Tagarchief: De Zuidas

Valley Amsterdam: Stalen ‘specials’ maken uitkragen van meer dan 10 meter mogelijk

_MST3163
Lees het gehele artikel

Er zijn al vele woorden gebruikt om Valley Amsterdam te omschrijven, maar spraakmakend is dit project aan de Zuidas in ieder geval. Bijvoorbeeld vanwege de bijzondere, uitkragende woonkamers op de bovenste verdiepingen, die uniek zijn in vorm, afmeting én complexiteit. De staalconstructies van de zogenaamde ‘specials’ zijn geëngineerd en geproduceerd door Oostingh, onderdeel van de ASK Romein bedrijvengroep, dat tevens verantwoordelijk is voor de staalconstructies van de penthouses en rooftop skybar.

De toleranties in dit project waren uiterst scherp.

Valley Amsterdam omvat de realisatie van drie rechthoekige (woon)torens met een hoogte van respectievelijk 103, 80 en 70 meter en ruimte voor 200 woningen. De torens worden gebouwd op een zevenlaags plintgebouw met kantoren, cultuur, retail en horeca, evenals een drielaagse parkeerkelder. “Aan de basis van de (woon)torens liggen drie betonkernen”, vertelt Kees Oudshoorn, Manager Engineering bij Oostingh. “De unieke vormgeving van het gebouw wordt hoofdzakelijk in prefab beton gerealiseerd. Voor de grote uitkragingen tot wel 10 meter was prefab echter geen optie. In plaats hiervan is gekozen voor hoogwaardige staalconstructies.”

De unieke vormgeving van Valley wordt hoofdzakelijk in prefab beton gerealiseerd. Voor de grote uitkragingen tot wel 10 meter is gekozen voor hoogwaardige staalconstructies.

‘De toleranties waren uiterst scherp’

Bouwcombinatie Valley Amsterdam (Boele & van Eesteren | G&S Bouw) gaf Oostingh eind 2018 opdracht voor de engineering en productie van zeven uitkragende ‘specials’. “In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever en constructeur Van Rossum Raadgevende Ingenieurs b.v. hebben wij in circa anderhalf jaar tijd de engineering van de stalen specials verzorgd”, aldus Oudshoorn. “De specials zijn als een soort doosjes aan de prefab constructie opgehangen; een proces dat heel wat voeten in de aarde had. Zo hadden we te maken met complexe en zware staal-betonverbindingen. Al tijdens het storten van de betonnen kernen moesten grote platen met ankers tot op de millimeter nauwkeurig worden ingestort. De toleranties waren dus uiterst scherp. Voor dit project hebben we behoorlijk complexe berekeningen moeten maken, een kolfje naar onze hand.”

‘De specials zijn als een soort doosjes aan de prefab constructie opgehangen; een proces dat heel wat voeten in de aarde had’

Just-in-time en in één geheel

Tijdens de bouw van Valley wordt gewerkt volgens een lean-planning, waarin alle sub-milestones staan weergegeven. “Vanwege de beperkte bouwplaatsruimte worden alle materialen bovendien in lean-volgorde geleverd en onmiddellijk verwerkt”, aldus Oudshoorn. “Na de productie zijn onze specials op afroep vanuit onze fabriek in Katwijk naar Amsterdam vervoerd en in elkaar gezet, inclusief bijbehorende staalplaatbetonvloeren. Vervolgens zijn de constructies als één geheel naar de juiste verdieping gehesen en opgehangen, tot een hoogte van maar liefst 90 meter!”

Akoestisch ontkoppeld

Op de bovenste verdiepingen van Valley zijn penthouses gerealiseerd, waarvoor Oostingh tevens de staalconstructies heeft geleverd. “Bijzonder is ook de rooftop skybar met uitzicht over Amsterdam”, vertelt Oudshoorn. “In deze skybar worden straks verschillende activiteiten georganiseerd, waarvan bewoners geen geluidsoverlast mogen ondervinden. Daarom moest de constructie van de skybar akoestisch ontkoppeld worden van de prefab betonkern, en dit zowel horizontaal als verticaal. Om dit mogelijk te maken, is de staalconstructie als een soort donut om de betonkern ontworpen. De ‘zwevende’ constructie is met behulp van dikke rubberen bokken aan de betonkern gekoppeld. Om de staalconstructie tijdens de montage stabiel te houden, hebben we tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen gemaakt. Een flinke uitdaging op 100 meter hoogte, waarin we uitstekend zijn geslaagd!”  

‘Groene rotspartij’ met verbindende kwaliteiten

IMG_042
Lees het gehele artikel

Daarbij past toonaangevende architectuur, en Valley van MVRDV is dat met zekerheid: een 100 meter hoge ‘rotspartij’ met 7 kantoorverdiepingen, 200 woningen en ‘uitgekapte’ terrassen. Een vormentaal die voortkomt uit ‘kritische data-analyse en de hoogste ambities. Wonen, werken, bezoeken en verbinden ineen’, aldus projectarchitect Gijs Rikken.

Valley wordt gerealiseerd tussen het complex van voetbalclub AFC en de Beethovenstraat. (Beeld: Ossip van Duivenbode)

Wonen aan de Zuidas is een prioriteit van de gemeente Amsterdam. De stad wil dat de Zuidas een gemengde stadswijk wordt, en een bestemming. Het ondergronds brengen van de A10 ter hoogte van het kerngebied moet daarbij helpen, naast de komst van onder meer hotels en woontorens. Valley, een in 2021 op te leveren kantoor- en appartementengebouw van ontwikkelaar Edge Technologies, grenst aan de verplaatste velden van voetbalclub AFC en is aangelegd bovenop een 3-laagse parkeergarage. “Multifunctioneel ruimtegebruik is key aan de Zuidas”, zegt Rikken. “Zeker omdat het niet eenvoudig is om te mengen in een gebied met hoge grondprijzen. Niet alleen is het zaak om slim te ontwerpen, maar ook om slim te ontwikkelen. Zonder de hoge ambities van zowel de ontwikkelaar als de gemeente hadden we Valley niet kunnen realiseren.”

‘Multifunctioneel ruimtegebruik is key aan de Zuidas’

Biodiversiteit

Het gebouwconcept van Valley biedt het tegendeel van een anoniem gebouw met gesloten plinten. “Precies dat proberen wij te bereiken, met voordeuren, trappen en lobby’s aan de straat en kantoren in de onderbouw rond een toegankelijk dakpark.” Het grootste deel van het gebouw is constructief in torenvorm gegoten. Met torens op een 7 verdiepingen hoge plint en met getrapte gevels – door Rikken ‘uitkappingen’ genoemd – oogt Valley als een rotspartij. Een vergroende rotspartij, want ieder woonterras is voorzien van een geïrrigeerde daktuin ontworpen door Piet Oudolf (i.s.m. Deltavormgroep). “Hierdoor ontstaat biodiversiteit in de vorm van een verticaal park, een jong bos met heesters, blauwe regen en klimplanten. De terrassen bevinden zich aan de binnenzijde van het complex, waar de gevels zijn afgewerkt met zandkleurig natuursteen. De verticale gevels aan de straatzijden worden afgewerkt met spiegelend tripleglas. Beide materialisaties zorgen voor een spectaculair effect. Een contrast dat de omslag aan de Zuidas illustreert. Valley is een belofte voor verandering.”

‘Valley is een belofte voor verandering’

Parametrisch ontworpen

MVRDV staat bekend om de organische samenhang tussen concept en gebruik, zoals bijvoorbeeld vertaald in de Glazen Boerderij in Schijndel en het Depot Boijmans Van Beuningen. Ook Valley kent deze conceptuele benadering: een eyecatcher, multifunctioneel tot op stedenbouwkundig niveau. “Het is goed te vermelden dat de uitvoerbaarheid voor de bouwpartners is geoptimaliseerd in de ontwerpfase. We hebben het gevelontwerp parametrisch uitgevoerd, waardoor mogelijk werd een maximaal aantal elementen repetitief te produceren – uiteraard geen sinecure met dit gebouwconcept. Valley ambieert porositeit op stedelijk niveau en is tevens open op gebruiksniveau. Bovenin komt een skybar die openbaar toegankelijk is. Daarnaast trekken we het groen van het sportpark over het gebouw heen en door naar de binnenzijde, waar een publieke lobby komt voorzien van daklichten: de ‘Grotto’. Valley wordt zo niet alleen een woon- en kantoorgebouw, maar bruikbaar voor iedereen.”