Tagarchief: Maassluis

Het rivierfront: Zes appartementengebouwen vlakbij Rotterdam

Afbeelding2
Lees het gehele artikel

Het eerste van de zes appartementengebouwen aan De Kade in Maassluis is opgeleverd. Als straks alle gebouwen zijn gerealiseerd, laten ze tezamen een fraaie, opgaande lijn zien in de richting van de Key en Kramerkade. De verschillende gevelbekledingen zorgen voor een afwisselend beeld, dat Maassluis een nieuw gezicht geeft.

De stort van de eerste verdiepingsvloer van Sluyse Diep.

De Kade in Maassluis wordt de komende jaren gefaseerd aangelegd. Het complete project bestaat uit zes ‘woonlussen’, met op de kop van elke lus een panoramagebouw met luxe appartementen en een weids uitzicht over de rivier. Gebroeders Blokland realiseert de eerste twee appartementengebouwen, Boonersluys en Sluyse Diep, met elk 28 appartementen. De appartementen worden duurzaam gebouwd en zijn all-electric. Onder de halfverdiepte parkeergarage zijn bronnen geboord, die zijn gekoppeld aan individuele warmtepompen.

Het complete project Kade Maassluis bestaat uit zes woonlussen.

Betoncasco

De woningen van Boonersluys zijn opgetrokken in een betonnen casco. De vervaardiging van het casco heeft Gebroeders Blokland uitbesteed aan een gespecialiseerde cascobouwer.  “Een betonnen casco combineert een grote stabiliteit met een hoge bouwsnelheid”, vertelt Marcel de Goede, werkvoorbereider van Gebroeders Blokland. “In Boonersluys is gewerkt met houten bekistingen. Voor een extra strakke uitstraling wordt in Sluyse Diep gewerkt met stalen bekistingen.”

De schuine daken zijn bekleed met Falzink, een aluminium gevelbekleding met het uiterlijk van zink.

Schuine kappen

Opvallend zijn de schuine kappen van Boonersluys. De prefab houten kappen zijn bekleed met aluminiumplaat met een zinklook, een modern materiaal dat belangrijke voordelen biedt ten opzichte van echt zink. “Het materiaal is licht en laat zich gemakkelijk bewerken”, vertelt De Goede. “Waar dit materiaal is toegepast, is geen ventilatie nodig en de prijs ligt lager dan die van echt zink.”

Stevige houten randen beschermen de antracietkleurige balkons tegen beschadigingen.

Antraciet beton

Voor Sluyse Diep zijn de balkons uitgevoerd in antraciet prefabbeton. De antraciete kleur sluit aan op de zwarte belijning in de gevelbekleding en zorgt voor een moderne, strakke uitstraling. Om beschadiging te voorkomen, moet Gebroeders Blokland voorzichtig omgaan met de betonelementen en de beschermende verpakking pas op het allerlaatste moment verwijderen.

Inmiddels heeft Gebroeders Blokland Boonersluys opgeleverd en worden de contouren van het tweede appartementengebouw al zichtbaar. De Goede voorziet al dat de uitdagingen hier op een ander vlak liggen. “Bij Boonersluys waren de afmetingen van het perceel nog ruim voldoende voor de inrichting van een bouwplaats en de opslag van bouwmaterialen. Bij Sluyse Diep wordt het krapper en zullen we vaker moeten overgaan tot just-in-time leveringen. Ook worden beton en baksteen hier gecombineerd. Om het verschil in uitzettingscoëfficiënt op te vangen, zal gewerkt moeten worden met wapeningsstroken in de horizontale voegen en verticale dilatatievoegen. Zeker is dat de twee woninggebouwen straks een mooi geheel vormen.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Appelbloesem bv, Tricht
  • Architect BREIN architecten, Haarlem
  • Constructeur JECON Engineering, Zwijndrecht
  • Aannemer Gebroeders Blokland, Hardinxveld-Giessendam
  • W-installaties Giesbers InstallatieGroep, Rotterdam
  • E-installaties Barendrecht elektra, Hellevoetsluis
  • Bouwperiode Boonersluys november 2020 – juni 2022
  • Bouwperiode Sluyse Diep Januari 2022 – augustus 2023

‘Min-op-de-Meter’ met zonnepanelen en windwokkels

IMG_1440
Lees het gehele artikel

Markant pand aan de waterkant

Bouwbedrijf Van der Pijl bouwde voor Rederij De Jong een markant kantoorpand in Maassluis. De wensen: een ruim pand met een bijzonder ontwerp en liefst energieneutraal. En dat is gelukt: het pand is zelfs ‘Min-op-de-Meter’.

De gevels en het dak hebben een hoge isolatiewaarde en er is triple glas toegepast met een zonwerende coating.

Bouwbedrijf Van der Pijl kwam via architect Symbiose uit Sliedrecht in contact met Rederij De Jong, vertelt Rob de Bruijn, directeur van bouwbedrijf Van der Pijl: “Wij werken vaak samen met deze architect. De eerste tekeningen dateren van de zomer van 2019. Omdat de staalconstructie pas in april 2020 kon worden geleverd, konden we toen pas echt van start met de bouw. Afgelopen september is het pand opgeleverd. Het beslaat zo’n 1.000 m2 en heeft een grote architectonische waarde.”

Energiezuinig concept

Vanuit de opdrachtgever was de wens om het pand zo energiezuinig mogelijk te maken. “Er is gebouwd volgens een volledig energiezuinig concept. Zo hebben de gevels en het dak een hoge isolatiewaarde en is er triple glas toegepast met een zonwerende coating. Ook is het hele pand FSC-gecertificeerd en is het voorzien van een heel mooi installatiesysteem met warmteterugwinning. Dit hebben Klimaatservice en Elektroservice aangelegd. Met dit systeem is het pand zelfs ‘Min-op-de-Meter’.”

In een later stadium werd besloten om naast zonnepanelen ook windwokkels te plaatsen en de gehele installatie te voorzien van accu’s.

De bouw van het pand van Rederij De Jong verliep in bouwteamverband. Uit de overleggen tijdens de bouw bleek onder meer dat de opdrachtgever een hoogstaand systeem voor koeling en verwarming wenste. Zo werd in een later stadium besloten naast zonnepanelen ook windwokkels te plaatsen en de gehele installatie te voorzien van accu’s. De Bruijn: “Op dit gebied werkten we al vaker samen met Klimaatservice en Elektroservice. Ook in dit geval kwamen we samen tot een prachtig resultaat, tot tevredenheid van de opdrachtgever. De accu’s zorgen ervoor dat het pand ook zelfvoorzienend is bij weinig wind en zon. Dat wordt de toekomst.”

Overkragingen

Eerder bouwde aannemersbedrijf Van der Pijl al de Jaguar- en Landrover-garage in Dordrecht. Qua ontwerp was dit project niet te vergelijken met dat van Rederij De Jong, maar qua bouw en installaties wel. Uit deze ervaring kon de aannemer dus putten en het was een mooi referentiepand. Zoals elk project, lagen er ook in dit pand uitdagingen voor de bouwers. De Bruijn: “In dit pand zat de uitdaging in de vele overkragingen. Dan moet je constructief goed in de gaten houden dat alles goed verloopt en op elkaar aansluit. Wij werken al veel met 3D-ontwerpen en dat is voor dit soort projecten ook wel noodzakelijk.”

De bouw van het project ging van start toen corona ook in ons land om de hoek kwam kijken. Dat leverde geen grote problemen of vertragingen op, vertelt De Bruijn: “We moesten alleen wat extra bouwketen plaatsen, zodat iedereen genoeg ruimte kreeg om te eten en de bekende coronamaatregelen te nemen. We hebben in de hele bouwperiode slechts één coronabesmetting gehad, dus dat is enorm meegevallen. Zeker omdat we op piekdagen met wel 25 man tegelijk aan het werk waren. We zijn vooral blij dat alles gewoon door kon gaan. En ook de samenwerking met opdrachtgever en architect is in dit project uitmuntend verlopen.” 

Bouwinfo 

Opdrachtgever
Rederij De Jong

Architect
Symbiose

Hoofdaannemer
Van der Pijl Bouwbedrijf BV

Installatie
Klimaatservice Holland en Elektroservice Holland

Stofvrije warehousevloer

Lees het gehele artikel

Dankzij een uitgebalanceerd vloerontwerp en de toepassing van een speciale stofbinder op de toplaag van de vloerconstructie is de leverancier van hygiëneproducten straks verzekerd van een stofvrije warehousevloer. Een gesprek met Jeroen Boers van Twintec Nederland, verantwoordelijk voor het aanbrengen van de monolietvloeren met tienjarige prestatiegarantie.

Twintec voorziet het nieuwe distributiecentrum van zo’n 26.000 m2 aan monolietvloeren, waarvan ruim 19.000 m2 warehousevloer wordt uitgevoerd als een hybride vloer met basiswapening en staalvezels in vlakheidsklasse DIN 18202 zeile 4. “Het basisontwerp van de vloeren op palen is opgesteld door ABT, een gerenommeerd ingenieursbureau dat bedreven is in het maken van vloerontwerpen”, zegt Boers. “We hebben het ontwerp in de basis overgenomen, gecontroleerd en verder doorontwikkeld om uiteindelijk onze Design, Build en Guarantee-prestatiegarantie te kunnen afgeven op het eindresultaat. Het betekent voor de eindgebruiker dat hij gedurende tien jaar geen omkijken heeft naar de vloer.”

Twintec voorziet het nieuwe distributiecentrum van zo’n 26.000 m2 aan monolietvloeren.

Spel van engineering

Het vloerontwerp kenmerkt zich door een vrij groot palenstramien, zegt Boers. “Om tot een uitgebalanceerd ontwerp te komen, maken we gebruik van paalkopverzwaring. Ter plaatse van de heipalen wordt de vloer verzwaard om de puntlasten te kunnen opnemen in de vloer. Daarmee wordt voorkomen dat de vloer in zijn geheel dikker moet worden uitgevoerd. Het is dus met recht een spel van engineering om tot het meest optimale resultaat te komen. In totaal wordt er 5.000 m3 beton verwerkt in vijftien fasen. De warehousevloer wordt in negen storts gerealiseerd, de laadkuilconstructie (3.000 m2) in twee storts en de druklagen (4.000 m2) in vier storts. De warehousevloer wordt een dag na het storten voorzien van een stofbinder. Dat geeft extra verharding aan de toplaag en voorkomt vroegtijdige slijtage en daardoor stofvorming.”