Tagarchief: Feringa Building

18.000 geanodiseerde wiebertjes geven Feringa Building cachet

Lees het gehele artikel

Vanaf 2023 zal Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) dé nieuwe eyecatcher op de Zernike Campus zijn. De indrukwekkende nieuwbouw is door Ector Hoogstad Architecten vormgegeven als drie slim geschakelde V-vleugels. Voor de gevelafwerking is gekozen voor ca. 12.000 m2 kozijnen en vliesgevels, in combinatie met ca. 18.000 geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen in een karakteristieke wiebertjesvorm. De panelen worden in onderaanneming van Ballast Nedam geëngineerd en geproduceerd door Aldowa. Bovendien staat de marktleider in metalen en aluminiumcomposieten gevelbekleding in voor de montage.

Verspreid over de drie vleugels wordt ca. 13.000 m2 aan geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen aangebracht.

“Verspreid over de drie vleugels wordt ca. 13.000 m2 aan geanodiseerde aluminiumcomposiet panelen aangebracht”, vertelt Martien Trouborst, projectmanager bij Aldowa. “Gekozen is voor panelen in vijf anodisatietinten (4x grijs en 1x champagne), die aselect en dakpansgewijs op de verschillende gevels gemonteerd worden. Per gevel hebben we in samenspraak met de architect de meest optimale maatvoering bepaald. Bovendien hebben we het ontwerp zichtbaar en voelbaar gemaakt in een mock-up. Na akkoord zijn we met de productie gestart.”

Elke wieber betreft een aluminiumcomposieten plaat die in de fabriek van Aldowa in Rotterdam zorgvuldig is gefreesd en gevouwen.

Elke wieber betreft een aluminiumcomposieten plaat die in de fabriek van Aldowa in Rotterdam zorgvuldig wordt gefreesd en gevouwen, aldus Trouborst. “In het werk worden de HSB-elementen en Primo beplating van de gevel door onze montagemensen voorzien van aluminium beugels en hoeklijnen, waarop de panelen worden vastgeschroefd. In november zijn we met de montagewerkzaamheden gestart.” Een uitdaging voor Aldowa is met name de omvang van het project, in combinatie met de hoge bouwsnelheid en soms lastige bereikbaarheid van de gevelvlakken. “Een goede afstemming is essentieel, waarin we tot op heden uitstekend kunnen voorzien. De komende maanden zullen de gevels steeds mooier worden.”  

Premium coil coater geeft kleur aan Feringa Building

Kleuren-RUG
Lees het gehele artikel

Ector Hoogstad Architecten ontwierp Feringa Building, waarvoor premium coil coater Euramax Coated Products vijf AnoMax kleuren levert. De kleuren zullen de gebouwschil een warme en geraffineerde esthetiek verlenen.

Joost Ector: “Feringa Building is een heel groot gebouw, dat bovendien aardbevingsbestendig moet worden uitgevoerd. Daarom viel de keus op een lichtgewicht metalen gevel. Die mocht wat ons betreft niet te vlak worden en we vonden de gevelvlakken ook te groot om ze simpelweg met horizontale en verticale naden onder te verdelen. Uit die overwegingen ontstonden de wiebertjes in het uiteindelijk ontwerp. Qua kleur wilden we evenmin dat het eindresultaat vlak zou worden. Vandaar de keuze om de aluminium composiet schubben/wiebertjes te voorzien van een aantal kleurschakeringen die dicht bij elkaar liggen en samen een gemêleerd beeld opleveren. De gekozen AnoMax kleuren verwijzen naar de technische functie van het gebouw en zijn tegelijkertijd warm en vriendelijk.”

Door de juiste coatingkeuzes te maken in het voortraject, kun je van elk project iets echt bijzonders maken.

Jorrit Scheepers, Architectural Advisor ​BNLX, DACH & Scandinavia: “Feringa Building is een landmark in de Benelux en ver daarbuiten. Ik kijk dan ook enorm uit naar het eindresultaat. De 5 AnoMax kleuren hebben eenzelfde kleurdiepte als geanodiseerd aluminium. Door gebruik te maken van een 3 laags PVDF coatingsysteem met speciale effectpigmentatie wordt eenzelfde esthetiek verkregen als bij anodiseren. De kleurdiepte en kleurconsistentie van het voorgelakt aluminium in combinatie met de kostenefficiëntie van het continue bandlakproces maken AnoMax de ideale oplossing voor grote en complexe gevels.”  

Feringa Building, Groningen: 21 kasten behandelen circa een miljoen kilo lucht per uur

AL-KO1
Lees het gehele artikel

Met 64.000 m2 vloeroppervlakte wordt Feringa Building één van de grootste en meest indrukwekkende universiteitsgebouwen van Nederland. Het ontwerp voorziet in tal van state-of-the-art faciliteiten. Bovendien zijn de duurzaamheids­ambities hoog. De luchtbehandelingskasten van AL-KO Luchttechniek sluiten hier uitstekend op aan.

AL-KO Luchttechniek is gespecialiseerd in professionele lucht- en klimaatbehandeling. Volgens het motto ‘Quality for life’ adviseert, ontwerpt en levert dit bedrijf, gevestigd in Roden, al meer dan 25 jaar lang doordachte, betrouwbare en efficiënte luchtbehandelingsconcepten. Ook voor Feringa Building werd een concept op maat uitgewerkt. “In opdracht van De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V. en de RUG leveren wij 21 identieke luchtbehandelingskasten, met een totale luchthoeveelheid van 840.000 m3/h”, vertelt ing. Anne Rozema, directeur van AL-KO Luchttechniek. “Een m3 lucht weegt circa 1,2 kilo, wat betekent dat per uur meer dan een miljoen kilo lucht door de filters, kruisstroomwisselaars, verwarmings-/koelelementen, luchtkanalen en andere installatiecomponenten worden geleid. Om dit mogelijk te maken, vraagt om een stukje hogere wiskunde. In ons ontwerp hebben we nadrukkelijk gezocht naar manieren om de weerstand van de elementen zo laag mogelijk te houden. Vervolgens hebben we de best passende ventilatoren en motoren met het hoogste rendement geselecteerd, waarmee zeer gunstige Life Cycle kosten worden geborgd.”

Anne Rozema, directeur van AL-KO Luchttechniek.

Adiabatische koeling

Tijdens het ontwerp van de luchtbehandelingskasten heeft AL-KO Luchttechniek het bestek van Arcadis als uitgangspunt gebruikt en waar mogelijk geoptimaliseerd, vertelt Rozema. “Een belangrijke wens was de integratie van adiabatische koeling. Als warmteterugwinelement hebben wij in onze luchtbehandelingskasten een dubbele polypropyleen (kunststof) platenwisselaar opgenomen, met een zeer hoog warmteterugwinrendement. In de zomer wordt deze platenwisselaar ingezet als indirecte adiabatische koeler. De retourlucht die uit Feringa Building wordt afgezogen, wordt bevochtigd met behandeld water waardoor de temperatuur ervan daalt. Vervolgens wordt de afgekoelde retourlucht door de platenwisselaar geleid, waar zij de vers aangezogen buitenlucht kruist. Dankzij deze techniek kan deze buitenlucht efficiënt en in twee trappen worden gekoeld. In theorie is een temperatuurverlaging van de buitenlucht tot circa 8°C mogelijk, afhankelijk van de relatieve vochtigheid in het gebouw. Dit biedt grote voordelen in de warme zomermaanden, omdat hierdoor flink bespaard kan worden op mechanische koelcapaciteit.”

Hoogwaardige anti-corrosiecoating

Omdat je in laboratoriumomgevingen soms te maken hebt met licht verontreinigde lucht, voorziet AL-KO Luchttechniek alle luchtbehandelingskasten van een hoogwaardige anti-corrosiecoating. “Hierdoor worden de kasten én alle componenten beschermd”, aldus Rozema, die tot slot de bouwkundige randvoorwaarden aanhaalt: “Alle onze luchtbehandelingskasten zijn ontworpen met inachtneming van de bouwkundige beperkingen. De kasten worden just-in-time op het project aangeleverd en met een hijskraan op de bovenste verdieping gehesen, waarna het dak er overheen wordt gebouwd. Om de kasten tijdens de bouw te beschermen tegen weersinvloeden, worden zij voor levering zorgvuldig ingeseald.” De laatste kasten worden in 2024 geleverd.  

Feringa Building, Groningen: De modernste technieken in een transparante en aardbevingsveilige jas

Feringa_Buliding_achterzijde
Lees het gehele artikel

Op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen bouwt Ballast Nedam één van de grootste laboratoriumgebouwen van Nederland en de universitaire wereld: Feringa Building. Deze indrukwekkende nieuwbouw voor de faculteit Science and Engineering krijgt een volume van 350.000 m3, een bruto vloeroppervlak van 64.000 m2 en een lengte van 260 meter. In totaal worden zes bouwdelen gerealiseerd, met daartussen algemene voorzieningen. Na de oplevering zal het gebouw ruimte bieden aan zo’n 1.400 studenten, 850 medewerkers, 450 zuurkasten, 3 kilometer labtafels en 30 lasertafels.

De open structuur wordt kracht bijgezet door een glazen vliesgevelplint op de begane grond en eerste verdieping, evenals een luchtkussendak ter plaatse van de hoofdentree.

Ballast Nedam is in dit project verantwoordelijk voor de ruwbouw, afbouw en gevels van Feringa Building. “Het project is traditioneel aanbesteed met een bestek en tekeningen. In maart 2019 kregen we de opdracht voor de bouw gegund en zes maanden later al zijn we met onze werkzaamheden gestart”, vertelt Eddy Wiegertjes, projectdirecteur bij Ballast Nedam. “Architect Ector Hoogstad heeft een gebouw ontworpen met drie aaneengeschakelde V-vleugels. Voor de fundering van het gebouw hebben wij gaten van ruim 30 meter diep geboord en trillingsvrije en grondverdringende Fundexpalen gerealiseerd. Vervolgens is gestart met de grondafgraving voor de fietsenkelder, het auditorium en de cryostaatkelders nabij het atrium. Voor de cryostaatkelders is in verband met magnetisme gekozen voor een combinatie van beton en RVS wapening, terwijl voor de overige ruimtes staalwapening is toegepast.” 

Vanaf de begane grondvloer wordt Feringa Building opgebouwd uit prefab kolommen, prefab balken, breedplaatvloeren en in het werk gestorte stabilisatiewanden. Het gebouw krijgt vijf functionele bouwlagen, vertelt Wiegertjes, met kantoren, collegezalen en een breed scala aan specialistische laboratoria. “Wat deze labs extra bijzonder maakt, is dat ze onderling uitwisselbaar zijn. Een fysisch lab kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig worden omgebouwd tot een (bio)chemisch lab. En ook andere ruimtes zijn flexibel inzetbaar. Bovenop de functionele bouwlagen komt één extra bouwlaag voor de technische installaties. Voor deze bouwlaag is gekozen voor een staalconstructie.”

Aardbevingsveilig

De volledige constructie voor Feringa Building is aardbevingsveilig ontworpen, met seismische poeren die de horizontale krachten van een eventuele aardbeving vanuit de stabilisatiewanden moeten afdragen naar de bodem. “Tussen de diverse bouwdelen zijn grote dilataties toegevoegd, om eventuele horizontale bewegingen in de gebouwdelen te kunnen opvangen. Bovendien wordt de gevel zo licht mogelijk uitgevoerd. Gekozen is voor houtskeletbouw binnenspouwbladen, aluminium puien en geanodiseerde composiet panelen in wiebervorm.”

Feringa Building wordt in twee fases gebouwd. Op dit moment is Ballast Nedam druk bezig met de ruwbouw, gevels en daken van fase 1.

Open structuur

Zeer bijzonder is de voorzijde van het gebouw, volgens Wiegertjes. “Hier is gekozen voor ‘melkmeisjes’; een bijzondere constructiemethode voor de breedplaat verdiepingsvloeren waarbij we de kolommen aan de buitenzijde laten hangen en niet laten doorlopen tot aan de begane grond. Tijdens de bouw zijn tijdelijke kolommen toegevoegd die, zodra de vakwerkconstructie van het dak gereed is, voorzichtig worden verwijderd. Vanaf dat moment worden de krachten omhoog afgedragen naar de vakwerkconstructie in de dakopbouw, waarna de twee kolommen in het midden de krachten weer afdragen naar de fundatie. Het resultaat is een heel open structuur aan de voorzijde van het gebouw. Deze open structuur wordt kracht bijgezet door een glazen vliesgevelplint op de begane grond en eerste verdieping, evenals een luchtkussendak ter plaatse van de hoofdentree.”

Vanaf de begane grondvloer wordt Feringa Building opgebouwd uit prefab kolommen, prefab balken, breedplaatvloeren en in het werk gestorte stabilisatiewanden.

Gasloos

De volledige nieuwbouw functioneert straks gasloos. “Het gebouw is hoogwaardig geïsoleerd en luchtdicht. Onder andere 900 m2 zonnepanelen, warmtewisselaars en twee WKO-bronnen moeten voorzien in een duurzame energievoorziening”, vertelt Wiegertjes, die tot besluit de bouwplanning deelt. “Feringa Building wordt in twee fases gebouwd. Op dit moment zijn we druk bezig met de ruwbouw, gevels en daken van fase 1. In januari 2022 wordt gestart met de afbouw. De eerste fase wordt in het tweede deel van 2022 opgeleverd. Na de sloop van twee aanpalende gebouwen kan gestart worden met het laatste bouwdeel.”