan ook in een hogere mate dan in het Bouwbesluit staat voorgeschreven. Bovendien passen we warmteterugwinning toe. Warmtewielen zorgen ervoor dat de gebruikte warmte wordt hergebruikt voor het voorverwarmen van de binnenkomende verse lucht. Dat levert een flinke energiebesparing op.”

Beheer en onderhoud

BLR-Bimon bracht de klimaatinstallaties tussen september en december 2020 aan. Inmiddels is het gebouw opgeleverd en in gebruik genomen. Dat de uitvoering volgens plan is verlopen, is volgens Birkhoff vooral te danken aan de goede voorbereiding: “Doordat we de werkzaamheden met alle partijen tot in detail hadden afgestemd, wisten we vanaf de start van de uitvoering waar we aan toe waren. Dat heeft bijgedragen aan de soepele gang van zaken en het mooie, duurzame eindresultaat.” BLR-Bimon is tevens verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud, en draagt er in die hoedanigheid aan bij dat de klimaatinstallaties van Medisch Centrum Zonnestein optimaal blijven functioneren.  

Strak, modern en vooral duurzaam

Zonnestein kopiëren
Lees het gehele artikel

Er is plaats voor vier huisartsenparktijken, een apotheek, een consultatiebureau, fysiotherapie en nog meer zorgverleners. Hoofdaannemer voor dit moderne en duurzame gebouw was Henselmans Bouw & Ontwikkeling.

Built by De Wildt is een bekende van Henselmans Bouw & Ontwikkeling. Het bedrijf werkte al vaker voor deze opdrachtgever en werd nu gevraagd voor het bouwkundige gedeelte. De aannemer leverde het gebouw casco, wind- en waterdicht op. Jochem Hoogland van Henselmans vertelt: “Built by De Wildt realiseert panden voor gezondheidscentra en huisartsenpraktijken. Hiervoor zoekt zij een aannemer die het kan realiseren; de afbouw van het interieur doet zij vaak zelf. Ook bij Medisch Centrum Zonnestein heeft zij de afbouw zelf gerealiseerd, met aannemers waarmee zij vaker samenwerkt. Zo houdt Built by De Wildt de regie over zowel de ruwbouw als de afbouw.”

Duurzamer dan vereist

Een zeer belangrijk thema bij de bouw van het medisch centrum was duurzaamheid. Zo belangrijk zelfs, dat het pand 30% duurzamer werd dan de wetgeving vereist. Dit werd behaald door gebruik te maken van hoogwaardige isolatiematerialen, LED-verlichting door het gehele pand en een warmtepomp. Het gebouw is dan ook volledig gasloos. Maar liefst 92 zonnepanelen zorgen voor het opwekken van elektriciteit. Bovendien ligt er sedum op het dak, dat regenwater opvangt en zorgt voor een extra isolatielaag.

Ook de materialen waaruit het gebouw bestaat, staan in het teken van duurzaamheid. Zo kan het staal uit de staalconstructie hergebruikt worden, mocht het pand in de toekomst gesloopt worden. Voor de gevel is gekozen voor een combinatie van FSC-gecertificeerd hout en betonstenen. Het gaat om een zware, vlakke gevelsteen die stootvoegloos is verwerkt voor een strak geheel. De aluminium kozijnen werden voorzien van triple beglazing.

De aluminium kozijnen werden voorzien van triple beglazing.

Overlast voorkomen

Op 6 februari 2020 werd het startsein voor de bouw gegeven. In november 2020 werd het gebouw opgeleverd. Begin januari 2021 was een feestelijke opening gepland, maar die moest aangepast worden door de coronamaatregelen. De trots over het gebouw en de samenwerking is er niet minder om. “De contacten met Built by De Wildt lopen altijd goed, ook nu”, blikt Hoogland terug. “De onderaannemers waarmee we hebben samengewerkt, zijn partijen die we al jarenlang kennen. Dat verliep uitstekend.” Toch waren er wel enkele uitdagingen bij het tot stand brengen van het twee verdiepingen tellende gebouw. Hoogland: “Het was een ruime bouwplaats, redelijk in het centrum van Amstelveen. We hadden richtlijnen gekregen voor de aanvoer van bouwmateriaal, omdat er veel schoolgaande kinderen in de omgeving wonen. We moesten materialen dus op gezette tijden aanvoeren om zo overlast te voorkomen. Dat heeft echter geen problemen opgeleverd en we hebben op tijd kunnen opleveren.”

Het uiteindelijke resultaat is een medisch centrum met een oppervlakte van 1.824 m² en twee verdiepingen. Buiten kwamen 35 parkeerplaatsen. Het werd een modern, strak en vooral duurzaam gebouw dat nog jarenlang kan dienen als standplaats voor diverse medische hulpverleners. Kortom: een centrum voor de gezondheid van mens én milieu.

Bouwinfo

Opdrachtgever Medisch Centrum Zonnestein, Amstelveen
Projectmanagement Built by De Wildt, Sint Michielsgestel
Architect Van Boven Architecten
Hoofdaannemer Henselmans Bouw & Ontwikkeling
Constructeur Advies- & Ingenieursbureau van de Laar
Projectcoördinator Helm Bouwregie
Gevelstenen MBI Steenmeesters
Houten gevelbekleding Foreco
Klimaatinstallaties BLR-Bimon, Montfoort
BVO 1.824 m²
Inhoud 6.800 m³