Tagarchief: De Zwarte Hond

Landgoed als inspiratie

default
Lees het gehele artikel

Hij wijst op de slimme wisselwerking tussen ontwerp en fasering van Oranjewoud Wonen. “Op de locatie verrezen zeven nieuwe gebouwen, terwijl de bestaande serviceflat gewoon kon blijven functioneren. Als straks iedereen is verhuisd naar de nieuwbouw, wordt het oude gebouw gesloopt om plaats te maken voor een vijver. Opeens is het dan een landschapspark met mooie witte gebouwen in een groene setting met meanderende wandelpaden.”

“De landgoederen van Oranjewoud en het Engelse landschapspark waren onze inspiratiebronnen”, vult projectarchitect Henk Spoelstra aan. “De mooie, boomrijke omgeving en grootte van de locatie vroegen om een symbiose tussen landschap, infrastructuur en bebouwing.” De architecten maakten met de vier appartementengebouwen en drie stroken bungalows een totaalcompositie op het parkachtige terrein. Alzijdige oriëntatie, lange zichtlijnen en een centraal gelegen waterpartij vormen de landschappelijke basis. “Maar waar bij de klassieke landgoederen vooral het hoofdgebouw centraal staat in de compositie, gaat het bij ons om meerdere gebouwen die zich als een familie presenteren”, zegt Spoelstra.

Jurjen van der Meer, oprichter en partner van De Zwarte Hond.

Zelfstandig wonen

De ouderenwoningen die De Zwarte Hond ontwierp vormen een mix van 136 appartementen met daarbij 18 grondgebonden woningen. “De opzet van de oude serviceflat paste niet meer bij deze tijd”, legt Spoelstra uit. ‘Bewoners willen nu zelf bepalen in welke mate ze gebruik maken van diensten, service of zorg. In onze woningen kunnen ze zelfstandig wonen en naar behoefte een beroep doen op de aangeboden faciliteiten.”

Projectarchitect Henk Spoelstra.

Groene eilanden

De individuele gebouwen staan op een aantal groene eilanden. Ze zijn op een zodanige manier gepositioneerd dat mooie zichtlijnen over het terrein blijven bestaan. Tussen en rondom de eilanden ligt een landschap van gebogen paden, waterpartijen en glooiende grasvelden. In deze parkachtige omgeving is de auto ‘te gast’.

Aansluitend op het woonlandschap zijn de buitenruimten rondom de appartementen voorzien van glooiingen. Door hier op elke verdieping mee te variëren, ontstaat een levendig beeld van verspringende, ruime terrassen en balkons. Het materiaalgebruik is licht en natuurlijk en in de sfeer van de landgoederen in de omgeving. De basis van elk appartementengebouw is uitgevoerd in een licht getinte steen. Daarboven wisselt stucwerk af met verdiepingshoge glasvlakken. “Dat overdadige glas is belangrijk voor de kwaliteit van de woningen”, besluit Van der Meer. “Zo geniet je vanuit de woning maximaal van de schitterende groene omgeving.”