Tagarchief: JM van Delft & zn

‘Staal en aluminium voor House Modernes’

Lees het gehele artikel

In het centrum van Utrecht is het voormalige pand van luxe warenhuis Galeries Modernes in haar oude glorie hersteld en getransformeerd tot House Modernes. Na jaren van voorbereiding en uitvoering is JM van Delft & zn klaar met de renovatie van de complete gevel van dit iconische pand.

In opdracht van hoofdaannemer Heilijgers Bouw was JM van Delft & zn verantwoordelijk voor de engineering, productie, levering en het montageproces. Met een creatie van staal (buitenkozijnen, balkonhekken en luifels) en aluminium (kozijnen in de achtergevels, dakopbouw en daklichten) heeft zij het ontwerp van dit geavanceerde gebouw tot leven proberen te brengen, waarbij zij de keramische tegels, die in dezelfde kleur zijn geproduceerd als in het eerste ontwerp, ook heeft mogen verzorgen.

Het familiebedrijf, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling, productie, levering en montage van aluminium en stalen kozijnen en andere gevelelementen, is niet onbekend met complexe binnenstedelijke projecten zoals deze. Bij soortgelijke projecten, bijvoorbeeld Rokin Plaza en Scheldeplein in Amsterdam, bewees de gevelbouwer al dat het opdrachtgevers volledig kan ontzorgen. “We werden al in een vroeg stadium door ontwikkelaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance en ZZDP Architecten bij dit project betrokken”, vertelt Albert Emmers, projectleider bij JM van Delft & zn. “We hebben alles in eigen beheer uitgevoerd. Aangezien dit oude gebouw al enkele keren verbouwd werd en er nauwelijks tekeningen beschikbaar waren, werd alles digitaal opgemeten om nauwkeurig te kunnen werken. Zo deden zich geen problemen voor tijdens de productie en montage.”  

Mede dankzij kozijnen en vliesgevels op maat krijgt monumentaal pand zijn oude grandeur terug

VD1_ kopiëren
Lees het gehele artikel

Vandaag zijn er een winkel van Albert Heijn en de openbare parkeergarage ‘Parking Scheldeplein’ gevestigd, maar ook het bekende Bowlingcentrum Knijn. Het gebouw met de opvallende klokkentoren ondergaat een grondige make-over, waarbij ook de gevel in zijn oude grandeur wordt hersteld en een nieuwe dakopbouw wordt toegevoegd. In opdracht van de Caransa Groep levert en monteert gevelbouwer JM van Delft & zn alle stalen puien en vliesgevels voor de renovatie van de gevel en de aluminium puien voor de dakopbouw.

“Het originele gevelbeeld van de beginjaren was gekenmerkt door de grote glaspartijen, die verdeeld waren in kleine ruitjes. Door de jaren heen werden deze echter vervangen door nieuwe puien zonder onderbrekingen”, vertelt Danny van Spaandonk, projectleider bij gevelbouwer JM van Delft & zn. “Nu wordt het originele uitzicht in ere hersteld en monteren we stalen puien en vliesgevels met ruitjes, opgebouwd uit slanke stalen profielen. De gevel in de Geulstraat wijkt af van de andere gevels en zal nu ook opener zijn met beglazing over de totale breedte. Deze opdracht omvat ook standaard brandwerende binnenkozijnen en de aluminium vliesgevels voor de nieuwe dakopbouw.”

De grote glaspartijen worden in hun originele grandeur hersteld en zijn opnieuw verdeeld in kleine ruitjes.

Familiebedrijf JM van Delft & zn is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, levering en montage van aluminium en stalen kozijnen. De firma voert dus alles in eigen beheer uit, ook voor dit project. “Aangezien het hier om een heel oud gebouw gaat, was er niets standaard en ook niets identiek. Alles is maatwerk. We hebben eerst alles ingemeten en de nodige berekeningen en tekeningen gemaakt. Daarna zijn we gestart met de handmatige productie van alle elementen”, aldus de projectleider. “Ook de montage op de bouwplaats wordt door eigen medewerkers uitgevoerd. Aangezien dit gebouw op een zeer drukke locatie bij de Amsterdam RAI gelegen is én de Albert Heijn ook tijdens de werkzaamheden open blijft, moeten ook op het vlak van logistiek de nodige afspraken gemaakt worden. We hebben intussen al meer dan de helft van de gevelelementen geleverd. Dit project verloopt immers in verschillende fasen. Het einde is gepland voor eind volgend jaar.”  

Van transparante strook tot glazen blikvanger

dominos-gevel
Lees het gehele artikel

Een functioneel en tegelijkertijd esthetisch pand waarin het prettig werken en verblijven is. Dat waren belangrijke uitgangspunten voor de nieuwbouw van Domino’s Pizza in Nieuwegein. De aluminium vliesgevels van JM van Delft & zn dragen hier voor een groot deel aan bij.

Tekst | Patricia van der Beek

“Onze vliesgevels bevinden zich op verschillende delen van het pand”, vertelt projectleider Mandy van Erp van JM van Delft & zn. “In totaal gaat het om ruim 1.200 vierkante meter. De meeste vliesgevels brachten we aan op het kantoordeel, waar zij een belangrijke bijdrage leveren aan de aangename werkomgeving met veel licht en ruimte. Ook de transparante strook van vliesgevels aan de zijkant van de hal zorgt voor de nodige daglichttoetreding. Wat ik zelf erg mooi vind, is de patio. Die voorzagen we helemaal van glas, waardoor het een echte blikvanger is.”

Jarenlange samenwerking

In juli 2019 gaf Willy Naessens Nederland opdracht aan JM van Delft & zn om de vliesgevels te realiseren. Van Erp: “Wij waren toen al ruim een half jaar bij het werk betrokken, om mee te rekenen aan de uitvoering van het gevel­ontwerp. Dat we een goede relatie hebben en al jaren samenwerken, helpt enorm in zo’n traject. We hebben met elkaar al veel geveloplossingen bedacht en, inclusief details, uitontwikkeld. Bovendien weten we precies wat we aan elkaar hebben. Dat werkt efficiënt en prettig.”

Productie en montage

Op 2 september 2019 startte JM van Delft & zn met het uittekenen van de gevel. Kort daarop gingen de vliesgevels in productie. “Eind oktober monteerden we de eerste vliesgevelelementen”, laat Van Erp weten. “In januari dit jaar zaten alle vliesgevels erin.” Op de vraag wat de grootste uitdaging op dit werk was, antwoordt ze: “Die waren er nauwelijks. Op de bouwlocatie hadden we voldoende ruimte en door de uitstekende samenwerking met Willy Naessens Nederland verliep de uitvoering soepel. Het enige aandachtspunt waren de lamellen aan de voorzijde van het pand. Deze werden gemonteerd door een andere onderaannemer, waarop we onze werkzaamheden moesten afstemmen. Ook dat verliep zonder problemen. Al met al kunnen we terugkijken op een leuk project met een prachtig eindresultaat.”