Tagarchief: Gezondheidscentrum

Naoorlogse kerk wordt eigentijds gezondheidscentrum

IMG_7592
Lees het gehele artikel

De San Salvatorkerk in Orthen, een buurt in ’s-Hertogenbosch, heeft een nieuwe bestemming. Het in 1956 gebouwde monument doet nu dienst als gezondheidscentrum. Met deze transformatie blijft ‘De San Salvator’ een belangrijke, heilzame plek voor de Orthense gemeenschap.

Op de plek waar ruim vijftig jaar lang kerkdiensten werden gehouden, kunnen Orthenaren nu terecht bij de dienstdoende huisartsen en andere zorgverleners. Het gezondheidscentrum bestaat uit twee bouwlagen met een entree, algemene ruimtes en zo’n veertig praktijkruimtes. De ontwikkeling en realisatie was in handen van Built by De Wildt. Van Boven Architecten maakte het ontwerp. Aannemersbedrijf M.P. Drijvers was verantwoordelijk voor de bouwkundige uitvoering. De installaties werden verzorgd door Installatieburo Pijnappels en Van Woesik Elektro. 

Bouwteam

Projectleider namens Drijvers was Marc Verhoeven. Hij vertelt: “Wij voeren regelmatig transformaties uit, waaronder voor Built by De Wildt. Wij passen op deze projecten een eigen bouwmethodiek toe, afgestemd op de situatie van het te transformeren gebouw. Specifiek aan de San Salvatorkerk was de grote, open ruimte. Daar moesten we het gezondheidscentrum als een nieuw bouwdeel in plaatsen. Binnen het bouwteam dachten we mee over een passende oplossing, waarbij de esthetiek en het monumentale karakter van het gebouw maximaal gerespecteerd werden. In de voorbereidende fase ging veel aandacht uit naar het behoud van authentieke elementen en het aangezicht. Dit vroeg onder meer om een naadloze afstemming tussen het bouwkundige en installatietechnische deel.”  

Oorspronkelijke elementen behouden

Verhoeven vervolgt: “Elementen die behouden moesten blijven, waren bijvoorbeeld sokkels, beelden en het instrumentatiepaneel voor de verlichting. Zij passen echter niet bij de nieuwe functie van het gebouw. Daarom schermden we deze elementen met wanden af. Zij kunnen op elk gewenst moment weer tevoorschijn gehaald worden. De glas-in-loodramen, die we uit de buitengevel haalden ten behoeve van grotere raampartijen, plaatsten we elders in het gebouw terug. Verder lieten we de buitengevel zo veel mogelijk intact. Bij het asbest saneren en het plaatsen van de nieuwe buitenkozijnen haalden we bijvoorbeeld zo min mogelijk van het oorspronkelijke metselwerk weg.”

Staalconstructie op poeren

In december 2020 ging de uitvoering van de transformatie van start. Drijvers realiseerde het gezondheidscentrum met een staalconstructie en vloervelden. De constructie rust op poeren, die in het verlaagde middendeel van de kerk zijn aangebracht. In dit middendeel, dat werd opgehoogd om de begane grond op één hoogte te brengen, maakte Drijvers ook de liftput en de liftschacht. Het bouwbedrijf verzorgde eveneens de afbouwwerkzaamheden en de isolatie van de plafonds en spouwmuren. Verhoeven: “Het inbouwen van de staalconstructie vormde één van de grootste uitdagingen. Het was een behoorlijke puzzel om de verdiepingsgrote elementen naar binnen te krijgen. Bovendien was er binnen nauwelijks opslagruimte. De elementen moesten dus in de juiste volgorde geleverd en direct verwerkt worden. Dankzij onze gedegen voorbereiding en het uitstekende werk van staalleverancier Van de Camp is dit vlekkeloos verlopen.”

Fijne samenwerking

Ook op de andere werkzaamheden kijkt Verhoeven tevreden terug. “Alles is vlotjes gegaan. Built by De Wildt is een fijne partij om mee samen te werken. Ze denkt mee en schakelt snel. Voor de bouwvak werkten we, volgens planning, de laatste details van het gezondheidscentrum af. Het resultaat is bijzonder fraai en doet het gebouw volledig eer aan. De San Salvator gaat een mooie, nieuwe toekomst tegemoet.”

‘Riolering vormde de grootste uitdaging’

Voor de realisatie van het gezondheidscentrum in de voormalige San Salvatorkerk in ’s-Hertogenbosch bracht Installatieburo Pijnappels het loodgieterswerk aan. In opdracht van Built by De Wildt voorzag de W-installateur de algemene ruimtes en praktijkruimtes van waterleiding, riolering en sanitair.

“De riolering vormde de grootste uitdaging”, zegt mede-eigenaar Dirk van Helvoort van Installatieburo Pijnappels. “Over de bestaande situatie was weinig bekend. Is er een kruipruimte? Zijn de vloeren geschikt voor sleuven? Om dat soort vragen te beantwoorden, boorden we diverse proefgaten in de vloer. De kruipruimte bleek niet hoger dan 40 centimeter. Het was een behoorlijke klus om daar buizen te realiseren. De bestaande buitenriolering inspecteerden we met camera’s. Die buizen bleken deels van gres en waren op een aantal plekken verzakt. Die delen herstelden we.”

Vaste partners

Afgelopen maart startte Installatieburo Pijnappels met de installatiewerkzaamheden op locatie. Begin augustus waren de werkzaamheden gereed. Van Helvoort: “Qua planning blijven dit soort projecten uitdagend. Zeker in de afbouwfase heb je te maken met veel verschillende partijen die tegelijkertijd aan het werk zijn. Dat we elkaar kennen, is een voordeel. Als vaste partners van Built by De Wildt realiseerden we samen al meerdere gezondheidscentra. We weten wat we aan elkaar hebben en schakelen onderling snel. Wij vinden deze manier van werken zeer prettig en kijken terug op een wederom geslaagd project met Built by De Wildt.”

‘Meer dan alleen schilderwerk’

Het afwerkingsniveau van het gezondheidscentrum in de voormalige San Salvatorkerk is hoog. Lagrouw Schilderwerken levert hieraan een belangrijke bijdrage. Het schildersbedrijf uit Nieuwkuijk, vaste partner van Built by De Wildt, gaf de bestaande en nieuwe wanden een strakke finishing touch.

“Zoals op veel van onze projecten deden we meer dan alleen het schilderwerk”, zegt eigenaar Noud Lagrouw van Lagrouw Schilderwerken. “We schilderden diverse wanden in het kerkgebouw en we voorzagen de binnenwanden van het nieuw ingebouwde gezondheidscentrum van stucwerk, behang, spuit- en schilderwerk. Ook brachten we brandwerende coating aan op de stalen constructiedelen waarmee het gezondheidscentrum is opgebouwd. Voorafgaand aan de eindoplevering verzorgden we de schoonmaak. Door al deze werkzaamheden onder één dak aan te bieden, ontzorgen we Built by De Wildt in de afbouwfase.”

Afbouwen op hoogte

Eén van de grootste aandachtspunten tijdens de afbouw betrof de afwerking van de vide bij de entree. “Die was behoorlijk hoog”, aldus Lagrouw. “Er was een hoogwerker voor nodig om onze werkzaamheden in dat deel van het gezondheidscentrum uit te voeren.” Afgelopen juli rondde Lagrouw Schilderwerken de werkzaamheden in de voormalige San Salvatorkerk af. Lagrouw is tevreden. “Samen met Built by De Wildt en de andere betrokken partijen kunnen we terugkijken op een goed verlopen project.”

Bouwinfo

Ontwikkeling
Built by De Wildt, Sint Michielsgestel

Architect
Van Boven Architecten, Sint Michielsgestel

Aannemer
Aannemersbedrijf M.P. Drijvers, ‘s-Hertogenbosch

Technisch huzarenstuk van 14 meter hoog

DAANE_fotobuiten_02034_CMYK
Lees het gehele artikel

Van schachten met extreme hoogten tot exclusieve bekledingen. Bij gezondheidscentrum Tijd voor Zorg in Dordrecht lag de uitdaging in het realiseren van een naadloze aansluiting op de monumentale gevel. 

Liftschacht met portaal.

Het gezondheidscentrum is eigendom van huisartsenpraktijk Daane & Maduro. Het bevindt zich in de voormalige Villa Soekasari, een gemeentelijk monument met boogramen, trapgevels en gedetailleerd metselwerk. Op de plek waar mr. Herman Otto van der Linden in 1886 dit Indische ontspanningsoord liet bouwen, zijn nu huisartsen, tandartsen, psychologen, fysiotherapeuten en andere zorgverleners gevestigd. Om al deze diensten voor iedereen toegankelijk te maken, is tegen de gevel van het gebouw een liftschacht geplaatst. Van den Beemd Stalen Liftschachten verzorgde de engineering, productie, levering en montage van de liftschacht. 

Meedenken met liftleverancier

“Vanwege het monumentale karakter had de verbouwing van het pand heel wat voeten in de aarde”, vertelt directeur Gerard van Dijk van Van den Beemd. “Niet alleen voor de opdrachtgever en aannemer, maar ook voor ons. Voor het plaatsen van de liftschacht was bijvoorbeeld toestemming nodig van Welstand. Liftleverancier KONE betrok ons begin 2020 bij het werk om hierin mee te denken.” Van den Beemd staat internationaal bekend als specialist, deskundige partner en professionele uitvoerder van complexe liftschachten. Een jarenlange kennis en ervaring heeft geleid tot een indrukwekkend portfolio, met onder andere projecten als Vitelia in Wanssum, winkelcentrum Basilix in Brussel en Station Rotterdam Noord. 

Het inhijsen van de liftschacht, waarbij de stalen liftput duidelijk zichtbaar is.

Engineeringsvernuft

Over de liftschacht van het gezondheidscentrum zegt Van Dijk: “Zo op het eerste gezicht lijkt het ontwerp niet zo uitdagend. Toch zit er veel engineeringsvernuft in. Dat was onder meer nodig om aan de Welstands­eisen te voldoen. Enerzijds dienden we rekening te houden met de houten fundering, die zo’n twintig centimeter buiten het gebouw uitsteekt. Daar mocht de lift niet op staan. Tegelijkertijd moest de lift zo dicht mogelijk tegen de bestaande gevel geplaatst worden en gelijklopen met de muur, die iets uit het lood staat. Door het toepassen van een stalen liftput en de staalconstructie uit te werken in lijn met de bouwkundige afwijking is dit gelukt. Hierdoor staat de liftschacht exact in lijn met het gebouw. We construeerden de schacht in nauw overleg met KONE, om tot een optimale vorm en afmeting te komen. De positie, vorm en kleur van de liftschacht vormen een eenheid met het pand, zodat de uitstraling van het prachtige monumentale gebouw behouden blijft.”

De 3e verdieping met de oude glas-in-lood lichtstraat. Achterin de lift.

Prefabricage

In september 2020 startte Van den Beemd met de productie van de compacte, veertien meter hoge liftschacht. Van Dijk: “We prefabriceerden vrijwel de gehele schacht op onze eigen productielocatie in Dongen. Omdat we hier onder geconditioneerde omstandigheden produceren, houden we de planning en kwaliteit maximaal onder controle. Op locatie hoefden we de kant-en-klare schacht alleen nog te plaatsen en constructief te bevestigen. Om de opdrachtgever van A tot Z te ontzorgen, namen we de afwerking eveneens voor onze rekening. We plaatsten het voorportaal met automatische deur, maakten de bouwkundige aansluitingen en brachten de dakbedekking en hemelwaterafvoer aan.”

Het licht valt door de lichtstraat de ruimte in van de hal met de trappen (de 1e en 2e verdieping).

Goede samenwerking

In het voorjaar van 2021 is het gezondheidscentrum, en daarmee ook de liftschacht, in gebruik genomen. “In een goede samenwerking met KONE hebben we letterlijk en figuurlijk een passende oplossing geboden voor dit monumentale gebouw”, zegt Van Dijk. “Een technisch huzarenstukje waar we met elkaar trots op mogen zijn.”