Tagarchief: Huis van de Stad

Een welkome aanvulling op de stad

artis-impression-HvdS-vooraanzicht
Lees het gehele artikel

Van stadhuis naar Huis van de Stad. Die revitalisatie ondergaat het voormalige gemeentehuis aan de Generaal Spoorlaan in Rijswijk. Het zestig jaar oude betonnen pand krijgt hiermee een tweede leven als warm en open gebouw, waar de inwoners van Rijswijk zich thuis voelen. 

Het souterrain is via een tribunetrap verbonden met de begane grond, waar de oorspronkelijke binnentuin is getransformeerd tot overkapt atrium.

De realisatie van het Huis van de Stad is een opdracht van de gemeente Rijswijk. Via een aanbesteding met EMVI selectiecriteria kreeg Koninklijke Woudenberg het bouwkundige gedeelte gegund. Voor het installatietechnische deel werd HOMIJ geselecteerd. In nauwe samenwerking geven zij invulling aan de functionele, esthetische en energetische verbetering van het pand. 

De ruwbouw bestond grotendeels uit staal- en betonwerk.

Respectvol 

“Een gaaf pand”, zegt projectleider Johan den Hartog van Koninklijke Woudenberg. “Als je de grauwe en wat grillige buitenkant ziet, verwacht je niet dat het van binnen zo mooi en rijk aangekleed is. De architect is hier respectvol mee omgegaan en heeft een aantal authentieke elementen behouden. De marmeren vloer, de natuurstenen dagkanten, de marmeren trap en de gesmede balustraden komen bijvoorbeeld fraai in het nieuwe ontwerp terug. Tegelijkertijd is de indeling compleet anders. De voormalige installatiekelder is net als de begane grond volledig opengemaakt, de twee onderste verdiepingen fungeren straks als maatschappelijke voorzieningen. Hier kunnen inwoners van Rijswijk terecht voor onder meer de bibliotheek, een restaurant met terras, een dansschool en een trouwzaal.” Het souterrain is via een tribunetrap verbonden met de begane grond, waar de oorspronkelijke binnentuin is getransformeerd tot overkapt atrium. De drie verdiepingsvloeren zijn bestemd voor de gemeentemedewerkers en worden casco opgeleverd.

De atriumkap is voorzien van een daklichtsysteem met geïntegreerde PV-panelen (BIPV).

Slopen, saneren, bouwen

In december 2019 startte Koninklijke Woudenberg met de uitvoering van de revitalisatie. Eerst werd het pand tot op het casco gesloopt. Daarbij stuitte het bouwbedrijf op een grote hoeveelheid asbest. Dit werd in 2020 verwijderd. In 2021 gingen de bouwwerkzaamheden van start. Den Hartog: “De ruwbouw bestond grotendeels uit staal- en betonwerk. Om het beoogde open karakter te creëren, moesten we flink wat sparingen in de oorspronkelijke betonnen draagconstructie aanbrengen. Dat moesten we constructief opvangen. Vervolgens werd het atrium voorzien van akoestisch spuitwerk en brachten we de atriumkap aan. Deze gebogen kap is opgebouwd uit een zeer slanke constructie, met stalen profielen van slechts 6 centimeter breed en maar liefst 22 meter overspanning. De kap is voorzien van een daklichtsysteem met geïntegreerde PV-panelen (BIPV). Verder hebben we de buitengevel volledig geïsoleerd. De gevelpuien zijn vernieuwd met duurzaam glas en geïsoleerde aluminium kozijnen en vliesgevels.”

De gevelpuien zijn vernieuwd en verduurzaamd.

Afbouw

“Op dit moment voeren we de afbouwwerkzaamheden in het souterrain en op de begane grond uit”, vervolgt Den Hartog. “Denk aan het opzetten van binnenwanden, het aanbrengen van stucwerk en het plaatsen van klimaatplafonds. De vloeren werken we af met onder meer tapijt, gietvloeren en milieuvriendelijk plexwood. Op de verdiepingen voeren we alleen sloopwerkzaamheden uit.” Naar verwachting levert Koninklijke Woudenberg het project in het eerste kwartaal van 2022 op, ongeveer een jaar later dan oorspronkelijk gepland. Den Hartog: “Dit heeft grotendeels met de grote hoeveelheid asbest te maken, maar ook met een slechtvalkpaar in de klokkentoren van het gebouw. Conform de Flora- en faunawet mochten we die gedurende het broedseizoen niet storen. Daar pasten we de planning en werkwijze op aan.”

Het souterrain, waar zich straks diverse maatschappelijke voorzieningen bevinden.

Prettige sfeer, mooi eindresultaat

“Ondanks de uitdagingen en wijzigingen in de planning verlopen de werkzaamheden plezierig”, benadrukt hij. “Dit is te danken aan de constructieve samenwerking met de opdrachtgever en onze partners, en de flexibiliteit van alle betrokken. Een dikke pluim ook voor onze mensen op de werkvloer, die zich vol enthousiasme inzetten om dit werk tot een mooi einde te brengen! Dit alles betaalt zich terug in een prettige sfeer en een fantastisch eindresultaat. Met het Huis van de Stad is Rijswijk straks een aantrekkelijk, toekomstbestendig en sfeervol gebouw rijker.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever
Gemeente Rijswijk

Architect
Inbo Amsterdam

Bouwkundig aannemer
Koninklijke Woudenberg, Ameide