Tagarchief: Dimensio Verpakkingen

Ruim 1.200 ton staal voor Dimensio Verpakkingen

DO_1 kopiëren
Lees het gehele artikel

“In opdracht van aannemer Aan de Stegge Twello verzorgen wij de engineering, berekening, productie en montage van in totaal 1.224 ton staal”, vertelt Gerwin de Greef, projectleider bij Van Ee Staalspecialisten. “Net voor de bouwvak van 2020 zijn we begonnen met de productie, waarna eind september de montage van de hoofddraagconstructie is gestart. Voor het kantoorgedeelte is gekozen voor een luxe uitstraling. Omdat een groot deel van de constructie in het zicht blijft, hebben we bijvoorbeeld mooie windverbanden van Willemsanker toegepast. Vanwege de integratie van een bedrijfszwembad zijn bovendien grote delen van de hoofddraagconstructie verzinkt en gepoedercoat.”

Dimensio is een mooi voorbeeld van co-creatie, vertelt hij. “We zijn al in de ontwerpfase door de ontwerpmanager en architect betrokken en hebben o.a. meegedacht over de detaillering van de hoofdtrap. Deze organisch gevormde en negen ton zware trap is in twee delen vanuit onze productielocatie in Barneveld naar Almere vervoerd en met behulp van een zware autolaadkraan ingehesen en opgehangen. Dankzij ons ‘staal totaal concept’ konden wij al vroegtijdig de constructie toetsen op de krachten van de trap. En dankzij een uitstekende afstemming kon direct na plaatsing de gevel worden gesloten.”

De hoofdtrap wordt in de afbouwfase bekleed met duurzaam eikenhout, wat resulteert in een hoogwaardige afwerking. “Ditzelfde eikenhout komt terug in de afwerking van het kantoor”, aldus De Greef. “Daarnaast worden diverse balustrades voorzien van hoogwaardige RVS kabels, wat een luxe en open uitstraling garandeert.”  

Projectinfo

Aluminium gevelsystemen

De nieuwbouw van Dimensio Verpakkingen in Almere is niet alleen transparant, licht en fris, maar ook functioneel en uitnodigend. De aluminium vliesgevels, kozijnen en deuren van Aluvo dragen hier in belangrijke mate aan bij.

“Het kantoorgedeelte wordt rondom uitgevoerd met aluminium vliesgevels”, vertelt Klaas Mulder, projectleider bij Aluvo. “Aan de basis van deze vliesgevels ligt het Schüco FW 50-systeem, dat zich onderscheidt door een smal profielaanzicht (50 mm) en royale glaspartijen. In de vliesgevel is een aantal grote schuifpuien opgenomen en als entree is gekozen voor een automatisch aangedreven tourniquet.” Een deel van de vliesgevels wordt brandwerend uitgevoerd, vertelt hij. “Aangezien er een zwembad in het kantoorgedeelte komt, hebben de vliesgevels een extra duurzame oppervlaktebehandeling ondergaan. Ook is het glas met een speciale randverbinding uitgevoerd.”

Voor het warehouse is gekozen voor sandwich gevelpanelen, die stijlvol gecombineerd worden met de aluminium vliesgevels, kozijnen en deuren van Aluvo. “Voor de kozijnen is gekozen voor de Kawneer RT 72-serie.” Alle producten worden in opdracht van Aan de Stegge Twello geproduceerd op de productielocatie van Aluvo in Apeldoorn.

Bijzondere nieuwbouw voor Dimensio Verpakkingen: Fris, licht en met maximale aandacht voor de natuur

DO_1 kopiëren
Lees het gehele artikel

De nieuwbouw in Almere is hiervan een sprekend voorbeeld. In tegenstelling tot standaard distributiecentra heeft Sec.architecten een transparant, fris, licht en uitnodigend gebouw ontworpen met natuurlijke materialen en kleuren, dat alzijdig landt in een groene omgeving. De bijzondere nieuwbouw wordt gerealiseerd door Aan de Stegge Twello.

Dimensio Verpakkingen is een groothandel in verpakkingsmateriaal, met een breed assortiment van plastic zakken tot kartonnen dozen. Het bedrijf is al meer dan 25 jaar gevestigd in Almere. Aan de Stegge Twello realiseert voor de derde keer op rij een nieuw bedrijfsgebouw voor dit florerende bedrijf, op een kavel van circa 5,2 hectare op bedrijvenpark Stichtsekant. De nieuwbouw heeft een oppervlakte van 34.000 m², verdeeld over ca. 29.000 m² warehouse, 1.400 m² mezzanine en 3.600 m² kantoorruimte inclusief showroom, fitnessruimte, bedrijfszwembad en een bedrijfsrestaurant met professionele keuken, waar gezonde maaltijden worden bereid. Ook komen er 290 parkeerplaatsen en tientallen laad- en losdocks. Het gebouw voldoet aan alle eisen voor een moderne logistieke operatie en voorziet in de snelle groei en hoge duurzaamheidsambitie van het bedrijf, vertelt Bas te Riele, commercieel projectmanager bij Aan de Stegge Twello. “De volledige nieuwbouw functioneert gasloos. Warmtepompen voorzien in een all-electric verwarming, koeling en warmtapwaterbereiding. Bovendien wordt waterbesparend sanitair aangebracht en wordt hemelwater vanaf het dak efficiënt opgevangen.” Ook op bouwkundig vlak zijn duurzame en groene keuzes gemaakt. “Denk bijvoorbeeld aan de toepassing van natuurlijke materialen zoals hout, steen en textiel, maar ook aan een efficiënte ruimte-indeling. Het warehouse beschikt over zeer vlakke vloeren, een uitstekende vloerbelasting van 5.000 kg/m en een ideale plafondhoogte. Onder het sprinklernet is maar liefst 12,20 meter vrije hoogte beschikbaar voor palletopslag.” Vanaf maart worden de palletstellingen geplaatst, waarna in juni de nieuwbouw in gebruik wordt genomen.

In het pand zijn diverse accenten van eikenhout opgenomen.

Sterke horizontale geleding

“In ons ontwerp hebben wij het kantoorgedeelte losgetrokken van het warehouse, waardoor rondom daglicht naar binnen kan stromen. Hierdoor is het kantoor wat vrijer in de omgeving komen te staan”, vertelt Robert Flier, architect en eigenaar van Sec.architecten. “Bovendien heeft het gebouw een aansprekende kop gekregen.” Waar het warehouse overwegend wordt bekleed met verticale sandwichpanelen, is bij het tweelaagse kantoorgebouw gekozen voor een sterke horizontale geleding. Het gebouw wordt gerealiseerd op 60 centimeter boven maaiveldniveau en valt op door zijn royale plafondhoogtes. “De verdiepingsvloeren zijn doorgetrokken in grote witte luifels met een krachtige zigzagbeweging, die de grens van binnen naar buiten verzachten en tevens dienstdoen als zonwering. De bovenzijde van de luifels wordt bekleed met sedum, waardoor medewerkers groen wegkijken over de luifels heen. Ook op de begane grond is deze vormgeving doorgetrokken, met grote borders en royaal gebruik van groen.” De grote glaspartijen worden onderbroken door zonwerende louvreluiken, die geperforeerd worden met een scheikundige vertaling van plastic. “Dit vormelement is een speelse knipoog naar de dienstverlening van Dimensio Verpakkingen.”

Fris, licht en met grote overspanningen

Voor het ontwerp van de nieuwbouw heeft Sec.architecten zich laten inspireren door de architectuur in Zuid-Afrika: fris, licht en met grote overspanningen, veel glas, natuursteen en hout. “De natuursteen is met name doorgevoerd in de kleurstellingen”, vertelt Flier. “Zo hebben de sandwichpanelen, kozijnen en louvreluiken een zand-/bronsachtige tint gekregen. In het pand zijn diverse accenten van eikenhout opgenomen en op de vloeren in de kantoren komen los gelegde PVC-tegels met een travertinachtige look & feel, die de Cradle-to-Cradle-ambitie ondersteunen.” Het volledige project wordt groen-inclusief gebouwd, benadrukt Te Riele. “Flora en fauna krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen. Rond het gebouw komen bijvoorbeeld diverse bijenkassen, een ooievaarspaal en een pluktuin met fruitbomen. Ook wordt ruimte gereserveerd voor koeien en/of schapen. Tussen het kantoorgebouw en het warehouse komt een circa 100 meter lang en 4 meter breed bassin waarin niet alleen koikarpers worden uitgezet, maar dat tevens dienstdoet als waterbuffer voor de sprinklerinstallatie. De sprinklerpomp komt in een separate ruimte met een grote glazen pui, waardoor de techniek optimaal zichtbaar blijft. Onder andere deze elementen maken de nieuwbouw uniek en een mooi visitekaartje voor onze dienstverlening.”