Tagarchief: Loveld NV

Nieuw hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis in Brussel: Futuristische gevel in prefab architectonisch beton

Jaspers-Eyers-Architects_MdP_02
Lees het gehele artikel

Op de Warandeberg, een unieke locatie in het centrum van Brussel, wordt de laatste hand gelegd aan het nieuwe hoofdkantoor voor BNP Paribas Fortis, een toonaangevende Europese bankverzekeraar. De nieuwbouw, die 5 ondergrondse en 7 bovengrondse verdiepingen telt, zal een capaciteit krijgen van ongeveer 4.500 werkplaatsen op een bruto oppervlakte van 103.500 m². Bepalend voor de uitstraling van het gebouw is de imposante futuristische gevel, die is opgetrokken uit een rasterwerk van verticale kolommen uit geprefabriceerd architectonisch beton. Loveld uit Aalter heeft de productie en levering van de kolommen verzorgd. Het studiebureau van Loveld stond bovendien in voor de technische berekeningen, engineering en het design van de montagehulpstukken, bevestigingssystemen en speciale thermische onderbrekingen.

Naast hun bijzondere architecturale functie maken de kolommen integraal onderdeel uit van de structurele werking van de nieuwbouw. (Beeld: Benny De Grove)

“De kolommen in geprefabriceerd architectonisch beton hebben in dit project een dubbelfunctie”, vertelt Vincent Termote, Project Sales & Development Manager bij Loveld. “De architecturale uitstraling van het gebouw komt heel mooi tot zijn recht door te werken met een architectonisch betonmengsel, met een recept gebaseerd op specifieke Fuchsite natuursteengranulaten in 2 verschillende fracties. De unieke granulaten werden gekozen omwille van hun heldere en smaragdgroene kleur, die we eveneens terugvinden in de huisstijl van BNP Paribas Fortis. De groene granulaten zijn in de massa van de kolommen gestort.” De kolommen kwamen volledig wit uit de bekisting, vertelt hij. “Echter door een vertrager aan te brengen en met behulp van een speciaal hogedrukprocédé werden de groene granulaten weer zichtbaar gemaakt in de vooraf uitgespaarde zones. De groene accenten zorgen voor bijzondere glooiende en organische accentvelden in het gevelaanzicht.”

Zeer lichte, feeërieke uitstraling 

Om de hoogwaardige architectonische uitstraling te borgen, werd veel tijd en aandacht besteed aan de juiste verhouding van granulaten en beton. Ook werd maandenlang onderzoek gedaan naar de elementen waarin ze verwerkt zijn. “Deze elementen moeten namelijk zodanig geproduceerd worden, dat ze rond de groene zones rondom een massief witte verschijning hebben”, aldus Termote. “Zo krijgt het gebouw in zijn totaliteit een zeer lichte, feeërieke uitstraling en is het contrast met de organisch uitgespaarde zones duidelijk aanwezig.”

De groene granulaten zijn in de massa van de kolommen gestort. (Beeld: Tim Fisher Photography 2020)

Stabiliteitstechnische functie

Naast hun bijzondere architecturale functie maken de kolommen integraal onderdeel uit van de structurele werking van de nieuwbouw. “De elementen vervullen een belangrijke stabiliteitstechnische functie door als lastendragend structureel element op te treden”, vertelt Termote. “De klassieke kolommen draagstructuur in het gebouw kon volledig achterwege worden gelaten, omdat de kolommen in de buitengevel met behulp van thermische onderbrekingen aan de vloerplaten gekoppeld konden worden en zo een functie als exo-skelet konden vervullen. Deze uitvoeringsmethode zorgde uiteraard voor diverse positieve effecten op de kostprijs, de nuttige beschikbare ruimte, de uitvoeringstermijn, de duurzaamheid, etc.”

Aan de buitengevel lijken alle kolommen identiek. “Toch zijn de elementen zodanig gedimensioneerd, dat slechts 1 op de 2 kolommen effectief vloer­dragend uitgevoerd hoefde te worden”, benadrukt Termote. “De verticale elementen werden met een dubbele verdiepingshoogte (ca. 6 m) geproduceerd, in situ op een speciaal ontwikkeld draaimechanisme gekanteld en vervolgens met 5 op elkaar doorgestapeld. Dit principe resulteerde in een halvering van het aantal te monteren elementen, wat een belangrijke troef was voor zowel de montagesnelheid, kostenefficiëntie als duurzaamheid.”