Tagarchief: Karbouw

Licht, lucht en ruimte voor IKC-WereldWijs

Loosdrecht – Rehobothschool – by Lilian 1 kopiëren
Lees het gehele artikel

Het voormalige gebouw van de Rehobothschool werd helemaal vernieuwd. Er kwamen twaalf klaslokalen, vier kinderopvangruimtes en een leerplein. Karbouw bouwonderneming zorgde ervoor dat het oude gebouw vernieuwd en uitgebreid werd.

Karbouw bouwonderneming is gespecialiseerd in de herontwikkeling van bestaand vastgoed, het bouwen van scholen en nieuwbouw in inbreidingsgebieden. De medewerkers gaan voor kwaliteit, denken met de opdrachtgever mee en geven adviezen. Karbouw was dan ook de aangewezen bouwpartner bij dit project. “Wij werken vaak met projecten in een bestaande omgeving, waar rekening gehouden moet worden met de omwonenden, logistiek en betrokken partijen”, vertelt directeur Marco Berger. “We hebben goede afspraken gemaakt met de gemeente en de omgeving en constant de omwonenden op de hoogte gehouden. We zijn bijvoorbeeld ook doorgegaan in de bouwvak. We kunnen de overlast beperken, maar niet weghouden; een boormachine hoor je nu eenmaal. Een goede communicatie is dan belangrijk.”

Frisse kleuren en een gevoel van ruimte kenmerken het IKC.

Licht en ruimte

Het hele gebouw werd gestript, waarna een verdieping in houtskeletbouw aan het bestaande gebouw werd toegevoegd. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe verdieping op het bestaande gebouw aansloot, werd alles digitaal ingemeten. De bestaande school was namelijk ontstaan uit diverse uitbreidingen en verbouwingen, waardoor bijvoorbeeld de verschillende vloerhoogtes van elkaar verschilden. Karbouw zorgde ervoor dat het opnieuw een gelijkvloers pand werd.

Zowel het bestaande gedeelte als de nieuwbouw kregen een geheel nieuw interieur en een nieuwe installatie, zodat de school voldoet aan de laatste bouweisen.   

Berger: “Er is geen gasaansluiting meer en het pand is voorzien van warmtepompen, zonnepanelen op het dak en een WTW-installatie die voldoet aan het Frisse Scholen principe.” Het eerste dat je opvalt wanneer je het IKC binnenstapt, zijn de lichte kleuren en het gevoel van ruimte. Er is gekozen voor natuurlijke materialen en veel ramen. Een luchtzuiveringsinstallatie zorgt voor een optimaal binnenklimaat. Buiten bevindt zich een ruim speelterrein met eveneens veel natuurlijke materialen. Schuifwanden en een leerplein maken het mogelijk om groepsdoorbroken te werken.

De school kreeg een nieuw interieur volgens de laatste eisen.

Goed contact

In november 2019 startte de bouw en eind 2020 werd het IKC opgeleverd. Ondanks de uitdagingen om binnen budget te blijven, alles op tijd af te krijgen en omwonenden zo min mogelijk tot last te zijn, verliep het proces bijzonder goed, vertelt Berger. “We hebben nu nog steeds goed contact met de school, de architect en de adviseurs. Met zijn allen zijn we enthousiast en we wachten nog op de mogelijkheid om het glas te kunnen heffen. We hadden ook heel fijne onderaannemers, die bestonden uit onze vaste partners. Wij zijn supertrots op het resultaat en je merkt in de communicatie met de school dat zij trots en blij is met het nieuwe gebouw.”