Tagarchief: eindhoven

Stijlvolle puien voor statige woontoren

©egbertdeboer.com-LR20220205-02436
Lees het gehele artikel

Gebiedsontwikkeling S-West op Strijp-S in Eindhoven biedt een stijlvolle mix aan woningen en werkruimten. Woontoren Frits is het meest prominente gebouw, dat met kop en schouders boven de andere nieuwbouwprojecten uittorent. De stijlvolle en verdiepingshoge kozijnen, puien en vliesgevels van Thermo Konstrukties bezorgen de bewoners van de 87 koopappartementen een formidabel uitzicht over de stad.

De kozijnen zijn inclusief stelkozijn bij Reynaers in Duffel succesvol getest op lucht- en waterdichtheid.

Thermo Konstrukties is geen onbekende op Strijp-S. “In opdracht van Stam en de Koning hebben wij de kozijnen, puien en vliesgevels van de andere drie Philips-derivaten ook mogen verzorgen”, zegt directeur Albert Derks. “Een werk van in totaal ruim 5.000 m2. In woontoren Frits hebben we 180 m2 aan vliesgevels gerealiseerd en 2.400 m2 aan kozijnen, deuren, vouwwanden en schuifpuien. Collega’s Joost Thissen en Tom Verbruggen hebben het werk volledig in 3D BIM uitgewerkt.”

De puien en vliesgevels van Frits zijn allemaal vervaardigd uit profielen van Reynaers Aluminium.

Brandtest

De puien en vliesgevels van Frits zijn allemaal vervaardigd uit profielen van Reynaers Aluminium. “We werken alleen met profielen Reynaers”, zegt Derks. “Het is een uiterst modulair en breed profielsysteem waarmee we aan vrijwel elke ontwerpuitdaging invulling kunnen geven. Bij Frits is er gekozen voor de SL 38 Cubic serie voor de kozijnen met draaikiepramen, de deuren zijn uitgevoerd in CS 77, voor de vliesgevel hebben we gebruik gemaakt van het CW 50 systeem, de vouwwanden komen uit de CF 77 serie en de schuifpuien tot slot zijn vervaardigd uit het CP 155 systeem. De kozijnen zijn inclusief stelkozijn bij Reynaers in Duffel succesvol getest op lucht- en waterdichtheid. Op locatie zijn de systemen bovendien luchtdicht afgetaped aan de binnenzijde. Daarnaast hebben we de SL 38 Cubic serie speciaal voor dit project onderworpen aan een brandtest, vanwege de naastgelegen Sint Lucas school. We zijn nu gecertificeerd om dit systeem in deze samenstelling ook in andere projecten brandwerend te mogen toepassen.”

Derks kijkt terug op een succesvol verlopen project. “Of beter gezegd: reeks aan projecten”, voegt hij toe. “De samenwerking met Stam en de Koning verloopt altijd heel soepel. We weten wat we aan elkaar hebben. Momenteel staan er alweer zeven nieuwe projecten op de gezamenlijke planning.” 

De BunkerToren: Nieuwe eyecatcher in de skyline van Eindhoven

©egbertdeboer.com-HR20220205-02100
Lees het gehele artikel

De Lichttoren, het Evoluon, de Blob of het Philips Stadion: aan iconische plekken geen gebrek in Eindhoven. De BunkerToren kan straks met recht aan dit rijtje worden toegevoegd. De 100 meter hoge toren zal de skyline van Eindhoven zichtbaar veranderen én een nieuwe dimensie aan wonen toevoegen. In de iconische woontoren komen 127 huurappartementen en 83 koopappartementen van 50 tot circa 249 m2, met een prachtig uitzicht over de stad. Naast woningen is er op de begane grond een grand café (900 m2) voorzien en biedt de BunkerToren ruimte aan kantoren (2.750 m2). Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op het idee van een stijgende woontoren die zich opent naar de stad – van een brutalistisch ‘gesloten’ identiteit naar een transparante ‘open’ woontoren.

De BunkerToren vormt het scharnierpunt tussen de binnenstad en groene Eindhoven University of Technology (TU/e) Campus en wordt gebouwd op de plek van De Bunker. Dit voormalige studentencentrum van de TU/e is in 1969 opgetrokken, naar een ontwerp van de gerenommeerde Rotterdamse architect Huig Maaskant (Scheveningse Pier, Euromast) en was voor vele generaties TU/e-studenten dé plek voor een bruisend studentenleven. De laatste jaren is het brutalistische betonnen gebouw echter in verval geraakt. Met de realisatie van de BunkerToren krijgt De Bunker nu een waardevol tweede leven, waarbij de iconische bouwstijl wordt behouden en/of hersteld. Onder andere de markante ‘koppen’ van De Bunker worden in al hun ruimtelijkheid en allure hersteld. Aan de buitenzijde wordt het brutalistische beton grondig gereinigd en gerepareerd en aan de binnenzijde worden karakteristieke elementen op gepaste wijze teruggebracht, zoals de houten wandbekleding, de rode stalen hekwerken en de hardstenen vloeren en haarden. Enkele delen van de bestaande Bunker zijn gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwe BunkerToren.

Vanaf de keldervloer t/m de vierde verdieping is gekozen voor een traditionele opbouw met wandbekisting en breedplaatvloeren. Daarboven zijn alle verdiepingen getunneld.

440 heipalen

Van Wijnen is verantwoordelijk voor de realisatie van de BunkerToren. “Wij zijn bij dit project betrokken vanaf het moment dat het definitief ontwerp was vormgegeven”, vertelt Jasper van der Meer, Adjunct Directeur Bouw bij Van Wijnen. “In een bouwteam met installateur Hoppenbrouwers Techniek hebben wij het ontwerp van Powerhouse Company verder uitgeëngineerd en gekeken waar nog efficiëntieslagen mogelijk waren. Bijvoorbeeld om de seriematigheid en technische oplosbaarheid te vergroten, met een minimale bouwtijd als resultaat.” Na gunning van het project door BunkerToren BV (ontwikkelcombinatie Real Estate Development Company en Being Development) is op 29 april 2019 de bouw van start gegaan. Voor de fundering van de woontoren heeft Van Wijnen 440 Fundex-palen in de grond geboord, met een lengte van circa 38 meter. “Hier bovenop is een anderhalflaagse parkeerkelder gerealiseerd. Bovendien zijn hier de bassins voor de sprinklerinstallatie en het irrigatiesysteem ondergebracht”, vertelt Eric Nagel, Projectleider bij Van Wijnen. “Vanaf de keldervloer t/m de vierde verdieping is gekozen voor een traditionele opbouw met wandbekisting en breedplaatvloeren. Daarboven zijn op ons verzoek alle verdiepingen getunneld, met een tunnelcyclus van slechts 6 dagen per verdieping.”

12 elementen per dag

De buitengevel van De BunkerToren bestaat uit aluminium gevelelementen, afgewerkt met natuursteen en houten bekleding. “De kozijnen voor de gevel zijn op een speciaal montageframe geplaatst”, aldus Nagel. “Vervolgens is het natuursteen gemonteerd, waarna het geheel als één pakketje omhoog werd getakeld. Per dag werden tot 12 gevelelementen naar boven getakeld, waardoor we iedere 5 dagen een volledige verdieping konden afwerken. Dankzij deze montagewijze konden we steigerloos de gevel monteren.” Ook voor de loggia’s is een speciaal (klim)systeem ontwikkeld, vertelt hij, waardoor ook deze ruimtes in één keer hoogwaardig worden afgewerkt.

Afgelopen zomer is Van Wijnen met de afbouwwerkzaamheden gestart. “Alle appartementen worden voorzien van een complete badkamer, toilet en keuken”, vertelt Nagel. “Bovendien hebben kopers keuze uit een behangklare of sausklare afwerking. De overige zaken worden door de bewoners zelf opgepakt.” De gangzones worden compleet afgewerkt met vloerbedekking, scanbehang en systeemplafonds. “Wanneer je het gebouw straks betreedt via de hoofdentree, kom je in een indrukwekkende ruimte met een natuurstenen vloer én imposante groene wand.” 

In de iconische woontoren komen 127 huurappartementen en 83 koopappartementen van 50 tot circa 249 m2, met een prachtig uitzicht over de stad.

Wonen in het groen

De groene wand sluit uitstekend aan bij het groen van het parklandschap, dat rondom de woontoren aangelegd zal worden. Bovenop de vierde en negende verdieping komen grote bloembakken. En ook de balkons worden voorzien van grote plantenbakken, die automatisch geïrrigeerd worden. Zonnepanelen zorgen straks voor de primaire energiebehoefte, terwijl een WKO-installatie in de warmte- en koudevraag in het gebouw voorziet.  

Bouwinfo
  • Opdrachtgever BunkerToren BV (Real Estate Development Company en Being Development)
  • Architect Powerhouse Company
  • Constructeur IMd
  • Aannemer Van Wijnen Rosmalen
  • Installateur Hoppenbrouwers Techniek

Het eerste verticale bos van Nederland

Impressie2_Trudo-Toren
Lees het gehele artikel

Ook klimmen en groeien aan de toren 5.200 struiken en planten. Bewoners kunnen dus helemaal leven volgens de seizoenen, met bloesem in het voorjaar en verkleurende blaadjes in het najaar. De woningen zijn allemaal bedoeld voor de sociale huursector.

Iedere verdieping van de Trudo Toren heeft dezelfde indeling: een trappenhal en lift in het midden met daaromheen de woningen. Alle 125 lofts beslaan 50 m2 en zijn vrij in te delen. Ze beschikken over een leefruimte, badkamer met toilet, keuken en buitenruimte en een berging op één van de eerste twee verdiepingen. De leefruimtes zijn 3,5 meter hoog en bieden daardoor de mogelijkheid om creatief ingedeeld te worden, bijvoorbeeld met een verhoging om te slapen of te werken. Op de derde verdieping komt een gezamenlijke binnen- en buitenruimte. Hier komt ook een keuken met sanitaire ruimtes. Op de benedenverdieping bevinden zich winkels en horecagelegenheden, wat het wonen nog aantrekkelijker maakt.

Doordat de balkons steeds verspringen, ziet het gebouw er van alle kanten anders uit.

Haalbaarheidsonderzoek

Wat de toren echt bijzonder maakt, is het verticale bos van architect Stefano Boeri. Het is de eerste keer dat er een dergelijk gebouw in Nederland verschijnt en het was dus een behoorlijke uitdaging om dit voor elkaar te krijgen, vertelt projectleider Fieke van den Beuken van Trudo. “We hebben eerst een haalbaarheidsonderzoek gedaan met een technisch ontwerpbureau. Vervolgens hebben we besloten om echt door te pakken en hebben we de architect uit Italië gevraagd die al twee van zulke torens in Milaan heeft ontworpen. Het project was echt een wisselwerking tussen de architect, Trudo en de aannemer.”

Ieder balkon bevat bomen en ander groen.

De betonnen constructie bestaat deels uit prefab en deels uit in het werk gestort beton. Hier moest veel aandacht aan besteed worden, omdat er veel gewicht op de balkons rust. Van den Beuken: “Er is voor gekozen om de balkons in het werk te storten en te verankeren aan de kern. De kern van het gebouw hebben we vervolgens zo eenvoudig mogelijk gehouden, maar doordat de balkons steeds verspringen, ogen de woningen steeds anders.”

‘Het groen zorgt voor een opname van 50.000 kilo CO2 per jaar en voor 13.750 kilo zuurstof’

De bomen zijn zo geselecteerd dat er ieder seizoen van alles te zien is. 

Meer dan alleen esthetisch

Het groen op en aan het gebouw heeft niet alleen een esthetische functie, het zorgt ook voor verkoeling in de zomer. Bovendien zorgt het groen voor een opname van 50.000 kilo CO2 per jaar en voor 13.750 kilo zuurstof. Aan de voet van het gebouw bevindt zich nog eens een gemeenschappelijke tuin van 350 m2. Het onderhoud wordt verzorgd door een professioneel bedrijf. Daar hebben de bewoners dus geen omkijken naar. “Het is een kunstwerk hoe het gevelpallet tot stand is gekomen met al die planten, struiken en bomen”, aldus Van den Beuken.

Bewuste bewoners

Trudo wil graag bereiken dat iedereen kan wonen op een aantrekkelijke plek in de stad. Ze wil graag huurders vinden voor de Trudo Toren die daar goed passen. De kandidaten worden geloot via Wooniezie en zullen bestaan uit urgenten, statushouders en flexwoners. Daarnaast wordt er geselecteerd op basis van een matchingprocedure waarbij kandidaten een motivatiebrief moeten schrijven. Mensen komen in aanmerking voor een woning als ze voldoen aan harde criteriumeisen, zoals een inkomensgrens en een gezinsgrootte van maximaal twee personen. Belangrijk is dat ze een bijdrage willen leveren aan het verder ontwikkelen van het gebied Strijp S, vertelt Van den Beuken. “We hebben als doel om direct vanaf de oplevering een actieve community te hebben die echt een bijdrage levert aan het complex. Bewoners moeten zich bewust zijn van het stedelijke, levendige karakter van hun omgeving.” Overigens is het niet meer mogelijk om je voor een woning in te schrijven.  

Opdrachtgever 
Sint Trudo, Eindhoven

Architect 
Stefano Boeri ism landscape agronomist Studio Laura Gatti, Milaan

Hoofdaannemer 
Stam en de Koning (Volker Wessels)

Aannemer en onderhoud groen 
Du Pré Groenprojecten, Helmond

Levering bomen 
Van den Berk Boomkwekerijen, Sint-Oedenrode

Bouwperiode 
Eind 2018 – september 2021

735(!) Extra woningen voor TU/e studenten

Lees het gehele artikel

De ‘technologische hotspot’ wordt een meer open en levendige omgeving waar studenten, onderzoekers en ondernemers welkom zijn. Een plek om te wonen, studeren, werken, netwerken én ontspannen. En een plek waar een kleine duizend extra studenten gehuisvest kunnen gaan worden.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

De TU/e campus vormt nu al het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven. Met de komst van de woontorens Luna en Aurora biedt de campus nog meer aantrekkelijke woonruimtes voor studenten en medewerkers.

Eerste deeloplevering gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024

Bouwbedrijf Heijmans heeft samen met Woonbedrijf en met het Amsterdamse architectenbureau VenhoevenCS de aanbesteding gewonnen voor de bouw en het beheer van de 735 nieuwe studentenwoningen op de TU/e campus. De eerste deeloplevering van de bouw is gepland voor aanvang van collegejaar 2023-2024.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Woningen verdeeld over hoog- en laagbouw

De komende jaren zullen er twee woontorens met 653 studentenwoningen worden gebouwd met daartussen laagbouw met nog eens 82 studentenwoningen. Het 29.000 m2 BVO grote complex komt op de plek waar het Paviljoen stond, het voormalige onderkomen van de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. De laagbouw zal bestaan uit twee verdiepingen, elk met een eigen keuken, sanitair en dakterras.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Ontwerp gebaseerd op Olympisch dorp

Het ontwerp is gebaseerd op het Olympisch dorp van de Spelen in München in 1972. Het laagbouwdeel moet het ‘sociale hart’ worden van het wooncomplex met onder meer een kringloopwinkel, een creatieve ruimte en andere ruimtes die in overleg met studenten ingevuld zullen worden.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

9 bouwkavels expres leeg gelaten

Ook zijn in het studentendorp negen bouwkavels leeg gelaten. Om de studenten zoveel mogelijk te betrekken, wil het projectteam samen met de universiteit een zogeheten “Honour Track” opzetten om talentvolle studenten mee te laten ontwerpen en bouwen op deze kavels. De architect, aannemer en woningcorporatie zullen als mentor aan dit proces deelnemen.

Architect: VenhoevenCS | Beeld: B1 design

Drie aansluitende schijven

De nieuwe hoogbouwschijven zijn qua vorm en architectuur op zo’n manier ontworpen dat ze aansluiten bij de andere campusgebouwen. Tevens zorgt een veranda-plateau voor een vloeiende overgang tussen enerzijds het groene, omliggende park en anderzijds de drie gebouwen met hun dynamische gevels. Informele ontmoetingen staan centraal in de gebouwen. Daar wordt op gestuurd door de studentenwoningen te voorzien van een keukenraam met zicht op de middenzone van de hoogbouw, een verticale straat. Ook extra hoge plafonds, veel daglicht en gemeenschappelijke ruimten moeten gezamenlijke activiteiten stimuleren.

Op het moment van publicatie draagt projectbureau Velox met de kennis en kunde van een Engineer bij aan dit toonaangevende woningbouwproject. Wil jij dat ook? Ga dan naar velox.nl