Tagarchief: Flierbosdreef

Een nieuw verhaal voor de Flierbosdreef

Cam-1-rev2
Lees het gehele artikel

Van kantoor naar 397 appartementen

Middenin Amsterdam-Zuidoost, op de hoek Flierbosdreef – Bijlmerdreef, wordt een voormalig kantoor omgebouwd tot 397 appartementen. Het gaat om huurwoningen in het sociale en middensegment. Het gebouw is al groot met een oppervlak van 16.500 m2, maar er worden ook nog twee verdiepingen bovenop gebouwd. Op de begane grond komen horeca, winkels en centrale ruimtes, zoals een centrale lobby, wasserette en fietsenstalling.

Er komen centrale ruimtes in het gebouw waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Het was De Loods Architecten en Adviseurs die gevraagd werd om naar de nieuwe vormgeving van het gebouw te kijken. Dit werd oorspronkelijk in 1992 opgeleverd en delen voldeden dus nog aan de eisen van de huidige tijd. Maar niet alles, vertellen architect Sjoerd Raaijmakers en projectleider Daan Verhoeven van De Loods. “Het gebouw is onderdeel van twee gebiedsontwikkelingen. Aan de Bijlmerdreef, ten noorden van het gebouw, vinden meer kantoortransformaties plaats en wordt de verblijfskwaliteit in de openbare ruimte aangepakt. Aan de andere zijde ligt het gebouw in een winkelgebied waar flink wordt verdicht. Het hele gebied heeft een transformatiestatus en veel van de kantoorgebouwen worden verbouwd tot woningen. Bij dit pand hebben we direct een optopping geopperd”, zegt Verhoeven. Zijn collega vult hem aan: “Door het toevoegen van een nieuwe vormentaal sluiten we aan op de gebiedsontwikkeling van De Amsterdamse Poort. Door bovenop een soort Tetrisblokken te plaatsen, wordt de schaal van het individu, de bewoner, ook beleefd vanaf het maaiveld. Een belangrijk onderdeel bij de transformatie van kantoor naar wonen. Hier begint een nieuw verhaal. Het vormt een groot contrast met de bestaande bakstenen gevels eronder. In de bestaande gevels is de transformatie subtiel afleesbaar. Verlaagde borstweringen in de bestaande puien worden benut voor Franse balkons en tussen de woningen worden verdikte gevelpanelen geplaatst die we niet te veel laten opvallen. Een rustige basis, er gebeurt immers al genoeg in de gevel.”

De blokken bovenop het gebouw laten zien dat het een nieuwe functie kreeg en zijn goed leesbaar.

Transparante plint

Helemaal onderaan het gebouw bevindt zich de plint, die voornamelijk uit glas komt te bestaan. “Dat maakt het gebouw transparanter. Hiermee willen we qua functie en uitstraling meer open zijn naar de openbare ruimte toe. Een onderdeel van de plint is de huidige openbare bibliotheek van de Bijlmer, die enkele jaren geleden al gerenoveerd werd. Hier wordt een mooie verbinding gemaakt tussen het winkelgebied aan de Amsterdamse Poort en met een trap kom je uit in de Bijlmerdreef”, aldus Raaijmakers.

Volledig gemeubileerd

De entree komt op een hoek te liggen en krijgt een heus campusgevoel. Hier kunnen bewoners ontspannen en elkaar ontmoeten. Hun woningen worden volledig gestoffeerd en gemeubileerd. Daar heeft de opdrachtgever zelfs een volledige meubellijn voor ontwikkeld. Uiteindelijk wordt het een mix van betaalbare woningen van minimaal 25 m2 en grotere appartementen tot 50 m2. Verhoeven: “De werving voor verhuur start een maand of twee voor oplevering. Dan kunnen geïnteresseerden komen kijken in een volledig ingerichte woning inclusief behang, schilderwerk, stoffering en meubilair.”  

Bouwinfo

Opdrachtgevers/ontwikkelaars
B-Right Urban Living en Doniger Urban Developments

Architect
De Loods Architecten en Adviseurs

Hoofdaannemer
Plegt-Vos

Aantal appartementen
397