Tagarchief: Holland Casino

Spectaculaire interactieve LED-gevel lokt mensen naar casinogebouw

Holland Casino Venlo 1 kopiëren
Lees het gehele artikel

De afgelopen 40 jaar heeft Sorba Projects, met het hoofdkantoor in Winterswijk, meegebouwd aan projecten in binnen- en buitenland: de golvende OV Terminal in Arnhem, de spiegelgevel van Depot Boijmans van Beuningen, het gevarieerde interieur van Beeld en Geluid in Hilversum, maar ook meerdere uitdagende projecten in onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, waaronder metrolijnen in Londen.

“Ook voor de nieuwe vestiging van Holland Casino in Venlo, ontworpen in de vorm van een bloem, ontwikkelden we een spectaculaire interactieve LED-gevel. Deze oplossing combineert een deel pailletten, die uitgerust zijn met LED-verlichting, en een gedeelte geperforeerde beplating”, licht projectingenieur Mitchell Everts toe. “De pailletten hebben we opgebouwd uit aluminium ringen, die voorzien zijn van glazen of aluminium fiches. Achter de glazen fiches bevindt zich de interactieve LED-verlichting, terwijl de aluminium fiches een kameleon coating kregen. Daardoor krijgen ze vanuit verschillende kijkhoeken telkens een andere kleur. Het geheel wordt afgerond met sculpturale gevelranden uit Alpolic ACM panelen en een aluminium gevelband. Het resultaat is een dynamische en kleurrijke gevel, die mensen als het ware naar het gebouw lokt.”    

Houten bloem is dé eyecatcher van nieuw casino

Holland Casino_1_IMG_6243 kopiëren
Lees het gehele artikel

Het meest in het oog springende element is echter de ‘houten bloem’, ontwikkeld, geproduceerd en gemonteerd door de firma Blumer-Lehmann AG, de Zwitserse specialist in houtbouw. 

De hele constructie wordt gedragen door een ‘stengel’ met een diameter van 3,2 m.

Het nieuwe Holland Casino in Venlo is ontworpen als een bloem met een huid, een skelet, het metabolisme en een brein. De PV-folie op het dak, de groene gevel, de biobased isolatie en de pailletten met achterliggende LED-verlichting vormen de huid, terwijl een houten constructie in de vorm van een bloem het skelet is. Deze ‘houten bloem’, gemaakt met circa 300 samengestelde liggers, vormt een dak van 55 bij 45 m, is 25 m hoog en wordt gedragen door een ‘stengel’ met een diameter van 3,2 m.

De houten constructie bestaat uit circa 300 samengestelde liggers en vormt een dak van 55 bij 45 meter.

ÉÉn aanspreekpunt van ontwerp tot montage

De intelligentie achter dit kunstwerk komt van de firma Blumer-Lehmann uit het Zwitserse Gossau. “We zijn marktleider in houtbouw en gebruiken onze ervaring om de inspiratie van architecten om te zetten in reële houten oplossingen. Elk project start met een idee van een architect en we verzorgen dan de technische planning, engineering, productie en montage. In veel gevallen nemen we zelfs de verantwoordelijkheid van projectontwikkeling tot afgewerkt gebouw als pilootaannemer. Hoe vroeger we bij een project betrokken worden, hoe gemakkelijker we het ontwerp kunnen sturen en hoe groter de basis om dat project succesvol te realiseren”, vertelt project developer en engineer Jephtha Schaffner. “Zo werden we in de ontwerpfase gecontacteerd om samen met de architect zijn idee voor het nieuw te bouwen Holland Casino in Venlo verder te ontwikkelen en een houten dakconstructie met een wel heel bijzondere vormgeving als bloem te realiseren. Toen Laudy Bouw en Ontwikkeling de opdracht kreeg om dit gebouw te realiseren, werden wij in april 2019 opnieuw benaderd om als onderaannemer de houten constructie te engineeren, produceren en monteren. Daarbij was het cruciaal voor de stabiliteit van het gebouw dat de volledige constructie tot op de millimeter nauwkeurig is uitgewerkt. Precies een jaar later was de ‘houten bloem’ volledig afgewerkt.”  

Vegas in Venlo: Een duurzaam gebouw met een spectaculaire LED-gevel

HOLLAND-CASINO1_Architect-Hospitality-Holland-Casino-Venlo-MVSA
Lees het gehele artikel

MVSA Architects ontwierp in samenwerking met Gensler en Arcadis een echte eyecatcher in het landschap, gekenmerkt door de vormgeving met een bloem die vanuit het midden van het gebouw oprijst en een spectaculaire LED-gevel met verschillende kleuren. Naast deze uitgesproken architecturale uitstraling was voor de opdrachtgever ook de duurzaamheid cruciaal.

Een ‘exploded view’ van de opbouw van het casino.

Holland Casino investeerde het laatste jaar fors in nieuwe vestigingen. Zo realiseert de firma momenteel een iconisch gebouw langs de A67 in Venlo, meteen het eerste dat Duitsers en andere toeristen zien als ze de grens passeren. De directie zal de komende jaren vaker een locatie langs een snelweg kiezen. Bezoekers moeten dan niet eerst de stad in gaan en men kan rond het casino voor parkeergelegenheid zorgen. “Eind 2017 wonnen we de tender voor Holland Casino Venlo met een ontwerp voor een gebouw in de vorm van een bloem. Voor het interieur van dit sculpturale gebouw, die we graag ‘de poort tot Nederland’ noemen, werkten we samen met Gensler uit Las Vegas en de landschapsarchitectuur is van de hand van Arcadis”, vertelt Wouter Thijssen van MVSA Architects.
“Het ontwerp is een totaalconcept, dat niet alleen de identiteit van Holland Casino, maar ook de Cradle-to-Cradle ambities van de gemeente Venlo benadrukt. Het is een nieuwe landmark, die zich ook nog eens op het vlak van duurzaamheid onderscheidt.”

De speelzaal bevindt zich rond de stengel van de bloem en bovenin komt de bar. Vanuit die locatie krijg je een prachtig uitzicht op de speeltafels.

Spectaculaire vormgeving

Holland Casino wilde en kreeg een gebouw met een heel uitgesproken architecturale uitstraling. Een interactieve gevel, die van kleur verandert en het gebouw ook verlicht, trekt de aandacht van passanten. Deze gevel combineert pailletten, die uitgerust zijn met LED-verlichting, en een geperforeerde beplating. “Dit gebouw is ontworpen volgens de principes van biomimicry, als een bloem met een huid, een skelet, het metabolisme en een brein. Deze ‘houten bloem’, gemaakt met circa 300 samengestelde liggers, vormt een dak van 55 bij 45 m, is 25 m hoog en wordt gedragen door een ‘stengel’ met een diameter van 3,2 m die vanuit het midden van het gebouw oprijst”, licht de architect toe. “De bloeiende bloemen spreiden zich organisch uit over het landschap, zoals de traditionele tulpenvelden die in heel Nederland te zien zijn. Dit unieke gevoel wordt verder versterkt door de integratie van twee grote ‘bollenvelden’ rond het gebouw. De speelzaal, die 4 meter opgetild is, bevindt zich rond de bloemsteel en bovenin, onder het dak van het casino, komt de bar. Vanuit die locatie krijgen bezoekers een prachtig uitzicht over de speeltafels. Onder de speelzaal is een VIP-parking geïntegreerd.”

De nieuwe vestiging van Holland Casino in Venlo valt meteen op door de spectaculaire LED-gevel.

Iconisch maar ook duurzaam

Het gebouw van 9.500 m2 is niet alleen architecturaal een pareltje, maar werd ook volledig duurzaam gebouwd. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen en van het weinige beton dat gebruikt is, werd een deel uit recente sloopwerkzaamheden teruggewonnen. “We kozen niet alleen voor energiezuinige LED-verlichting, maar ook het regenwater wordt via het dak opgevangen en als grijswater opnieuw gebruikt”, sluit Thijssen af. “Net als een bloem zijn voeding via wortels uit de grond haalt, komt ook de toevoer voor verwarming en koeling vanuit de bodem. Op het dak worden tevens zonnepanelen geplaatst.”  


Bouwinfo


Opdrachtgever 
Holland Casino, Venlo

Architecten 
MVSA Architects, Amsterdam en Gensler, Las Vegas (VS)

Landschapsarchitectuur 
ARCADIS, Amersfoort

Hoofdaannemer 
Laudy Bouw, Sittard