Tagarchief: Den Bosch

Een weerspiegeling van het eerste distributiecentrum ‘Het grootste verschil is de gasaansluiting: fase II is all-electric’

IMG_2566
Lees het gehele artikel

Brouwers Logistics heeft een nieuw distributiecentrum. Het familiebedrijf betrekt op dit moment een warehouse van ruim 11.000 m² in Den Bosch, dat is uitgerust met de laatste technologieën op het gebied van logistic processing en data sharing.

Tekst | Liliane Verwoolde   Beeld | Unibouw

Zo’n drie jaar geleden liet Brouwers ook een distributiecentrum bouwen aan de Rietveldenkade in ’s-Hertogenbosch, maar aan de overkant van de weg. Beide dc’s werden gebouwd door Unibouw. “Een groot voordeel”, vertelt René Tiemessen, projectleider van Unibouw. “De dc’s hebben veel overeenkomsten.” De uitbreiding werd gebouwd op een terrein van 15.470 m², met 11.000 m² bedrijfshal en 182 m² kantoor. In de laadkuil bevinden zich elf loading docks met daarnaast twee maaivelddeuren.

Vorm van het kavel

De vorm van Fase II, zoals de uitbreiding in de wandelgangen wordt genoemd, volgt de vorm van het kavel. Het pand volgt dus ook de ronding in de openbare weg, wat de schuine hoek aan de voorzijde van het pand verklaart. Zo werd het perceel optimaal benut en ontstond de maximale ruimte voor stellingen. Hoewel de distributiecentra gescheiden zijn, draaien zij op hetzelfde warehousemanagementsysteem. Een glasvezelverbinding onder de openbare weg zorgt ervoor dat de softwaresystemen van beide gebouwen met elkaar kunnen communiceren.

Lastig grondwerk

Fase II is vooral een weerspiegeling van Fase I. Hierdoor bleven de uitdagingen voor Unibouw beperkt, met uitzondering van het grondwerk. “In november 2019 startte het afgraven”, vertelt Tiemessen. “Maar de ondergrond bestond uit verschillende lagen die glooiend aanwezig waren. Dit, gecombineerd met zware regenval, heeft het grondwerk aardig bemoeilijkt. We zouden funderen met mortelschroefpalen en de bedrijfsvloer met high speed-palen. Uiteindelijk hebben we in een slecht gedeelte van het perceel ook nog mortelschroefpalen als vloerpalen moeten inzetten.”

Het dc kenmerkt zich door maximale kolomafstanden en supervlakke vloeren.

Weinig verschillen

Daarna kon Unibouw de vruchten plukken van het feit dat zij ook Fase I had gebouwd. “Het was built to suit”, vertelt Tiemessen. “En we kenden inmiddels de wensen van Brouwers. Op elke vraag over de afwerking of uitstraling was het antwoord ‘Zoals in Fase I’. Het grootste verschil was de energiebron. Fase II is all-electric.”

Fase II is net als Fase I een pand naar de huidige logistieke maatstaven, gekenmerkt door een minimale vrije hoogte, maximale kolomafstanden, supervlakke vloeren, LED-verlichting en een gecertificeerde sprinklerinstallatie.

Bouwinfo

Opdrachtgever Van Dijk Groep, Gemert
Ontwerp Denkkamer Architectuur en Onderzoek, Gemert
Constructie Bouw-Adviesbureau Van der Zanden, Helmond
Aannemer Unibouw, Gemert
Installaties  Hendriks Installatietechniek, Gemert en Willems Technische Installaties, Uden
Bouwperiode november 2019 – juli 2020

10 jaar niet-aflopende garantie op het buitenstucwerk

A9_05871
Lees het gehele artikel

Het Gasthuiskwartier kenmerkt zich door een grote diversiteit aan gebouwvormen en gevelafwerkingen. Als vaste partner van Heijmans heeft Stucadoorsbedrijf L&L voor de eerste fase zowel het spuitwerk binnen als het buitenstucwerk voorzien. Dat laatste in nauw overleg met Strikolith om tot een zo duurzaam mogelijk eindresultaat te komen met een 10 jaar niet-aflopende garantie.

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Stucadoorsbedrijf L&L

“Voor ons als Bossche bedrijf is het natuurlijk extra bijzonder dat we een bijdrage mogen leveren aan zo’n prachtig en uniek project in onze eigen stad”,  zegt uitvoerder Humberto Ruijs. Sinds de oprichting in 2004 is L&L gestaag gegroeid naar een organisatie met zo’n 40 vaste medewerkers en een flexibele schil van nog eens 100 inleenkrachten. “Op hoogtijdagen hebben we op het Gasthuiskwartier met een team van 10 medewerkers tegelijk gewerkt, met name om het grote aantal vierkante meters binnenwanden te voorzien van Strikolith Spacks Excellence spuitpleister, dat zich zeer eenvoudig laat aanbrengen en verwerken.”

Het buitenstucwerk is uitgevoerd in Strikocem, een niet-geïsoleerde cementgebonden mortel die is afgewerkt met een siliconen spachtel. “Deze combinatie maakt dat het buitenstucwerk beter bestand is tegen weersinvloeden”, aldus Roy van den Oetelaar van Strikolith. “Om de duurzaamheid verder te verhogen, is in nauw overleg met L&L besloten om bij de aansluitingen met kozijnen, hardstenen banden, et cetera zogenaamde APU-aansluitprofielen te gebruiken in plaats van kit of stucstops. In combinatie met een PE-afdichtingsband is een UV-bestendige dilatatie gegarandeerd.”

Gasthuiskwartier, Den Bosch: Highend elektrotechnische installaties

Lees het gehele artikel

Het Gasthuiskwartier in Den Bosch is verre van een alledaags project. Elektrotechnisch installateur Van Santvoort Enovatieve Installaties kon als partner in het bouwteam zijn expertise maximaal laten gelden om tegemoet te komen aan de hoge eisen en vele individuele wensen.

Tekst | Roel van Gils   Beeld | Van Santvoort Enovatieve Installaties

Van Santvoort is binnen het project verantwoordelijk voor zowel de elektrotechnische als PV-installaties. “Het basisontwerp was een uitgebreide installatie, waarbij de bewoners de mogelijkheid hadden om hun individuele wensen kenbaar te maken. Daar hebben ze massaal gehoor aangegeven”, zegt Geert van Gent. “De uiteindelijk opgeleverde E-installatie voor de eerste twee bouwblokken is allesbehalve standaard.” Zijn collega Mark van Vugt vult aan: “Aan ons de taak om al die individuele wensen te vertalen en aan te vullen met technisch slimme oplossingen. De samenwerking in de voorbereiding en uitvoering lag hier op een hoog niveau. Elke woning hebben we dan ook als uniek project beschouwd.”

“Behalve voor de reguliere installaties stonden wij in voor onder meer de huisautomatisering (domotica), inbraakbeveiliging, deur-/video-installaties, toegangscontrole, et cetera”, vervolgt Van Gent. “Al met al een highend installatie die tot op detailniveau werd uitgewerkt en afgestemd met alle betrokken bouwteampartners.” Van Santvoort is gewend aan het werken in bouwteamverband en om hierin de adviserende rol te pakken. “We denken mee met onze partners, waarbij we ook onze expertise graag delen om samen tot een optimaal eindresultaat te komen. Dat is hier goed gelukt. We kijken dan ook uit naar de volgende fase van het Gasthuiskwartier.”

Gasthuiskwartier, Den Bosch: Aloud vakmanschap viert hoogtij

A9_05896A
Lees het gehele artikel

Het terrein van het voormalig Groot Ziekengasthuis (GZG) in Den Bosch transformeert stap voor stap naar een nieuw deel van de binnenstad: het Gasthuiskwartier. Monumenten krijgen een nieuwe functie, andere gebouwen maken plaats voor nieuwe. Al met al een project met een grote diversiteit van panden met uiteenlopende hoogtes, vormen en kleuren, waarbij aloud vakmanschap nog hoogtij viert. Een gesprek met Mariken Gerritsen, projectcoördinator van Bouwcombinatie Gasthuiskwartier VOF, een samenwerkingsverband tussen Heijmans Woningbouw Zuid en Bouwbedrijf Pennings.

Tekst | Roel van Gils    Beeld | Bouwcombinatie Gasthuiskwartier VOF

In de zomer van 2011 verliet het GZG de locatie in het centrum van Den Bosch. Maar liefst 5 hectare afgesloten terrein kwam ‘opeens’ beschikbaar voor de binnenstad. Heijmans en BAM hebben het terrein tien jaar geleden gezamenlijk aangekocht en zijn een plan gaan smeden voor een nieuwe bestemming. “De 5 hectare in de Bossche binnenstad transformeren, is een puzzel voor gevorderden”, weet Gerritsen. “Sloop, nieuwbouw, restauratie en tijdelijke invulling moeten zorgvuldig worden afgestemd en het gebied dient continu onderdeel van de stad te blijven.”

Het Gasthuiskwartier wordt een afwisselend gebied met imposante herenhuizen, maar ook rustige straatjes en besloten binnenhofjes.

Afwisselend gevelbeeld

Het Gasthuiskwartier wordt een afwisselend gebied met imposante herenhuizen, maar ook rustige straatjes en besloten binnenhofjes. “Het stedenbouwkundig plan is opgesteld door West 8, terwijl voor de invulling van de bebouwing 4 architectenbureaus zijn ingeschakeld”, zegt Gerritsen. “Dat komt de diversiteit van het gevelbeeld ten goede.” Het project loopt van 2014 tot 2024. Na het vertrek van het GZG is het voormalige ziekenhuis gesloopt, waarna de Bouwcombinatie in 2016 is gestart met de aanpassingen van de bestaande 2-laagse kelder. “De kelder is voorzien van een nieuw dek, fungeert voortaan als parkeergarage en herbergt de bergingen voor de diverse woningen. Vervolgens zijn we op het dek gestart met het realiseren van bouwblok A en B waaraan we de afgelopen 2 jaar hebben besteed. De parkeergarage en de eerste 23 appartementen en 20 woningen van beide bouwblokken zijn inmiddels opgeleverd en bewoond.”

Prachtig plaatje

Momenteel wordt de uitvoering van bouwblok C voorbereid. Gerritsen: “Het gaat om 20 appartementen en evenzoveel woningen. We starten begin volgend jaar met de uitvoering hiervan. Vervolgens volgen nog blok D (12 woningen), E (15 woningen) en als klap op de vuurpijl bouwblok F met 70 appartementen en een commerciële plint van 1.500 m². Daarnaast geven we bestaande monumentale panden een nieuwe bestemming en bouwen we nog een vijftal zwerfwoningen. De woningen zijn momenteel in uitvoering, net als de kelder van bouwblok F. We verwachten deze rond Kerst dit jaar op te leveren, waarna we starten met bouwblok C.” De uitdaging van dit omvangrijke project zit hem volgens Gerritsen vooral in de diversiteit. “We zijn als grote aannemer goed in projectbouw met een repeterend karakter. Van dat alles is hier geen sprake. Alles is hier uniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van een grote diversiteit aan materialen en wordt vertrouwd op aloud vakmanschap. We hebben daarom veel tijd en energie gestoken in het uitwerken van alle details, faseringen en planningen. Dat levert uiteindelijk wel een prachtig plaatje op.”


Projectinfo

Stalen hekwerken en muurleuningen

Als preferred supplier van hoofdaannemer Heijmans heeft Trahecon het Gasthuiskwartier verfraaid en ‘beveiligd’ met stalen hekwerken, Franse balkons en leuningen.

“De uitdaging voor ons zat hem in het vertalen van het ontwerp van de architect naar stalen constructies die ook voldoen aan de wet- en regelgeving, zonder in te boeten op de beoogde uitstraling”, zegt John Loeffen van Trahecon. “Het project kenmerkt zich door een grote diversiteit aan stalen hekwerken, waaronder zo’n 400 strekkende meter aan lamellenhekwerken in diverse uitvoeringen en 150 stuks Franse balkons. Daarnaast hebben we de nodige stalen constructies in de gebouwen geleverd, waaronder ruim 375 strekkende meter aan muurleuningen in diverse uitvoeringen. De kracht van Trahecon zit hem in het feit dat we alles in één hand houden, van ontwerp en engineering tot montage en oplevering en eigenlijk daarvoor al. We denken mee met de aannemer in de overtuiging dat je samen tot het meest optimale eindresultaat kunt komen.”