Tagarchief: Groothuis Bouwgroep

Exclusieve en energieneutrale huisvesting voor hightech bedrijf

Lees het gehele artikel

Producent en importeur van aandrijving, motion control en robotica ABI uit Haarlem heeft recent een gloednieuw bedrijfspand in gebruik genomen. Voor utiliteitsbegrippen een uiterst exclusief gebouw, met hoge eisen ten aanzien van uitstraling, duurzaamheid en comfort. Groothuis Bouwgroep stond aan de wieg van de nieuwe huisvesting en heeft het project volledig turnkey opgeleverd. 

Wiljan van der Heide, projectleider bij Groothuis Bouwgroep.

Het nieuwe gebouw is een ontwerp van RoosRos. Het concept bestaat volgens de architect uit een ruw blok metaal waar als het ware door middel van CNC-freestechniek uitsneden in zijn gemaakt. De architect maakt daarmee de vergelijking met de activiteiten die door ABI in het gebouw worden ontplooid. De entreezijde is direct zichtbaar bij het inrijden van de Minckelersweg, doordat het gebouw gedraaid op de kavel is gepositioneerd. Tevens is er volop aandacht voor duurzaamheid en een grote mate van transparantie. Zo is er vanuit de kantoren niet alleen zicht op de buitenwereld maar ook op het productieproces. Bijzonder voor een bedrijventerrein is bovendien de natuurlijke invulling van de kavel met veel groen.

Producent en importeur van aandrijving, motion control en robotica ABI uit Haarlem heeft recent een gloednieuw bedrijfspand in gebruik genomen.

GPR Gebouw

Het state-of-art bedrijfspand van ongeveer 7.000 m² voldoet volgens projectleider Wiljan van der Heide van Groothuis Bouwgroep aan de belangrijkste eisen op het gebied van duurzaamheid en comfort. “Een luchtdichtheidseis (qv10) van 0.14 is gewoon heel hoog voor een utilitair pand”, zegt hij. “We hebben dan ook gebruik gemaakt van GPR Gebouw, een digitaal meetinstrument om de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde te waarderen. Daarbij scoren we ver boven het niveau Bouwbesluit. Het pand is volledig zelfvoorzienend en zeer licht en ruim van opzet. Dat laatste bevordert ongetwijfeld de goede werksfeer.”

Bijzonder voor een bedrijventerrein is de natuurlijke invulling van de kavel met veel groen.

Verre van standaard

De ruggengraat van het gebouw is volgens Van der Heide in de basis relatief eenvoudig gehouden met een staalconstructie en kanaalplaatvloeren. “Het is juist de voor utiliteitsbegrippen luxueuze gevelbekleding die het gebouw zo ‘spannend’ maakt, met vele rondingen, zetwerk, uitsneden, overkragingen en speciale lichtstraten in de productieomgeving. Verre van standaard dus en best een uitdaging om het allemaal wind- en waterdicht te maken. Het volledige project hebben we in BIM geëngineerd en in 3D uitgewerkt, inclusief de installaties. Hierop hebben we bovendien onze partners geselecteerd om vroegtijdig al de nodige clashsessies te organiseren voor een optimaal eindresultaat.”

Vanuit de kantoren is er niet alleen zicht op de buitenwereld maar ook op het productieproces.

In het voorjaar van 2020 is Groothuis Bouwgroep gestart met de bouw. Van der Heide: “We zijn al met al ruim een jaar bezig geweest. We kunnen hier echt spreken van een turnkey project, want hebben zelfs de interieurmeubels, vloerbedekking, kantine en keuken meegenomen in onze scope. Een kleine twee weken na de sleuteloverdracht in mei van dit jaar was ABI al ‘up and running’ in het nieuwe pand. De opdrachtgever was dan ook zeer tevreden over het verloop van het project en heeft onze samenwerking beoordeeld met een 9.5. Een prachtig resultaat.”

Installatietechniek draagt bij aan comfort en welzijn medewerkers

Project Westerman Transport Nieuwleusen-019 kopiëren
Lees het gehele artikel

De nieuwbouw omvat 2.161 m² kantoorruimte, 2.819 m² mezzanine en 32.241 m² warehouse. Zowel tijdens de ontwikkeling als de bouw is veel aandacht besteed aan het comfort en welzijn van medewerkers. Naast voldoende daglichtinval en een gezonde mix van open en gesloten kantoorruimtes speelt de installatietechniek hierin een belangrijk rol. In opdracht van hoofdaannemer Groothuis Bouwgroep was Batenburg Installatietechniek verantwoordelijk voor alle gebouwgebonden installaties. Van de werktuigbouwkundige, elektrotechnische en brandmeldinstallaties tot en met de verlichting, data- en glasvezelinfrastructuur.

Gezond binnenklimaat, lage energielasten

“Voor de basisverwarming van alle kantoorruimtes is gekozen voor vloerverwarming, in combinatie met VRF-systemen voor de lokale regelingen”, vertelt Michiel van Doornik, projectleider bij Batenburg Installatietechniek. “De VRF-installatie wordt gevoed door drie luchtgekoelde warmtepompen op het dak en maakt gelijktijdig verwarmen en koelen mogelijk. Er gaat vrijwel geen energie verloren: wanneer ergens in het gebouw wordt gekoeld, komt voldoende warmte vrij om andere ruimtes te verwarmen.” Op het dak staan bovendien twee luchtbehandelingskasten van 7.000 en 3.500 m³/h, die voldoende verse lucht inbrengen in resp. het hoofdkantoor en de aanvullende kantoorruimtes. “De ventilatiecapaciteit voldoet ruim aan het Bouwbesluit 2012 en is berekend op basis van het aantal medewerkers per ruimte. Dankzij warmteterugwinning gaan een gezond binnenklimaat en lage energielasten uitstekend hand in hand.”

Twee bouwdelen

Voor de verwarming van het warehouse zijn diverse luchtheaters geplaatst. Bovendien is de volledige nieuwbouw voorzien van LED-verlichting. “Uitgangspunt in de kantoren was een verlichtingssterkte van 500 lux op het bureaublad”, vertelt Van Doornik. “Bovendien zijn hier aanwezigheidsmelders geïnstalleerd, wat tevens geldt voor de stellingpaden in het warehouse. De verlichting in de centrale gangen en expeditieruimtes wordt centraal geschakeld. Buiten het pand staat een trafostation van 630 kVA, die twee hoofdverdelers voedt. Het gebouw is namelijk opgedeeld in een bouwdeel A en B, wat de gebouweigenaar de mogelijkheid biedt om de nieuwbouw in de toekomst aan een tweede bedrijf te verhuren.”   

Distributiecentrum combineert een efficiënte werking met aandacht voor het comfort en welzijn van medewerkers: 37.000 m2 nieuwbouw voor logistiek dienstverlener

DCIM100MEDIADJI_0051.JPG
Lees het gehele artikel

Projectontwikkelaar DHG voerde de regie over de bouw van dit SMARTLOG distributiecentrum. Convex Architecten tekende de plannen en Groothuis Bouwgroep uit Genemuiden stond in voor de realisatie. Het nieuwe magazijn moet een efficiënte werking garanderen, terwijl bij het ontwerp van het kantoor veel aandacht is besteed aan het comfort en welzijn van medewerkers.

Westerman Multimodal Logistics distribueert en transporteert goederen via weg, spoor, zee of binnenwateren binnen Nederland en heel Europa. Het heeft daarvoor onder meer een containerterminal met crossdockfaciliteit in Hasselt. De vraag naar opslag- en assemblagecapaciteit bleef echter toenemen, zowel van bestaande als van nieuwe klanten. Om die groei te faciliteren, ontwikkelde projectontwikkelaar DHG voor huurder Westerman een nieuw, efficiënt distributiecentrum op 6 hectare grond in de gemeente Dalfsen (Nieuwleusen).

“We werden al zeer vroeg door Westerman bij dit project betrokken en konden zo als aanbieder van vastgoedoplossingen met 60 jaar ervaring meedenken rond het ontwerp van het warehouse en de kantoren. We startten met een planstudie, van waaruit het definitieve plan ontstond. Na de ondertekening van het samenwerkingscontract werd gezocht naar een investeerder en dat werd dus projectontwikkelaar DHG”, vertelt Willem Jan van de Worp, manager commercie en planontwikkeling bij hoofdaannemer Groothuis Bouwgroep. “Sinds Westerman deze nieuwe site in september in gebruik heeft genomen, beschikt het over een capaciteit van 100.000 m². Het logistieke centrum omvat een kantorengedeelte van 2.161 m² én een warehouse met een totale oppervlakte van 32.241 m² met een mezzanine van 2.819 m² boven de laadkades, alles gebaseerd op het SMARTLOG-principe. Warehouses volgens dit innovatieve concept van DHG zijn geschikt voor de meest uiteenlopende doelgroepen, staan garant voor een uitstekende kwaliteit en worden gebouwd volgens vastgestelde specificaties.”

Het magazijn omvat 60 laaddocks met daar bovenop een mezzanine van 2.819 m².

Oog voor het welzijn van de medewerkers

De gemeente heeft heel wat inspanningen geleverd om dit logistieke centrum naar Nieuwleusen te krijgen, onder andere door het aanleggen van een wadi en grondwallen met looppaden en beplanting. De site moest elegant in de omgeving passen en daarom werd bijvoorbeeld de kleur van de achtergevel samen met de mensen uit de buurt vastgelegd. “De kantoorruimte met drie bouwlagen valt vooral op door de grote glazen puien, gericht op het noorden. Die zorgen voor veel lichtinval zonder problemen met de warmte en bieden onbeperkt zicht op de 60 laaddocks. Het landschapskantoor voor de zowat 100 medewerkers wordt gekenmerkt door open kantoorruimtes, afgewisseld met stille werkplekken. Het is volledig ingericht volgens de wensen en huisstijl van de huurder, evenals op het comfort en de gezondheid van de gebruikers”, licht Van de Worp toe. “Het goed geïsoleerde SMARTLOG warehouse met één bouwlaag en een mezzanine boven de laaddocks bestaat uit een staalconstructie, gecombineerd met kanaalplaatvloeren, betonwanden en sandwichpanelen met unieke kaders. Lichtstraten in het midden van de hal zorgen voor het nodige daglicht, maar omdat er toch vaak ‘s nachts gewerkt wordt, werd ook daglichtgestuurde LED-verlichting geïntegreerd. Een gecertificeerd sprinklersysteem en brandwerende elementen verhogen de veiligheid. Bovendien wordt het hemelwater geïnfiltreerd naar de bodem en is het dak klaar om in de toekomst zonnepanelen te plaatsen.” De totale planvorming en het verkrijgen van de vergunningen nam ongeveer een jaar in beslag. In oktober 2019 is gestart met het bouwrijp maken van het terrein en in 11 maanden tijd realiseerde hoofdaannemer Groothuis Bouwgroep samen met zijn bouwpartners de complete logistieke site. 

Bouwinfo

Opdrachtgever
DHG, Schiedam

Architect
Convex Architecten, Rotterdam

Hoofdaannemer
Groothuis Bouwgroep, Genemuiden