Tagarchief: Dierenriemstraat

Primeur: slimme samenwerking bespaart tijd op de bouw

Nijhuis-Dierenriemstraat-19-5-2021-(1)
Lees het gehele artikel

Het boren van doorvoeren, het plaatsen van ventieladapters, het onderstempelen hiervan met een plankje en het afwerken kost even tijd. Dat moet gemakkelijker kunnen, dachten ze bij Ubbink. Waarom storten we de ventieladapters niet direct in de vloer? Samen met Kuipers bouwmaterialen- en steenhandel, Nijhuis Bouw en installatiebedrijf Aalbers startten ze een pilotproject bij de appartementen van de Dierenriemstraat te Groningen.

De ventieladapters van het Ubbink Air Excellent luchtverdeelsysteem werden prefab in het beton van de breedplaatvloer gestort en aangesloten op flexibele slangen die eenvoudig onder de tralieligger konden worden doorgetrokken. “We hebben het idee samen uitgewerkt”, vertelt Marcel Beune, technisch projectmanager bij Ubbink. “Alle partijen waren het erover eens dat we hiermee veel werk en tijd konden besparen. Ook Nijhuis Bouw wilde het proberen.”

Flinke werktijdbesparing

Dankzij het prefabwerk hoefde er niet geboord of ingekort te worden. Stempels, stuc- en purwerk konden achterwege blijven en toch zag het er meteen netjes en strak afgewerkt uit. “Het is wel belangrijk dat iedereen het werk in BIM voorbereidt”, gaat Beune verder. “De plaats van het ventielmondje, de wapening en tralieligger van het beton moeten nauwkeurig op elkaar zijn afgestemd.”

Ei van Columbus

“Het is een ei van Columbus. Als je zo’n vinding naar buiten brengt, zegt iedereen ‘Ach, natuurlijk’. Maar kom er maar eens op. Ubbink is de eerste en enige in Nederland die dit zo doet. Dat past overigens ook in ons straatje. We zijn altijd op zoek naar producten en werkwijzen die ons werk vergemakkelijken en verbeteren. Noem het maar ‘slimme plug & play-systemen’. Met deze ingestorte ventieladapters hebben we er zeker weer één gevonden.”  

Nog sneller, fraaier en efficiënter bouwen

Nijhuis-Dierenriemstraat-19-5-2021-(1)
Lees het gehele artikel

In de Groningse wijk Paddepoel verrijst in precies een jaar een stijlvol appartementencomplex, volledig passend in de omgeving. Opvallend is de werkwijze die Nijhuis Noord hier hanteert. Zij kiest reeds in de ruwbouwfase voor innovatieve oplossingen, waardoor zij in een later stadium sneller, fraaier en efficiënter kan bouwen.

Het duurzame appartementencomplex aan de Dierenriemstraat in Groningen wordt gebouwd in opdracht van woningcorporatie Nijestee. Het complex telt drie verdiepingen en wordt onderverdeeld in 23 sociale huurwoningen en 6 middenhuurwoningen, elk met een eigen berging en zonnepanelen. Een parkeerplaats kan gehuurd worden op het binnenterrein. Het gebouw sluit in bebouwing, hoogte en oriëntatie naadloos aan op de appartementen in de directe omgeving.

De gevels worden opgetrokken in gemêleerd metselwerk.

Luidruchtig funderen

De start was even moeizaam. De fundering van het appartementencomplex vroeg om grote aantallen diep geslagen prefab betonpalen. En dat middenin de bebouwde omgeving. “Boorpalen waren hier geen optie”, legt Marcel Luth, assistent-projectleider van Nijhuis Bouw, uit. “Door de aanwezige onderstroom zou het vloeibare beton kunnen wegstromen. We waren dus genoodzaakt om te funderen met kant-en-klare heipalen. Maar gelukkig heeft de omgeving de geluidsoverlast voor lief genomen.”

De bouwmethode

De woningen worden gebouwd met holle wanden en breedplaatvloeren. In de regel worden hierna de buitengevels opgetrokken met metselwerk, ware het niet dat aan één zijde van het gebouw de ruimte ontbreekt om hiervoor het steigerwerk op te zetten. “Voor deze gevel heeft Constar Prefab het gevelelement volledig geprefabriceerd, dus inclusief steenstrips”, vertelt Luth. “Keurig handgemetseld in wildverband, precies zoals de andere gevels. Met een kraan – opgesteld aan de andere zijde van het gebouw – hebben we het 14 ton-wegende gevelelement op zijn plaats gebracht.”

De sparingen voor de installaties zijn aangebracht in de opstort van de breedplaatvloer, inclusief de ventielen.

Sparingen voor de ventilatie

Ook voor het ventilatiesysteem neemt Nijhuis reeds in de ruwbouwfase vooruitziende maatregelen. Zij laat de sparingen voor deze installaties aanbrengen in de opstort van de breedplaatvloer. “Nu is dit niet heel bijzonder”, weet Luth. “Wel bijzonder is dat ook de ventielen in de fabriek zijn ingestort. Dit biedt grote voordelen. Er hoeft tijdens de bouw niet meer te worden geboord, de sparingen kunnen fraaier worden afgewerkt en er wordt een fors aantal uren bespaard. De aanpak vereist wel samenwerking tussen vloerenleverancier, installateur en Nijhuis. Iedereen moet het ermee eens zijn en willen werken in BIM.”

“Het past bij Nijhuis Bouw om open te staan voor dit soort innovatieve ideeën. Als we er voordeel in zien, gaan we graag met nieuwe ideeën aan de slag. En dat is hier zeker het geval.”   

Bouwinfo

Opdrachtgever
Nijestee, Groningen

Ontwerp
ZOFA architecten, Groningen

Constructeur
Dijkhuis Ingenieurs, Groningen

Aannemer
Nijhuis Noord, Assen

Installateur
Aalbers Installatietechniek, Stadskanaal

Bouwperiode
december 2020 – december 2021