Tagarchief: Hilversum

65 huurappartementen in Anna’s Hoeve, Hilversum

Photo_6553744_DJI_144_jpg_4175237_0_202191111244_photo_original
Lees het gehele artikel

65 huurappartementen met optimaal zicht op het nabijgelegen groen. Dat is het resultaat van kansen benutten en ‘creatief puzzelen’, zoals architect Leendert-Jan Huyser het noemt.

De 65 sociale huurappartementen in de Hilversumse wijk Anna’s Hoeve worden gebouwd in opdracht van Dudok Wonen. Deze huurders- en koperscorporatie vroeg drie architecten om een visie aan te leveren voor de invulling van ‘vlek 2.31B’. Hoe kon dit perceel op een efficiënte manier worden ingedeeld met inachtneming van de gemeentelijke envelop? Het was TVA architecten die hierop het beste antwoord gaf. Zij ontwierp een tweeledig gebouw waarbij de parkeerkoffer achter het gebouw wordt geplaatst, ingepakt in het groen.

Planopzet 

“Om het gewenste programma van Dudok Wonen te realiseren, was een recht-toe-recht-aan galerijflat ongetwijfeld de simpelste oplossing geweest”, vertelt Huyser, architect van TVA architecten. “Maar dit zou onmogelijk op de plot passen en niet voldoen aan de uitgangspunten zoals geformuleerd in het beeldkwaliteitsplan. Ook de ruimtelijke kwaliteit met uitzicht op het park en de Anna’s Berg zou niet worden benut. Maar door te kiezen voor woningenplattegronden met een zogenaamde wisselbeuk hebben nu alle driekamerappartementen uitzicht op het openbare groen en is voldoende leven gecreëerd aan de galerijzijde.”

Een fraai groen binnengebied

De twee gebouwdelen openen zich op het uitzicht, de Anna’s Berg. Het groen van dit landschap wordt als het ware het gemeenschappelijke binnengebied ‘ingetrokken’. Hiermee ontstaat een groen semiopenbaar binnengebied dat de woonkwaliteit en sociale interactie vergroot. Door de twee gebouwen te verbinden met twee boven elkaar geplaatste loopbruggen kan worden volstaan met een entree, trappenhuis en liftschacht, wat weer bijdraagt aan de efficiëntie van het plan.

Een collectief opwekkingssysteem met all-electric water/water-warmtepomp zorgt voor een kluwe van leidingen.

Constructie van staal en kalkzandsteen

Voor BAM Wonen Bouwen op Maat hebben de gedeelde beukmaten wel consequenties. Een betoncasco met breedplaatvloeren is nu geen optie. “Daarom is gekozen voor een constructie van staal en kalkzandsteen”, vertelt Walter Veensma, projectleider van BAM Wonen Bouwen op Maat. “De gekozen combinatie van prefab die deels op de staalconstructie steunt en deels is aangestort, is wel een bewerkelijke klus. Al deze onderdelen moeten nu meelopen met de ruwbouwcyclus en dat zorgt wel voor uitdagingen bij de uitvoering van dit project.”

Een kluwe van leidingen

Een grotere uitdaging vormt de gekozen installatie, die bestaat uit een collectief opwekkingssysteem met een all-electric water/water-warmtepomp op het platte dak van de gebouwen. Het opwekkingssysteem wordt beheerd vanuit een ondergrondse technische ruimte. Veensma: “Deze verwarmings- en koelingsinstallatie brengt een gigantische kluwe van leidingen met zich mee. Het is een immense uitdaging voor de installateurs om deze kluwe te ordenen en overzichtelijk te houden.” Dankzij de goede voorbereidingen verloopt het werk vlot en volgens planning. “De ruwbouw is nu opgeleverd en op de onderste bouwlagen is gestart met de afbouw. Hier verschijnen nu de buitengevels in rode baksteen. Die geven onmiddellijk kleur aan het gebouw en geven al een indruk van de toekomstige sfeer.”  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever Dudok Wonen, Hilversum
  • Architect TVA Architecten, Ede
  • Constructeur Fundament Bouwadvies bv, Laren
  • Uitvoering BAM Wonen Bouwen op Maat, Nieuwegein
  • Installaties Foppen Installatietechniek Amersfoort, Bouwman Installatietechniek Wijk en Aalburg, Hardeman Installaties Veenendaal, Vaanler Bilthoven
  • Bouwsom € 7,8 miljoen
  • Bouwperiode mei 2021 – mei 2022