Tagarchief: Havenfront

Havenfront: architectuur van het hoogste niveau

DEF-HR-20181220_GR008_Bataviahaven_fr0001
Lees het gehele artikel

Het ontwerp van GROOSMAN bestaat uit drie onderdelen: woongebouw Havenfront met appartementen, penthouses en in de plint ruimte voor horecagelegenheden, een Stadsfront en herenhuizen. Iedere zijde van het bouwblok heeft een eigen sfeer, maar wel met een samenhangende uitstraling.

“Het gesloten bouwblok kent verschillende functies die geaccentueerd worden door middel van hoogtes, materialen en subtiele kleurverschillen. Zo zijn de hoeken hoger dan de middenstukken en kreeg het complex een klassieke plint-middenbekroning. Deze is af te lezen door middel van setbacks, kleurverschillen en metselwerkverbanden”, vertelt architect Sharon Broek. “We hebben gekozen voor een baksteenarchitectuur met veel symmetrie. Op afstand zie je de plint en bekroning en dat maakt het gebouw leesbaar met de metselwerk kleuraccenten. Om het robuuste complex een vriendelijk karakter te geven, werden de hoeken afgerond. De rondingen bestaan uit metselwerkbanden in blokverband, waar het overige metselwerk wildverband kent.”

Met een hoogteverschil van vier meter worden bezoekers begeleid van het Havenfront tot het Stadsfront. Dit hoogteverschil is gebruikt om alle woningen een mooi uitzicht te geven en bij de positionering van de demontabele parkeergarage. Deze ligt in het midden van het bouwblok, maar domineert het beeld zeker niet. Broek: “De onderste laag ligt half verzonken in de grond en de bovenste parkeerlaag wordt bereikt vanaf het hoger gelegen landschap. De parkeergarage bestaat uit een stalen frame met houten elementen er tegenaan. Mocht het parkeervraagstuk in de toekomst veranderen, dan kan de garage kleiner gemaakt of verwijderd worden dankzij het Flexideck bouwsysteem.”