Tagarchief: Klunder Architecten

Bolero als Haagse blikvanger

Sonate_Stills_Bolero_Fr_02_update
Lees het gehele artikel

In Den Haag verrijzen langs de Schedeldoekshaven twee bijzondere woontorens, naast onderwijs- en cultuurgebouw Amare. Het stedenbouwkundig plan is van JCAU, woontoren Adagio is ontworpen door MVSA en Klunder Architecten is verantwoordelijk voor de 85-meter hoge Bolero. Deze toren wordt volgens het bureau een gracieus gebouw met veel allure.

Bolero.

Nadat Jo Coenen (JCAU) het masterplan voor project Sonate in het Spuikwartier maakte, werd Klunder Architecten benaderd voor het ontwerp van de woontorens Bolero en Cantate. “Bolero is een project waar wij erg trots op zijn en waarmee we grote toegevoegde waarde bieden aan Den Haag”, zegt directeur Sjoerd Berghuis. Gemeente Den Haag moet het nog eens worden over de bouw van Cantate.

Architect Gijs Burg: “In de beginfase hebben we veel samengewerkt met MVSA, JCAU en de Welstandscommissie, om de kleuren en materialen van Adagio en Bolero op elkaar af te stemmen.” Volgens Berghuis was de allereerste visual van het gebouw moderner dan het uiteindelijke ontwerp. “Er is in de loop van de tijd veel veranderd. Er was de wens om het gebouw meer Haagse allure te geven. Haagse gebouwen hebben vaak een bekroning in de vorm van kantelen en deze hebben wij ook toepast om het pand te beëindigen.” Mede daardoor past Bolero echt in de Haagse skyline. 

Het penthouse en de kantelen.

Een plint met wauwfactor

Het meest in het oog springt de plint, waarvoor veel glas en Portugees natuursteen gebruikt is, zowel binnen als buiten. Burg: “Vanwege het opgetilde maaiveld aan de Amare-zijde, ook wel het stadsbalkon genoemd, hebben we gekozen voor een plint van 10 meter hoog. Het stadsbalkon vormt een verbinding tussen de Schedeldoekshaven en het Spuiplein, dat bereikt wordt door zogenaamde Spaanse Trappen. De glazen plint zorgt voor veel transparantie en een open en aantrekkelijke uitstraling.” De plint kreeg een arcade, die de ruime stoep overdekt en de voetgangers beschermt tegen de elementen.

De arcade van Bolero.

Wie naar Bolero kijkt, ziet een gebouw dat uit twee delen lijkt te bestaan. Berghuis: “Er was de behoefte om het brede volume te breken in twee delen. De middenstrook maakt dat het gebouw subtieler wordt.” In plaats van uitkragende balkons heeft Klunder Architecten de woningen voorzien van loggia’s. Berghuis: “Op deze manier blijven de buitenruimtes deel van het pand.” De penthouses hebben een balkon over de hele lengte om optimaal van het uitzicht te kunnen genieten. 

Vanwege de beperkte bouwruimte is er voor een prefab gevelsysteem gekozen. Burg: “Deze delen worden ter plekke op hun plek gehesen, daardoor hoeft de bouwer niet met steigers te werken. Het was een uitdaging om de naden van de prefabdelen weg te werken. De naad valt tussen kozijn en gevel, om zo weg te vallen in de aanwezige lijnen in de gemetselde gevels van beige strengperssteen.”

De indrukwekkende entree.

De oplevering van Bolero staat gepland voor het eerste kwartaal van 2022, de 188 woningen in verschillende groottes zijn inmiddels in de verhuur gegaan. Berghuis: “Het is prettig dat we als team hebben geopereerd, niet alleen als bureau, maar ook met de adviseurs en ontwikkelaars. Zo’n locatie kun je niet alleen verzinnen, daarvoor is goede samenwerking nodig en daar zijn wij sterk in.”  

Bouwinfo
  • Architect Klunder Architecten
  • Uitvoerder Boele & van Eesteren

Transformatie Delft Hoog resulteert in veelzijdig appartementencomplex

Foto-2—Klunder
Lees het gehele artikel

Sinds de oplevering afgelopen mei staat aan de Martinus Nijhofflaan in Delft een prachtig huurappartementencomplex te pronken. Het markante pand, Delft Hoog genaamd, is het resultaat van een twee fasen tellende transformatie van een voormalig kantoorgebouw tot 208 woningen. In opdracht van Van der Vorm Vastgoed Groep verzorgde Klunder Architecten uit Rotterdam het ontwerp van het complex, inclusief de complete engineering van de nieuwe gevel. Daarmee wist het allround bureau ontwerp, engineering en uitvoering andermaal onlosmakelijk met elkaar te verbinden.   

Tekst | Chris Elbers    Beeld | Klunder Architecten

Delft Hoog is een echte blikvanger, qua vormgeving, uitvoering, omvang én hoogte. Na de transformatie van de eerste negen bouwlagen in 2016 vervolmaakte hoofdaannemer De Nieuwe Norm recent de ombouw van de bovenste twaalf etages tot 106 high end en volledig gestoffeerde appartementen met energielabel A. “Het pand heeft een compleet nieuwe indeling gekregen”, aldus Sander Flach, projectarchitect namens Klunder Architecten. “In totaal telt het gebouw nu 208 woonunits die in oppervlakte variëren van 22 tot maar liefst 180 vierkante meter. Hoe hoger je komt, hoe luxer en groter de woningen worden. Die verscheidenheid zorgt ervoor dat Delft Hoog voor elke portemonnee en elke behoefte de perfecte woonruimte biedt.”

Delft Hoog is een echte blikvanger, qua vormgeving, uitvoering, omvang én hoogte.

Delfts Blauw

Van wat saai en grijs naar stijlvol en eigentijds: zó kan Delft Hoog anno 2020 het best getypeerd worden. Daaraan hebben vooral de in fase twee uitgevoerde werkzaamheden bijgedragen. “Terwijl tijdens de eerste ronde eigenlijk alleen de indeling is aangepast en de gevel is vernieuwd, zijn we in fase 2 echt een stuk verder gegaan”, vervolgt Flach. “Allereerst zijn alle twaalf verdiepingen compleet gestript en is slechts de hoofdconstructie behouden. Daarnaast zijn de gevels en betonbanden stevig aangepakt en zijn de woningen voorzien van nieuwe balustrades met glazen hekwerken. De banden nemen naar boven toe af in hoogte. Daardoor lijkt de toren optisch hoger en hebben de bovenste woonlagen meer uitzicht.”

Het waren mooie uitdagingen die Klunder in nauwe samenwerking met verschillende partners aanging. Daaronder waren ook interieurarchitect Crielaers & Company, dat de indeling van de woningen ontwierp, en gevelspecialist Aldowa. Met die laatste partij nam Klunder de engineering van de opvallende gevel voor zijn rekening. “Om tot een fraai ogend en eigentijds gebouw te komen, hebben we aansluitend samen intensief gezocht naar een geschikte beplating”, blikt Flach terug. “Dat heeft geresulteerd in een materiaal waarin de lucht reflecteert en dat het pand min of meer doet oplossen in de omgeving. Met wat fantasie zou je kunnen zeggen dat we daarmee het begrip Delfts Blauw een nieuwe dimensie hebben gegeven. Samen met de verspringende en in diepte variërende gevelpuien levert het een genuanceerd en speels ogend geheel op. Een opvallend onopvallende toren, precies wat we voor ogen hadden.” 


Projectinfo

Circa 25.000 m² schilderwerk

Het succesvolle verloop van de eerste én tweede transformatiefase van Delft Hoog is mede de verdienste van Den Breejen Schilders, sinds 1952 leverancier van totaaloplossingen voor uiteenlopende schilderwerken.

“Ook tijdens fase 2 hebben we onze ruime expertise weer
getoond”, zegt projectleider Richard Bout namens het Sliedrechtse
schildersbedrijf. “Allereerst hebben we in opdracht van De Nieuwe Norm alle woningen behangen. Daarbij is op het eveneens door ons geplaatste glasweefsel een laag latex aangebracht. Verder hebben we aan de binnenzijde van het gebouw diverse schilderwerken uitgevoerd. Zo hebben de binnendeurkozijnen, lifthallen en noodtrappenhuizen van Delft Hoog een fris, eigentijds jasje gekregen.” Dat geldt ook voor de inpandige fietsenstalling en het complete hoofdtrappenhuis, vanaf de begane grond tot en met de 22e verdieping. “Verdeeld over de woningen en algemene ruimten hebben we in samenwerking met onze leverancier in totaal zo’n 25.000 m² schilderwerk afgeleverd”, zegt Bout niet zonder trots. “Een oppervlakte die we regelmatig voor verschillende opdrachtgevers van een passende tint voorzien.”

Hoogwaardig en duurzaam wonen in voormalig UWV-kantoor

UWV-5
Lees het gehele artikel

Het voormalige UWV-kantoor aan de Scheveningseweg in Den Haag is in opdracht van Amvest Development Real Estate getransformeerd tot een hoogwaardig en duurzaam appartementencomplex met 143 appartementen en een parkeerkelder. PBV Architects en Klunder Architecten ontwierpen één vrijstaand en twee geschakelde gebouwblokken met twee visuele lagen en een groene buitenruimte, die perfect opgaan in het statige straatbeeld. Slokker Bouwgroep vestiging Breda was verantwoordelijk voor de bouwkundige uitwerking, inclusief alle installatietechnieken. Enkele weken na de oplevering kijkt projectleider Johan Fuykschot terug op een mooi en zeer omvangrijk project, dat in nauwe samenwerking met alle bouwpartners tot een goed einde is gebracht.

Tekst | Lieke van Zuilekom    Beeld | Slokker Bouwgroep

Om de woonfunctie mogelijk te maken, zijn alle bouwblokken tot op het casco gestript en opnieuw opgebouwd.

“Om de woonfunctie mogelijk te maken, zijn alle bouwblokken tot op het casco gestript”, vertelt Fuykschot. “Alleen de betonconstructie is overeind gebleven. Vervolgens hebben wij een compleet nieuwe invulling aan de gebouwen gegeven, conform het huidige Bouwbesluit. Op diverse plekken is de constructie uitgebreid. Bovendien zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd, op plekken waar de wapening en/of vloerdiktes niet overeenkwamen met de oorspronkelijke uitgangspunten. Om het project compleet te maken naar het beeld van de architecten, zijn de (deels overkapte) technische ruimtes op de bovenste verdieping verwijderd. In plaats hiervan zijn twee woonlagen toegevoegd. De basisconstructie bleek voldoende toereikend om deze extra verdiepingen te dragen.”

Het resultaat van de transformatie zijn duurzame woongebouwen met veel groene buitenruimte, opgezet in twee duidelijke visuele lagen.

De binnengevels zijn ingevuld met HSB-elementen. “De buitenschil is op de onderste woonlagen ingevuld middels metselwerk”, vertelt Fuykschot. “Daarboven is gekozen voor een lichtgewicht Colorcoat beplating. Inpandig zijn metal stud woningscheidende wanden en plafonds toegepast. Vanwege de beperkte bouwplaats zijn alle materialen met een torenkraan naar de juiste plek in of op het gebouw gehesen en direct verwerkt.” Waar alle transportgebieden (gangen en trappenhuizen) zijn afgewerkt met vloerbedekking, verlaagde plafonds en spuitwerk in kleur, zijn de woningen sausklaar opgeleverd, vertelt hij. “Wel zijn alle woningen voorzien van een luxe badkamer en keuken met inbouwapparatuur. Een luchtwarmtepomp voorziet in de verwarming en warmtapwaterbereiding van de woningen. In combinatie met zonnepanelen op het dak voldoen de appartementenblokken volledig aan de huidige duurzaamheidsnormen.”

Bouwinfo

Opdrachtgever: Amvest, Amsterdam
Architect: PBV Architects, Wassenaar en Klunder Architecten, Rotterdam
Aannemer: Slokker Bouwgroep, Breda
Constructeur: SWINN, Gouda