Tagarchief: House Modernes

Architectonisch winkel- en kantoren­complex is het nieuwe icoon in Utrecht

House-Modernes3_House-Modernes-Utrecht—Heilijgers(ENT_ID=2014
Lees het gehele artikel

Oude glorie herleeft op de hoek van de Oudegracht en Lange Viestraat in Utrecht. De renovatie van House Modernes is voltooid. Midden september leverde Heilijgers Bouw het winkel- en kantorencomplex van de hand van ZZDP Architecten op aan een tevreden opdrachtgever Syntrus Achmea Real Estate & Finance en de huurders. Op de locatie waar ooit Galeries Modernes als mondain warenhuis furore maakte, staat nu een architectonisch bouwwerk met negen verdiepingen aan winkels, horeca en unieke werkplekken, met daaronder een openbaar toegankelijke fietsenstalling. De nauwkeurige reconstructie van de gevel was misschien wel de grootste uitdaging, alhoewel ook binnenin verschillende delen gerenoveerd of vervangen werden.

Het metselwerk van de penant werd volledig hersteld. Dankzij de gemeente Hilversum kon men dezelfde bakstenen nog recupereren.

Het voormalige Galeries Modernes met de grote glazen gevel en de strakke horizontale lijnen, ontworpen door architect Dirk Brouwer, was ooit een icoon in Utrecht. Door de jaren heen was het pand echter volledig verruïneerd. “Dit gebouw heeft een interessante bouwhistorische achtergrond. Synthrus Achmea Real Estate & Finance wilde het zo nauwkeurig mogelijk in zijn originele staat laten herstellen, rekening houdend met de huidige eisen op het vlak van isolatie en energieprestatie.  

Bovendien was het vroeger één groot warenhuis met aparte ingangen voor personeel, publiek en logistieke diensten, terwijl het nu een multifunctioneel gebouw wordt met meerdere functies en huurders”, zegt architect Adam Smit. “De voorbereidingen werden reeds in 2012 opgestart, maar om uiteenlopende redenen werd het project op een laag pitje gezet om pas eind 2018 weer te starten. Eind november 2019 ging de bouw van start en midden september opende een nieuw icoon met een totale oppervlakte van ca. 12.429 m² VVO met kantoren en winkels. In de kelder bevinden zich een openbaar toegankelijke fietsenstalling van 1.450 m² en ruimte voor leisure (999 m² VVO).”

Op de locatie waar ooit een mondain warenhuis furore maakte, staat nu House Modernes, een architectonisch bouwwerk met kantoren, winkels en horeca.

Gevel in ere hersteld

Hoofdaannemer Heilijgers Bouw startte in november 2019 met de voorbereidende werkzaamheden en het slopen van de niet-constructieve delen, zoals de binnenwanden, deuren en plafondplaten. De verouderde dekvloeren en zes roltrappen werden verwijderd, gevolgd door de liftschachten en staalconstructies. Aangezien de versterking van het beton aangetast was, moesten ook delen van de betonvloer verwijderd of hersteld worden. Er kwamen nieuwe liften en ook de imposante natuurstenen trap, die vanaf de tweede verdieping behouden was, werd volledig tot op de begane grond hersteld.

Het gebouw was volledig verruïneerd en de blauwe beplating was een doorn in het oog van vele Utrechters.

“De nauwkeurige reconstructie van de gevel was misschien wel de grootste uitdaging. In nauwe samenwerking met architect en bouwhistoricus Frank Smit werd veel bouwkundig onderzoek uitgevoerd en met behulp van oude tekeningen gingen we op zoek naar de juiste kleuren en materialen. Terwijl we er aanvankelijk vanuit gingen dat alle keramische tegels in dezelfde kleur waren, werd duidelijk dat er eigenlijk twee kleuren, wit en lichtgrijs, gebruikt werden. De bestaande gevel werd helemaal gesloopt, de blauwe beplating werd verwijderd en de kozijnen zijn vervangen door nieuwe slanke stalen kozijnen met hoogrendementsglas. Ook het balustradehek op het balkon werd door de gevelbouwer minutieus gereconstrueerd op basis van foto’s uit het verleden”, licht Smit toe. “Door de afbraakwerken werden enkele originele elementen, zoals een metselpenant, opnieuw zichtbaar. De bakstenen om die penant te herstellen, worden echter niet meer gemaakt. Ze werden indertijd wel door architect Willem Dudok in enkele projecten, zoals het gemeentehuis van Hilversum, gebruikt, en dankzij die gemeente konden die bakstenen toch nog gerecupereerd worden.”

De bestaande gevel werd helemaal gesloopt, de blauwe beplating werd verwijderd en de kozijnen zijn vervangen door slanke stalen kozijnen met hoogrendementsglas.

Huzarenwerk

Het resultaat mag gezien worden. De bouwpartners hebben er alles aan gedaan om de wensen van de opdrachtgever te vervullen en realiseerden zo een huzarenstukje. Aangezien het gebouw zich op één van de drukste punten van Utrecht bevindt, moest ook de logistiek goed voorbereid worden. Er werd niets aan het toeval overgelaten om alles vlot en veilig te laten verlopen.  

Samenspel van disciplines

In House Modernes was Van den Pol Elektrotechniek verantwoordelijk voor de complete E-installatie. “Alleen de trafo is blijven staan; de rest is nieuw en duurzaam opgebouwd”, zegt projectleider Roelf van Wolfswinkel. Ook de verlichting, communicatie- en ontruimingsinstallatie zijn door Van den Pol gerealiseerd. “De dragende betonconstructie bevindt zich in het zicht, net als alle installaties. Die vormen zo een echte eyecatcher.”

Binnenstedelijke projecten zijn vertrouwd terrein voor de Montfoortse E-specialist. “House Modernes is hiervan een goed voorbeeld. Gelegen in het hart van Utrecht, aan de gracht en de drukke Lange Viestraat was geen ruimte voor een bouwplaats. Inhijsen vanaf het dak via doorgebroken vides bleek een slimme oplossing van Heilijgers.”

Safety Culture Ladder

Veiligheid kreeg veel aandacht, zowel met het oog op de omgeving als door de krappe bouwplaats. “Als één van de eerste installateurs is Van den Pol gecertificeerd volgens trede 3 van de Safety Culture Ladder. Iedereen in het bedrijf heeft een trainingstraject gevolgd. Als het gaat om veiligheidsbeleving heeft ons dit veel gebracht.”

Kennisvoordeel

Nadat het casco is opgeleverd, blijft Van den Pol actief in House Modernes. “Voor Spaces, huurder van de kantoorverdiepingen, realiseren wij alle E-voorzieningen en verlichting. De kennis van het gebouw is daarbij een groot voordeel, zeker bij een complex project als dit.” Ook restaurant KAUAI en de Aldi op de begane grond worden door Van den Pol geïnstalleerd. “De afdeling Retail werkt al jarenlang voor deze supermarktketen. Onze verschillende disciplines komen mooi samen in dit markante gebouw.”

Bouwinfo

Opdrachtgever Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Amsterdam
Architect ZZDP Architecten, Amsterdam
Hoofdaannemer Heilijgers Bouw, Amersfoort

‘Staal en aluminium voor House Modernes’

Lees het gehele artikel

In het centrum van Utrecht is het voormalige pand van luxe warenhuis Galeries Modernes in haar oude glorie hersteld en getransformeerd tot House Modernes. Na jaren van voorbereiding en uitvoering is JM van Delft & zn klaar met de renovatie van de complete gevel van dit iconische pand.

In opdracht van hoofdaannemer Heilijgers Bouw was JM van Delft & zn verantwoordelijk voor de engineering, productie, levering en het montageproces. Met een creatie van staal (buitenkozijnen, balkonhekken en luifels) en aluminium (kozijnen in de achtergevels, dakopbouw en daklichten) heeft zij het ontwerp van dit geavanceerde gebouw tot leven proberen te brengen, waarbij zij de keramische tegels, die in dezelfde kleur zijn geproduceerd als in het eerste ontwerp, ook heeft mogen verzorgen.

Het familiebedrijf, dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling, productie, levering en montage van aluminium en stalen kozijnen en andere gevelelementen, is niet onbekend met complexe binnenstedelijke projecten zoals deze. Bij soortgelijke projecten, bijvoorbeeld Rokin Plaza en Scheldeplein in Amsterdam, bewees de gevelbouwer al dat het opdrachtgevers volledig kan ontzorgen. “We werden al in een vroeg stadium door ontwikkelaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance en ZZDP Architecten bij dit project betrokken”, vertelt Albert Emmers, projectleider bij JM van Delft & zn. “We hebben alles in eigen beheer uitgevoerd. Aangezien dit oude gebouw al enkele keren verbouwd werd en er nauwelijks tekeningen beschikbaar waren, werd alles digitaal opgemeten om nauwkeurig te kunnen werken. Zo deden zich geen problemen voor tijdens de productie en montage.”  

Specialist renoveert complete gevel van iconisch pand

VD1_JMD_housemodernes_gevel kopiëren
Lees het gehele artikel

De ontwikkelaar en architect wilden het pand, dat dienst zal doen als een multifunctioneel gebouw met kantoren, winkels, horeca en een fietsenstalling, in zijn oude glorie herstellen. Vooral de gevel moet één van de eyecatchers worden. Gevelbouwer JM van Delft & zn verzorgt de complete buitenschil voor House Modernes.

“We werden al in een vroeg stadium door ontwikkelaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance en ZZDP Architecten bij dit project betrokken. Na vele jaren van voorbereiding kregen we de opdracht voor de renovatie van de complete gevel van dit iconische pand”, vertelt Albert Emmers, projectleider bij JM van Delft & zn. “In opdracht van hoofdaannemer Heilijgers Bouw zijn we verantwoordelijk voor de engineering, productie, levering en montage van de meest uiteenlopende gevelelementen: de stalen luifels, de balkonhekken en de slanke stalen buitenkozijnen, die probleemloos windkracht 11 weerstaan, evenals de kozijnen voor de achtergevels, de dakopbouw en de daklichten, allemaal uit aluminium.”

Familiebedrijf JM van Delft & zn is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie, levering en montage van aluminium en stalen kozijnen en andere gevel­elementen en niet onbekend met dergelijke complexe binnenstedelijke projecten. Bij soortgelijke projecten, bijvoorbeeld Rokin Plaza en Scheldeplein in Amsterdam, bewees de firma al dat ze opdrachtgevers volledig kan ontzorgen. “We voeren alles in eigen beheer uit, ook voor dit project. Aangezien dit oude gebouw al enkele keren verbouwd werd en er nauwelijks tekeningen beschikbaar waren, werd alles digitaal opgemeten om nauwkeurig te kunnen werken. Zo deden zich geen problemen voor tijdens de productie en montage”, aldus Emmers. “Die montage op de bouwplaats wordt door eigen medewerkers uitgevoerd. Aangezien dit gebouw op een zeer drukke locatie gelegen is, moeten ook op het vlak van logistiek de nodige afspraken gemaakt worden. We hebben intussen al een groot deel van de elementen gemonteerd en tegen begin april zullen we dit project volledig afronden.”  

Voormalig warenhuis krijgt oorspronkelijke allure terug

HOUSE MODERNES2_House Modernes Utrecht – Heilijgers xl(ENT_ID=1 kopiëren
Lees het gehele artikel

In opdracht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance en ZZDP Architecten startte hoofdaannemer Heilijgers Bouw eind november 2019 met de voorbereidende werkzaamheden en het slopen van de niet-constructieve delen. Vandaag is de nieuwe opvallende gevel met een duidelijke knipoog naar het verre verleden zichtbaar en wordt gewerkt aan de afronding van negen verdiepingen met unieke werkplekken, winkels, leisure en een fietsenstalling.

Het totale project omvat zeven verdiepingen met winkels en kantoorruimte. In de kelder bevinden zich een fietsenstalling en een bijkomende locatie voor retail. (Beeld: Andre Russcher)

House Modernes heeft een totale oppervlakte van ca. 12.429 m² VVO, verspreid over negen verdiepingen. Op de begane grond en zes verdiepingen komt 7.370 m² VVO aan kantoren. De winkelruimtes zijn verspreid over de begane grond (1.471 m² VVO) en eerste etage (1.139 m² VVO). In de kelder wordt een openbaar toegankelijke fietsenstalling van 1.450 m² ondergebracht en op niveau -2 is ruimte voor leisure (999 m² VVO) met een rechtstreekse verbinding met de vier werfkelders aan de Oude Grachtzijde voor de bevoorrading. “Opdrachtgever Syntrus Achmea Real Estate & Finance nam ons in de arm om de haalbaarheid van het project te bekijken”, vertelt projectleider Wim Huenestein van Heilijgers Bouw uit Amersfoort. “Ze wilde het gebouw zo nauwkeurig mogelijk in de originele staat herstellen, rekening houdend met de huidige duurzaamheidseisen. Bovendien veranderde de plattegrond van één groot warenhuis naar een multifunctioneel gebouw met andere noden en behoeften. Het project lag ook nog eens middenin de drukke binnenstad. Dat betekende een aaneenschakeling van uitdagingen, die we graag aanpakten.”

Niet-constructieve delen, zoals binnenwanden, deuren en plafondplaten werden gesloopt en verouderde dekvloeren en roltrappen verwijderd, gevolgd door de liftschachten en staalconstructies.

Originele elementen opnieuw zichtbaar

In november 2019 startte de hoofdaannemer met de voorbereidende werkzaamheden en het slopen van de niet-constructieve delen, zoals binnenwanden, deuren en plafondplaten. De verouderde dekvloeren en vier roltrappen werden verwijderd, gevolgd door de liftschachten en staalconstructies . Aangezien de versterking van het beton aangetast was, moesten ook delen van de betonvloer verwijderd of hersteld worden. Bepaalde delen van het gebouw waren in het verleden al verbouwd en er waren nauwelijks tekeningen beschikbaar. Nadat een deel van het gebouw gesloopt was, werd alles dan ook in 3D ingemeten, om zo op termijn het beste resultaat te realiseren. “Een deel van de gesloopte materialen wordt geüpcycled en opnieuw gebruikt, maar de rest moest afgevoerd worden om te recycleren. Geen sinecure, als je weet dat aan de bouwplaats dagelijks zowat 1.200 bussen, maar ook auto’s, fietsers en voetgangers voorbijkomen”, licht de projectleider toe. “De bestaande gevel werd helemaal gesloopt, de blauwe beplating werd verwijderd en de kozijnen werden vervangen door nieuwe slanke stalen kozijnen met hoogrendementsglas. Door die sloopwerken werden ook enkele originele elementen, zoals een metselpenant, opnieuw zichtbaar. De bakstenen om die penant te herstellen, worden echter niet meer gemaakt. Soortgelijke stenen werden echter ook gebruikt voor het gemeentehuis van Hilversum en dankzij die gemeente konden we die bakstenen toch nog recupereren.”

Alle technieken worden zichtbaar onder het plafond bevestigd.

Hoogwaardige afwerking

Ook het dak onderging een grondige renovatie: isolatielaag en bedekking werden vernieuwd en bovenop kwamen de koelmachines en luchtbehandelingskasten. “We zijn bezig met de binnenafwerking, waarbij onder meer de trappen in hun originele staat hersteld worden en alle technieken zichtbaar onder het plafond bevestigd worden”, sluit Huenestein af. “Flexibiliteit en een goede planning waren cruciaal vanaf dag 1, want in elke fase hebben we zaken moeten bijsturen. Neem daar nog eens de maatregelen rond COVID-19 bij en dan weet je hoe uitdagend dit project wel is.”  

Bouwinfo

Opdrachtgever 
Syntrus Achmea Real Estate & Finance, Amsterdam

Architect 
ZZDP Architecten, Amsterdam

Hoofdaannemer 
Heilijgers Bouw, Amersfoort

Gevelbouwer 
JM van Delft & zn, Drunen